Lai kas būtu vakariņās – ja virsū ir pusizkusis, verdošs siers ar zeltaini brūnām, kraukšķīgām maliņām, ir skaidrs, ka būs garšīgi. Un karsta siera cepurīte piestāv ļoti daudziem ēdieniem – sākot ar uzreiz atpazīstamām karstmaizēm, beidzot ar sacepumiem, kur var tikai minēt, kas slēpjas zem kūstošā siera kārtas.
Ne tikai brokastu repertuārs
Kurš teicis, ka karstmaizītes var ēst tikai brokastīs? Vakariņās uz tādas karstmaizītes var salikt puspasauli (citiem vārdiem sakot, desiņu, cauraudzīti, tomātus, papriku un ko tik vēl ne) un vēl sieru pa virsu – lai cepeškrāsnī kūst un gardi notek līdz pannai. Tā no apakšas kraukšķīgā karstmaizīte iegūst ne tikai karstu, krēmīgu siera cepurīti, bet arī brūnas, kraukšķīgas siera mežģīnes apkārt. Garšīgi, sildoši, sātīgi – nerunājot nemaz par krāšņajiem skatiem un dievīgo smaržu, uz kādu spējīgas tikko no krāsns nākušas karstmaizītes.
Arī omletes, īpaši, ja kārtīgi bagātinātas ar kūpinātas gaļas šķēli vai, teiksim, izteiksmīgās un pikantās čorizo desiņas šķēlītēm var būt lieliskas vakariņas – protams, ar kārtīgu siera kārtu! Un salātu kaudzi, vēlams.
Vārdu sakot, visu cieņu brokastīm, bet lai viņas neiedomājas par daudz – ar viņām viss sākas, bet beidzas viss ar vakariņām. Un kādu dienas nobeigumu cilvēks vēlas, tādas vakariņas arī gatavo!
Kā nonākt sacepumu paradīzē
No cepeškrāsns tikko nācis sacepums ar verdošu, vietām joprojām mazliet burbuļojošu siera kārtu pa virsu, kura šur tur apcepusies zeltaini brūngana... Šīs ir lielas laimes priekšnojautu brīdis, kad visa virtuve ir silta, silta, un viss smaržo tik gardi un mājīgi.
Laimīgi ir arī tas, ka ir ļoti daudz variantu, kā nokļūt sacepumu paradīzē. Makaronu sacepumi, kartupeļu un kartupeļu biezputras sacepumi, ar malto gaļu, ar sulīgām desiņām vai vienkārši tāpat, ar krēmīgu siera mērci, kas ieskauj visu sacepumu... Šo ir grūti "pārsist" – sacepumi ir tik vienkārši ģeniāls un ģeniāli vienkāršs izgudrojums.
Šajā sacepumu paradīzē sava vieta, protams ir arī lazanjām, sulīgajām, krēmīgajām un sātīgajām pastas un maltās gaļas "kūkām" ar sulīgo, bagātīgo mērci un krēmīgo siera cepurīti. Un, protams, te ir arí kaneloni, ar malto gaļu un sieru pildītās makaronu trubiņas, kas izsautētas īstā tomātu mērcē, ir tik itāliski karsts un kaislīgs ēdiens – kā radīts vēsākiem vakariem.
Runājot par siera cepurīti – kā jau teikts, tā piestāv visiem, gan karstajiem gastronomijas pasaules itāļiem, gan vakardienas latviešu kartupeļiem, kas pannā gardi sacepti ar cīsiņiem. Nav ko sarežģīt!
Franču karbonāde un lasis, kurš nav francūzis
Franču karbonāde, kā zināms, ir viens no latviešu virtuves stūrakmeņiem – un tieši siera dēļ. Ar tomāta šķēlīti un brangu majonēzes un siera cepuri vienkāršs cūkgaļas vai vistas filejas gabaliņš kļūst par franču karbonādi. Tās, protams, ir pavisam glaunas vakariņas. Ja nav spēka tādiem izgājieniem, tad, protams, var palikt pie karstmaižu opcijas, jo tomātu un siera un majonēzes cepurīti pirms likšanas krāsnī var uzlikt ikvienai maizītei. Tomēr par franču karstmaizi to tāpēc neviens nesauks, tas nu jāatzīst. Un ar franču karbonādes sulīgumu, sātīgumu un garšīgumu sacensties ir grūti.
Vispār arī lasis var būt zem siera cepures, tādas receptes ir, bet, dīvaini, par franču lasi tomēr nav dzirdēts. Varbūt tāpēc, ka tādu zaimošanu – laša maigo, izsmalcināto garšu sajaukt ar siera un majonēzes spēcīgo savienību un piesaukt francūžus, tas nu būtu par traku... Bet – gaumes lieta! Ja tev tīk lasis zem siera cepurītes, neviens tev nevar liegt to prieku baudīt to vakariņās!
