Un runa jau nav tikai par zemeņu kūkām vien! Ir taču zemeņu tortes, tartes, ruletes un šarlotes, groziņi, eklēri un tiramisu... Gan grēcīgi gardas, gan figūrai tik draudzīgas, ka prieks, gan kalorijām bagātas (kurš skaita!), gan tikpat kā bez grēka. Katrā savs burvīgums un daiļums un katrā zemenes spēlē pirmo vijoli.
Cepumu tortes laikam daudziem ir pirmā nopietnā pieredze kulinārijā – tās ir tik vienkāršas un lieliskas, ka tās spēj pagatavot ikviens, kurš spēj zemeni rokās noturēt un cepumu tornīti uzcelt. Cepums, zemenes, putukrējums, cepums, zemenes, putukrējums... Un tad tik vien kā tā trakā gaidīšana visu cauri nakti. Bet nākamajā rītā, kad visas garšas savilkušās, gaidīšana izrādās katra kumosa vērta, vai ne?
Cepumu torte ar zemenēm ir īsta bērnības garša, kuru vismaz reizi vasarā ir jāizjūt, tāpēc vismaz jūlijā cepumu tortei ar zemenēm mājās jābūt! Un, ja mājās mazi bērni, tad, protams, tas ir pilnīgi obligāts pasākums – kā tad citādi ierādīsi labāko, ko var pagatavot no zemenēm, kā citādi to zemeņu dzīvesziņu nodosi?
Un brīnišķīgās, brīnišķīgās mājās ceptās zemeņu tortes – tām nav jābūt simetriskām, gludām un pilnīgi smalkām, liec vai uz kāzu galda. Nē, tādām tortēm arī ir jābūt, bet vismīļākās laikam ir tās – ar pašu cepto un griezto biskvītu, kā nu sagriežas, tā ir, krēmu ar saspaidītām zemenēm pa vidu, vēl vienu biskvīta ripu virsū un putukrējumu un zemeņu rotājumu, un tā, lai nekas nav ar lineālu nomērīts! Tādā mājas tortē ir visas pasaules mīļums. Tāpēc jau tā ir tik bezgalīgi garda. Vispār jau arī zemeņu tarte tāda kūka vien ir, ja vien pildījums gana krēmīgs un sulīgs.
Bet, protams, kurš gan var liegt nodarboties ar zemeņu kulinārijas augsto mākslu – īpaši, ja roka lieliski ietrenēta, ai, kādus te brīnumus var radīt, nenoelsties un nenoēsties. Šarlotes, apbārstītas ar zemeņu kalnu, kas spīd un zvēro, un visu to kopā satur cepumu sētiņa, kas vēl apsieta ar sarkanu lentu – liec kaut skatlogā šo skaistumu! Nē, labāk neliec, labāk liec uz kafijas galda – un te piestāv tāds smalks, ar baltiem mežģīņu galdautiņiem un trauslām kafijas tasītēm no mantota "kuzņecova".
Saldkairus vaidus un apbrīnas elsas var nodrošināt arī ar tādiem meistardarbiem kā zemeņu tiramisu, zemeņu pavlova vai maigi zefīra groziņi, kas rotāti ar zemeņu kroni – un tikai cepēja zinās, ka patiesībā jau tas bija diezgan vienkārši, bet kāds efekts...
Vēl tāds svarīgs jautājums: vai medus kūka un šokolādes kūka ir zemeņu kūkas? Bet protams – nober ar zemenēm un ir! Medus kūkas ir kā radītas zemenēm, kur kūkas saldums savienojas ar zemeņu skābeno sulīgumu un svaigumu, īsts garšu kosmoss! Un par šokolādes nebeidzamo mīlas stāstu ar zemenēm taču dzirdējis ikviens – šo jau nevar noslēpt, šokolāde un zemenes ir leģendārs savienojums.
Cepam zemeņu kūkas – vai arī necepam, viss atkarīgs no tehnikas un vēlmēm. "Tasty" krājumos atradīsi receptes gan kūkām ar biskvītu, gan kūkām bez cepšanas. Lai izdodas izbaudīt zemeņu laiku maksimāli saldi un maksimāli brīnišķīgi!
Maigā un gaisīgā zemeņu kūka
Nav vairs ilgi jāgaida līdz brīdim, kad varēs iebrist zemeņu vagā un baudīt sulīgās un saldās odziņas. Lai radītu vasarīgu sajūtu jau tagad, pagatavo vieglu un gaisīgu biezpiena-krēmsiera kūku, kuras izskata un garšas īpašais akcents ir zemenes. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "ms.svece" autore Nora Svece.
