ķiršu kūka
Foto: Shutterstock
Ja esi bijis veiklāks par ķiršu cienītājiem un kvalitātes pārbaudītājiem strazdiem vai vienkārši esi dabūjis pilnu grozu ar ķiršiem tirgū vai dāvanā, tad laiks tos pārstrādāt kārumos, kas saldi kā pati vasara.

Lai tiktu līdz ķiršu gardumiem ir viena blakne – ķiršu gaļas atbrīvošana no kauliņiem. Tā tajā dzīvē iekārtots, par visu jāmaksā! Taču, ja atrodi kauliņu izņemšanas metodi, kura padodas vislabāk, tad tālāk jau tikai tehnikas noslīpēšanas jautājums, vienlīdz ātri ies gan ar nazi, gan matadatu vai pudeļu kakliņa metodi. Ja virtuvē vieta atļauj, var iegādāties (vai vēl labāk – aizņemties) ķiršu kauliņu izņemšanas uzparikti. Idejas, kā atbrīvoties no kauliņiem, var lasīt arī šeit.

Kad nu ķirši atkauloti, laiks ķerties pie gatavošanas!

Sezonas atklāšana ar ķiršu pīrāgu

Foto: Shutterstock


Ķiršu pīrāgs vai tarte ir obligāts pasākums ķiršu sezonā. Tas ir nākamais solis pēc tam, kad apēsta bļoda saldo ķiršu. Vai divas. Tad kārta pīrāgam, gardāko un skaistāko ķiršu ielikšana mīklas groziņā un aizrestošana ar mīklas restēm. Pilnīga ķiršu vasaras sagūstīšana! Lai neaizmūk, lai atdod savu aromātu un garšu mīklai. Kurš gan vairs skaita kalorijas! Te iederēsies arī kārtīga vaniļas saldējuma bumba - kad jau, tad jau!

Perfektas laulības

Foto: Shutterstock

Ķirši un šokolāde ir gastronomijas debesīs noslēgta laulība. Perfekts pāris! Nepievils nekad un nekādās kombinācijas. Šokolādes kūka, Švarcvaldes kūka, kēksi, kapkeiki, šokolādes muss ar ķiršu mērci... Viens par otru debešķīgāki deserti!

Drumstalu un ķiršu dancis

Foto: Shutterstock


Sviesta drupačas un ķirši arī nav smādējama kombinācija. Cep tos veidnē un sauc par kramblu, liec uz cepamās plāts un sauc par plātsmaizi – būs garšīgi visos veidos!

Aukstais kārums

Foto: Shutterstock


Ja mājās ir saldējuma gatavošanas mašīna, tad ātri iespējams iegūt krēmīgu našķi ar intensīvu ķiršu noti. Ja nav, tad jātaisa semifredo vai vienkārši jāsakuļ jogurts ar ķiršiem, jāsaliek trauciņos un jāliek saldētavā. Ļoti atspirdzinošs kārums!

Kas klimpā? Ķirsis klimpā!

Foto: Shutterstock


Vareņiki ar ķiršiem ir liela ņemtne, bet atmaksājas. Ja saldētavā glabājas šāda ēdmaņa, tad brīzos, kad nezini, ko gribas ēst, vai tieši otrādi – ļoti gribas ēst, atliek atvērt saldētavu, izņemt vareņikus un iepeldināt verdošā ūdenī.

Ātrā mērce pankūkām un vafelēm

Foto: Shutterstock


Ķiršu vārīšana ziemai ir atsevišāķa stāsta vērts pasākums, bet brīdī, kad top pankūkas un vafeles, paralēli var izvārīt ātro ķiršu zapti, ko pārliet šiem grēcigi gardajiem brokastu bruņiniekiem. Ātrā mērce vislabāk izdosies ar ievārījuma cukuru, jo skaisti saželēs.

Bauda no katras karotes

Foto: Shutterstock


Ķirsis vienlīdz labi iederēsies gan biezpiena, gan putukrējuma desertos. Tas lieliski iederas arī trifle desertos. Un, protams, neaizmirsīsim šokolādi!

Bubertu pamatiņš

Foto: Shutterstock


Bubertu vērts uztaisīt tāpēc vien, lai to varētu kā buru kuģi palaist pa ķiršu ķīseļa okeānu. Ja bubertam laika par maz, tad var iztikt ar putukrējuma laiviņu! Katrā ziņā ķiršu ķīselis gatavs uzņemt dažādus peldētājus. Nevar aizmirst arī to, ka paši ķirši arī labprāt pārtop par kādu gardu putras desertu – piemēram, uzpūteni.

Saldā veldze

Foto: Shutterstock

Ķiršu sula vai sīrups kombinācijā ar ledu, piparmētrām un citrusiem ir īsts vasaras vidus padzēriens. Perfekta limonāde, kas gan veldzē, gan uz mēles atstāj tīkami saldu noti. Limonāde, kas godam varētu nest vārdu "Jūlija skūpsts" vai "Vasaras vidus apskāviens". Un šis nu ir laiks, kad gribas abus – gan to skūpstu, gan apskāvienu! "Tasty" ķiršu kolekcija ir kā radīta tam, lai ķirsītis uz tortes katrai jūlija dienai!

