Galu galā, izrādās, kabacis šogad nemaz nav tik masveidīga parādība, kā varētu domāt. Visur un visiem pakaļ nemet! Daži cilvēki sociālajos tīklos sūdzas, ka nonācis par līdz tam, ka kabačus bijuši spiesti iegādāties nakts tirgū (tumsas aizsegā, protams, lai šo sociālo fiasko neviens nepamanītu), un rūgti pārdomā, vai viņiem vispār ir draugi. Jo cilvēka popularitāti, kā zināms, mēra kabačos. Skarbi, bet tā ir! Tāpēc – vairs neviena kabaču joka vai jautājuma! Tikai pašas labākās receptes, kā to visgaršīgāk izmantot. Un "Tasty" to tiešām ir daudz.
Kabaču ripiņas, kas apbērtas ar mīļākajām garšvielām, kabači, apviļāti miltos un izmērcēti olā; kabaču pankūkas, kabaču un maltās gaļas sacepums (ar to gardo, zeltaino siera cepurīti, protams!) – tā ir īsta kabaču klasika. Liekas, ka mūsu dzīvesziņā kabači iekļuvuši tik dziļi, ka šādas receptes katram ir galvā.
Un tomēr – cik gan daudz gardu variāciju var būt, piemēram, tādam kabaču sacepumam! Tiešām neticami, cik dažādi var garšot vieni un tie paši produkti: kabači, tomāti, siers... Tie ir kabaču sacepumu pamats, bet dažādi citi dārzeņi, gaļas, sēnes un garšvielas sacepumam var iedot pilnīgi jaunas garšas notis un aromātus. Vērts neapstāties tikai pie kabačiem un maltās gaļas un izmēģināt ko jaunu un neparastu, piemēram, austrumniecisko kabaču sacepumu ar kariju, kura recepti atradīsi zemāk, "Tasty" recepšu kolekcijā.
Kabaču biezzupas, smēriņi, omletes, ruletes, kotletes, lazanjas, bumbiņas – kabačus var pārvērst ļoti dažādos ēdienos, un te ir daudz iespēju garšas atklājumiem un dzīves principiem, piemēram, var pagatavot gan lazanju tievētāju gaumē, gan gardu kabaču ruleti ar sulīgu pildījumu, kur kalorijas neviens neskaita.
Un salāti, liekas, lai nu ko, bet zaļus kabačus – salātos?! Bet visi jautājumi beidzas, kad reiz pagatavo kārtainos kabaču salātus ar tomātiem un baziliku. Tas ir kaut kas tik nenormāli garšīgs, saka zinātāji, ka šie salāti kļūst par neatņemamu vasaras sastāvdaļu. Ja bērnam pajautā, ko viņš vēlas vakariņās, un viņš atbild: "Kabaču salātus!", tad, varētu domāt, iestājies pasaules gals. Bet nē, tas nav pasaules gals, tie ir kārtainie kabaču salāti, un tepat zemāk atradīsi recepti!
Ak, un protams, kabaču maizes, kēksi, tartes un tortes – gan sāļi, gan saldi kabaču brīnumi ! Grūti pat izlemt, ko pirmo izmēģināt: sāļo kabaču torti "Vasaras garša" vai saldo kabaču kēksu ar lazdu riekstiem un šokolādi. Abas receptes ir tepat! Un vēl daudzas citas no "Tasty" kabaču recepšu kolekcijas. Lai iedvesmojoši un gardumgardi!
Kabaču un maltās gaļas sacepums
Kad sāk apnikt kabaču ripiņas un gribas ko spēcinošāku par kabaču pankūkām, jāgatavo kabaču sacepums! Kā jau ar visiem sacepumiem, arī ar kabaču sacepumu var improvizēt pēc sirds patikas, papildinot kabačus, ar ko vien sirds vēlas un kas vien ledusskapī atrodams!
Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju
Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.
Kabaču pankūkas ar tomātiem un svaigo sieru
Ideālas brokastis augustā, kad pieliekamais pilns ar dārza labumiem: pufīgas kabaču pankūkas ar maigu krēmsieru un pikantiem tomātu salātiem.
Foto recepte: Sāļā kabaču torte 'Vasaras garša'
Kabačus var ne vien pildīt vai cept pankūkās un plācenīšos, bet arī pagatavot no tiem gardu sāļo torti. Recepti iesaka Līga Bajāre.
Ceptas kabaču ripiņas
Ja ir viena lieta, kas savā būtībā atgādina par to, ka ir vasara, tad tie ir jaunie kabači. Jūliju ar sajūsmu gaidu, jo zinu, ka beidzot, beidzot ir tas laiks, kad var tikt pie vienkāršā kāruma – ceptām kabaču ripiņām. Šis variants būs ideāls tad, ja nepatīk sarežģītas lietas – atliks vien kabačus apviļāt miltos, sakultā olā un apcept uz pannas.
