Brīdī, kad zaļi sārtie, sulīgie kāti izlīduši no zemes un sasnieguši cienījamu garumu, kā arī zināmu briedumu, laiks tiem pārtapt gardos ēdienos! Bērnībā labākais našķis bija nograuzt zaļo kātu līdz pat lapai, bet lapu dāsni izbarot trušiem vai jēriem. Kad mute no skābuma bija jau sarāvusies čokurā, tad talkā tika saukts cukurtrauks – kāts pamērcēts cukurtraukā, un aiziet! Tiesa, ome bārās, jo cukurs no slapjā rabarbera kāta savēlās cietā kunkulī, dauzi kaut ar gaļas āmuru, taču tas mani un māsu neatturēja.
Rabarberu ķīselis un plātsmaizes bija klasiskais pavasara piedāvājums mūsmājās. Tagad pavasarī man uz Rīgu tiek sūtītas rabarberu grēdas, ko tikai plātsmaizēs nevar pārstrādāt – apnīk katru dienu ēst vienu un to pašu. Un tad jāņem talkā izdoma, interneta un pavārgrāmatu resursi, kā arī jānošpiko draugu rabarberu pārstrādāšanas metodes. Rabarberu sagatavošana ziemas krājumiem ir cits stāsts, šoreiz par tūlīt apēdamām lietām.
Kūkas, tartes un groziņi
Rabarbers, pateicoties savam skābumam, ir ideāls kompanjons dažādām tartēm, kūkām un groziņiem. Tas ir lielisks arī brīdī, kad jāatbild par vizuālo izskatu – rabarberu kātus var izkārtot dažnedažādos rakstos, sastindzināt želejā. Bauda kā acīm, tā vēderam!
Krambli
Sviesta drupačas, rabarberi, cukurs un garšvielas, kā arī karstumizturīgs trauks, tas ir viss, kas vajadzīgs! Britos dzimušais deserts ir gatavs!
Mafini un kēksiņi
Rabarberus droši var likt klāt jebkur, kur tu pievienotu ābolus vai ogas. Ja gribas saldākus, tad iepriekš vēlams paturēt cukura marinādē, pirms pievienot mafiniem vai kēksiņiem.
Bulciņas un smalkmaizītes
Vispār smalkmaizītes ir ļoti tuvas radinieces plātsmaizei, bet tās tomēr ir neatkarīgas dāmas ar savu smeķi. Tām var pievienot jau savārītus rabarberus (tad iegūsi saldāku baudu) vai svaigus– tad dominēs pirmatnējs skābumiņš.
Saldējums un zefīri
Ja virtuvē jūties kā šefpavārs, tad , visticamāk, saldējums un zefīri ir ierasta lieta! Atliek tikai izvēlēties veidu un formu, kādā šoreiz pagatavot auksto našķi vai pufīgo kārumu. Protams, ar rabarberiem!
Atspirdzinājumi
Rabarberu limonāde vai vienkārši ar rabarbieriem un piparmētru zariņiem bagātināts ūdens, ko gan vēl cilvēks var vēlēties tveicīgā pavasara dienā?
Ķīselis un uzpūtenis
Ķīselis – bērnības garša un klasika, bagātināms ar klimpām, putukrējumu, manna putru vai bubertu, vai arī strebjams tāpat!
Gaišais gubu mākonis uzpūtenis ar aukstu pienu vai vaniļas mērci ir sīvs konkurents ķīselim.
Marinēšana
Neba tikai kārumos noderīgs rabarbers. Tas ir izcils arī tad, kad runa ir par marinādēm. Un iemarinē šis zaļais kāts krietni labāk par citronu!
Lai gardas rabarberu dzīres!
Soli pa solim: debešķīgi gardie rabarberu zefīri
"Rabarberu zefīram ir maiga, saldenskāba garša, kurā lieliski kontrastē rabarbera skābums ar cukura saldumu. Internetā klīst dažādas receptes, tādēļ tikai eksperimentējot var nonākt pie tās, kura izdodas nevainojama. Beidzot mani rabarberu zefīri izdevās ideāli, tādēļ mēģināšu sīki un smalki aprakstīt procesu, lai tos sanāktu pagatavot arī citiem," ar pārbaudītu recepti dalās mūsu lasītāja Elīna Pentjuša.
Rabarberu kūka ar maigu vārītā krēma pildījumu
Debešķīgi garda un vienkārši pagatavojama rabarberu kūka ar bagātīgu vārītā krēma pildījumu, kas kūst uz mēles.
Tikai četras sastāvdaļas: gaisīgie rabarberu suflē
"Nu, cik tad var ēst tās rabarberu plātsmaizes! Kad tās ir apnikušas, tad top kaut kas vienkāršs un gaisīgs – rabarberu suflē. Es šoreiz liku klāt rīvētu apelsīna miziņu, bet to var aizstāt ar vaniļu, kanēli, ingveru vai ko citu, ko sirds kāro," recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Bidina.
Marinēta vistas fileja ar sparģeļiem un rabarberu čatniju
Rabarberi un sparģeļi garšo labi jebkādā izpildījumā – svaigi, viegli karsēti, grilēti vai karamelizēti. Taču tie ir jāpaspēj likt lietā līdz sezonas beigām. Silts rabarberu čatnijs, sparģeļi un vista ir izcila kombinācija vieglām vakariņām kādā saulainā vasaras vakarā, kad ir vēlme palutināt savas garšas kārpiņas ar sezonāliem akcentiem. Ja līdz šim augļi un ogas bija vairāk ierasti kā deserta sastāvdaļa, tad šosezon "Barbora.lv" garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis aicina tos izmēģināt apvienojumā ar grilēšanai ierastajiem zivju, gaļas un veģetārajiem ēdieniem, tādējādi tiem piešķirot svaigu un oriģinālu akcentu. Lai sākas piknika un grila sezona jebkuros laika apstākļos!
