Jāteic gan, ka tomāts sev nekad nepieprasa visu godu – tomāts ir izcils komandas spēlētājs, gan atbalstot dažādas garšas un struktūras, harmoniski iekļaujoties, gan izceļot savu tomātīgumu visos veidos un kļūstot par komandas kapteini un galveno vārtu guvēju; gan spējot ienirt ēdiena dziļumos un pat pilnīgi izšķīst tajā, gan krāšņi parādoties un izrādoties dažādās krāsās un skaistos garnējumos.
Lai nu kur, sacepumos tomāts ir vienkārši neaizstājams. Piemēram omulīgajos kartupeļu, gaļas, kabaču vai makaronu sacepumos tomāts kopā ar krējumu un sieru vienojas kopīgā dziesmā, radot to aromātisko, sātīgo, sarkano, kā lava karsto mērci, kas iekļauj un apkļauj visu, no atsevišķi cepampannā ieliktajiem produktiem galu galā radot kaut ko ugunīgi karstu, neprātīgi garšīgu, sātīgu un mierininošu.
Protams, tomāts dievina arī brīžus, kad karalim dod to, kas karalim pienākas – tātad, visu cieņu, labākās vietas un pilnīgu apbrīnu. Un šis karalis nudien nav kails – tomātam ir, ko parādīt! Sacepumam cepšanās pašās beigās uzliekot virsū sarkanās tomāta ripas, tas kļūst par kvēlojošu kulinārijas meistardarbu. Un kur tad vēl dažnedažādie ratatuji un tamlīdzīgie kārtojami, kur dārzeņu ripiņas sakārtotas gardās un krāsainās virtenēs, un tomāts, protams, ir krāšņākais starp visiem!
Bet tomāts spēj būt arī karaliski vienkāršs, taču ikviena maltīte, kur tas piedalās, var kļūt karaliska. Pat tādi vienkārši un ekonomiski ēdieni kā dārzeņu sacepumi, kuros dominē pārsvarā kabači un lētā gala cīsiņi. Kad šim salikumam pievienojas tomāts un pāri tiek pārrīvēts siers, rodas vienkārši izcili gards ēdiens. Un ir dienas, kad nevajag neko vairāk kā ugunīgi karstu un gardu sacepumu, lai justos labāk. Lai "Tasty" sacepumu receptes tevi iedvesmo garšīgām vakariņām!
Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku
Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.
Kabaču un maltās gaļas sacepums
Kad sāk apnikt kabaču ripiņas un gribas ko spēcinošāku par kabaču pankūkām, jāgatavo kabaču sacepums! Kā jau ar visiem sacepumiem, arī ar kabaču sacepumu var improvizēt pēc sirds patikas, papildinot kabačus, ar ko vien sirds vēlas un kas vien ledusskapī atrodams!
Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem
"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu
Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums
Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums garšos gan lielajiem, gan mazajiem.
Kartupeļu biezputras, maltās gaļas un tomātu sacepums
Kartupeļu, maltās gaļas un tomātu sacepums – sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu
Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.
Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru
Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!
Kartupeļu un tomātu sacepums
Kartupeļu sacepums ar tomātiem ikdienas maltītei vai svinību cienastam.
Krēmīgs rīsu un tomātu sacepums ar sieru
Rīsi ar olu un tomātiem - sanākas arī gatavošanas iesācējam.
Musaka - kartupeļu un gaļas sacepums
Musaka - gardas gaļas,kartupeļu un tomātu sacepums.
Gardā kabaču 'moņģele'
Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.
Sicīlijas sautējums kaponata – papildporciju prasīs visi
Vasara ir jābauda. Pilnasinīgi un līdz kaulam! Ar smaržām, garšām un tekstūru! Un itāļi to māk, tādēļ vērts Latvijas vasaru un sevi iepazīstināt ar Sicīlijas virtuvi. Kaponata ir bezgala gards sautējums, ko ēst ar pastu, vienu pašu, aukstu un karstu.
Pikantais vasaras sacepums
Šī recepte ir īsts ģimenes kopdarbs: tās autori ir Kristīne Viziņa un viņas dēls Edgars. Ar šo recepti viņi piedalījās "Tasty" ātro vasaras recepšu konkursā un kļuva ar konkursa uzvarētājiem.
Edgars stāsta: "Ar šo sacepumu var ļoti variēt sastāvdaļas, katrs var likt to, ko sirds kāro, turklāt – katru reizi ko pamainot. Visiem, kurus mēs cienājam, šis ēdiens ir ļoti iegaršojies!"
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru
Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.
Cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu
Sātīgai maltītei cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu.
Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju
Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.
Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē
Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.