Foto: Shutterstock
Kūkas ir jāēd, un tieši jūnija izskaņā un jūlijā zemeņu kūkas ir vislabākās, jo ogas ir tik svaigas, tik sulīgas, tik vilinošas un tik... absolūti neatvairāmas!

Un runa jau nav tikai par zemeņu kūkām vien! Ir taču zemeņu tortes, tartes, ruletes un šarlotes, groziņi, eklēri un tiramisu... Gan grēcīgi gardas, gan figūrai tik draudzīgas, ka prieks, gan kalorijām bagātas (kurš skaita!), gan tikpat kā bez grēka. Katrā savs burvīgums un daiļums un katrā zemenes spēlē pirmo vijoli.

Foto: Shutterstock

Cepumu tortes laikam daudziem ir pirmā nopietnā pieredze kulinārijā – tās ir tik vienkāršas un lieliskas, ka tās spēj pagatavot ikviens, kurš spēj zemeni rokās noturēt un cepumu tornīti uzcelt. Cepums, zemenes, putukrējums, cepums, zemenes, putukrējums... Un tad tik vien kā tā trakā gaidīšana visu cauri nakti. Bet nākamajā rītā, kad visas garšas savilkušās, gaidīšana izrādās katra kumosa vērta, vai ne?

Cepumu torte ar zemenēm ir īsta bērnības garša, kuru vismaz reizi vasarā ir jāizjūt, tāpēc vismaz jūlijā cepumu tortei ar zemenēm mājās jābūt! Un, ja mājās mazi bērni, tad, protams, tas ir pilnīgi obligāts pasākums – kā tad citādi ierādīsi labāko, ko var pagatavot no zemenēm, kā citādi to zemeņu dzīvesziņu nodosi?

Un brīnišķīgās, brīnišķīgās mājās ceptās zemeņu tortes – tām nav jābūt simetriskām, gludām un pilnīgi smalkām, liec vai uz kāzu galda. Nē, tādām tortēm arī ir jābūt, bet vismīļākās laikam ir tās – ar pašu cepto un griezto biskvītu, kā nu sagriežas, tā ir, krēmu ar saspaidītām zemenēm pa vidu, vēl vienu biskvīta ripu virsū un putukrējumu un zemeņu rotājumu, un tā, lai nekas nav ar lineālu nomērīts! Tādā mājas tortē ir visas pasaules mīļums. Tāpēc jau tā ir tik bezgalīgi garda. Vispār jau arī zemeņu tarte tāda kūka vien ir, ja vien pildījums gana krēmīgs un sulīgs.

Foto: Shutterstock

Bet, protams, kurš gan var liegt nodarboties ar zemeņu kulinārijas augsto mākslu – īpaši, ja roka lieliski ietrenēta, ai, kādus te brīnumus var radīt, nenoelsties un nenoēsties. Šarlotes, apbārstītas ar zemeņu kalnu, kas spīd un zvēro, un visu to kopā satur cepumu sētiņa, kas vēl apsieta ar sarkanu lentu – liec kaut skatlogā šo skaistumu! Nē, labāk neliec, labāk liec uz kafijas galda – un te piestāv tāds smalks, ar baltiem mežģīņu galdautiņiem un trauslām kafijas tasītēm no mantota "kuzņecova".

Foto: Shutterstock

Saldkairus vaidus un apbrīnas elsas var nodrošināt arī ar tādiem meistardarbiem kā zemeņu tiramisu, zemeņu pavlova vai maigi zefīra groziņi, kas rotāti ar zemeņu kroni – un tikai cepēja zinās, ka patiesībā jau tas bija diezgan vienkārši, bet kāds efekts...

Foto: Shutterstock

Vēl tāds svarīgs jautājums: vai medus kūka un šokolādes kūka ir zemeņu kūkas? Bet protams – nober ar zemenēm un ir! Medus kūkas ir kā radītas zemenēm, kur kūkas saldums savienojas ar zemeņu skābeno sulīgumu un svaigumu, īsts garšu kosmoss! Un par šokolādes nebeidzamo mīlas stāstu ar zemenēm taču dzirdējis ikviens – šo jau nevar noslēpt, šokolāde un zemenes ir leģendārs savienojums.

Foto: Shutterstock

Cepam zemeņu kūkas – vai arī necepam, viss atkarīgs no tehnikas un vēlmēm. "Tasty" krājumos atradīsi receptes gan kūkām ar biskvītu, gan kūkām bez cepšanas. Lai izdodas izbaudīt zemeņu laiku maksimāli saldi un maksimāli brīnišķīgi!