Ņujorkas siera kūka ar rabarberu pildījumu
Klasisko Ņujorkas siera kūkas recepti papildinot ar tīkami saldskābu rabarberu pildījumu, rezultāts būs vienkārši izcils.
Čaganais rabarberu uzputenis ar aukstu pienu
"Turpinu jūsmot par rabarberiem, bet šoreiz gaisīgākā un pūkšķīgākā veidā," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Rabarberu kūka 'Sapnis' ar bezē un rīvētām drumstalām
"Iesaku, iesaku un vēlreiz iesaku! Kūka ir dievīga un kūst uz mēles!" kārdinošas rabarberu kūkas recepti piedāvā mūsu lasītāja Laila Trektere.
Plātsmaizes ātrā alternatīva – sulīgas rabarberu maizītes
"Kad nav lustes gatavot mīklu, top ātrais brokastu kārums, kas pēc garšas neatpaliek no rabarberu plātsmaizes. Gardās rabarberu maizītes taisiet kopā ar saviem bērniem, viņi būs sajūsmā par iespēju liet, bērt un bārstīt," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Kēksiņi ar sulīgu rabarberu krēma pildījumu
Kad apnicis cept lielās rabarberu plātsmaizes, kūkas un raušus, pamēģini pagatavot kēksiņus ar rabarberiem viducī. Zeltaini kraukšķīgas maliņas un bagātīgs, krēmīgs pildījums - ēd un smaidi! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Rabarberu un aveņu sorbets
Atsvaidzinošu recepti rabarberu laikam iesaka "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.
Rabarberu un olbaltuma uzputenis
Gards vasaras deserts - olbaltuma uzputenis ar rabarberiem
Rabarberu saldējums
Tas laiks ir klāt! Rabarberu laiks! Un saldējums siltā jo siltā dienā ir tieši tas, kas vajadzīgs. Saldējums, kas garšo pēc rabarbermaizes, tā manējie šo saldējumu noraksturoja. Laikam tāpēc, ka kanēlis klāt.
Rabarberu kvass
Garda un atspirdzinoša rabarberu kvasa recepte.
Maigais rabarberu un vaniļas želeju kārtojums
Viens no skaistākajiem kārtainajiem desertiem, kas redzēts. Rabarberu želeja mijas ar vaniļas mērces želeju, kas kārtu pa kārtai pārsteidz ar saldo un nedaudz skābeno garšu.
Zemeņu un rabarberu sangrija
Zemeņu laikā sangrija jājauc ar zemenēm, klāt liekot arī rabarberu. Zemenes saderēsies ar rozā vai balto vīnu. Sangriju pēc sajaukšanas būtu jānoliek ledusskapī vismaz uz stundu, lai garšas sadraudzējas. Toties, lai sangrija priecīgi sprēgātu pa mēli, pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu gāzēto ūdeni, kuru var aizstāt arī ar aukstu šampanieti.
Lauku stila groziņi ar rabarberiem un zemenēm
Dobēs lapo rabarberi, nobriedušas pirmās zemenes un var izcept gardos lauku stila groziņus ar rabarberu un zemeņu pildījumu. Visērtāk groziņus veidot un pildīt uzreiz uz cepamplāts, lai tie vairs nebūtu jācilā.
Sulīgie rabarberu mafini
Gards un uz mēles kūstošs gardums, ko patīkami atsvaidzina vasaras garša - rabarberu gabaliņi.
Kefīra mīklas kēkss ar rabarberiem un zemenēm
Ātri pagatavojams kārums ar sulīgiem rabarberiem, zemenēm ģimenes palutināšanai.
Vienkārši rabarberu ķīselis
Vasaras sākuma klasika – rabarberu ķīselis. Variējot ar cietes daudzumu, atšķirsies arī rezultāts. Vēlies biezo ķīseli, ko baudīt ar pienu vai putukrējumu, cieti vajadzēs par pāris ēdamkarotēm vairāk, bet, ja vēlies iegūt dzeramo, tad cieti liec tik, cik norādīts šajā receptē.
Atspirdzinošais rabarberu un gurķu ūdens
Ūdens, kas papildināts ar skābeniem rabarberu kātiem, svaigām gurķu šķēlēm un piparmētru lapiņām, garšos divtik labi.
Rabarberu sīrups vasarīgai limonādei
Rabarberu sezonā jādomā arvien jauni veidi, kā likt lietā raženos kātus. Piedāvājam pagatavot gardu rabarberu sīrupu, ko vari izmantot vasarīgas limonādes pagatavošanai. Bērni pavisam noteikti būs sajūsmā!
Biezpienkūka ar rabarberiem
Rabarberu laika kūkas recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Rabarberu klimpu zupa
Ak, raženais rabarberu laiks! Ko vēl bez rabarberu plātsmaizes vērts pagatavot? Atsaucot atmiņā bērnības garšu, kaut reizi šovasar jāpagatavo rabarberu klimpu zupu, kas lieliski veldzēs karstā tveicē un apmierinās kāri pēc saldumiem.
Rabarberu un zemeņu salsa
Rabarberu laiks nozīmē, ka vasara patiešām ir sākusies, un jau drīz dārzos ienāksies arī pirmās ogas. Ja ierastās rabarberu plātsmaizes vai ķīseļa vietā gribas pamēģināt ko neparastāku, kārdinošu rabarberu pagatavošanas recepti piedāvā "Rimi gardēdis", šefpavārs Normunds Baranovskis.