Galu galā, kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt tikai visu toņu rozā vai baltai ar zaļiem diļļu raibumiņiem? Ir arī aukstās zupas dažnedažādās zaļās un sarkanās nokrāsās, sākot no maigām un atspirdzinošām, beidzot ar pikantām un uzmundrinošām. Un visas – aukstas!
Dienvidzemēs dzīvojošie aukstās zupas mākslu izkopuši gadsimtiem ilgi. Taču arī paši šajās karstajās vasarās esam sākuši piešauties dažādām kefīra krīzēm un eksperimenta kārtībā radījuši visādus lieliskus “bezrecepšu” variantus.
Dienvidzeme Latvija
Jogurts, tomāti, ūdens – tās ir galvenās substances, ar kurām auksto zupu gatavo dienvidos. Šķiet, ka Latvija vasarās oficiāli kļuvusi par dienvidzemi, tā kā – laiks paplašināt auksto zupu gatavošanas gastronomiskos apvāršņus! Vērts pavērot, kā to dara citi dienvidnieki.
Grieķu jogurts ir jaunais kefīrs
Ne velti grieķi uzskata, ka izdomājuši jogurtu – viņi to arī lieliski pieprot likt lietā. Aukstās zupas ar grieķu jogurtu Grieķijas vasarās ir populārs ēdiens, un sastāvdaļas ir visdažādākās – gurķi, cukini, ķiploki, avokado, ko vien sirds vēlas. Grieķu jogurts var izglābt ikvienu aukstās zupas kārotāju arī Latvijā!
Itāļi atvēsinās eleganti
Skaidrs, ka itāļi prot atvēsināties eleganti – tāpēc jau viņi ir itāļi. Baltvīns ar ledu olīvkoku paēnā, gelato kādu slavenu drupu fonā – faktiski, tas laikam ir pirmais, kas nāk prātā, domājot par itāliskiem atvēsinājumiem. Kaut arī aukstās zupas itāļu slavenāko nacionālo ēdienu Olimpā, šķiet, nav iekļuvušas, taču itāļi tās gatavo gan, un arī viņi atzīst jogurtu par labu esam – zemāk atradīsi auksto zupu uz jogurta bāzes itāļu stilā. Ar šļuku olīveļļas - kā nu bez tās.
Slāvu kvass un slāvu zupa
Aukstā zupa ar kvasu vai alu šķiet tāds mazliet aizdomīgs salikums, īpaši, ja kefīra receptē nav vispār. Bet slāvu stila aukstajās zupās ir arī šāda sadaļa: okroškas. Runā, ka cilvēku, kurš pamēģinājis okrošku ar kvasu, vairs nespēj satraukt kefīra neesamība veikalā – ka tik kvass būtu!
Trīs lietas, kas spāņiem skapītī stāv
Latviešiem skapīti, kā zināms, stāv asaras, dziesmas un alus, bet spāņiem vismaz vasaras sezonā tie ir tomāti, ķiploks un ledus – aptuveni tāda varētu būt spāņu slavenās aukstās zupas gaspačo īsā versija. Pilnajā klasiskā gaspačo receptē atradīsiet tomātus, gurķus, sīpolus, papriku, ķiplokus, olīveļļu, sāli, baltvīna etiķi, ūdeni un ne pirmā svaiguma maizi. Taču arī spāņu stila aukstās zupas ļaujas dažādām variācijām – un visas ir gardas un spirdzinošas, dažām pat piemīts mazs pātagas efektiņš, jo pikantie garšu salikumi arī lieliski uzmundrina.
Visgrūtākais gaspačo pagatavošanā – un šķiet, ka auksto zupu gatavošanā vispār – ir sagaidīt, kad tā ledusskapī atdziest un garšas savelkas. Lai pasteidzinātu gaspačo baudīšanu, spāņi to pasniedz ar ledus gabaliņiem, kas zupu padara vēl lieliskāku. Var iet vēl tālāk un pasniegt zupu ne tikai ar ledu, bet, salietu trauciņos, uz ledus kā tādas smalkas austeres. Bet kas gan ir austeres! Aukstā zupa – lūk, tā ir manta!
Dalāmies ar “Tastu” bezkefīra auksto zupu vēsākajām un gardākajām receptēm – lai gardi un atvēsinoši!
Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa
Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!
Zibenīgais gaspačo ar asumiņu
Ideālais veids, kā izlietot piebriedušos atvasaras tomātus, – sablendēt tos ārkārtīgi gardā aukstajā gaspačo zupā. Garšu dažādībai klāt pievieno arī kādu no lauka atnestu gurķi, palielu sarkano sīpolu un pieber šķipsniņu kajēnas piparu.
Okroška ar kvasu
Aukstā zupa - okroška ar kvasu ir atsvaidzinoša, saldeni pikanta, kas dos uzmundrinājumu karstā laikā. Galvenais izvēlēties kvasu, kas nav ļoti salds, bet dabīgi saldens.
Spirdzinoša aukstā gurķu biezzupa ar zaļumiem un ķiplokiem
Gatavojot šo zupu, nenāksies lieki nopūlēties, tērējot pēdējos spēkus, kas vēl atlikuši pēc lustīgas līgošanas, jo lielāko daļu darba tavā vietā paveiks blenderis. Ja vēlies, lai zupa būtu atvēsināta jau uzreiz pēc pagatavošanas, ūdeni aizstāj ar ledus kubiņiem.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Okroška - alus
Okroška no alus - spirdzinājums karstā dienā.
Zaļais gaspačo
Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.
Cukīni vai jauno kabacīšu aukstā zupa - zaļais gaspačo
Kad es vēl biju pavisam maza, manai mammai bija milzīgs sakņudārzs, kurā auga zaļie salāti, tomāti, ķirbji, pupiņas, pipari un daudzi citi dārzeņi. Mana mamma ir apbrīnojama dārzniece un īpaši labi viņai padevās cukini. Ražas laikā it visur bija cukini - viņa gatavoja cukīni maizi, pankūkas, kēksiņus.
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Arbūzu gaspačo
Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.
Aukstā tomātu zupa uz tomātu sulas bāzes
Aukstā tomātu zupa - karstas vasaras dienas glābiņš.
Gaspačo ar baziliku
Atvēsinošais un pikantais gaspačo ar baziliku.
Andalūzijas gaspačo recepte
Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.
Avokado gaspačo ar nektarīna jumtiņu
Ja plīti darbināt negribas un rozā aukstā zupa mazliet jau apnikusi, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt netradicionālāku auksto zupu, kas garšas kārpiņām būs patīkams pārsteigums.
Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu
Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.
Vegāniskā aukstā zupa
"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Pikantais gaspačo
Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.
Gurķu un piparmētru aukstā zupa
Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.
Aukstā zupa bulgāru gaumē ar ķiplokiem un valriekstiem
Bulgāru aukstā zupa "tarator", ko gatavo no jogurta, ķiplokiem, gurķiem un valriekstiem. Patiks jaunu garšu meklētājiem un tiem, kas vēlas atveldzēties karstākā vasaras dienā.
Zemeņu gaspačo
Pavisam neparasta aukstā zupa, kurai saknes meklējamas Spānijas virtuvē.
Dārzeņu sulas aukstā zupa ar spinātiem, avokado un kūpinātu gaļu
Karstai vasaras dienai - dārzeņu sulas aukstā zupa ar spinātiem un kūpinātu gaļu.
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.
Garneļu aukstā zupa
Garneļu aukstā zupa - smalkai pusdienu maltītei.