Tā ir viena no Jāņu mistērijām: kā tas nākas, ka gadu gadiem pēc Jāņiem tiek nolemts nākamgad sieru pirkt vai siet mazāk, un gadu gadiem pēc Jāņiem māja ir pilna ar Jāņu sieru?
Ko ar to siera lēveni darīt? Neesam jau nekādi briti, neripināsim tak rituli no kalna lejā (ir viņiem tāds nacionālais sports). Uz tradicionālo jautājumu ir tradicionālās atbildes. Nepretendējot izgudrot divriteni vēlreiz, kopīgi varam atkārtot vien vecās, labās, bet šajās dienās tik noderīgās patiesības.
Pirmais, ko ar Jāņu sieru sieru var darīt, protams, ir cepšana. Ir gana daudz ļaužu, kas uzskata, ka nekam citam Jāņu siers vispār nav domāts, kā cepšanai. Cept un grilēt tiešām var jebkuru sieru, un Jāņu sieru jau nu pavisam noteikti. Cepot sieru uz pannas, jāatceras, ka tas kusīs un lips, ja cep šķēlēs, tas vispirms jāpamērcē olā un pēc tam rīvmaizē, un tad vēlreiz. Savukārt, cepot pannā vārītus jaunos kartupelīšus kopā ar šašlika pārpalikumiem (neticami, bet arī to gadās sacept par daudz) vai citu gaļu, Jāņu siers pa virsu lai tik kūst, tā nu ir tāda maltīte, ka nenoēsties. Bet kurš nu to nezina.
Siera marinēšana – tas gan tāds neparastāks gājiens, bet ļoti gards gājiens, vērts pamēģināt! Recepte atrodama zemāk pie pārējām idejām. Un kur tad vēl gardie un sātīgie pēcjāņu kārtainie siera salāti ar grauzdiņiem (lieliska iespēja tikt vaļā arī no tiem), dažādi salāti ar sieru, kur receptē prasīto mierīgi var aizvietot ar Jāņu sieru, galu galā arī "franču gaumē" ceptās karbonādes un citas gaļas var pamēģināt cept ar Jāņu siera cepuri. Un sacepumi, burvīgie sacepumi – ar kartupeļiem, gaļu, makaroniem – te Jāņu siers būs labu labais.
Tiesa, liela daļa Jāņu sieru cepoties var kļūt mazliet gumijoti, tāpēc, ja vien netiek cepts Jāņu siers šķēlēs, citiem ēdieniem to var sarīvēt, klāt liekot lielāku majonēzes karoti, garšvielas, lai aromātiskāk, un zem siera kārtas šķēlēs sagrieztus tomātus un marinētus gurķus, kas visu padarīs sulīgāku.
Galu galā – jāatceras, ka sieru var arī saldēt, lai stāv un gaida laikus, kad uzrodas vajadzība vai Jāņu garastāvoklis. Sieru var saldēt vai nu lielākos gabalos, vai sarīvētu. Savureiz ērti, kad sarīvēts siers jau gatavs, tikai jāatkausē.
Lai jauka nedēļas nogale, Jāņu sieru un citu Jāņu gardumus likvidējot!
Alus mīklā panēts Jāņu siers
Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.
Gaisīgais olu kultenis ar zaļumiem un ķimeņu sieru
Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju, sniedzot dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".
Garšaugos marinēts Jāņu siers
Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.
Sātīgie salāti ar ķimeņu sieru, avokado un bekonu
Ledusskapī pēc svētkiem vēl gozējas saulainais ķimeņu siers? Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā interesantas receptes, kā tradicionālo Jāņu sieru izmantot vasarīgu salātu pagatavošanai.
Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti
Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!
Sojas mērcē un ķiplokos marinēts siers
"Sojas mērcē un ķiplokos marinēts siers būs lielisks Līgo vakara mielasta papildinājums. Novērots, ka šai uzkodai ir tendence pazust no galda zibenīgā ātrumā. Kā gan citādi, jo pikantie siera stienīši ideāli sader ar vēsu alutiņu," atklāj receptes autore Diāna Remese.
Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti
"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Ķimeņu siera un cukīni plācenīši kaloriju skaitītājiem
"Ķimeņu siers, īpaši jau "Rankas" 10% ir lielisks produkts un labs veselīgas ēdienkartes papildinājums, ko var izmantot dažādos veidos – šoreiz, lai pagatavotu figūrai draudzīgus cukīni un siera plācenīšus," recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Jāņu dienas uzkoda – cepts ķimeņu siers
Jāņu dienas uzkoda - pa Līgo vai piknikam.
Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu
Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.
Grilēts Haloumi siers ar dārzeņiem
Garda ideja veģetārai ēdienreizei - cepts vai grilēts siers un dārzeņi, kas pārlieti ar piparotu balzamiko un eļļas mērci.
Kārtainie siera salāti franču gaumē
Šo salātu pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte gan ikdienai, gan svētku galdam. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.
Pikantie siera salāti
Pikantie siera salāti likšanai uz maizītēm vai pildot sāļos groziņus.
Siera - rupjmaizes salāti
Siera un rupjmaizes salāti - sātīgs cienasts bez lieliem pūliņiem.
Karstie mocarellas siera salāti
Skaisti pasniedzami un gardi karstie salāti ar sieru.
Puķukāpostu un siera salāti ar majonēzi
Gardām piedevām vai aukstajam galdam - sātīgi puķukāpostu un siera salāti.
Pupiņu un siera salāti
Pupiņu - siera salāti sātīgai maltītei.
Siera un mednieku desiņu salāti ar āboliem un kukurūzu
Sātīgai maltītei - siera un mednieku desiņu salāti ar āboliem un kukurūzu.
Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām
Sātīgs griķu – siera sacepums brangām pusdienām, kas īpaši labi garšos ar skābu krējumu un sālīta vai marinēta gurķa šķēlēm.
Ziedkāpostu un siera sacepums
Vienkāršs ziedkāpostu sacepums, kas papildināts ar siera mērci un sarīvētu sieru virskārtā. Vari izmantot kā Parmezāna sieru, tā rīvētu Krievijas, Holandes vai kādu citu labi kūstošu sieru.
Kartupeļu un siera sacepums
Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.
Makaronu un siera sacepums
Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.
Spinātu - siera sacepums
Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.
Puķkāpostu un siera sacepums
Vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs piemērots arī veģetāriešiem.
Kartupeļu - maltās gaļas un siera sacepums
Sātīgs kartupeļu - maltās gaļas un siera sacepums ar tomātiem un pikanto čili.