Šķidrais rasols – aukstā zupa. 20 receptes vasaras svinēšanai
Kristīne Vilīte
Ar kefīru vai ūdeni, ar bietēm vai bez? Likt klāt desu vai, pasarg visi svētie, nekādā gadījumā!? Aukstā zupa ir īsta drāmas karaliene, gluži kā rasols. Katram gatavotājam ir sava taisnība un argumenti, bet skaidrs ir viens – vasara ir klāt un laiks aukstajai zupai!
Aukstās zupas koncepts ir tikpat sens, cik karstas vasaras. Veldzi ir gribējies kā senajiem romiešiem, tā modernajiem itāļiem. Dabūt sātu un atveldzēties – to darījuši gan mūsu senči ar skābputru, gan spāņi ar gaspačo. Taču šoreiz aiz borta atstāsim sentēvu mantojumu un pasaules slavu ieguvušas zupas, tāpat neapskatīsim visu veidu saldās augļu – ogu zupas, jo galvenā būs aukstā zupa, kas mūsu platuma grādos parādās līdz ar gaisa uzsilšanu pāri 20+ grādiem un pazūd atvasarā.
Dāmas un kungi, aukstā zupa vulgaris. Neskatoties uz savām slāvu saknēm, kefīrā vai ūdenī, dažkārt arī kvasā mērcētas bietes, zaļumus un gaļu dēvējam par savējo.
Taču, ak, ja viss būtu tik vienkārši! Nekā tamlīdzīga!
Aukstā zupa drāmas rīkošanā tur līdzi rasolam! Ja tev šķiet, ka tā nav, tad pastāsti kādam savu aukstās zupas recepti vai tās ēšanas paradumus. Viens, divi, trīs un tu jau karsti diskutēsi!
Te, lūk jums neliels ieskats, kā uzrīkot diskusiju! Vai bietes ir obligāta sastāvdaļa aukstajā zupā? Vai aukstā zupa jāēd ar siltu kartupeli blakus? Vai tomēr svaigi nolobītu olu, kas sašķēlēta četrās daļās? Vai kefīrs jālej klāt? Vai tomēr paniņas? Un, ko darīt tiem, kam laktoze ir veselības vai pārliecības jautājums? Un, ko darīt ar kvasu? Vai tiešām šis putojošais dzēriens pelnījis vietu aukstajā zupā?
Protams, ka jāgatavo un jāēd tieši tā kā garšo un gribas!Personīgi mana aukstā zupa ir ar kefīru un bez bietēm vai kvasā gatavotā okroška. To reiz nobaudīju Odesā un metos mājās atkārtot. Bietes vispār ir mana bērnības trauma, ko esmu iemācījusies ēst tikai pēdējos gados. Taču, ja ēdienkartē būs baltā un rozā zupa, tad uzvarēs baltā. Galu galā – draudzīgāka baltām, vasarīgām drēbēm!
Atzīšos, ka neizprotama man ir biešu zupa bez kefīra. Hallo! Tas taču vienkārši ir auksts borščs! Taču, stop! Borščs ir zupa. Un atdzesēta tā ir pilnībā tiesīga saukties par auksto zupu. Faktiski jebkura zupa ar laiku kļūst auksta, bet tas jau ir cits stāsts.
Vēl vienu asu disputu var izsaukt, ja sāk apspriest desas pievienošanu zupai! Oi!!!! Tur ir, ko noklausīties! Desai vieta ir uz maizes! Zupa nav rasols! Taču, ja esam atklāti pret sevi, tad aukstā zupa tomēr drusku ir rasols. Šķidrais rasols, jo sastāvdaļas diezgan līdzīgas, tāpat mārrutki un sinepīte klāt, tik majonēzes un krējuma vietā tā pavairāk kefīra.
Kapājiet zaļumus! Rīvējiet bietes! Vāriet kartupeļus! Lejiet kefīru! Lejiet ūdeni un piekristiet klāt krējumu! Iemaisiet paniņas vai kvasu! Lieciet desu kā uz maizes, tā zupā! Viss ir pareizi! Viss ir garšīgi! Galvenais, ka vasara un aukstās zupas sezona ir sākusies!
Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu
Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!
Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.
Ātri pagatavojama un liesa aukstā zupa uz paniņu bāzes. Tā izceļas ar bagātīgu garšu, ko zupai piešķir ar mārrutkiem, franču sinepēm un kečupu satrīti zaļumi.
Atdzesētais borščs jeb klasiskā biešu zupa, kas pielāgota tveicīgā laika pusdienām vai vakariņām. Ja zupu gribas īpaši vēsu, beigās pievieno kādu ledus gabaliņu.
Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Uzskata, ka Lietuvā auksto biešu zupu vēsturiski sāka gatavot karstajā vasaras darbu sezonā, kad ēdiena gatavošanai nebija vaļas. Veldzējoši aukstā zupa bija ideāls paēdiens siena laikā: dārzeņus pievienoja vitamīnu dēļ, rūgušpiens – lai atvēsinātu, bet ūdeni – lai remdētu slāpes. Šo iemeslu dēļ aukstā biešu zupa Lietuvā joprojām ir īpaši iecienīts ēdiens pavasara un vasaras sezonā. Tradicionāli to pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem
Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.
Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu
Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.
Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.
Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit