Persiki un nektarīni man vienmēr šķituši paradīzes augļi – bezgala gardi un neaizsniedzami. Bērnībā šos saldos un sulīgos kauleņus varēja dabūt vienīgi, ja aizbrauca uz Rīgu, kur Centrāltirgū tirgoja visādus "draudzīgo republiku" labumus.
Taču šāda iespēja bija ļoti reta, drīzāk varēja paveikties un zem letes dabūt persikus savā sulā, taču arī tas bija lielais nezināmais, uz ko nevarēja paļauties.
Studējot Rīgā, uz augstskolu bija jāmēro ceļš garām tirgum, un saprotams, ka daļa manas stipendijas aizgāja persikos un nektarīnos.
Pirms vairākiem gadiem kopā ar kolēģi devāmies izzināt Gruzijas vīna ceļus. Pašas uz savu galvu saplānojām apmeklējamās vīna darītavas Kahetijā, ieguvām kontaktus un izbaudījām Gruzijas viesmīlību. Par vīniem un viesmīlību jāstāsta daudz, šoreiz mazs pastāstiņš par augšminētajiem augļiem. Gruzijā bijām tieši persiku un nektarīnu sezonā. Tie, gluži kā mums ābeles rudeņos, lieca kokus no sava svara. Pārvietojoties no punkta a uz punktu b ar kādu vietējo šoferi un auto, palūdzām piestāt ceļmalā, lai nopirktu persikus. Cena – 3 lari, kas, pārrēķinot mums saprotamā valodā, bija ap 1 eiro. Fantastiska cena! Nevar neņemt! Nolēmām, ka paņemsim katra pa 3 kilogramiem. Kundze, kas tirgoja augļus, sāka bērt spaini pēc spaiņa maisā. Trīs lari bija par spaini, ne kilogramu! Vienojāmies, ka mums pietiks ar vienu spaini, kundze paskatījās uz mums kā uz nīkulēm un līdzjūtīgi pasmaidīja, kad spiedām saujā krietni vairāk naudas kā vajadzīgs. Mums nu bija spainis ar sulīgiem un smaržīgiem augļiem, bet ne mazākās nojēgas, ko ar visu to darīt! Skaidrs ir viens, ka visus mēs neapēdīsim! Ak, kā toreiz būtu noderējusi virtuve, kur savārīt ievārījumus, izcept kūkas un sataisīt smūtijus!
Manā atmiņā saglabājies fails, ka daļu no persikiem saimnieks, pie kā nakšņojām, uzmeta uz grila un pasniedza kopā ar vītinātu gaļu. Katra kumosa vērts baudījums!
Augļu salāti
Visātrāk un vienkāršāk persikus ar nektarīniem ir integrēt dažādos augļu salātos. Savukārt tos var sapārot ar dažādiem krēmiem, saldām mērcēm, putukrējumu un saldējumu.
Saldie kārtojumi
Pateicoties savam sulīgumam un skaistajai saulrieta vai saullēkta krāsai, saulaino zemju augļi lieliski līdzdarbojas dažādos kārtojumos, piemēram, gatavojot britu desertu trifli, kur kārtu kārtām tiek krāmētas ogas, augļi, cepumi, krēmi un zefīri.
Izdzert vasaru!
Kā persiks, tā nektarīns ir gatavs lēkt traukā , kur jau gaida citi augļi, lai ar blendera palīdzību griezties tik ilgi līdz pārtop spirdzinošā smūtijā.
Bekona apmetnis kauleņiem
Grilēti persiki vai nektarīni, kas ietīti bekonā un apcept,i ir perfekta vasaras uzkoda. Ja vēl klāt tiek servēta glāze vīna, tad vasara šķiet par pāris grādiem siltāka, nekā tā ir!
Svaigi un sātīgi
Nekādā ziņā nevajag baidīties likt sulīgos kauleņus dažādos "stiprajos un sāļajos" salātos. Saldā garša lieliski ies kopā ar dažādiem sieriem, rūgto rukolu vai cigoriņu un absolūtu garšas kvintesenci sasniegs apvienojumā ar vītinātu gaļu
Ar franču un britu piesitienu
Persiki un nektarīni aug arī Francijā, tādēļ daudzās franču receptēs atrodami šie augļi. Piemēram klafuti, kur tradicionāli tiek likti ķirši, bet variācijas ir dažādas, noder arī persiki. No franču virtuves šis sulīgais pārītis droši stūrē arī britu virtuves virzienā un gatavi tradicionālajā kramblā aizstāt ābolus.
Gards, vēl gardāks
Krāsnī cepts, ar riekstiem, ogām un medu pildīts persiks apvienojumā ar vaniļas saldējumu ir kaut kas ārpus laba un ļauna. Tas vienkārši ir pasakaini gardi!
Starp citu, krāsnī cepti nektarīni un persiki, pēcāk sablendēti un pievienoti jogurtam vai vaniļas mērcei, ir lielisks aizsākums saldējumam. Ja ir saldējuma mašīna, tad jāpiespiež tikai poga, ja nav, tad vajadzēs vairāk laika un mikseri apvienojumā ar vairākkārtējām saldēšanām.
Kūkas – kūciņas, tartes – tartelles
Lielie ābolu radinieki lieliski izpildās dažādos konditorijas izstrādājumos – kā lielos, tā mazos, kā ceptos, tā neceptos.
Spirdzinoša saldā zupa
Ja skaidri redzams, ka augļiem rit pēdējās dienas, lai tie no ļoti sulīgiem pārvērstos par viegli iebojātiem, tad jāliek blenderī, jāpievieno ledus un jāpasniedz kā auksta un salda zupa. Tajā var iepeldināt ogas vai saldējuma bumbas.
Labs ieguldījums
Ja ir iegadījies tā, ka dabūti daudz persiki vai nektarīni, ēdāju trūkst, pašam vairs negribas vai nav īsti sulīgi, tad jāliek katlā un jātaisa ievārījums, ko vēlāk likt uz pankūkām, vafelēm, smērēt ruletē vai baudīt kopā ar mīksto sieru.
Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem
Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Plūmju, nektarīnu un ābolu fiksais deserts
Kad mājās no visa palicis pa druskai, jāmet vien kopā vienā toverī un jāļaujas garšīgiem eksperimentiem! Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Andra.
Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem
"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.
Zibenīgais banānu, zemeņu un nektarīnu saldējums jeb 'nice cream'
Pēc tveicīgas dienas varēsi teikt sev paldies, ja saldētavā tālredzīgi noglabāsi saldētus banāna gabaliņus. Kāpēc? Jo no saldēta banāna, augļiem un ogām sanāk debešķīgi krēmīgs un zibenīgi pagatavojams saldējums. Recepti piedāvā "Tasty" uzcītīgs lasītājs Jānis.
Kivi un nektarīnu salāti ar jogurtu
Pavisam garda ideja, kā ikdienā uzņemt vitamīnus no kivi un saldenajiem nektarīniem. Augļu gabaliņus liec kārtās, starp katru klājot pa ēdamkarotei (vai vairāk) jogurta, kas sajaukts ar medu. Ja slaido līniju neieturi, droši jogurtu var aizstāt ar putukrējumu.
Kūpinātas vistas salāti ar nektarīniem un aveņu mērci
Atsvaidzinoši un sātīgi salāti vasarīgām brokastīm vai vakariņām. Kūpinātas vistas vietā droši vari izmantot arī cepeškrāsnī ceptu vistu – ja no iepriekšējās dienas vakariņām palicis pāri!
Krēmīgais persiku pīrāgs
Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Grilēti nektarīni un plūmes ar fetas sieru
Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.
Nektarīni medus un bazilika sīrupā
Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.
Skumbrija ar jaunajām bietēm un grilētiem nektarīniem
Šie ir salāti, kas ir kā radīti vasarīgiem ģimenes pārgājieniem un piknikiem lielākās un mazākās kompānijās. Lai gan salāti ir ātri pagatavojami, to garšu nebūs iespējams aizmirst vēl ilgi. Vasarīgā garšu buķete izcili iederēsies kopā ar skumbriju vai jebkuru citu zivi - kā svaigu, tā konservētu vai kūpinātu. Recepti iesaka "Barbora.lv" garšas eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.
Cepta vistas fileja ar nektarīniem
Sulīga vistas gaļa ar saldeni sīvu nektarīnu un sarkanā sīpola salsu. Īpašu aromātu un garšu maltītei piešķirs svaigie zaļumi, tāpēc ar tiem nedrīkst skopoties.
'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju
Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!
Lauku rulete ar vārīto krēmu
Īsts lauku biskvīts, kas gatavots no daudzām olām un bagātināts ar sātīgu krēmu, būs baudījums ikkatram. Konservēti persiki un odziņas papildinās garšu. Izcila ideja, kā brīvdienu sajūtu padarīt īpašu un bērnības garšām vītu. Veido ruleti 40 reiz 30 centimetrus lielā formā. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.
Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas
Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
Vājpiena biezpiena plācenīši ar persikiem
Kad sakārojas zem ievārījuma upes slīkstošus biezpiena plācenīšus, nav jāpērk tas dārgākais un treknākais variants. Droši ņem vājpiena biezpienu, tikai cukura vietā piešauj ko īpaši saldu un vasarīgu – persikus!
Tikai trīs sastāvdaļas: elementārā persiku kūka
Šo elementāro kūku no konservētiem persikiem, cukura un pašbriestošajiem miltiem būs pa spēkam pagatavot ikvienam.
Saldskābās vistas filejas ar persikiem
Šobrīd veikalos nopērkami sulīgi persiki, kuru saldskābā garša un delikātais aromāts lieliski sader ar vistas gaļu.
Maigais persiku un vaniļas deserts ar olu krēmu
Pasteļtoņos ieturēts, pavasarīgs deserts, kurā maigs olu krēms lieliski harmonē ar persiku un putukrējuma želeju. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne. Ar vienu gabaliņu nepietiks un roka, gluži kā pēc burvju mājiena, pati stiepsies pēc nākamā.
Cepumi 'Ceptās olas'
Lieldienu cepumi ar cukura glazūru un aprikožu pusīšu rotājumu, kas pēc skata līdzinās ceptām olām.
Izcili vienkāršais melleņu un persiku pīrāgs
Pēc tirgus apmeklējuma, kad ogas un augļi sapirkti pārpārēm, un ledusskapī aizķērusies paciņa sviesta, var izcept šo gaužām vienkāršo ''galette''. Izcili labi garšos silts, pasniegts ar saldējuma bumbu vai jau atdzisis pie tējas vai kafijas.
Ātrā ābolu un persiku kūka ar drumstalām
Gandrīz kā "Šarlote", bet vēl gardāka! Persiku un aprikožu vietā var likt iepriekš izmērcētas rozīnes, bet tagad, kad persiki tik sulīgi, izbaudām tos! Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labu garšu pazinējs Guntis Pandars.
Sulīgi tomātu salāti ar persikiem un fetas sieru
Sāļais siers lieliski sader ar sulīgiem, saldiem persikiem, tāpēc atmet visus aizspriedumus par augļu piemērotību salātos un izmēģini šo recepti! Ja vēlies, salātus vari bagātināt ar kukurūzu, papriku, svaigu gurķi un citiem labumiem.
Vasarīgi salāti ar persikiem un garnelēm
Vasarā jāizmēģina tūkstots un viens variants salātiem. Kad tad vēl, ja ne laikā, kad pieejamas tik daudz un dažādas svaigas dārza veltes? Šī recepte izceļas ar neparastu sastāvdaļu salikumu, kas ne tikai izskatās cēli, pasniegts uz šķīvja, bet arī garšo izcili vasarīgi.
Vasarīgi salāti ar persikiem, tomātiem un fetas sieru
Šo salātu nosaukums varētu būt "vasara manā šķīvī" –
krāsains un sulīgi košs dārzeņu salikums, kas īpašam aromātam papildināts ar persika šķēlītēm un garšīgu pesto-čili mērci. Lieliski ir arī tas, ka salātu pagatavošanai būs nepieciešamas vien 5 minūtes.
Zemeņu un persiku ievārījums
Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.
Sulīgs persiku pīrāgs itāliešu mafijas gaumē
Šī ir ātra un aromātiskā pīrāga recepte, kas lieti noderēs šobrīd, kad tirgū un veikalu plauktos sārtojas sulīgi persiki. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Mannas putra ar karamelizētiem persikiem
Garda brokastu maltīte – klasiskā mannas putra ar cukurā apceptiem persikiem. Ja persiki netīk, to vietā var droši izmantot arī citus augļus.
Cepta āte ar persiku salsu
Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.
Persiku sangrija
Vasarīgs, aromātisks dzēriens, kas veldzēs karstā vasaras pēcpusdienā un darīs to tīksmīgāku.
Upeņu un persiku ievārījums ar melno balzamu
"Mana iecienītākā recepte šajā sezonā, kad ogu krūmos vēl ir pieejamas upenes, ir ekselents upeņu ievārījums ar melno Rīgas balzamu," portālam Tasty.lv raksta receptes autore Iveta Korsīte.
Garneļu - rīsu un persiku salāti
Garneļu - rīsu un persiku salāti: gardēžu atzīti un iecienīti.
Vieglie augļu salāti
Vieglie augļu salāti - iecienīti jebkurā pasākumā.
Persiku un banānu saldējuma kokteilis
Persiku un banānu saldējuma kokteilis jūs atveldzēs karstās vasaras dienās un sniegs nepieciešamo enerģijas lādiņu.
Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu
Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu, kura garšas ziņā krietni pārspēj krēma tortes!