Jāņi ir vieni no tiem dažiem svētkiem, kad uz lieliem eksperimentiem prāts nenesas – gribas izbaudīt tradīciju spēku arī pie galda. Un galu galā – kad tad vēl to sieru, pīrāgus un alu saēdīsies, ja ne Jāņu vakarā! Līdz nākamajiem "likumīgajiem" pīrāgiem jāgaida līdz nākamajiem Saulgriežiem!
Tomēr dažreiz interesanti zināt, ko tad citi ēd un kā tad citiem iet. Ne velti radies latviešu slavenais jautājums: ko pa Jāņiem? Tieši šīs ziņkārības dēļ, iespējams, radusies burvīgā aplīgošanas ideja, kad ļaudis staigā no mājas uz māju, pieprasot sieru, sieru un alu, alu.
Nelielu virtuāli apli iziesim arī mēs, jo "Tasty" apjautājās dažiem saviem draugiem, kas būs Jāņu galdā. Varbūt vēl var kādu ideju pagūt aizlienēt!
Iveta: Mums šogad zivju Jāņi. Priekšjāņu vakariņās bija cepeškrāsnī cepts breksis siera mētelītī, šovakar būs vēl kūpināts līnis un breksis. Arī līņa, līdakas aukstā gaļa. Un grilēts kazas siers, ietīts bekonā.
Egita: Siers sasiets jau brīvdienās uz īstajiem saulgriežiem. Pīrādziņus rīt cepšu, mamma prasa arī ķiplokgrauzdiņus. Pārējais nav noteikts.
Marta: Paši iespringstam tikai uz rasolu un marinējam šašliku, tā ir mūsu ģimenes obligātā programma, par pārējo lai rūpējas viesi!
Maima: Mandomāt, ēdīsim grilētu sieru un rabarberaizi.
Marta: Uz oglēm cepsim Vidzemē augušu foreli. Patiesībā divas.
Dace: Makšķerniekiem "must have" ir līņi. Mans vīrs ir makšķernieks. Protams, būs pīrāgi, kā nu bez tiem! Bet rasols ne bļodu bļodām, jo neviens jau badu necieš, tik daudz, lai sanāk groziņu pildījumam, Vēl būs siera salāti lavašā.
Gunta: Rabarberu plātsmaize un briestam uz mazajiem "cūkkarpelīšiem", ar visu miziņu novārītiem un dāsni aprasinātiem ar dobes dillītēm. Pats ir Jānis-aldaris, tad nu šis būs augstākajā līmenī.
Maads: Standarts: kāda grilēta gaļa, kāds dārzenis simboliski un pārsvarā "stikla desa".
Eduards: Man Jāņi būs bez gaļas un piena izstrādājumiem. Alus, grilēti dārzeņi, salāti. Varbūt, ka arī pīrāgi. Iespējams, kādu ceptu zivtiņu.
Ieva: Siers un alus bus noteikti, pārējais atkarībā no mirkļa iegribām!
Lūk, kādas idejas Jāņu galdam. Zemāk atradīsi arī receptes, kā iespējams uztaisīt ko līdzīgu. Un, ja nu galīgi nav laika, tepat atradīsi arī dažas idejas, kā pavisam ātri pagatavot gardas lietiņas Jāņu vakaram.
Kad būsim ēduši un dzēruši, tad jau arī Jānīti būs spēks daudzināt. Un Līgas – Līgas arī nedrīkst aizmirst! Priecīgus un garšīgus Jāņus! Līgo, līgo!
Grilēts Haloumi siers ar dārzeņiem
Garda ideja veģetārai ēdienreizei - cepts vai grilēts siers un dārzeņi, kas pārlieti ar piparotu balzamiko un eļļas mērci.
Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu
Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.
Cepampapīrā pagatavota forele ar burkāniem un seleriju
Ātrai zivju maltītei – cepampapīra tīstoklītī pagatavoti foreles steiki ar burkāniem un seleriju kātiem. Ļoti vienkārši un gardi!
Grilēta forele ar krāsnī ceptiem dārzeņiem
Gardas, grilētas foreles ar krāsnī ceptiem dārzeņiem – kartupeļiem, kabačiem, sīpoliem, cukīni un citiem gardumiem. Recepti portāla "Viņa" grila meistardarbu konkursam iesūtījusi Samanta.
Forele citrona marinādē
Forele citrona marinādē - tusiņš 15 cilvēkiem garantēts.
Grilēta forele ar ķiploku sviestu
Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Sezonas gardums – kefīra mīklas rabarberu plātsmaize
Ja vēl nav bijis laika pagatavot sezonas aktuālāko kārumu – rabarberu plātsmaizi, – izmēģini gardēdes Veronikas Ļevšas recepti. Plātsmaize, kuras gatavošanā izmantots kefīrs, būs sulīga un mitra, un rabarberi piešķirs vajadzīgo garšas akcentu. Kārums gluži kā bērnībā, bez kura pavasaris nav iedomājams. Baudi vēl siltu, izņemtu no krāsns, ar vēsu pienu.
Karaliskā rabarberu plātsmaize ar zemenēm un maskarponi
Šī karaliski gardā plātsmaize rabarberu un zemeņu sezonā jāizmēģina katram kārumniekam!
Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni
Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.
Supersulīgā rabarberu plātsmaize
"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzpūtenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.
Ātrā rabarberu plātsmaize ar drumstalām
Viegli un ātri pagatavojama, plāna un sulīga plātsmaize ar zeltainām drumstalām. Mīklu nav jāraudzē, tādēļ nenāksies ilgi gaidīt, lai varētu mieloties ar jau gatavo kārumu. Recepti iesaka Natalija Novikova.
Ātrā un vienkāršā rabarberu plātsmaize no tostermaizes
Ja tev nav laika un vēlmes ķēpāties, gatavojot mīklu, bet gribas baudīt gardu rabarberu plātsmaizi, tad risinājums ir tostermaize un īpaši pagatavota saldā krējuma mērce. Arī rabarberus šajā gadījumā nav nepieciešams sīki smalcināt – pietiks, ja tos sagriezīsi stienīšos, jo tāpat kūka izdosies gana garda.
Rabarberu un zemeņu plātsmaize ar kefīra mīklu
Rabarberu plātsmaize ar karamelizētu virsiņu.
Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem
"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas
Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.
Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi
Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.
Ātrie pīrādziņi no treknās krējuma mīklas
Ātrie pīrādziņi ar krūtiņu svētkiem un ikdienai.
Marinēti, grilēti dārzeņi ar fetas sieru
Saldskābā zaļumu mērcē marinētus, grilētus dārzeņus Jāņos varēsi celt galdā kā piedevu grilētai gaļai vai zivīm. Papildinot dārzeņus ar fetas siera drumstalām un grilētu lavašu vai pitas maizi, iegūsi gardu pamatēdienu tiem, kas ar gaļu ir uz "jūs".
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.
Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru
Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.
Grilēti saldie kartupeļi ar zilo sieru
"Kā zināms, kartupelis ir viens no latviešu iecienītākajiem ēdieniem, tādēļ esmu sagatavojusi grilētu saldā kartupeļa salātu recepti. Tie lieliski saderēs ar grilētu vistas fileju vai jebkuru citu maigu, liesu gaļu," sola "Rimi" gardēde Liene Zemīte.
Grilēti kabači un šampinjoni citronu marinādē
Grils palīdz radīt brīnumainas maltītes un neliek vilties izsalkušajiem. Ja nav laika marinēt gaļu, bet vēderi kurkst, atliek vien ar eļļu, citronu sulu un garšvielām apslacīt dārzeņus un likt tos uz restēm. Ātri, vienkārši un, galvenais, ka garšīgi!
Uz grila cepta dorada ar garšaugu sviestu pildījumā
Restorāna ''36.līnija'' radošie šefpavāri piedāvā recepti vasaras pikniku ēdienkartei – uz grila ceptu doradu, kas ir īpaša ar kārdinošu sviesta pildījumu. Vasarīgā maltīte ar grilētu zivi, kas ir tikpat viegli pagatavojam kā jebkura grilētā gaļa, lieliski piestāv jaunajam Lielvārdes alum Citra, kas izceļas ar tropisku augļu aromātu un izteiktām citrusaugļu garšas niansēm. Tā kā grilēti ēdieni ir kā radīti saderībai ar alu, tad vēl piemērotāku dzērienu vasaras piknikam ir grūti iedomāties, tāpēc šai receptei labi piestāvēs arī Lielvārdes Gaišais alus.
