Foto: Shutterstock
Tas laiks ir klāt: jaunie kartupelīši no Ēģiptes, Grieķijas, Marokas, Zviedrijas un, jā, arī no Kokneses, Siguldas un citām Latvijas zemēm (vārda tiešām nozīmē) parādījušies veikalos un tirgos. Mūsējie vēl padārgi, bet arī ārzemniekiem nav dižas vainas. Jāsāk baudīt!

Pirmos, īpaši tos, kas nāk no Latvijas dobes dziļumiem, protams, var un pat vajag apēst tāpat – izvārītus ar visu mizu (cik nu tur tās mizas!), pārkaisītus ar dillēm. Gandrīz vai svētsvinīga sajūta – kā jau baudot pirmo reizi. Ja klāt vēl zaļie lapu salāti ar lociņiem, iemaisīti kefīrā, un kraukšķīgi, vakar tik ielikti mazsālītie gurķīši – Dievu ēdiens, nudien, neko citu nemaz nevajag!

Bet drīz vien jau savajagas. Un jaunos kartupeļus var baudīt, ak, cik dažādi. Te jau siekalas saskrien mutē, iedomājoties vien visus tos vasaras ansambļus, ko veido kartupelis un kompānija. Dažnedažādu zaļumu un salātu mikšļi, mērču mērces, gaļu gaļas, grilējumi un žāvējumi, karbonādes un cauraudzīši, pirmās sēnītes un pēdējie sparģeļi, jaunie burkāniņi, kāpostiņi, laši, tunči, garneles un citi labumi...

Bet šoreiz "Tasty" iedvesmo padomāt par klasisku vasaras sākuma kombināciju (ar miljons variācijām – vārda tiešā nozīmē), ko baudīt, kamēr jaunie kartupeļi vēl īpaši maigi, mīksti, mazi un glītiņi. Salāti! Jauno kartupeļu salāti!

Foto: Shutterstock

Ar ko jūnija kartupeļu salāti atšķiras no novembra kartupeļu salātiem, varētu jautāt. Protams, var jau visu sajaukt ar paku majonēzes, un lieta darīta – kartupeļu salāti uz goda! Un tad nu tiešām nebūs lielas atšķirības – jūnijs vai novembris.

Bet jūnijs ir jāizgaršo, un arī jūnija kartupeļu salāti jāizbauda – majonēzes smagumiņu vēl atēdīsimies. Tagad jāļaujas vasarīgam vieglumam, kombinējot novārītus vai krāsnī ceptus jaunos kartupeļus ar dažnedažādām zaļām lapām un sātīgumam pievienojot olu, gaļas gabaliņus vai ko nu sirds un vēders prasa. Galvenais – lai ar sātīgumu roku rokā un dakšu dakšā iet vieglums un svaigums. Kad gan vēl padzīvot zaļi un viegli, ja ne tagad, vasarā?

Nav jau teikts ka majonēze tagad līdz rudenim aizliegta un arī par krējumu jāpaklusē. Taču īsti vasarīgiem kartupeļu salātiem der vieglākas mērcītes, olīveļļa ar citronu, piemēram, vai kāda cita tīkama garšas kombinācija, īstais laiks izmēģināt arī dažādas garšvielas, neapstājoties tikai paciņas ar uzrakstu "Kartupeļiem". Arī dažādu zaļumu pesto jauno kartupeļu salātiem ir kā radīti.

Foto: Shutterstock
Savā ziņā jauno kartupeļu salāti ir kā džezs – improvizē tik, ļaujies, un melodija pati tevi aizvedīs! Receptes var rasties, gan vienkārši pavirinot ledusskapi vai pieliekamo un paskatoties, kas tur tāds garšīgs un gatavs sadarboties, gan iepērkoties veikalā vai tirgū. Vienkārši jāseko garšas kārpiņām un iekšējai balsij, kura, piemēram, saka: "Paņem tās tīģergarneles, paņem, nelauzies! Sacepsi, piemetīsi klāt sauju vārītiem kartupelīšiem ar pāris rukolas lapiņām – būs glaunu glaunais paēdiens! Tas kraukšķīgais baltvīns ledusskapī to vien gaida, lai šovakar taptu atvērts!" Vai arī: "Redīsus! Paņem redīsus, vakariņās apcepsi, pārbērsi kartupeļiem, nu ko vēl vajag pilnīgai laimei!"

Jauka ir vasara savā garšu daudzveidībā un vieglumā. Vieglāk dzīvot un vieglāk ēst, nenoliedzami – arī ekonomiskāk. Kartupeļu salātus var pagatavot jo dienas, jo lētāk, ja neizvēlas pārāk dārgas sastāvdaļas, kaut arī pašikot reizēm, protams, nav liegts. Pat vajag! Galvenais, lai garšīgi un priecīgi. Un ja vēl iespējams baudīt maltīti brīvā dabā, kādā terasītē vai vismaz uz balkona – sapnis vasaras naktī!

Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci

Foto: DELFI

Vasarā viens no gaidītākajiem notikumiem dārzā ir ne tikai zemeņu laiks, bet arī jauno kartupeļu rakšana. Tie allaž uz galda tiek celti dažnedažākajos veidos, bet allaž garšo izcili labi. Piedāvāju nedaudz citādāku cepeškrāsnī cepto kartupeļu recepti, kas pārsteigs ar izteiksmīgu garšu buķeti un kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Zaļumu biezpiens jauno kartupeļu mundierī

Foto: Shutterstock

Jaunie kartupeļi ir sen gaidīti un varen gardi – ēd kaut plikus ar dillēm! Tradicionāls vasaras komplekts ir jaunie kartupeļi ar biezpienu un salātiem. Bet var tos pagatavot arī neparastāk: zaļumus iemaisīt biezpienā un biezpienu – ielikt kartupeļos. Karsti, mutē kūstoši kartupeļi ar gardu zaļumu biezpienu, jauno kartupelīšu un diļļu smarža – vienkāršas un gardas vakariņas!

Lasīt vairāk

Slavenie Streipa salāti

Foto: Shutterstock

Daudzās mājās tiek gatavoti slavenie Streipa salāti, receptei klīstot no mājas uz māju. Esot paša Kārļa Streipa izgudrojums! Populārais žurnālists patiesi zināms kā talantīgs kulinārs. Pats Kārlis Streips gan precizē: "Salātu autore bija mana vecāmāte tēva pusē Eleonora Streipa, dzimusi Galvenovska. Priecīgas Lieldienas!"

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar pētersīļu un anšovu mērcīti

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgi jauno kartupeļu salāti, kurus var pasniegt vienus pašus kā vieglu uzkodu dienas vidū vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Kartupeļu salātus pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, viegli siltus, bet tos var arī atdzesēt un pasniegt aukstus.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un olīvām

Nereti pārdomas sagādā, kādas piedevas pasniegt piknikā kopā ar grilēto gaļu, tādēļ šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants piedāvā vienkāršu un vasarīgu salātu recepti, kas ir tikpat vienkārši pagatavojama kā ierastie dārzeņu salāti, bet vienlaikus ļaus radoši atsvaidzināt grila maltīti un pārsteigt ģimeni un draugus. Baudi kopā ar grilētu cāļa fileju!

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!