Franciskās noskaņās
Runājot par francūžiem, ir gan kāds ēdiens, kas patiešām nācis no Francijas un kas tiek pasniegts ar kārtīgu siera cepuri: sīpolzupa. Tā nu ir zupa – leģenda, kā radīta drēgnām dienām, jo izsilda līdz kaulam un dvēselei un garšo tik lieliski. Pilns vēders, tūlītēja labsajūta un prāts tā vien nesas uz franciski šarmantām izdarībām, un kāpēc ne? Vaigi sārti, sirds atmaigst, un kam gan vakariņas domātas – ne jau tikai pilnam vēderam, bet tam, lai atkal rastos vēlme mīlēt dzīvi un cilvēkus. Dienas laikā to reizēm gadās pazaudēt.
Siera cepurīte pāri visam!
Protams, ne jau kūstošajam sieram pienākas visi komplimenti par ēdiena garšu, taču jāatzīst ka, piemēram, tādos ēdienos kā cepti puķkāposti vai brokoļi, sieram ir liela nozīme.
Ir jau vēl arī daži tādi ēdieni, ko mēģinās pagatavot vien drosmīgie un kur siera cepurīte būs obligāta. Piemēram, karstie suši. Tas vēl nieks, ir arī tāds ēdiens kā... karstais rasols. Jā, karstais rasols ar siera cepurīti. Interesanti, kuram pirmajam ienāca prātā doma, ka rasolu var likt cepeškrāsnī? Ja stāstītu – neticētu, bet jā, "Tasty" kolekcijā ir arī tāds ēdiens. Varbūt, ka tieši šovakar sajūti sevī drosmi un intrigu pagatavot tieši to? Lai nu kā, šim vakaram piedāvājam tev daudzu gardu, sildošu ēdienu receptes, kuras vieno kaut kas ļoti jauks: siera cepurīte!
Pitas karstmaize ar sieru
Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.
Ciabata ar picas virskārtu
Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.
Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem
"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.
Karstmaizes ar četriem sieriem
Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.
Franču sīpolzupa ar grauzdiņiem un sieru
Lai arī kāds šo zupu nodēvēja par bada laika maltīti, jo sastāvdaļas ir patiesi gaužām maz un lētas, tas nemazina faktu, ka zupa garšo izcili labi. Un neesiet aizspriedumaini, jo zupa ir arī gana sātīga!
Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu
Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.
Krēmīgs makaronu sacepums ar Parmezāna garoziņu
Makaroni ar krēmīgu siera mērci un zeltainu Parmezāna garoziņu, papildināti ar atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem, piestāv mājīgām ģimenes vakariņām. Īsti vēderprieki gan lieliem, gan maziem!
Makaronu un gaļas sacepums ar sieru
Makaronu - gaļas sacepums ar sieru ikdienas pusdienu maltītei.
Makaronu sacepums ar siera mērci
Makaroni siera mērcē ar sezamu un dārzeņiem - pilnīgām vakariņām.
'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri
Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.
Foto recepte: Edgara karbonāde franču gaumē
Edgara Turķa karbonādes franču gaumē top ātri, vienkārši un patiešām franciskā vieglumā. Un kurš gan labāk par latviešu pavāru spētu tās pagatavot? Vēl jo vairāk tāpēc, ka francūži par karbonādēm franču gaumē pirmo reizi uzzina tikai tad, kad atbrauc uz Latviju. Ja gadās kāds franču viesis, ko pārsteigt un gardi pabarot, tad Edgara recepte būs īstā!
Sulīga, cepeškrāsnī gatavota vistas karbonāde ar sieru un tomātiem
Siera cepurīte ir receptes garšas noslēpums, vistas filejas izdosies sulīgas un mīkstas. Vari izmantot mocarellu vai jebkuru sieru, kas tev garšo. Uz filejas vari klāt tomātus vai, piemēram, sēnes, kas papildinās garšu. Tomātus vari griezt kubiciņos vai šķēlēs. Cepeškrāsnī gatavoto vistas filejas recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.
Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī
Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.
Gaļas-dārzeņu sautējums ar siera cepurīti māla podiņā
Podiņā gatavotā gaļa un dārzeņi izdosies sulīgi un mīksti. Ēdiens būs aromātisks un ilgāk saglabāsies silts, būs skaists pasniegšanas veids. Turklāt katrs var podiņā ielikt to, kas garšo vai atrodams ledusskapī. Recepti iesaka gardēde Solvita Smidrovska.
Sulīga pildītā paprika ar siera cepurīti
Rudenī ir grēks nepagatavot pildīto papriku! Klasiski pildījumam tiek izmantoti rīsi un maltā gaļa, bet var izmantot arī citas sastāvdaļas, kas nu pašam labāk garšo. Pildītās paprikas recepti iesaka Agrita Brūna, kura ar šo rudenīgo gardumu startē "Tasty" recepšu konkurā.
