jāņogas
Foto: Shutterstock
Vasarā pienāk tas mirklis, kad ogulāji sapošas un sakarina sev ogu krelles. Visgreznākās, smalkākās un pērlēm līdzīgākās tiek tieši jāņogulājiem – medaini dzeltenas, klasiski sarkanas un saldo ķiršu tonī. Izcilas un gleznas, lai būtu lielisks rotājums kūkām un pektīna bagātas, lai ievārījumos un sīrupos sagaidītu nākamo sezonu.

Jāņogām, gluži kā pujenēm, vēl jāgaida savs īstais brīdis, jo citas sugas māsas – zemenes un avenes, kā arī brālēns ķirsis tiek slavināti krietni vairāk. Moderni būtu teikt, ka viņiem ir labāks PR. Taču jāņogas ir pelnījušas tādu pašu uzmanību un aplausus kā zemenes! Galu galā, krāsa abām vienāda! Jāņogas piedevām ir krietni izturīgākas par zemenēm. Runājot par pektīnu, kas atrodams abās ogās, jāņogas iekabina tā, ka maz neliekas. Pateicoties tam, no jāņogām gatavotā kūka pēc izcepšanas skaisti saželēs bez palīglīdzekļiem, bet uz ziemu gatavotie ievārījumi iztiks bez speciālā ievārījuma cukura.

Ja radi un draugi piedāvā jāņogas, tad šo dāsno piedāvājumu nekādā ziņā nevajag laist garām! Jāņogas ir Latvijas vīnogas – smukos ķekaros un, ja vajadzīgs, var arī vīnā pārvērst! Kāpēc gan jāņogu ķekaru plūkšana ir mazāk populāra par vīnogu? Ķekars paliek ķekars!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!