sendviča ēšana
Foto: Shutterstock
No britiem nākušais sviestmaizes veids ir populārs visā pasaulē. Ja vien tev ir divas maizes šķēles, starp kurām saspiest sev tīkamo garšu, sendvičs ir tapis! Dos sātu, gan rimti sēdot pie brokastgalda, gan joņojot uz darbu vai laiski zvilnot piknikā!

Sendvičs šķiet ir slavenākā pasaules sviestmaize. Par tā krustēvu tiek uzskatīts 4. Sendvičas grāfs Džons Montegjū. Sviestmaize radās, pateicoties viņa neremdināmai kaislībai uz kāršu spēli. Tālajā 1762. gadā, Džons bija īpaši iekarsis spēlē, viņam veicās, pat ļoti veicās. Skaidrs, ka šādā brīdī pārtraukt spēli ar tādu sīkumu kā maltīti bija vairāk nekā nepieņemami, bet, lai arī kāršu spēle nav zirgu jāšanas sacīkstes vai medības, tā tomēr paņem spēkus un agri vai vēlu rada izsalkumu.

Grāfs saprata, ka ar tukšu, rūcošu kuņģi nav kāršu spēlēšana. Ko lai tādu apēd šādā situācijā? Skaidrs, ka tam jābūt kam tādam, ko ērti turēt vienā rokā, jo otrā jātur kārtis!
Ēdiens nedrīkst nošmucēt drēbes, rokas un kārtis. Šai kāršu spēles ēdmaņai jābūt arī viegli notiesājamai un bez atlikuma. Te nederēs vistas stilbiņi vai sātīga zupa. Grāfs Montegjū pieprasīja maizi ar apgrieztām garozām, pa virsu uzgrieztu cepeti un nostiprinātu ar maizes šķēli un pārgrieztu uz pusēm, izveidojot rokā ērti paņemamu trijstūri.
Foto: Shutterstock

Redzot , cik ērti, gardi un ātri grāfs notiesā sviestmaizi, citi spēlmaņi arī pieprasīja "to pašu, ko Sendviča grāfam". Vēlāk jau Sendviča sviestmaizes tika pieprasītas ārpus grāfistes, bet vēl brīdi pēcāk – arī aiz britu robežām. Tur jau šo sviestmaizi vienkārši sauca par sendviču un daži labi tās baudītāji pat nenojauta, ka sviestmaize nes aristokrātijas vārdu. 1900. gadā šī sviestmaize jau bija populāra visā pasaulē, bet gandrīz 30 gadus vēlāk, 1928. gadā, sāka ražot baltmaizi, kas sagriezta šķēlēs.

Ja atskatāmies vēl senākā vēsturē, tad ēdiens, kas iespiests starp maizēm, sastopams jau krietni senāk pirms Sendvičas grāfs bija dzimis. Vēl vairāk, tad nebija dzimis pat Kristus! Pashā svētkos ebreji starp diviem neraudzētas maizes gabaliem sapildīja jēra gaļu ar riekstiem un garšaugiem.

Mūsdienās sendviči ir ātro uzkodu virsotnē. Pat ja tu nespēlē kārtis, opcija paēst ēdmaņu, turot vienā rokā, ir lieliska opcija. Taču ne tikai steidzīgajiem der šīs sviestmaizes – tās vienlīdz labi izceļas arī vēlajās brokastīs un piknikos. Nav vēl izgudrots tāds "fast food", ko nevarētu pārvērst par "slow food". Tad nu lēnajos sendvičos var izpausties uz nebēdu un neievērot visus noteikumus. Ar lēnajiem sendvičiem atļauts arī nošmulēties un ēst tos, turot ar abām rokām. Ja mēs gribam būt patiesi, tad burgers jau ar tas pats sendviča Amerikas krustdēls vien ir!

Foto: Shutterstock

Brīdī, kad tika izgudrots sviestmaižu tosteris, kur četrkantīgā maizīte tiek apgrilēta un saspiesta trijstūros, sendvičs ieguva jaunu – karstu elpu. Neaizmirsīsim, ka sendviči spēj pieņemt arī kārdinoši saldu izskatu un garšu – ar banāniem, šokolādi, ievārījumu...

Sen pagājis tas laiks, ka sendviči top no baltmaizes, tie ir atvērti visa veida maizei – sākot no rudzu rikas, beidzot burkānmaizi! Neaizmirsti, ka jebkura sviestmaize pārtop par sendviču, ja tai virsū uzliek vēl vienu maizes šķēli!

Nu, ko – maizes rikas rokā, gardu ēdmaņu pa vidu un lai top!

Grila sendvičs ar dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Grila sendvičs ar cukīni, kabaci un papriku.

