Septiņu brāļu gulētāju mīļākais ēdiens: vasaras sacepumi
Ieva Raiskuma
Nav īsti zināms, vai sildošos, omulīgos un bezgalīgi gardos vasaras sacepumus izgudroja slavenie Septiņi brāļi gulētāji, kārtīgi ielīstot pareizajā dienā, bet skaidri zināms, ka slavenie brāļi Ziemeļi sacerējuši dziesmu par to, ka "vienmēr uz pasaules kāds, kuram bez tevis ir auksti". Sacepums ir tieši tas, kas lietainā vasaras vakarā vajadzīgs: omulība un siltas vakariņas, kuras silda gan sirdi, gan vēderu.
Vasara ir lieliska, nupat jau sanāk gardu gardie sacepumi katram gulētājam: kartupeļu, gaileņu, kabaču, baklažānu, burkānu un zirnīšu, pupiņu... Makaroni, siers un maltā gaļa pat neskaitās – tās ir mūžīgas un starpsezonālas vērtības, bez kurām, protams, arī vasarā nevar un nevajag dzīvot.
Jaunie kartupeļi bieži tiek vainoti kartupeļu biezputras krīzē, jo jaunajiem, redz, cietes par maz, biezputra sanāk mazliet ūdeņaina. Jaunība nav netikums, kā mēdz teikt, pāries; turklāt – dažādos sacepumos jaunie kartupeļi ir lieliski! Gan tajos, kur pietiek tikai ar kartupeļiem, sīpoliem, olu un un kādu krējuma karoti vien, gan tajos, kur kartupeļus vai kombinēt ar krāsainiem dārzeņiem, gan tajos, kur īru gaumē kartupeļu kārta nosedz sulīgu maltās gaļas slānīti. Izcili arī tas, ka jaunos kartupeļus joprojām var nemizot, un sacepumam tas nekādu skādi nevar nodarīt.
Gaileņu sacepumi ir sezonas ekstra un mazlietiņ tāda smalkāka padarīšana, te bez krējuma un cauraudzīša nu nekā. Pacepam sagrieztu žāvējumu un sēnes, sajaucam ar sastampātiem, vēl kūpošiem kartupeļiem, piesitam klāt olu, kādu krējuma karoti, sāli, piparus, kādu miltu karoti arī varbūt – un šo maisījumu liekam krāsnī. Pa virsu, protams, siera kārtiņa. Īsta bauda!
Sezona “Kabaci nevajag?” strauji uzņem apgriezienus, un kabaču sacepumi līdz ar to. Ir burvīgas tās olā un miltos apvārtītās kabaču ripiņas, kaut cepot gana liela noņemšanās, ir gardas tās kabaču pankūkas, bet vakarpusē prasās ko kārtīgāku. Un kabaču sacepums ar malto gaļu ir lieliskas vasaras vakariņas nudien! Turpat jau arī baklažāni, paprika un kāds čili, kas lieliski komponējas ar kabačiem un kopā spēj radīt vasaras garšu simfoniju vienā sacepuma veselumā. Un tomāti – tomāti dod vasaras sulīgo garšu ikvienā sacepumā!
Ar gulētājiem vai bez, bet tie, kas vēl neguļ, pelnījuši šo pasaulē labāko komforta ēdienu: karstu sacepumu, kas tikko izņemts no cepeškrāsns. Vienam zeltainā siera virsiņa vēl vietām verdoši karsta burbuļo, citam kartupeļu vilnīšu galotnes kraukšķīgi brūnganas sacepušās, vēl citam ar sieru pārklātās kabaču ripiņas pamīšus ar tomātiem kūp un raida kārdinošas smaržas... Nav ne vainas vēsākām un lietainākām dienām, ja vien cilvēks dabū verdoši karstu, neprātīgi garšīgu un bezgalīgi omulīgu sacepumu tikko no krāsns!
Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums
Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.
Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.
Jaunie kartupeļi no ēģiptēm un citām zemēm jau lepni dīžājas veikalu plauktos, kamēr vecie daiļāki nepaliek. Bet, ziniet ko, ir ēdieni, kur vislabāk der tieši vecie kartupeļi – ar dzīves pieredzi! Vai no jaunajiem sanāk kārtīga biezputra? Nekādi! Tas pats ir ar kartupeļu scepumiem. Nenoniecinām vecos kartupeļus – izgriežam, kas izgriežams, un gatavojam garšīgu un sildošu kartupeļu sacepumu! Tieši tas, kas vajadzīgs vējainas dienas noslēgumam!
Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm
Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.
Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!
Krāsnī cepti puķkāposti ar krēmīgu siera mērcīti un zeltaini brūnu virsiņu ir gards un sātīgs komforta ēdiens, kas sasilda un iepriecina. Mums to vajag!
Sildošais Gaujas sacepums ar dārzeņiem un saldo krējumu
Valmieras novads bagāts ar ēdieniem, kuru nosaukumi saistās ar novada dabas skaistumu un bagātībām. Grūti gan iedomāties, kādēļ šis veģetārais sacepums nosaukts tieši Gaujas vārdā. Taču recepte izklausās garšīga un sildoša, vai ne?
Ja jums mājās ir sēnes, kartupeļi un mazliet kausētā siera, viss ir vienkārši. Līdz ļoti garšīgam un ļoti sātīgam vakariņu ēdienam ir tieši tik minūtes, cik nepieciešams, lai izceptu kartupeļus! Lai cik liela būtu panna, visu apēdīs pa tīro! Recepte ir ģeniāla ne tikai savā vienkāršībā, bet arī tāpēc, ka produktu daudzumi un proporcijas ir katra gatavotāja ziņā. Labu apetīti!
Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem
"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar malto gaļu un sieru
Sulīgs dārzeņu, siera un maltās gaļas sacepums, kas ar savu dzīvespriecīgo krāsu salikumu priecēs acis jau gatavošanas procesā. Recepti iesaka Everita Sāra Strazdiņa.
Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.
Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit