Foto: Shutterstock
Ak, šīs vasaras izskaņas naktis, kad dārzā būkšķēdami krīt āboli, plūmes un zvaigznes. No rīta basām kājām aizbrien pa zāli saldām un lipīgām rokām salasīt kritušos. Klāt atkal tas laiks kad gribas mazliet paskumt un reizē svinēt dzīvi, un cept kūkas katru dienu.

Plūmes ir lieliskas. Tās mūs padara mazliet par mežoņiem, tas saldais lipīgums, sulas tecēšana – vai gan plūmi var apēst tā pieklājīgi, tā, ka sula nenotek gar zodu un pirksti nav jāaplaiza? Un uz pusēm pārplēstās plūmes dažkārt izskatās tik... tik sulīgi nepiedienīgas. Vasaras izskaņas erotika!

Plūmju kūkas reti kad izskatās kārtīgas – un tāda ir to būtība. Plūmes cepoties izplūst, izšķīst, kā tādas kārdinātājas saldi smaržo un vilina, mīklas ieskautas. Un sanāk jau arī no plūmēm tādi gardumi, no kuriem nav iespējams atsacīties.

Foto: Shutterstock

Kēksi un sacepumi, kuros sārtās plūmes burtiski izšķīst, un saldums un intensīvā, ne ar ko nesajaucamā plūmju garša kopā ar mitro, saldeno biskvītu veido īstu meistardarbu. Ar kēksiem un sacepumiem ir tā, ka ņem, kuru recepti gribi, iegriez pa vidu plūmes – un viss būs lieliski, viss būs kļuvis par plūmju kēksu vai sacepumu, un nekas nevar noiet greizi!

Foto: Shutterstock

Nu kas gan vispār var noiet greizi. Pat tādos kulinārijas meistardarbos, kur nepieciešams mazliet piešaut roku, piemēram, plūmju šarlotē. Tā tikai šķiet, ka to saldo brīnumu, uz kura triumfē pašas savā saldumā un krāšņumā apreibušās plūmes, gatavot ir liela māksla un noņemšanās. Tā nav, sākumā tik saliec plūmes apakšā un beigās met visu otrādi – mazais triks ar šarloti vienmēr atmaksājas, jo tas, kas notiek šarlotes apakšā cepoties, vienmēr ir kas neiedomājami gards.

Foto: Shutterstock

Vai teiksim, plūmju krambls. Krambli un visādi citi sacepumi, kur ogas un augļi sautējas savā saldumā zem garda, kraukšķīga mīklas vāciņa, pie mums, šķiet, ir vēl par maz novērtēts kārums. Pagatavot ir tik viegli, un efekts – nesamaksājams. Tā burvīgā sajūta, karotē paņemot daļu no saldenās augļu masas, kas kūst mutē, kopā ar gabaliņu no kraukšķīgās mīklas virsiņas... Kaut kas līdzīgs plātsmaizei ar drupačām, tikai bez mīklas pamatnītes.

Foto: Shutterstock

Salds un gards ir plūmju laiks. Cepam kūkas! Iedvesmai – saldas idejas no "Tasty" plūmju gardumu kolekcijas.

Dārza plūmju kūka

Foto: DELFI


Rasainā zālē sakritušas plūmes ir zīme: pirmās salnas un atvasaras krāšņums jau ir tepat kaut kur dārza stūrī. Augusts ir jāsvin saldi un sulīgi, un plūmju kūka ir kā radīta maziem svētkiem.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas

Foto: DELFI


Āboli un plūmes ir augusta un septembra superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Rudenīgā apgāztā plūmju kūka

Foto: Publicitātes foto


Laiks svinēt rudeni un piepildīt māju ar svaigi ceptu gardumu kārdinošo smaržu! Gardu plūmju kūkas recepti iesaka blogere Betija Kalēja.

Lasīt vairāk

Plūmju kūka ar kraukšķīgu auzu pamatni un olbaltuma 'micīti'

Foto: Publicitātes foto


Kraukšķīga auzu miltu pamatne, skābens plūmju ievārījums un gaisīgas olbaltuma putas – pasaka, ne kūka! Recepti iesaka kulinārijas blogere Betija Kalēja.

Lasīt vairāk

Ābolu un plūmju krambls ar vaniļas mērci

Foto: Vida Press


Sulīgs rudens augļu krambls ar zeltainām smilšu mīklas dumstalām ir viens no vienkāršāk pagatavojamiem ceptajiem desertiem. Cel to galdā karstu, papildinot ar vaniļas mērci vai saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Citronīgais olu krēms ar plūmju mērci

Foto: Vida Press


Iebraucot ar karoti maigajā olu krēmā, atklāsies, ka trauciņa apakšā tevi gaida pārsteigums - skābena plūmju mērce. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Vienkāršā plūmju kūka

Foto: Privātais ahīvs


Sulīgo plūmju sezonas pilnbriedā jācep gardā plūmju kūka no vienkāršām sastāvdaļām, kas atrodamas teju katrā virtuvē. Recepti iesaka Katrīna Laukubriede.

Lasīt vairāk

Neceptā plūmju siera kūka

Foto: DELFI


Šī ir man ļoti iecienīta recepte, kas atkarībā no sezonas tiek nedaudz pamainīta. Ja vasaras sākumā piedāvāju to pagatavot ar zemenēm un rabarberiem, tad šoreiz jāliek lietā plūmes. Arī šāda garšu kombinācija ēdājiem labpatika, tāpēc recepte godam pienākas arī ''Tasty'' lasītājiem.

Lasīt vairāk

Apgāztā plūmju kūka

Foto: Shutterstock


Vienkārša apgāztās kūkas recepte ar sulīgajām plūmēm. Tās būs īpaši saldenas, pateicoties brūnajam cukuram. Pasniedz kūku vēl siltu – ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts

Foto: DELFI


Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.

Lasīt vairāk

Cepumu un plūmju kārtojums ar krēmsiera krēmu


Vienkāršs un gards deserts - plūmju un cepumu kārtojums ar krēmsiera un skābā krējuma krēmu. Recepti piedāvā Signe Meirāne ("Četras Sezonas").

Lasīt vairāk

Plūmju pīrāgs

Foto: Shutterstock


Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.

Lasīt vairāk

Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un dumstalām

Foto: Shutterstock


Plūmju kūka ar smilšu mīklas pamatni un zeltainām mīklas drumstalām.

Lasīt vairāk

Noras plūmju kūka

Foto: Shutterstock


Noras plūmju kūka - tējas vai kafijas galdam.

Lasīt vairāk

Šarlote ar olu krēmu un plūmēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Deserts, kas nebūs jācep cepeškrāsnī – no britu virtuves aizgūtais mīklas pudiņš. Pasniedz Šarloti ar cukurotām plūmēm un paša gatavotu olu krēmu.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar plūmēm


Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!