Vienkāršā rabarberu un zemeņu kūka bez cepšanas
Svaiga, garda un bez cepšanas pagatavojama rabarberu un zemeņu kūka – īsteni vasarīgs kārums! Recepti iesaka Anda Rožkalne.
Maigā jogurta–zemeņu kūka bez cepšanas
Vēl viens zemeņu laika kārums – neceptā kūka ar maigu zemeņu jogurta-putukrējuma krēmu, kas papildināts ar svaigu zemeņogu pusītēm. Recepti iesaka Kristīne Taujena.
Svaigā zemeņu siera kūka
Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.
Ātrā zemeņu kūka iesācējiem
Ātri pagatavojama un vasarīga zemeņu kūka, kas izdosies pat iesācējam.
Biskvīta torte ar zemeņu jogurta krēmu
Garda torte ar zemeņu jogurta krēmu no gatavā biskvīta kārtām.
Mandeļu biskvīta torte ar zemeņu un maskarpone siera krēmu
Vasarīgs gardums, kas iederēsies gan uz Jāņu galda, gan citos godos!
Gardā zemeņu torte ar biezpiena krēmu
Zemeņu torte ar biezpiena krēmu - laba ar to, ka nav pārlieku salda.
Grēcīgi gardā zemeņu torte
Šai kārdinošajai un gardajai tortei ir tikai viens liels mīnuss – izteikta mazuma piegarša. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Valtere.
Zemeņu un olu krēma tarte
Karaliskā zemeņu tarte, kas pildīta ar aromātisku vaniļas un olu krēmu rotās jebkuru svinību galdu. Olu krēma recepti pildījumam atradīsi šeit.
Zemeņu tarte ar citronu krēmu
Vasaras sezonā, kad pieejamas zemenes, kāda kūka ar sārtvaidzītēm noteikti jāpagatavo, un šī recepte ar kraukšķīgu smilšu mīklas pamatni, skābenu citronu krēmu un saldām zemenēm pa virsu būs kā radīta svētkiem un saldai ikdienai.
Zemeņu groziņi ar gaisīgu zefīra krēmu
Ne vienmēr jācep tortes un kūkas, tā vietā pagatavo smilšu mīklas groziņus un pildi tos ar to, ko sirds kāro. Kaut vai ar krabju nūjiņām, olām un lociņiem. Šoreiz gatavojām saldo versiju – ar pašgatavotu zefīru un zemenēm, bet vari izmantot arī mellenes vai avenes.
Vasarsvētku rulete ar zemenēm un zefīriem
Kur svētki, tur kūka? Vai arī – kur kūka, tur svētki? Lai vai kā nebūtu, svētkus, lai uzceptu kūku, vienmēr var atrast. Un kādēļ gan lai tie nebūtu Vasarsvētki?
Spinātu ruletīte ar zemenēm
Neparastāks zemeņu laika gardums – zaļš, svaigs, maigs un skaists kā pati vasara! Šī vasarīgā, gaisīgi vieglā rulete ir pārsteidzoša – vispirms tā pārsteidz ar zaļo krāsu, tad – ar burvīgo garšu. Recepti iesaka Ventspils kulināre Santa Fridrihsone.
Ātrā tostermaizes kūka ar krēmīgu zemeņu mākoni
Tostermaize, mascarpone un zemenes – tagad vispār varētu pārtikt tikai no tā, vai ne? Īpaši brokastīs. Bet pareizajā kombinācijā un dvēseles stāvoklī vienkāršu tostermaizi var pārvērst par kūku. Un vēl kādu! Tā vairs nav tostermaize – tā ir kūka ar debešķīgu mākoņu kārtiņu pa vidu! Un jūnijā mākoņi noteikti garšo pēc zemenēm!
Zemeņu groziņi bez olām un miltiem kaloriju skaitītājiem
"Jums patīk svētki? Man ļoti patīk, jo tad gribas pagatavot ko īpašu, lai kādu palutinātu un iepriecinātu," tā kārdinošu zemeņu groziņu recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Bezgrēka rabarberu un zemeņu kūka kaloriju skaitītājiem
Kamēr vien ir rabarberu laiks, tie jāliek lietā dažādos garšīgos veidos, piemēram, kūkā. Un vēl labāk, ja ar kūku var mieloties bez sirdsapziņas pārmetumiem un kaitējuma slaidajai līnijai. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Figūrai draudzīgā zemeņu kūka
Ļoti garšīga, bet figūrai draudzīga zemeņu kūka bez miltiem, olām, cukura un piena produktiem. Recepti iesaka "Instagram" konta vegansvirtuve autore Kristīne Bergfelde.