Vienkāršā ķiršu kūka

Foto: Shutterstock

Ķiršu sezonas kārums – vienkārši pagatavojama kūka.

Lasīt vairāk

Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm

Foto: Elena Pudāne

"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Plānās kakao pankūkas ar maskarpones krēmu un ķiršiem

Foto: Shutterstock

Ārkārtīgi kārdinošas plānās pankūkas brīvdienu rītam. Pildītas ar saldu maskarpones krēmu un ķiršiem – tos var izmantot kā svaigus, tā no kompota.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.

Lasīt vairāk

Svaigās ķiršu siera kūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.

Lasīt vairāk

Rīsu pudiņš ar ķiršu mērci

Foto: Publicitātes foto

Skandināvi zina, kā rīsus likt lietā arī desertu gatavošanā. Lūk, gards pierādījums restorāna ''36. līnija'' šefpavāra Laura Aleksejeva izpildījumā!

Lasīt vairāk

Ķiršu braunijs ar krēmsieru

Foto: Shutterstock

Grēcīgi garšīga šokolādes kūka ar ķiršiem un krēmsiera joslām. Tā iepriecinās gan tevi pašu pie tējas vai kafijas krūzes, gan liks justies īpašiem taviem ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Griljāžas groziņi jeb Florentīni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi rieksti, mīksti ķirši un stingra brūnā cukura karamele maigas šokolādes groziņā. Griljāžas groziņi jeb florentīni piestāv ne tikai svētku laikam, bet būs arī lieliska dāvaniņa tuviniekiem un draugiem.

Lasīt vairāk

Ķirši šokolādē

Foto: Shutterstock

Burvīgas un viegli pagatavojamas šokolādes konfektes ar krēmsiera pildījumu un ķirsīti vidiņā. Ja konfektes paredzētas tikai pieaugušajiem, krēmsiera masā var iejaukt nedaudz ķiršu liķieri. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 40 konfektes.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu kūciņas

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var pagatavot ne tikai kēksiņus. Ļoti pievilcīgi izskatīsies mazas ķiršu kūciņas, groziņi ar ķiršu pildījumu. Šai kūciņai vari izmantot gan svaigas, gan saldētas, gan kompota ogas. Ja izmanto kompota ogas, samazini cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Ogu mērce desertiem, kūkām, putrai un saldējumam

Foto: Privātais arhīvs

Ja tev saldētavā glabājas kāds maisiņš ar ogām no sava dārza vai arī veikala, uzvāri ogu mērci, kas bagātinās pankūkas, brokastu putru, saldējumu un kūkas. Tā ir nevis zapte, bet izteiksmīga ķiršu mērce, kuras recepti iesaka gardēde Elīna Krišjāne-Gustsone.

Lasīt vairāk

Švarcvaldes siera kūka bez cepšanas un želatīna

Foto: Shutterstock

Elementāri pagatavojama un ļoti garda tradicionālās Švarcvaldes tortes versija – siera kūka bez cepšanas un želatīna kausēšanas.

Lasīt vairāk

Karaliskā Švarcvaldes ķiršu torte

Foto: Privātais arhīvs

Karaliski gards ķiršu laika kārums - Švarcvaldes ķiršu torte. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Ņujorkas siera kūka ar ķiršiem

Foto: Shutterstock

Slaveno Ņujorkas siera kūku var uzskatīt par visu siera kūku vecmāmiņu. Klasisko recepti papildinot ar skābenajiem ķiršiem, garšu baudījums būs neaizmirstams.

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Želeja no saldētiem ķiršiem

Meklējot februāra garšīgāko recepti, Tasty.lv lasītāja Ineta Meldere iesaka vienkāršu ķiršu želejas recepti - tuvojas pavasaris un vasara, jāsteidz tukšot saldētavas krājumi!

Lasīt vairāk

Pīrāgs 'Iereibušais ķirsis'

Foto: iStock

Gards pīrāgs ar ķiršu pildījumu - ēd tāpat vai izbaudi vēl siltu kopā ar ar vaniļas saldējumu!

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Braunija kārtojums ar ķiršu ievārījumu un putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

"Kurš gan spēj atteikties no šokolādīga braunija, kas kārtām mijas ar gaisīgu putukrējumu un skābenu ķiršu ievārījumu. Tieši tādēļ mūsu mājās parasti šo kārtojumu gatavo lielajā cepešpannā," tā recepti piesaka Ilva Linde.

Lasīt vairāk

Vienkāršie šokolādes – ķiršu cepumi

Foto: Shutterstock

Iepriecini sevi un mājiniekus, pagatavojot šokolādes un ķiršu cepumus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!