tomātu mērce, burka sievietes rokās
Foto: Shutterstock
Vīriešu zapte mūsu laikos ir pilnīgi politnekorekta zapte no visiem viedokļiem. Patiesībā nav īsti skaidrs, kāpēc to sauc par vīriešu zapti – tāpēc, ka tā ir tik stipra, ka sievietes to nevar ēst? Nu, paklau! Var un ēd – un kā vēl ēd!

Ziniet ko, garšas kārpiņām tak nav dzimuma – ir sievietes, kuras ar kāru muti ēd vīriešu zaptes, pašus vīriešus piekožot vakariņās! Un ir vīrieši, kuri ēd rožu ievārījumu ar atšautu mazo pirkstiņu – un arī tā var būt! (Ak dieniņ, šī zapte patiešām izaicina uz seksismu katrā teikumā!)

Iespējams, ka vīriešu zaptes pirmsākumi ir cēlušies no asākajām adžikām un pikantākajiem čatnijiem, no visiem tiem ugunīgajiem, asinssarkanajiem vārījumiem, ar kuriem ugunsrijēji baro savus bērnus. Tomāti, pipari, selerija, sīpoli, ķiploki, ingvers, kas tik netiek likts iekšā tajā ugunīgajā, burbuļojošajā lavā! Katrai ugunsrijēju ģimenei, protams, ir sava recepte, kā jau klājas ar tādām ēdmaņām.

Foto: Shutterstock

Galu galā, vīriešu zapte tiešām var būt īsts raganas brūvējums, kad no tā spēcīgā tvaiku mutuļa un smaržām pilnas acis asaru pat pašai raganai, ap katlu buroties. Un tad tāda zapte tiek salieta burkās, uz vāka vēl uzsiets kāds punktains papīriņš ar faltītēm kā smukumbildēs, un šī burka nevainīgi un jauki pasniegta upurim, tas ir, vīrietim: lūk, tev zapte, vīrieti... Mīlestība un rūpes!

Foto: Shutterstock
Vīrietis attaisa tādu burciņu, neko ļaunu nedomādams, ieēd karoti... Un ir beigts un pagalam! Ragana savu padarījusi!

Ne jau pavisam pagalam. Pagalam tādā nozīmē, ka tā vīriešu zapte ir tik ellīgi garda, ka vīrietis jau sāk gaidīt nākamo burciņu, tad nākamo un tā tālāk. Iebarošana ar vīriešu zapti ir nopietna lieta! Un viss legāli – ņem, kuru recepti gribi, nekā nelegāla tajās nav, bet nu tā garša un aromāts... Un čili un ķiplokus nevajag žēlot, tas arī fakts.

Vai nu raganas sākušas izmirt, vai vīrieši kļuvušu uguns neizturīgāki, bet vīriešu zapte, gadiem ejot, ir mainījusies. To var spriest pēc nosaukumiem vien: ātrā, kreftīgā, ekselentā, maigā, gardā... Maigā vīriešu zapte, iedomājieties?! Un arī tā var būt!

Nav gadījies dzirdēt, bet noteikti kaut kur vāra arī nikno (kā es), ellīgo, aso, trako, dullo vīriešu zapti – viss atkarīgs no sastāvdaļām un proporcijām un vārītājas garastāvokļa un temperamenta. Lai gan – tikko izsprucis kārtējais seksistiskais secinājums. Kurš gan teicis, ka vārītājas ir tikai sievietes? Ir vīrieši, kuri savas zaptes vāra paši – un, iespējams, pareizi dara. Jo, tikai pašam vārot, var ietrāpīt vispareizākās proporcijas un asuma līmeni. Un vēl var būt drošs, ka kāda ragana neieēdinās...

Vīriešu zapte nudien ir viena lieliska lieta, un lai nu paliek tas nosaukums. Bet tiešām labi, ka sievietes sev ir izcīnījušas vēlēšanu tiesības un tiesības ne tikai vārīt, bet arī ēst vīriešu zapti. Jo tas nu ir kaut kas tāds, no kā negribētos atteikties ne par kādu naudu. Un jo asāka, jo labāk!

Ātrā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ātrā vīriešu zapte – pikantai piedevai ziemā. Pievieno pusdienu vai vakariņu šķīvim ar gaļu, rīsiem, kartupeļiem vai makaroniem.

Lasīt vairāk

Ekselentā vīriešu zapte

Foto: Shutterstock

Ekselentā vīriešu zapte - pikanta piedeva burciņā.

Lasīt vairāk

Kreftīgā vīriešu zapte no aličām

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte no aličām – kreftīga piedeva burciņā. Īpaši labi sader ar grilētas gaļas ēdieniem, bet arī kā piedeva zupām un sautējumiem.

Lasīt vairāk

Maigā vīriešu zapte ar sīpoliem, āboliem un kanēli

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte maigā - gardas piedevas vienmēr pa rokai.

Lasīt vairāk

Vīriešu zapte 'a la' lečo

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte 'a la' lečo - ziemas krājumi burkās.

Lasīt vairāk

Gardā vīriešu zapte ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte - piedevas burciņā.

Lasīt vairāk

Vīriešu zapte ar āboliem ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte ar āboliem - pikants papildinājums jūsu pieliekamajam.

Lasīt vairāk

Nevārītā tomātu mērce ar mārrutkiem, papriku un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Svaigi vitamīni ziemai - lieto kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Bet var arī leksēt ar karoti pa tiešo no burkas.

Lasīt vairāk

Vīriešu zapte ar selerijām un pētersīļiem bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Vīriešu zapte bez burkāniem - pikantu ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!