Krāsnī cepts karstais rasols ar siera 'cepurīti'
Šķiet, ka viss jau ir redzēts un izbaudīts, bet tad pie apvāršņa parādās māla podiņā cepts karstais rasols ar siera cepuri. Cep tik augšā, ēd un brīnies! Pārbaudītu un ģimenē iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.
Cepti ziedkāposti ar siera 'cepurīti'
Gardi ziedkāposti ar kūstošu siera "cepurīti" ātrām vakariņām. Ja nebaida kaloriju daudzums, droši izvēlies vismaz divu veidu sierus.
Cepti vārīti rīsi ar kūstošu sieru
Nedaudz novārīti un pēc tam apcepti rīsi ar kūstoša Čedaras siera cepurīti. Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Ar šo recepti savus viesus mājas ballītēs un citos gadījumos cienā brazīlieši.
Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm
Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.
Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti
Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Karstie suši ar siera un majonēzes 'cepurītēm'
"Suši varētu ēst katru dienu, bet, lai neapniktu, jādomā jauni pasniegšanas veidi," tā savu iecienīto karsto suši recepti pieiesaka mūsu lasītāja Sandija Zeltiņa.
Gardais kartupeļu sacepums ar sieru
Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!
Gatavo lazanju kā šefpavārs – maltīte, kurai ēdāji prasīs papildporciju
Ikviens mīl labu lazanju, vai ne? Lūk, klasiska recepte vienam no visvairāk mīlētajiem ēdieniem pasaulē. Nav šaubu, ka lielisks komforta ēdiens ir mājās gatavota lazanja, tāpēc varam garantēt, ka ģimene un draugi jebkurā laikā (pat brokastīs) pulcēsies pie galda, lai baudītu maltīti. Neslēpšu, man patiesi nācās saņemt zvanu no draudzenes agrā rīta stundā ar tekstu, ka viņa tieši tagad domā par manis gatavoto lazanju...
Ideālie mac n cheese jeb makaroni ar sieru
Kam gan negaršo makaroni ar sieru? Vai varbūt precīzāk – siers ar makaroniem?! Tieši tā, šī recepte ir radīta tiem, kas nespēj turēties pretī staipīga un krēmīga siera vilinājumam. Amerikāņu klasika - Mac n Cheese – neatstāj vienaldzīgu.
Vistas filejas kumosiņi franču gaumē ar sīpoliem un sieru
Sulīgi vistas filejas gabaliņi ar karamelizētiem sīpoliem, pārklāti ar gruntīgu siera kārtu un pasniegti ar maigu kartupeļu biezeni, neatstās vienaldzīgu nevienu vakariņotāju. Recepti sātīgai maltītei iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Kartupeļu-maltās gaļas sacepums ar sieru
Gards un sātīgs kartupeļu sacepums no tā, kas atrasts ledusskapī. Recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte.
Kartupeļu sacepums ar sieru
Sātīgai ēdienreizei – gards kartupeļu sacepumu ar sieru.
Bagātīgā siera - salami pica ar fokačas pamatni
Bagātīgā siera-salami pica īpaši garšos tiem, kas iecienījuši picas ar salīdzinoši biezu mīklas pamatni un kraukšķīgām, zeltainām maliņām. Šādas picas gatavošanai lieliski var izmantot fokačas mīklu, bet gardajam pildījumam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.
Klasiskie makaroni ar sieru
Pajautājiet jebkuram bērnam, kas ir viņa mīļākais ēdiens, ja neskaita kartupeļu frī! Atbilde būs - makaroni ar sieru! Un arī visparastākos makaronus ar sieru var pagatavot tā, ka maltīte būs izsmalcināta un to novērtēs arī īsti gardēži. Pie darba!
Ļoti vienkārši pagatavojama karbonāde ar sieru
Vienkārši pagtatavojama cūkgaļas karbonāde ar sieru - Agra recepte konkursam "Meklējam februāra garšu!". Ļoti garda un sulīga - gan uzreiz pēc cepšanas ar piedevām, gan nākamajā dienā, liekot uz brokastmaizēm.
Spageti omlete ar diviem sieriem
Cepeškrāsnī cepta spageti omlete ar papriku, tomātiem un diviem sieriem – īsts garšu baudījums.
Sātīgā pica ar mocarellu un maltās gaļas bumbiņām
Sātīga pica ar gardām maltās gaļas bumbiņām, mocarellas sieru un svaigu oregano. Tā būs jo īpaši laba, ja nenoslinkosi un mērci pagatavosi, kā nākas.
Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica
Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.
Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru
Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.