Maigā un gaisīgā zemeņu kūka

Foto: Privātais arhīvs


Nav vairs ilgi jāgaida līdz brīdim, kad varēs iebrist zemeņu vagā un baudīt sulīgās un saldās odziņas. Lai radītu vasarīgu sajūtu jau tagad, pagatavo vieglu un gaisīgu biezpiena-krēmsiera kūku, kuras izskata un garšas īpašais akcents ir zemenes. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "ms.svece" autore Nora Svece.

Lasīt vairāk

Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas

Foto: Privātā arhīva foto


Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.

Lasīt vairāk

Maigā jogurta–zemeņu kūka bez cepšanas

Foto: Kristīne Taujena


Vēl viens zemeņu laika kārums – neceptā kūka ar maigu zemeņu jogurta-putukrējuma krēmu, kas papildināts ar svaigu zemeņogu pusītēm. Recepti iesaka Kristīne Taujena.

Lasīt vairāk

Svaigā zemeņu siera kūka

Foto: DELFI


Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.

Lasīt vairāk

Ātrā zemeņu kūka iesācējiem

Foto: Vida Press


Ātri pagatavojama un vasarīga zemeņu kūka, kas izdosies pat iesācējam.

Lasīt vairāk

Biskvīta torte ar zemeņu jogurta krēmu

Foto: Shutterstock


Garda torte ar zemeņu jogurta krēmu no gatavā biskvīta kārtām.

Lasīt vairāk

Mandeļu biskvīta torte ar zemeņu un maskarpone siera krēmu

Foto: DELFI


Vasarīgs gardums, kas iederēsies gan uz Jāņu galda, gan citos godos!

Lasīt vairāk

Gardā zemeņu torte ar biezpiena krēmu

Foto: Shutterstock


Zemeņu torte ar biezpiena krēmu - laba ar to, ka nav pārlieku salda.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā zemeņu torte

Foto: Privātais arhīvs


Šai kārdinošajai un gardajai tortei ir tikai viens liels mīnuss – izteikta mazuma piegarša. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Valtere.

Lasīt vairāk

Zemeņu un olu krēma tarte


Karaliskā zemeņu tarte, kas pildīta ar aromātisku vaniļas un olu krēmu rotās jebkuru svinību galdu. Olu krēma recepti pildījumam atradīsi šeit.

Lasīt vairāk

Zemeņu tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock


Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.

Lasīt vairāk

Zemeņu groziņi ar gaisīgu zefīra krēmu

Foto: DELFI


Ne vienmēr jācep tortes un kūkas, tā vietā pagatavo smilšu mīklas groziņus un pildi tos ar to, ko sirds kāro. Kaut vai ar krabju nūjiņām, olām un lociņiem. Šoreiz gatavojām saldo versiju – ar pašgatavotu zefīru un zemenēm, bet vari izmantot arī mellenes vai avenes.

Lasīt vairāk

Vasarsvētku rulete ar zemenēm un zefīriem

Foto: Shutterstock


Kur svētki, tur kūka? Vai arī – kur kūka, tur svētki? Lai vai kā nebūtu, svētkus, lai uzceptu kūku, vienmēr var atrast. Un kādēļ gan lai tie nebūtu Vasarsvētki?

Lasīt vairāk

Spinātu ruletīte ar zemenēm

Foto: No privātā arhīva


Neparastāks zemeņu laika gardums – zaļš, svaigs, maigs un skaists kā pati vasara! Šī vasarīgā, gaisīgi vieglā rulete ir pārsteidzoša – vispirms tā pārsteidz ar zaļo krāsu, tad – ar burvīgo garšu. Recepti iesaka Ventspils kulināre Santa Fridrihsone.

Lasīt vairāk

Ātrā tostermaizes kūka ar krēmīgu zemeņu mākoni

Foto: Shutterstock


Tostermaize, mascarpone un zemenes – tagad vispār varētu pārtikt tikai no tā, vai ne? Īpaši brokastīs. Bet pareizajā kombinācijā un dvēseles stāvoklī vienkāršu tostermaizi var pārvērst par kūku. Un vēl kādu! Tā vairs nav tostermaize – tā ir kūka ar debešķīgu mākoņu kārtiņu pa vidu! Un jūnijā mākoņi noteikti garšo pēc zemenēm!

Lasīt vairāk

Zemeņu groziņi bez olām un miltiem kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto.lv" publicitātes foto


"Jums patīk svētki? Man ļoti patīk, jo tad gribas pagatavot ko īpašu, lai kādu palutinātu un iepriecinātu," tā kārdinošu zemeņu groziņu recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Bezgrēka rabarberu un zemeņu kūka kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto


Kamēr vien ir rabarberu laiks, tie jāliek lietā dažādos garšīgos veidos, piemēram, kūkā. Un vēl labāk, ja ar kūku var mieloties bez sirdsapziņas pārmetumiem un kaitējuma slaidajai līnijai. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Figūrai draudzīgā zemeņu kūka

Foto: "Vegāns virtuvē" publicitātes foto


Ļoti garšīga, bet figūrai draudzīga zemeņu kūka bez miltiem, olām, cukura un piena produktiem. Recepti iesaka "Instagram" konta vegansvirtuve autore Kristīne Bergfelde.