Zemeņu un jogurta kūka bez cepšanas kaloriju skaitītājiem
Ar aromātisku kafiju piesūcinatā kūkas pamatne patīkami harmonē ar zemeņu vasarīgo garšu krēmīgajā jogurta pildījumā un svaigo ogu želeju. Bezgrēka kūkas recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Bezē rulete ar zemenēm
Vasarai piestāv gaisīgi un viegli deserti, tāpēc ierastās biskvīta ruletes vietā jāizbauda kārdinošā bezē rulete, ko lieliski papildina svaigo zemeņu klātbūtne.
Ātri pagatavojamais zemeņu tiramisu glāzītēs
Pavisam veikli pagatavojams deserts, kuram nebūs jāstāv ledusskapī, un jāgaida, kad to varēs baudīt. Sapildi sastāvdaļas skaistās, caurspīdīgās glāzēs, tā, lai zemenes un gardo krēmu var redzēt visā krāšņumā. Ideāls variants ballītei vai maltītei dārzā, katram pagatavojot individuālas porcijas.
Zemeņu tiramisu
Klasiskais itāļu deserts vasarīgās noskaņās.
Zemeņu tiramisu kūka bez cepšanas
"Padalos ar savu mīļāko un ēdāju slavētāko deserta recepti - zemeņu tiramisu kūku! Tā nav ne jācep, ne jāvāra, ne jāizmanto kādas virtuves iekārtas, tikai nazis un bļoda!" Tasty.lv raksta receptes autore Annija Erdmane.
Vēja kūkas ar zemeņu pildījumu
Vēja kūkas ar zemeņu pildījumu būs skaists un gards cienasts svētku galdam.
Napoleona torte ar zemenēm
Napoleona torte ar zemenēm - gardums pie tējas vai kafijas.
Vienkāršā zefīra un augļu torte
Zefīra - augļu torte, ko pagatavot var arī bērni par pārsteigumu vecākiem.
Zemeņu un riekstu vegāniskā siera kūka
Mazliet citādāks zemeņu laika kārums, par kuru tā autore Kristīne Bergfelde saka: garšīgs un izdevies eksperiments. Par sevi Kristīne saka: "Mana pasaule griežas ap neskaitāmām interesēm, bet gatavot, ceļot un ēst kūkas man patīk visvairāk!" Vegāniskas zemeņu laika receptes atradīsi arī Kristīnes blogā un grāmatā "Vegāns virtuvē".
TIkai četras sastāvdaļas: Saldējuma kūka ar zemenēm un 'Selgas' cepumiem
"Viss ģeniālais ir vienkāršs! Bērni teica, ka šis nu gan ir izcils gardums," vienkārši pagatavojamas saldējuma kūkas recepti iesaka mūsu lasītāja Marina Apaļā.
Neceptā zemeņu un piena krēma torte kaloriju skaitītājiem
Figūrai draudzīga un bez cepšanas pagatavojama kūka ar zemenēm un maigu piena krēmu. Recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Kēksiņi ar maskarpones krēmu un zemenēm
Sulīgi kēksiņi ar maigu maskarpones krēmu un zemenēm no "Rimi" gardēdes Lienes Zemītes recepšu krājumiem – našķi, no kuriem būs grūti atteikties!
Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru
Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.
Kārtainā 'Pavlova' ar zemenēm un avenēm
Kad mājās uzradās brīvībā turētu vistu olas, nolēmu, ka īstais brīdis saņemties un pagatavot "Pavlovu". Izrādījās, ka tas nev nemaz tik sarežģīti. Kūka ir ļoti viegla, gaisīga un īsteni vasarīga, jo to var papildināt ar dažādām sezonā pieejamām ogām. Oriģinālā "Pavlova" tiek dekorēta ar zemenēm vai kivi, es šoreiz izvēlējos zemenes un avenes, bet tu vari izmantot jebkuras ogas, kas garšo vislabāk," tā savu veikumu komentē receptes autore Žaklīna Hermane.