Grilēti kabači
Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.
Grilēti jaunie kāposti
Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm! Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.
Liellopa steiks ar rozmarīnu un grilētiem dārzeņiem
Sulīgs steiks un svaigi grilēti dārzeņi veido maltīti, no kuras atteikties nebūs spējīgs neviens gaļas mīļotājs!
Ātrie siera virtulīši, kas kūst uz mēles
Virtuļi nav tikai ar ievārījuma pildījumu! Tos var pagatavot arī no siera. Ātru, gardu un vienkāršu siera virtuļu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "ms.svece" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Nora Svece.
Ātrie mazsālītie diļļu gurķīši
"Mazsālītiem gurķīšiem ir simtiem recepšu, bet mēs ģimenē tos gatavojam tikai šādi. Jūs nekad neviens ciemiņš nepārsteigs nesagatavotus, jo gurķīši praktiski ir gatavi 30–60 minūšu laikā. Zinu, ka var likt daudz ko citu klāt, bet es gribu izbaudīt gurķu ne upeņu lapu vai garšvielu garšu. Mājas ballīšu laikā "aiziet" trīs, četri šādi trauciņi. Sevišķi tos iecienījušas mazās roķeles – paķer pa gurķītim katrā rokā un aizjož kraukšķināt," elementāru mazsālīto gurķu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Ātrie tunča salāti ar papriku, olīvām un olām
Krāsaini un gardi tunča salāti, ko var celt galdā gan ikdienā, gan svētku reizē.
Ātrie lapu salāti ar apelsīnu-sinepju mērci un sezama sēkliņām
Zibenīgi pagatavojami, svaigi un ļoti garšīgi salāti, kas būs ideāla piedeva pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku
Pāris minūšu laikā pagatavojami salāti, kas ir ne vien gardi, bet, pateicoties tuncim un pupiņām, arī ļoti sātīgi.
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!
Ātrie hačapuri
Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.
Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē
Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.
Ātrie salāti – svaigi tomāti ar rīvētu sieru
Vienkārši gards siers ar tomātiem.
Ātrie salāti ar kartupeļiem
Ātrie salāti ar kartupeļiem - variācija par tradicionālajiem kartupeļu salātiem.
Fiksie kūpināta jūras asara un olu salāti
"Reizēm jau var pagrēkot," teic "Instagram" konta esutijumifood saimniece Solvita Kvite-Belte, piedāvājot kūpināta jūras asara un olu salātu recepti. Šie fiksie un sātīgie salātiņi īpaši labi garšos, uzziesti uz grauzdētas maizes šķēles.
Fiksie tunča un olu salāti ar kukurūzu
Šos gardos salātus varēsi pagatavot bez liekām pūlēm un laika patēriņa. Viens, divi, un maltīte gatava!
Supervienkāršie kausētā siera pīrādziņi ar gaļas un marinētu gurķīšu pildījumu
"Šī rīta fiksie pīrādziņi no kausēta siera mīklas. Pildījumā ir maltā gaļa ar marinētiem gurķīšiem un vārītu olu," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Fiksie sīpolu gredzeni pikantā etiķa marinādē
Etiķoti saldskābas un kraukšķīgās marinētu sīpolu ripiņas būs kreptīga piedeva gan dažādiem uz grila gatavotiem ēdieniem, gan picai, kebabiem, burgeriem, kā arī siļkei ar biezpienu un jaunajiem kartupeļiem. Recepti Sīpolu ceļa konkursam iesūtījusi Edīte.
Fiksie siera cepumiņi
"Ļoti ātri pagatavojami siera cepumi, kuru gatavošana ir meditācija, un sastāvdaļas atrodamas teju katrā mājā," stāsta receptes autore Paula Zemgale.
Fiksie Rūjienas salāti
Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.
Fiksie grieķu salāti ar arbūzu
Grieķu salāti ar arbūzu, kas būs pagatavojami 10 minūtēs.