Saldās kabaču pankūkas
Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.
Kabaču pankūkas ar kausēto sieru
Laikā, kad kabači aug teju triecientempā, ir grēks no tiem neuztaisīt gardas pankūkas, pildītas ripiņas un citus ēdienus. Lai gan daži lemj par labu klasiskām kabaču pankūkām, šoreiz piedāvāju recepti ar kausēto sieru, kas lieliski papildinās tradicionālo kabaču pankūku garšu.
Sātīgās kabaču un siera pankūkas
"Siers šajā receptē spēlē garšvielas lomu – jo pikantāks un sāļāks tas būs, jo vairāk tas būs jūtams, ēdot gardās kabaču pankūkas. Šo mīklu var izmantot arī cepšanai vafeļu pannā. Mums pankūciņas garšoja gan siltas, gan aukstas," vienkāršu recepti kabaču ražas izmantošanai iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu
Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!
Kabaču maize ar valriekstiem
Tās ir laimīgas mājas, kur smaržo pēc svaigi ceptas maizes. Kabaču laika gardums ir kabaču maize. Recepti pārbaudījusi (pievērsiet uzmanību variācijas iespējām receptē!) un sirsnīgi iesaka dūla Ilze Kuduliņa.
Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām
"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Saldais kabaču kēkss ar lazdu riekstiem un šokolādi
Nav ģeniālāka dārzeņa par kabaci, jo tas iederas ne tikai ķiplokainos sautējumos un sātīgos sacepumos, bet arī saldās pankūkās un pat kūkās. Tā nu dienā, kad riktīgi gribas kaut ko garšīgu, bet mājās tā īsti nekā nav, atliek eksperimentēt un priecāties par iznākumu.
Pufīgie kabaču kēksiņi ar sieru
Kabaču laikā ir jācep kabaču gardumi! Pufīgie un sātīgie kabaču kēksiņi ir īsts kārumiņš. Tie vienlīdz labi garšo gan karsti, gan atdzesēti, un arī otrajā dienā nezaudē pufīgumu.
Gardā kabaču 'moņģele'
Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.
Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes
Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".
Saldējums neticami gardā kabaču vafelē
Ko jūsmājās nozīmē pirmais dzeltenais kabacis? Ģimenes saimniecībā "Absolūts ēd" nav divu domu: sākas kabaču saldējuma laiks! Saldējums ar ogām un lāsīti medus kraukšķīgā, sātīgā, garšīgā kabaču vafelē – brīnišķīgi sezonāls gardums! Recepti izdomājusi un ar prieku iesaka "Absolūts ēd" mamma un ideju ģenerators Ilze Lipska.
Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem
"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Liesās vistas un kabaču kotletes cepeškrāsnī
Supersulīgas un bez liekām kalorijām - tieši tādas ir šīs gardās vistas un kabaču kotletes! Tās gatavojot, varēsi iztikt bez liekām taukvielām, piedūmotas virtuves un pannas vaktēšanas. Ideāla recepte tavai vasaras ēdienkartei, jo īpaši kombinācijā ar tomātu vai gurķu salātiem.
Kabaču lazanja tievētāju gaumē
Lazanja ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet, cīnoties ar liekajiem kilogramiem, esi izslēdzis to no ēdienkartes? Mums ir labas ziņas! Izrādās, lazanju var pagatavot arī figūrai draudzīgā versijā. Recepti iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.
Krāsnī ceptas kabaču šķēles ar tomātiem un sieru
"Esam tāda izteikta gaļēdāju ģimene, bet brīžiem gaļas vienkārši ir par daudz, tad nu jādomā kaut kas atslodzei. Šis ir vienkāršs, bet garšīgs veids, kā pagatavot kabačus vai cukīni," kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori iesaka pārbaudītu recepti.
Ceptu kabaču rullīši ar fetas sieru, ķiplokiem un zaļumiem
Ceptu kabaču rullīši, kas pildīti ar ķiplokotu fetas sieru un zaļumiem – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.
Gardā kabaču rulete ar sulīgu pildījumu
"Piekoriģējot draudzenes ieteiktu recepti pēc savas gaumes, tapa pasakaini garda kabaču rulete ar sulīgu pildījumu," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Supersulīgas kabaču sezonas kotletes
"Gaļas un kabaču kotletes ir visgardākās – tas ir pārbaudīts. Kabaču sezonā kotletes vienmēr gatavoju tikai tā – izmantojot sezonas sulīgos dārzeņus. Recepti pieslīpēju, līdz izdevās savaldzināt pat kabaču nīdējus," supersulīgu kotletīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Kreftīgais kabaču kārtojums no Egila Zariņa 'Slavenību pavārgrāmatas'
Deviņdesmitajos gados Egila Zariņa "Rīta mikslis" bija īstens kulta raidījums, viesojoties pašmāju slavenību virtuvēs un plašu skatītāju loku aplaimojot ar vēl neredzētām receptēm, kuras 1998.gadā tika publicētas "Slavenību pavārgrāmatā". Iesaku pagatavot pārbaudītu recepti ar 20 gadu "stāžu" – Anitas Leiškalnes kabaču kārtojumu no šīs grāmatas.