Lasīt vairāk

Olīvu krēmsiera sendvičs ar tunci un avokado

Viegls vasaras pusdienu ēdiens, ko var paķert līdzi uz darbu. No rīta gatavots, sendvičs pusdienās garšos vēl labāk, jo visas garšas būs savilkušās. Receptes autore Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Štovētu kāpostu un cepeša sendvičs

Ja no svētkiem ledusskapī palikuši štovētie kāposti un kāds gabaliņš cepeša no brangajām vakariņām, tad šīs sastāvdaļas var apvienot burvīgā pusdienu sendvičā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Rudzu rikas sendvičs ar avokado salsu

Foto: DELFI

Bieži vien tieši izsalkuma reizēs rodas tās labākās idejas receptēm. Arī šī radusies tad, kad vēders jau burkšķējis pēc kā ēdama.

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado

Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.

Lasīt vairāk

Sendvičs ar avokado, pesto un sieru

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei, vai tās būtu brokastis vai launags, piestāv pašgatavots sendvičs. Izmēģini šo recepti, kur sendvičs bagātīgi pildīts ar svaigiem un sātīgiem labumiem.

Lasīt vairāk

Trīskārtu piparotais steika sendvičs

Foto: Publicitātes foto

"Liellopa gaļa prasa pavāra uzmanību – šo gaļu ir sevišķi svarīgi nepārcept, bet censties to pagatavot vidēji izceptu vai vidēji asiņainu. Ja tomēr sanācis liellopu pārcept un gaļa kļuvusi sīksta, iesaku glābt situāciju, sagriežot gaļu pēc iespējas plānākās šķēlītēs un iemarinējot saldskābā marinādē, piemēram, citrona, laima sulā vai balzametiķī, līdzsvarojot skābumu ar cukuru vai kļavu sīrupu," skaidro "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot trīskārtu piparotā steika recepti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgais avokado un siera brokastu sendvičs

Foto: Privātais arhīvs

Kas gan ir brokastu rīti bez gardām maizītēm, kas burtiski kūst mutē. Debešķīgi gardu un viegli pagatavojamu brokastu sendviču recepti iesaka grāmatas "Healthy food for Athletes" autors, Latvijas kārtslēcējs un Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieks Pauls Pujāts, kas šo recepti radījis kopā ar savu draudzeni Lindu.

Lasīt vairāk

Sendvičs ar 'burkānlasi' un sīpolu salātiem jeb vegānās 'lašmaizītes'

Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? Pieredzes bagātais šefpavārs, "Barbora.lv" garšas eksperts un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis pārgājienu sezonai iesaka vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviča recepti, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.

Lasīt vairāk

Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas

Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? "Barbora.lv" garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka
vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviču, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.

Lasīt vairāk

Kronēšanas cālis jeb karaliskie vistas salāti

Foto: Shutterstock

Šogad plaši tiks atzīmēta Anglijas karalienes Elizabetes II valdīšanas Platīna jubileja, kurai par godu izziņots nacionālais pudiņa konkurss, kurā var piedalīties ikviens Viņas Majestātes pavalstnieks. Konkurss notiek, iedvesmojoties no Anglijā joprojām ļoti populārās "Kronēšanas cāļa" (Coronation chicken) receptes veiksmes stāsta. Salātu recepte tika radīta 1953. gadā par godu Elizabetes II kronēšanai, šis ēdiens tika pasniegts karaliskajās svētku pusdienās.

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Foto: Vida Press

Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Ņiprās puravu karstmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.

Lasīt vairāk

Pitas karstmaize ar sieru

Foto: Shutterstock

Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Brokastu karstmaize ar šķiņķi un olu

Foto: Publicitātes foto

Nedaudz citādāka versija brokastīm - starp kraukšķīgajām maizes šķēlēm apetīti rosina bagātīga siera kārta, šķiņķis un pa virsu cepta ola.

Lasīt vairāk

Lavašs ar pastēti un marinētiem gurķiem

Foto: Shutterstock

Lavašs ar pastēti un marinētu gurķi pagatavojams 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Superīgas tostermaizes

Foto: Shutterstock

Superīgas tostermaizes pasniedz ar buljonu, žuljēnu vai ēd tāpat.

Lasīt vairāk

Banānu tostermaize

Foto: Shutterstock

Banānu tostermaize - lai bērniem un saldummīļiem labs prāts.

Lasīt vairāk

Karstā tomātu maize

Foto: Shutterstock

Gardas karstās tomātu maizes ar ķiplociņa piedevu.

Lasīt vairāk

Maizes šķēlē cepta ola

Foto: Shutterstock

Gardā un sātīgā ola maizē ar šķiņķa un siera "vāciņu".

Lasīt vairāk

Siera - gaļas kanapē maizītes

Foto: Shutterstock

Siera - gaļas kanapē brīvdienu brokastīm vai uzkodām viesībās.

Lasīt vairāk

Sviestmaize ar vistas fileju un dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, sulīga sviestmaize brokastīm vai paņemšanai līdzi uz darbu pārtraukuma brīdim. Sviestmaizei izmanto jau gatavu ceptu vistas fileju vai sagriez jēlo fileju slaidās strēmelēs un apcep pannā. Tas aizņems tikai piecas minūtes.

