Jāņu siers
Foto: Shutterstock
Vismaz reizi mūžā katrai saimniecei Jāņu siers jāsasien pašai. Daudzas Jāņus bez pašas sieta siera nemaz nevar iedomāties. Vai tas iznāk lētāk, nekā pirkt tirgū vai veikalā? Diez vai. Vai tas ir garšīgāks nekā pirktais? Kā nu kuro reizi. Jāzina pareizās receptes un knifiņi! Te nu būs dažas gadiem pārbaudītas receptes.

Ausmas recepte: vienmēr izdodas

Šī recepte ir elementāra un vienmēr izdodas. Uzkarsē katlā 5 l piena, pievieno 1 kg biezpiena, pakarsē, bet neuzvāra. Biezpiens veidos glītu kunkuli. To notecina caurdurī un masu liek atpakaļ katlā. Pievieno 200 g sviesta un visu sparīgi samaisa. Tad pievieno ķimenes, 2 olas, nedaudz sāls un karsējot visu kārtīgi sakuļ. Gatavo siera masu liek bļodā ar slogu un atdzesē, pēc tam izgāž uz šķīvja. Masu pēc sakulšanas var sadalīt mazākās devās un katrai pielikt citas sastāvdaļas: ķimenes, sīki sagrieztu papriku, dilles, sezama sēkliņas un citas garšvielas. Tad katru liek zem sloga atsevišķi, sanāk daudzu garšu sieri ar vienu vārīšanu.

Foto: Shutterstock

Ingunas Jāņu nakts siers

Patīk siet tieši Līgo naktē (šogad gan īstie Saulgrieži jau garām) un izlaizīt siltu turpat no katliņa, un lai bik mazuma piegarša. Recepte visparastākā: rūgušpiens biezpienā, biezpiens siltā pienā – zelta likums no draudzenes mammas: viens trekns, otrs liess! – notecina, kamēr tikai pil, tad katliņā sviests, olas, sāls, cukurs, ķimenes un biezpiens, viss uz aci, nu strauji griež pret sauli, kamēr kamolā un lec nost no malām, i viss, vuosali āduši!

Zelta likums no draudzenes mammas: viens trekns, otrs liess!

Protams, ar pienu no goves pupa gardāks, un, ja vel govīte fizkultūriete, kas pati zālīti plūc plašā pļavā... Bet ir brūķēts arī no veikalā pieejamā, īstais fīlings ir procesā un attieksmē!

Kristīnes lauku recepte

Recepti neatceros pēc proporcijām, tāpēc tagad taisu pēc izjūtām. Atceros vien, ka piena masa ar rūgušpienu attiecība bija 1:1, tad vairs nav jāuztraucas, vai biezpiena par maz vai par daudz.

Vislabāk, ja tiek govs piens no nulles punkta izmantots. Pienu saraudzē rūgušpienā, kad sūkalas atdalās, kunkuļus karsē līdz biezpienam, to izkāš. To visu biezpiena masu svaigā pienā iekšā (jo treknāks, jo labāk) un atkal silda. Karsēšana (ne vārīšana) notiek tik ilgi, kamēr viss saiet lipīgi graudainā masā un sūkalās (atkal). Visu laiku jāmaisa, lai saprastu, kas notiek katlā un nepierautu biezpienu. To visu atkal izkāš.

Foto: Shutterstock

Aktīvi, pat pasīvi agresīvi maisot, izkausē sviestu, samaisa ar sāli katlā turpat, kur taisīts biezpiens, un izkāsto masu liek iekšā katlā ar sviestu un sāli. Kad tas viss tikai sāk jaukties kopā, liek klāt visu no garšvielām, ko vēlas, un pāris olu dzeltenumu krāsai. Tas viss ir aktīvi jāmaisa, ne brīdi neapstājoties.

Līdz ko sāk vīties un ir viendabīgs, liek formā ar marli. Kritiskais moments ir nekādā gadījumā neļaut uzmest masai burbuli – tad nesacietēs, būs vienkārši mīksta masa.

Cironskābi jāliek tad, ja biezpienam trūkst skābuma, lai ir droši, ka saraus kunkuļos!

Ingas recepte ar veikala pienu un ķiploku ziedu kātiņiem

Man tādas īpašas receptes nav. Vāru veikalā pirkto pienu, kad tas kļūst tāds kā spīdīgs, bet vēl neburbuļo, lieku klāt veikalā pirkto biezpienu un ceru, ka tas būs gana skābs un ka nebūs jāliek arī citronskābe, lai savelkas kunkuļos. Īpašais stiķis – katru gadu vienu daļu siera sienu ar ķiploku ziedu kātiņiem. Tas man garšo labāk nekā tradicionālais ķimeņu siers.

Marutas meistarstiķi, kas sanāk un kas nesanāk

Nav man īpašas receptes. Ņemu ļoti senu, ko atradu žurnālos, un taisu. Bet vienu reizi man sanāca smērsiers. Nosit mani, bet nekad tā arī nesapratu, ko es tur sadarīju! Bet bija ļoti garšīgs.

Un tad mans otrs meistarstiķis – paskatījos receptē bez brillēm, un trīs sāls tējkarošu vietā pieliku trīs ēdamkarotes. Sanāca kaut kas, ko varētu izlikt lopiem, kā tos sāls klučus. Mērcēju, bet neko izglābt nevarēja. Ja ēda, tad acis asaroja.