Lasīt vairāk

Zemeņu un jogurta kūka bez cepšanas kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto


Ar aromātisku kafiju piesūcinatā kūkas pamatne patīkami harmonē ar zemeņu vasarīgo garšu krēmīgajā jogurta pildījumā un svaigo ogu želeju. Bezgrēka kūkas recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar zemenēm

Foto: Shutterstock


Vasarai piestāv gaisīgi un viegli deserti, tāpēc ierastās biskvīta ruletes vietā jāizbauda kārdinošā bezē rulete, ko lieliski papildina svaigo zemeņu klātbūtne.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs

Foto: Shutterstock


Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai zemenes un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.

Lasīt vairāk

Zemeņu tiramisu

Foto: Shutterstock


Klasiskais itāļu deserts vasarīgās noskaņās.

Lasīt vairāk

Zemeņu tiramisu kūka bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs


"Padalos ar savu mīļāko un ēdāju slavētāko deserta recepti - zemeņu tiramisu kūku! Tā nav ne jācep, ne jāvāra, ne jāizmanto kādas virtuves iekārtas, tikai nazis un bļoda!" Tasty.lv raksta receptes autore Annija Erdmane.

Lasīt vairāk

Vēja kūkas ar zemeņu pildījumu

Foto: Shutterstock


Vēja kūkas ar zemeņu pildījumu būs skaists un gards cienasts svētku galdam.

Lasīt vairāk

Napoleona torte ar zemenēm

Foto: Shutterstock


Napoleona torte ar zemenēm - gardums pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā zefīra un augļu torte

Foto: Shutterstock


Zefīra - augļu torte, ko pagatavot var arī bērni par pārsteigumu vecākiem.

Lasīt vairāk

Zemeņu un riekstu vegāniskā siera kūka

Foto: No privātā arhīva


Mazliet citādāks zemeņu laika kārums, par kuru tā autore Kristīne Bergfelde saka: garšīgs un izdevies eksperiments. Par sevi Kristīne saka: "Mana pasaule griežas ap neskaitāmām interesēm, bet gatavot, ceļot un ēst kūkas man patīk visvairāk!" Vegāniskas zemeņu laika receptes atradīsi arī Kristīnes blogā un grāmatā "Vegāns virtuvē".

Lasīt vairāk

TIkai četras sastāvdaļas: Saldējuma kūka ar zemenēm un 'Selgas' cepumiem


"Viss ģeniālais ir vienkāršs! Bērni teica, ka šis nu gan ir izcils gardums," vienkārši pagatavojamas saldējuma kūkas recepti iesaka mūsu lasītāja Marina Apaļā.

Lasīt vairāk

Neceptā zemeņu un piena krēma torte kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto.lv" publicitātes foto


Figūrai draudzīga un bez cepšanas pagatavojama kūka ar zemenēm un maigu piena krēmu. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Kēksiņi ar maskarpones krēmu un zemenēm

Foto: Pexels


Sulīgi kēksiņi ar maigu maskarpones krēmu un zemenēm no "Rimi" gardēdes Lienes Zemītes recepšu krājumiem – našķi, no kuriem būs grūti atteikties!

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru

Foto: DELFI


Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.

Lasīt vairāk

Kārtainā 'Pavlova' ar zemenēm un avenēm

Foto: Privātais arhīvs


Kad mājās uzradās brīvībā turētu vistu olas, nolēmu, ka īstais brīdis saņemties un pagatavot "Pavlovu". Izrādījās, ka tas nev nemaz tik sarežģīti. Kūka ir ļoti viegla, gaisīga un īsteni vasarīga, jo to var papildināt ar dažādām sezonā pieejamām ogām. Oriģinālā "Pavlova" tiek dekorēta ar zemenēm vai kivi, es šoreiz izvēlējos zemenes un avenes, bet tu vari izmantot jebkuras ogas, kas garšo vislabāk," tā savu veikumu komentē receptes autore Žaklīna Hermane.

Lasīt vairāk

Banānu un olu kūciņas ar zemenēm


Vēlies kaut ko garšīgu, bet nevēlies ēst neko miltainu? Tad šīs mazās kūciņas ir tieši tev, jo cepšanai būs vajadzīgi tikai banāni, olas un ogas.

Lasīt vairāk

Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm

Foto: DELFI


Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.