Lasīt vairāk

Japāņu olu salātu maizītes

Foto: Shutterstock

Japāna ir pilna ar brīnumiem un neparastām garšām. Taču viens no daudzu Japānas apceļotāju pirmajiem spēcīgākajiem gastronomiskajiem iespaidiem ir olu salātu maizītes, ko var nopirkt lielveikalos. Mājās atbraucot, tās vienmēr cenšas atkārtot – tiesa, tieši tāda garša kā Japānā nebūs. Tomēr vērts pamēģināt pagatavot olu salātus mazliet citādāk un baudīt ļoti gardas olu salātu maizītes.

Lasīt vairāk

Sviestmaize ar sulīgām tītara gaļas kotletītēm un dārzeņu salātiem

Foto: Publicitātes foto

Neticami apetītlīga bagetes sviestmaize ar zeltainām tītara gaļas-dārzeņu bumbiņām pildījumā. Tā kā kotletītes tiek ceptas krāsnī, tās nesatur liekas kalorijas un izdodas īpaši sulīgas. Kamēr gatavojas gaļa, varēsi pagatavot krēmīgus salātus un sagriezt šķēlītēs avokado, lai pavisam drīz varētu ķerties pie mielošanās.

Lasīt vairāk

Vistu aknu un sakņu pastēte

Foto: Shutterstock

Diētiska dārzeņu un cāļa akniņu pastēte bez taukvielām, kurai maigumu piešķir sablendētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.

Lasīt vairāk

Olmaizes ar sviestā sautētiem spinātiem un kūpinātu lasi

Foto: Shutterstock

Karaliskām brīvdienu brokastīm – gardas olmaizītes ar sviestā sautētiem spinātiem un auksti kūpinātu lasi.

Lasīt vairāk

Pilngraudu maizītes ar lasi, avokado un paipalu olām

Foto: Publicitātes foto

Gatavojot lašmaizītes, parasti izmantojam baltmaizi, dāsni pārziežot to ar sviestu. Lai brokastis būtu ne vien gardas, bet arī veselīgas, baltmaizi aizstāj ar šķiedrvielām bagāto graudu maizi, bet sviestu – ar minerālvielām un vitamīniem bagāto avokado. Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Maizītes ar kausēto sieru, bekonu un sviestā ceptām gailenēm

Foto: Shutterstock

Ja gadījies salasīt vien pāris saujas gaileņu un mērcei ir "par īsu", pagatavo šīs gardās maizītes, apcepot sēnes sviestā un papildinot ar kraukšķīgām bekona šķēlēm, kausēto sieru un timiānu.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar olām un avokado krēmu

Foto: Shutterstock

Uz pannas apgrauzdētas graudu maizes šķēles ar maigu avokado krēmu un vārītu olu pusītēm garšos gan lieliem, gan maziem brokastotājiem.

Lasīt vairāk

Krostini ar gorgonzolu, vīģēm un medu

Foto: Shutterstock

Pikantais gorgonzolas siers lieliski sader ar sulīgajām vīģēm un medus saldmi. Mēs iesakām šo savienību izbaudīt uz grauzdētas bagetes šķēles, lai pārdesmit minūtēs radītu izcilu uzkodu izcilai ballītei.

Lasīt vairāk

Tunča crostini

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tunča krostini – īpaši garda uzkoda.

Lasīt vairāk

Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Plaucēta zosu ola uz pufīgas mannas ciabatas

"Lieldienas ir svētki, kad visa ģimene sanāk kopā. Bieži vien pavadām lielu daļu dienas pie pavarda. Vārām olas, cepam olas. Piedāvātā recepte ir labs veids, kā saviem mazajiem dot mīcīt mīklu un pašam darīt ko smalkāku, piemēram, plaucēt olu. Un tad varam sagaidīt viesus ar šo interesanto ēdienu, ko sauc arī par Benedikta olām," stāsta receptes autors, "Eco Catering" šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Brusketa ar tunci, papriku un pētersīļiem

Foto: mosfood

Brusketas ir tradicionāla itāļu uzkoda. No parastas sviestmaizes brusketu atšķir tas, ka maizes šķēles vispirms tiek apgrauzdētas - pannā bez taukvielām, uz grila vai restēm. Visbiežāk brusketu gatavošanai izmanto čabatu jeb ciabatta maizi, bet tikpat labi to var gatavot no bagetes.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes ar krēmsieru, vārītām bietēm un balzamiko krēmu

Foto: Publicitātes foto

Vienkārši pagatavojamu un glītu uzkodu maizīšu recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.

Lasīt vairāk

Olīvu karstmaize

Foto: Publicitātes foto

Brīnišķīgu olīvu karstmaizes recepti iesaka Linda Vilmansone. Pagatavo to vasarīgai baudīšanai kopā ar draugiem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!