Foto: Shutterstock

Tā labā sajūta, kad kāds ciemos atnākušais Jāņubērns siera pilnu muti stiepjas pēc vēl vienas siera šķēles un it kā pa jokam jautā: "Vai tad pati sēji?" (jau zinot atbildi, ka pirkts, jo kuram tad vaļa pašam sieru siet, un jāzina jau arī – kā!) Un tu bez kādiem jokiem lepni atbildi: "Jā! Pati!" Lai izdodas labum labs un gardum gards Jāņu siers un priecīga līgošana! Sūkalas gan ārā nelej, izlasi, kā tās var likt lietā dažādos garšīgos veidos!

Jāņu siers trīs stundās

Foto: Elīna Henilāne

Saimniece Elīna Henilāne katru gadu uz Jāņiem gatavo Jāņu sieru pēc vienas un tās pašas receptes – jo visi slavē un pieprasa tieši viņas gatavoto sieru.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: saimniece atklāj vienkāršu siera recepti

Foto: Privātais arhīvs

Līgo svētki jau tepat aiz stūra, tādēļ jāsāk domāt par gardumiem, kas tiks likti uz svētku galda. Viens no tradicionālajiem Līgo svētku ēdieniem, protams, ir Jāņu siers. To piedāvājums veikalos un tirdziņos ir visnotaļ plašs, taču saimniece Ilona Blumberga "Tasty" piedāvā pavisam vienkāršu recepti, kā pašu spēkiem pagatavot sieru mājas apstākļos.

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēts Jāņu siers

Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.

Lasīt vairāk

Pikantais mājas siers no nogatavināta biezpiena

Foto: Shutterstock

Pikantais siers – lustīgai līgošanai un citiem gadījumiem.

Lasīt vairāk

Dzeltenais Jāņu siers jeb lauku siers

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamais, īpaši gardais Jāņu siers jeb lauku siers - skaisti dzeltens kā saulīte.

Lasīt vairāk

Gaisīgais olu kultenis ar zaļumiem un ķimeņu sieru

Foto: Publicitātes foto

Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju, sniedzot dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar zaļumiem un ķimenēm

Foto: Publicitātes foto

Siera mantojuma konkursā gardākā mājās sietā Jāņu siera uzvarētājas godu ''Rimi gardēži'' piešķīra ķekavnieces Edītes Jurjānes receptei, kurā izmantotas pašas dārzā audzētas garšvielas. Viņas sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers tika atzīts arī par labāko sieru kā pamatēdienu, ko var grillēt, cept un pasniegt kopā ar dažādām piedevām.

Lasīt vairāk

Violetais Jāņu siers ar ķimenēm

Dzeltenas vai blāvas krāsas Jāņu siers šķiet visai ierasts, bet violetas nokrāsas siers gan būs kas neredzēts! Tie, kas svētu galda klāšanā grib izcelties ar oriģinalitāti, siera gatavošanas recepti var aizlienēt no bloga ''Absolūts ēd'' autores Ilzes Lipskas.

Lasīt vairāk

Tradicionālais Jāņu siers ar ķimenēm

Viens no vērtīgākajiem mantojumiem ir omes recepšu grāmata – sena, ar roku rakstīta, garšīgām receptēm, labiem padomiem un veselīgām ziņām pilna. Ar savu ģimenes mantojumu – Jāņu siera recepti – dalās Karlīna Latsone, bloga ''ir.bene'' autore, stāstot, ka ome šo sieru esot gatavojusi katru gadu – no tikko slaukta lauku piena, trekna biezpiena, sviesta un pašu audzēto vistu olām. Karlīna atklāj, ka, lai gan recepte ir viena, arī omei vienu reizi tas izdevās labāks, citu – nedaudz sīvāks, bet galvenais ir mēģināt un gatavot, izmantojot labākās sastāvdaļas no zemnieku sētām.

Lasīt vairāk

Jāņu siers no biezpiena

Līgo un Jāņu svētkiem tuvojoties, laiks jau savlaicīgi sagatavot recepti, ja plānots pašam siet sieru, kas patiesībā ir svētkiem ļoti atbilstoša nodarbe. Tradicionālo siera siešanas recepti piedāvā šefpavārs Aivars Varņeckis no zemnieku saimniecības ''Ēmužas'', kas ir arī Ventspils Tehnikuma kafejnīcu tehnologs un pasniedzējs, kā arī Siera kluba biedrs un valdes loceklis.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers

Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Foto: F64

Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Jāņu siers ar ķimenēm cieņā ne tikai pa Līgo.

Lasīt vairāk

Gardais Jāņu siers

Foto: F64

Līgo un "nelīgo" gardais Jāņu siers.

Lasīt vairāk

Ziedainais Jāņu siers ar biezpienu

Foto: Shutterstock

Jāņu siers - lai var līgot visu nakti.

Lasīt vairāk

Noras Jāņu siers

Foto: Shutterstock

Klasiski gardais Noras - Jāņu siers ar ķimenēm.

Lasīt vairāk

Mājas siers ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Gardais Jāņu siers - Līgo vakaru gaidot.

Lasīt vairāk

Jāņu siers (recepte ar citronskābi)

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams Jāņu siers.

Lasīt vairāk

Pārbaudīta mājas siera recepte

Foto: Shutterstock

Pārbaudīta mājas siera recepte, kura noderēs arī ikdienā.

Lasīt vairāk

Jāņu siers

Foto: F64

Jāņu siers - no sentēvu laikiem līdz mūsu dienām nekas būtiski nav mainījies. Izņemot to, ka Jāņutēvs vai Jāņamāte ēdmaņu var nevien taisīt paši, bet arī iegādāties. Ja nav nekā, ir jābūt vismaz - sieram, alum un raušiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!