Lasīt vairāk

Uzlabotā klasiskā siera kūka ar zemenēm un šokolādes virskārtu

Foto: DELFI


Jau vairākus gadus turos pie vienas – klasiskās Ņujorkas siera kūkas receptes, kuru pilnveidoju atbilstoši sezonai. Ziemā, ap Jaunā gada laiku cepumu pamatnes vietā izmantoju piparkūkas. Bet vasarā ļauju vaļu iztēlei un papildinu siera kūku ar ogām. Šoreiz - zemenēm, kuras paslēpu kūkas iekšienē. Tam visam pāri mazliet rūgtenas šokolādes kārtiņa, kurā skaisti gozējas zemeņu sirdis.

Lasīt vairāk

Groziņi ar zemenēm un mellenēm

Foto: Shutterstock


Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.

Lasīt vairāk

Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!

Lasīt vairāk

Nepieklājīgi gardā medus kūka ar zemenēm

Foto: DELFI


Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Eklēri ar zemenēm un pistācijām

Foto: Shutterstock


Eklēri ar zemenēm un pistācijām - lai gardēži novērtē.

Lasīt vairāk

Video: Šokolādes siera kūka


Tukuma jauniešu TV raidījums "Ir gatavs!" ciemojas pie Kristiānas, kura, gatavojoties Ģimenes dienai, rāda, kā palutināt savus mīļos, cepot šokolādes siera kūku.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar zemenēm, banāniem un šokolādi

Foto: Privātais arhīvs


"Šī ir mana mīļākā recepte, pirmo reizi tiramisu ar zemenēm un banāniem pagaršoju kādā Milānas restorānā un pašai izdevies atkārtot šo recepti vēl labāk (bet pašpikojot recepti no slavenās Lindas Douzeras un viņas pavārgrāmatas "Italy. The Food and The Lifestyle"). Jaunajā gadā šis ir mūsu kuplās saimes mīļākais deserts, kas tiek apēsts vēl pirms pusnakts, jo ne tikai mazie, bet arī pieaugušie nevar nociesties. Gatavoju vienmēr divas veidnes, lai pietiek pa gabaliņam vismaz 20 cilvēkiem," stāsta Karīna Oborune, atsūtot savu ideālā tiramisu recepti.

Lasīt vairāk

Biezpiena kūka ar zemenēm želejā

Foto: Shutterstock


Biezpiena kūka ar zemenēm bez cepšanas.

Lasīt vairāk

Sulīga šokolādes kūka ar bagātīgu šokolādes krēmu

Foto: Privātais arhīvs


Šokolādes nekad nevar būt par daudz! Šokolādi baudot, uzlabojas garastāvoklis. Pagatavo kūku saviem mīļajiem brīvdienās vai kā gardu pārsteigumu jubilejā un izbaudi šokolādes burvīgo garšu. Recepti iesaka gardēde Anna Škaravecka.

Lasīt vairāk

Elementārā šokolādes kūka iesācējiem

Foto: Shutterstock


Vienkārša šokolādes kūka, ko var pagatavot pat pirmklasnieks, šādi sākot apgūt kūku cepšanas mākslu.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti

Foto: Privātais arhīvs


"Uz darbu pirms svētku pasākumu pagatavoju gardās vecīša "cepurītes". Lai ekonomētu laiku izmantoju veikalos pieejamās sauso maisījumu sagataves šokolādes kūkām," par savu recepti raksta Kristīne. Recepte pretendē uz vērtīgo balvu Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Franču šokolādes kūka

Foto: Shutterstock


Franču šokolādes kūku pasniedz ar putukrējumu. Putukrējumam var pievienot konjaku vai liķieri.

Lasīt vairāk

Sulīgā medus kūka ar skābā krējuma krēmu

Foto: Madara Merle


"Es ilgi un neveiksmīgi meklēju medus kūku, kas, citējot manu vīru, "garšotu pareizi", līdz to man iemācīja Inta, mana pamatskolas laiku labākā draudzene. Tagad tā ir mana vīra mīļākā kūka un ļoti garšo arī manām Kanādas draudzenēm," – tā pārbaudītas medus kūkas recepti piesaka Baiba Jautaiķe.

Lasīt vairāk

Mitrā un īpaši sulīgā medus kūka

Foto: Privātais arhīvs


"Šī medus kūka sanāk ļoti mitra un sulīga, jo biskvīta kārtiņas ir ļoti plānas. Recepti kādu laiku atpakaļ noskatīju internetā, un, kopš to izmēģināju, medus kūku cepu tikai šādā veidā," recepti iesaka Evita Sitnika.

Lasīt vairāk

Gardā medus kūka

Foto: Shutterstock


Ātri un vienkārši pagatavoja medus kūka.

Lasīt vairāk

Medus torte bez cukura

Foto: Shutterstock


Medus torte bez cukura - brīvdienu kārumam vai viesību galdam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!