Banānu un olu kūciņas ar zemenēm
Vēlies kaut ko garšīgu, bet nevēlies ēst neko miltainu? Tad šīs mazās kūciņas ir tieši tev, jo cepšanai būs vajadzīgi tikai banāni, olas un ogas.
Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm
Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.
Uzlabotā klasiskā siera kūka ar zemenēm un šokolādes virskārtu
Jau vairākus gadus turos pie vienas – klasiskās Ņujorkas siera kūkas receptes, kuru pilnveidoju atbilstoši sezonai. Ziemā, ap Jaunā gada laiku cepumu pamatnes vietā izmantoju piparkūkas. Bet vasarā ļauju vaļu iztēlei un papildinu siera kūku ar ogām. Šoreiz - zemenēm, kuras paslēpu kūkas iekšienē. Tam visam pāri mazliet rūgtenas šokolādes kārtiņa, kurā skaisti gozējas zemeņu sirdis.
Groziņi ar zemenēm un mellenēm
Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.
Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm
Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!
Nepieklājīgi gardā medus kūka ar zemenēm
Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".
Eklēri ar zemenēm un pistācijām
Eklēri ar zemenēm un pistācijām - lai gardēži novērtē.
Video: Šokolādes siera kūka
Tukuma jauniešu TV raidījums "Ir gatavs!" ciemojas pie Kristiānas, kura, gatavojoties Ģimenes dienai, rāda, kā palutināt savus mīļos, cepot šokolādes siera kūku.
Tiramisu ar zemenēm, banāniem un šokolādi
"Šī ir mana mīļākā recepte, pirmo reizi tiramisu ar zemenēm un banāniem pagaršoju kādā Milānas restorānā un pašai izdevies atkārtot šo recepti vēl labāk (bet pašpikojot recepti no slavenās Lindas Douzeras un viņas pavārgrāmatas "Italy. The Food and The Lifestyle"). Jaunajā gadā šis ir mūsu kuplās saimes mīļākais deserts, kas tiek apēsts vēl pirms pusnakts, jo ne tikai mazie, bet arī pieaugušie nevar nociesties. Gatavoju vienmēr divas veidnes, lai pietiek pa gabaliņam vismaz 20 cilvēkiem," stāsta Karīna Oborune, atsūtot savu ideālā tiramisu recepti.
Biezpiena kūka ar zemenēm želejā
Biezpiena kūka ar zemenēm bez cepšanas.
Sulīga šokolādes kūka ar bagātīgu šokolādes krēmu
Šokolādes nekad nevar būt par daudz! Šokolādi baudot, uzlabojas garastāvoklis. Pagatavo kūku saviem mīļajiem brīvdienās vai kā gardu pārsteigumu jubilejā un izbaudi šokolādes burvīgo garšu. Recepti iesaka gardēde Anna Škaravecka.
Elementārā šokolādes kūka iesācējiem
Vienkārša šokolādes kūka, ko var pagatavot pat pirmklasnieks, šādi sākot apgūt kūku cepšanas mākslu.
Šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti
"Uz darbu pirms svētku pasākumu pagatavoju gardās vecīša "cepurītes". Lai ekonomētu laiku izmantoju veikalos pieejamās sauso maisījumu sagataves šokolādes kūkām," par savu recepti raksta Kristīne. Recepte pretendē uz vērtīgo balvu Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Franču šokolādes kūka
Franču šokolādes kūku pasniedz ar putukrējumu. Putukrējumam var pievienot konjaku vai liķieri.
Sulīgā medus kūka ar skābā krējuma krēmu
"Es ilgi un neveiksmīgi meklēju medus kūku, kas, citējot manu vīru, "garšotu pareizi", līdz to man iemācīja Inta, mana pamatskolas laiku labākā draudzene. Tagad tā ir mana vīra mīļākā kūka un ļoti garšo arī manām Kanādas draudzenēm," – tā pārbaudītas medus kūkas recepti piesaka Baiba Jautaiķe.
Mitrā un īpaši sulīgā medus kūka
"Šī medus kūka sanāk ļoti mitra un sulīga, jo biskvīta kārtiņas ir ļoti plānas. Recepti kādu laiku atpakaļ noskatīju internetā, un, kopš to izmēģināju, medus kūku cepu tikai šādā veidā," recepti iesaka Evita Sitnika.
Gardā medus kūka
Ātri un vienkārši pagatavoja medus kūka.
Medus torte bez cukura
Medus torte bez cukura - brīvdienu kārumam vai viesību galdam.