Krāsainais dārzeņu sacepums ar malto gaļu un sieru
Sulīgs dārzeņu, siera un maltās gaļas sacepums, kas ar savu dzīvespriecīgo krāsu salikumu priecēs acis jau gatavošanas procesā. Recepti iesaka Everita Sāra Strazdiņa.
Kabaču laiviņas ar malto gaļu, tomātiem un kūpinātu sieru
Dažādos veidos pildīti kabači ir īsts vasaras ēdiens, kura garšu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz piedāvājam maltās gaļas pildījumu dāsni papildināt ar dārza zaļumiem un tomātu gabaliņiem īpaši sulīgam rezultātam, bet kūpinātais siers vai siera desa ēdienam piešķirs patīkamu kūpinājuma garšu.
Fritētas kabaču bumbiņas
Vasara nebūtu vasara, ja nepagatavotu kaut ko no pirmajiem kabačiem. Gards našķis būs šīs bumbiņas, ko iemērkt kādā jogurta vai tsadziki mērcē un gardu muti notiesāt.
Tomātos sautētas ar malto gaļu pildītas kabaču ripas
Kabaču ripas ar maltu gaļu gardai un sātīgai maltītei.
Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums
Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.
Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku
Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.
Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete
Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.
Kabaču krēmzupa ar grilsieru
No kabačiem ierasts cept plācenīšus, sacepumus, bet arī zupā tas lieliski attaisno savu garšu.
Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu
Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.
Gaileņu mērce kabaču laiviņās ar pesto
Gaileņu mērce ar saldo krējumu, kas pārlieta pāri jaunajiem kartupelīšiem ir jūlija klasika. Šis ēdiens var rādīties pat sapņos un ir dzirdēts, ka sēņotājs pēc neveiksmīgas meža ķemmēšanas ir lējis gaužas asaras. Ja izdevies tikt kaut pie nelielas gaileņu saujas, guldi tās kabaču laiviņās, kur jau gaida pesto un siers. Bet, ja sēņojot nav izdevies tikt pie kārotā "loma", gailenes vari aizstāt ar šampinjoniem vai citām sēnēm.
Kabaču omlete
Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.
Kabaču pastēte jeb smēriņš
Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.
Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru
Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.
Burkānu un kabaču tarte
Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.
Sāļā kabaču torte
Sāļās kabaču minitortītes būs interesanta uzkoda svētku galdam vai neparastākas brokastis vai vakariņas ikdienā. Izmēģini! No norādītajiem daudzumiem sanāk divas kabaču tortītes, ņem vērā, ka pagatavošanai nepieciešamas divas bļodiņas.
Grilēti kabači
Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.
Kabaču biezzupa ar baziliku
Viegla un garšīga vasaras zupiņa - kabači ar garšaugiem."Citi mēdz zupai pēc blendēšanas pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru, lai būtu sātīgāka, bet man vislabāk garšo tieši šādi, kā receptē!" raksta receptes autore Mafalda.
Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'
Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.
Cepeškrāsnī cepti kabači ar tomātiem un sieru
Kabaču, tomātu un siera sacepums - sātīgi, bet tajā pašā laikā ļoti viegli!
Jauno kabaču krēmzupa
Ātri un vienkārši pagatavojama jauno kabaču biezzupa ar kausēto sieru, kuru var ēst pat mazuļi.
Pildīts kabacis ar sēnēm un malto gaļu
Kabacis un gailenes kopā veido izcili maigu un nepārspējamu garšu saspēli. Protams, drīkst izmantot arī citas sēnes, tomēr mēs iesakām tieši gailenes!
Kabači mīklā
Kabaču laika klasika - kabači mīklā! Īpaši gardi, ja pasniedz ar tomātu - ķiploku mērcīti.
Makaroni ar kabaču, burkānu un saldkrējuma mērci
Vieglai vasaras maltītei - pannā sautēti kabacīši un burkāni ar saldo krējumu, kas ir brīnišķīga piedeva makaroniem. Ja vēlies, beigās pārkaisi rīvētu cieto sieru - papildu sātīgumam!
Cepti kabači kraukšķīgā garoziņā
Parasti kabaču panēšanai tiek izmantotas sakultas olas, bet tās var aizstāt ar zirņu miltu mīklu, kas piešķirs ceptajām kabaču šķēlēm patīkami riekstainu garšu. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.