Plūmes ir lieliskas. Tās mūs padara mazliet par mežoņiem, tas saldais lipīgums, sulas tecēšana – vai gan plūmi var apēst tā pieklājīgi, tā, ka sula nenotek gar zodu un pirksti nav jāaplaiza? Un uz pusēm pārplēstās plūmes dažkārt izskatās tik... tik sulīgi nepiedienīgas. Vasaras izskaņas erotika!
Plūmju kūkas reti kad izskatās kārtīgas – un tāda ir to būtība. Plūmes cepoties izplūst, izšķīst, kā tādas kārdinātājas saldi smaržo un vilina, mīklas ieskautas. Un sanāk jau arī no plūmēm tādi gardumi, no kuriem nav iespējams atsacīties.
Kēksi un sacepumi, kuros sārtās plūmes burtiski izšķīst, un saldums un intensīvā, ne ar ko nesajaucamā plūmju garša kopā ar mitro, saldeno biskvītu veido īstu meistardarbu. Ar kēksiem un sacepumiem ir tā, ka ņem, kuru recepti gribi, iegriez pa vidu plūmes – un viss būs lieliski, viss būs kļuvis par plūmju kēksu vai sacepumu, un nekas nevar noiet greizi!
Nu kas gan vispār var noiet greizi. Pat tādos kulinārijas meistardarbos, kur nepieciešams mazliet piešaut roku, piemēram, plūmju šarlotē. Tā tikai šķiet, ka to saldo brīnumu, uz kura triumfē pašas savā saldumā un krāšņumā apreibušās plūmes, gatavot ir liela māksla un noņemšanās. Tā nav, sākumā tik saliec plūmes apakšā un beigās met visu otrādi – mazais triks ar šarloti vienmēr atmaksājas, jo tas, kas notiek šarlotes apakšā cepoties, vienmēr ir kas neiedomājami gards.
Vai teiksim, plūmju krambls. Krambli un visādi citi sacepumi, kur ogas un augļi sautējas savā saldumā zem garda, kraukšķīga mīklas vāciņa, pie mums, šķiet, ir vēl par maz novērtēts kārums. Pagatavot ir tik viegli, un efekts – nesamaksājams. Tā burvīgā sajūta, karotē paņemot daļu no saldenās augļu masas, kas kūst mutē, kopā ar gabaliņu no kraukšķīgās mīklas virsiņas... Kaut kas līdzīgs plātsmaizei ar drupačām, tikai bez mīklas pamatnītes.
Salds un gards ir plūmju laiks. Cepam kūkas! Iedvesmai – saldas idejas no "Tasty" plūmju gardumu kolekcijas.
Dārza plūmju kūka
Rasainā zālē sakritušas plūmes ir zīme: pirmās salnas un atvasaras krāšņums jau ir tepat kaut kur dārza stūrī. Augusts ir jāsvin saldi un sulīgi, un plūmju kūka ir kā radīta maziem svētkiem.
Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas
Āboli un plūmes ir augusta un septembra superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!
Rudenīgā apgāztā plūmju kūka
Laiks svinēt rudeni un piepildīt māju ar svaigi ceptu gardumu kārdinošo smaržu! Gardu plūmju kūkas recepti iesaka blogere Betija Kalēja.
Plūmju kūka ar kraukšķīgu auzu pamatni un olbaltuma 'micīti'
Kraukšķīga auzu miltu pamatne, skābens plūmju ievārījums un gaisīgas olbaltuma putas – pasaka, ne kūka! Recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.
Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci
Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.
Citronīgais olu krēms ar plūmju mērci
Iebraucot ar karoti maigajā olu krēmā, atklāsies, ka trauciņa apakšā tevi gaida pārsteigums - skābena plūmju mērce. Garšīgi!
Vienkāršā plūmju kūka
Sulīgo plūmju sezonas pilnbriedā jācep gardā plūmju kūka no vienkāršām sastāvdaļām, kas atrodamas teju katrā virtuvē. Recepti iesaka Katrīna Laukubriede.
Neceptā plūmju siera kūka
Šī ir man ļoti iecienīta recepte, kas atkarībā no sezonas tiek nedaudz pamainīta. Ja vasaras sākumā piedāvāju to pagatavot ar zemenēm un rabarberiem, tad šoreiz jāliek lietā plūmes. Arī šāda garšu kombinācija ēdājiem labpatika, tāpēc recepte godam pienākas arī ''Tasty'' lasītājiem.
Apgāztā plūmju kūka
Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.
Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts
Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.
Cepumu un plūmju kārtojums ar krēmsiera krēmu
Vienkāršs un gards deserts - plūmju un cepumu kārtojums ar krēmsiera un skābā krējuma krēmu. Recepti piedāvā Signe Meirāne ("Četras Sezonas").
Plūmju pīrāgs
Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.
Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un dumstalām
Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un zeltainām mīklas drumstalām.
Noras plūmju kūka
Noras plūmju kūka - tējas vai kafijas galdam.
Šarlote ar olu krēmu un plūmēm
Deserts, kas nebūs jācep cepeškrāsnī – no britu virtuves aizgūtais mīklas pudiņš. Pasniedz Šarloti ar cukurotām plūmēm un paša gatavotu olu krēmu.
Ķirbju kēkss ar plūmēm
Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.