plātsmaize, rabarberi
Foto: Shutterstock
Jūnijs ir kā Jāņu ģenerālmēģinājums: viss aug un zaļo, cenšoties atgūt nokavēto, un pa laikam nolīst kā... nu jā, kā pa Jāņiem, karstas dienas nomaina vēsi, mikli vakari, un māju piesilda cepeškrāsns. Un kas gan jūnijā var būt vēl vairāk cepšanas vērts kā rabarberu plātsmaizes?

Katram sava mīļākā recepte: kāds cep pēc omītes simtgadīgās receptes, kur jāraudzē rauga mīkla, kāds iztiek ar veikala maisījumu vai saldēto mīklu. Un visas metodes labas! Kāda ir tavējā?

Arī virsiņas taču var būt tik dažnedažādas, viena par otru gardāka. Kāds paber rabarberus, nolej pāri gardo krējuma, cukura un olu maisījumu – un krāsnī iekšā! Un tad ārā nāk, ai, cik garda plātsmaize, tā, ar to saldi ķepīgo virsiņu, tā kā tāda kūka!

Foto: Shutterstock

Bet cits atkal uz mīklas pamatnes saliek īstu rabarberu mozaīku – pēc tam gandrīz vai žēl gatavo plātsmaizi gabaliņos griezt, kāds skaistums! Tādu jau var ar acīm apēst! Bet kārdinājums, protams, ir milzīgs, un ar acīm vien apēst plātsmaizi ir par maz – gribas jau arī zobus iecirst!

Un tad taču vēl ir tādas plātsmaizes – kā Marsa virsma! Kad pāri rabarberiem pārlej ar cukuru un citrona sulu saputotu olu baltumu, virsiņa ir kraukšķīga, un šur tur kā no tādiem krāteriem ārā laužas sacukurojušies rabarberi... Skasti! Un tā garša, oh, tas viegli lūstošais, saldais olbaltums. Bauda, vai ne?

Ak, un tad tās drupačas... Tās gardās, gardās drupačas, ko pāri rababeriem parasti pārber dāsnu roku, jo drupaču par daudz nekad nevar būt! Sātīgas, saldas, kraukšķīgas – tik garšīgas, ka varētu vienas pašas ēst. Tik garšīgas, ka daļa apēdas jau to saberšanas procesā! Rabarberu saldenskābais ķepīgums kopā ar treknajām, kraukšķīgajām drupačām – tā ir tāda garša... Tā garšo pats jūnijs – tik reibinoši, daudzsološi labi!

Špikerītis drumstalu pagatavošanai: drumstalu mīklai vajag sviestu, miltus un cukuru – visu vienādās daļās (un šķipsniņu sāls). Laba izdošanās slēpjas ātrā samīcīšanā, mīklu lieki nesasildot rokās. Drumstalu mīklai var mazliet piejaukt arī mandeļu miltus – būs vēl kraukšķīgāk.

Tāds lielas laimes nemaz neesot, dzejnieks saka. Bet tās mazās gan ir pa pilnam! Pilna mute sulīgas, saldenskābas, tikko ceptas rabarbermaizes ir viena no tādām jūnija laimītēm. Izvēlies tik recepti no "Tasty" rabarberu plātsmaižu kolekcijas – un lai saldi!

Sezonas gardums – kefīra mīklas rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

Ja vēl nav bijis laika pagatavot sezonas aktuālāko kārumu – rabarberu plātsmaizi, – izmēģini gardēdes Veronikas Ļevšas recepti. Plātsmaize, kuras gatavošanā izmantots kefīrs, būs sulīga un mitra, un rabarberi piešķirs vajadzīgo garšas akcentu. Kārums gluži kā bērnībā, bez kura pavasaris nav iedomājams. Baudi vēl siltu, izņemtu no krāsns, ar vēsu pienu.

Lasīt vairāk

Rabarberu drumstalmaize vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Sulīgs rabarberu pildījums un zeltainas mīklas drumstalas – klasika bez liekām sastāvdaļām. Īpaši labi šī plātsmaize garšos, pasniegta ar saldējumu vai svaigi kultu putukrējumu.

Lasīt vairāk

Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi

Foto: DELFI

Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!

Lasīt vairāk

Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Supersulīgā rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzpūtenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar kokosriekstu bezē putām

Foto: DELFI

Ja rabarberu plātsmaizes sulīgo pildījumu pārklāsi ar čaganām kokosriekstu bezē putām, rezultāts tev noteikti neliks vilties. Recepti iesaka Kristīne Rudzīte.

Lasīt vairāk

Ātrā rabarberu plātsmaize ar drumstalām

Foto: Privātā arhīva foto

Viegli un ātri pagatavojama, plāna un sulīga plātsmaize ar zeltainām drumstalām. Mīklu nav jāraudzē, tādēļ nenāksies ilgi gaidīt, lai varētu mieloties ar jau gatavo kārumu. Recepti iesaka Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Sulīgā rabarberu plātsmaize ar āboliem un saldētām ogām

Foto: Privātais arhīvs

Pirmie rabarberu kāti, kāds līdz pavasarim izstāvējis pērnā gada ābolītis un pēdējie saldētavas ogu krājumi – visi labumi draudzīgi satupināti uz sviesta mīklas pamatnes un dāsni pārlieti ar maigu skāba krējuma, olu un vaniļas mērci. Ņammm! Izcili gards un sulīgs salikums vasarīgai plātsmaizei! Recepti iesaka mūsu lasītāja Līva.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar karamelizētām kokosa skaidiņām

Foto: Privātais arhīvs

Ilgi gaidītā rabarberu sezona ir klāt, tāpēc pavasarīgie kraukšķi jāliek lietā, uzcepot kārdinošu plātsmaizi. Īpašās garšas noslēpums ir karamelizētās kokosriekstu skaidiņas, kas piešķir neatkārtojamu un baudāmu akcentu. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.

Lasīt vairāk

Vegāniskā rabarberu plātsmaize

Foto: Zane Metla

Gardum gardu un sulīgu rabarberu plātsmaizi var izcept arī bez olām, sviesta un krējuma. Recepti iesaka Zane Metla.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar auzu pārslu drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

"Brīvdienu rīts smaržo pēc kanēļa ar pašmāju jauno rabarberu skābumiņu un auzu pārslu drumstalām. Lielu kafijas krūzi un ceriņu aromātu, kas iezogas pa logu," brīvdienu recepšu konkursa pieteikumā raksta Agate.

Lasīt vairāk

Klasiska rabarberu plātsmaize ar mannas mīklu

Foto: Privātais arhīvs

Rabarberu laika klasika - sulīga plātsmaize ar kanēlīgu krējuma kārtiņu.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu plātsmaize ar kefīra mīklu

Foto: Shutterstock

Rabarberu plātsmaize ar karamelizētu virsiņu.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar skābā krējuma kremu

Foto: Shutterstock

Garda rabarberu plātsmaize ikdienai un svinībām.

Lasīt vairāk

Gaisīgā rabarberu plātsmaize

Foto: DELFI

Garda un gaisīga rabarberu plātsmaize ar rabarberiem "iekšpusē". Recepte brīžiem, kad rabarberi sezonas plaukumā vai marta pēcpusdienai, lai iztukšotu saldētavas krājumus.

Lasīt vairāk

Rabarberu plātsmaize ar smilšu mīklu

Foto: Shutterstock

Rabarberu plātsmaize ar smilšu mīklu - gardums kā svētkiem, tā arī ikdienai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!