ābolkūka
Foto: Shutterstock
Stāsts par Ievu un Ādamu Paradīzes dārzā ir vienkāršs. Ne jau Ievas sniegtajā ābolā viņš iekodās. Ne jau ābolā. Bet ābolkūkā! Laiks arī mums visiem saldi sagrēkot tepat uz zemes un saldi kost sezonas pirmajās ābolkūkās, ābolmaizēs, ābolu plātsmaizēs un visos citos brīnišķīgajos izstrādājumos.

Grēkošana atmaksājas! Kad Ievu no Paradīzes dārza iedzina virtuvē, viņa izdomāja, ka virtuve tagad būs viņas paradīze, Ādams nopirks viņai cepeškrāsni, un, dieviņ tētīt mīļo, mēs vēl paskatīsimies, kuram te klāsies labāk!

Tā viņa ar to aizkosto ābolu rokā, tikko no Pradīzes dārza izdzīta, nolēma, un tieši tā, iespējams tapa pirmā ābolkūka uz zemes. Ābols, debešķīgi salds, mazliet sievišķīgu dusmu, iespējams, no kādas čūskas uzzināta recepte, nu, un vēl dažas zemes lietiņas: milti, olas, cukurs un vēl šis tas.

Foto: Shutterstock

Lai kas kas zina, kas bija pirmais: ābolkūka vai, teiksim, ābolu pankūkas. Augustā tādas ir pilnīgi obligātas, vai ne? No ābolu zaptei sagrieztajiem āboliem vienmēr jāpaķer laba sauja un jāiemet pankūku mīklā. Pirmās sezonas ābolu pankūkas ēdot, sajūtas ir tiešām paradīziskas. Sēdi ar kādu mīļu cilvēku, uzkaisi kādu drusku cukura vēl karstajām pankūkām, sarullē... Tā jūs sēžat un ēdat, pankūkas turot mazliet taukainos pirkstos, kas mazliet apsviluši no karstuma, un... Mirklis ir debešķīgs, un nekādu paradīzi ne par kādu naudu jums nevajag, jo jums jau viss ir.

Tas, protams, nav viss. Tad jau nāk viss pēc kārtas – sākot ar tradicionālo kefīra mīklas ābolu pīrāgu, ar kuru nokļūdīties nevar nekad. Ātri, vienkārši un ar garantiju – ābolu laika klasika, ko var cept un cept vēl un vēl.

Foto: Shutterstock

Nu skaidrs, kad pirmie ābolu kārumi būs izbaudīti, varēs izmēģināt kādu ābolkūku, kur mazliet vairāk jāparosās un jāsatraucas, vai kārtas būs gana kraukšķīgas, vai viss nesaplīsīs drupačās, bet tas rezultāts... Svaigi cepta ābolkūka ar siltu, kanēlīgu ātrās ābolu zaptes pildījumu starp kraukšķīgām, trauslām mīklas kārtām... Katras sviedru lāses vērts! Vai ābolu pīrāgs – tas, kura pildījumā ābolu gabaliņi medaini sacepas ar kanēli un kūst mutē, un kārtainās mīklas trauslās kārtas ar knapi sadzirdamu kraukšķi sadrūp, kad tajās iedur dakšiņu, atklājot gardo, karsto, smaržīgo ābolu masu iekšpusē... Un karstajam kūkas gabalam virsū tiek uzlikta auksta vaniļas saldējuma bumba. Vai putukrējuma mākonītis. (Ak, tā tas mīļais dieviņš tētiņš atriebjas, visu laiku atgādinot par tiem debešķīgajiem mākonīšiem tajā dārzā, no kura visi esam izdzīti.) Bet viss kopā tas ir kaut kas tik grēcīgi gards, ka štrunts par to zaudēto paradīzi. Saldi sagrēkot jau var tepat uz zemes.

"Tasty" ir par saldu grēkošanu. Par to mums vienmēr ir idejas. Izbaudiet.

Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas

Foto: DELFI

Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize no 'Billītēm' pēc senas kurzemnieku receptes

Foto: Diāna Jance

Ciemiņus gaidot, dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājās "Billītes" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi. Augustā līdz ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.

Lasīt vairāk

Dienas gardums – kefīra plātsmaize ar āboliem

Foto: Privātais arhīvs

Lai šo gardumu pagatavotu, būs nepieciešams mazliet pacietības tieši ābolu kārtošanā. Bet rezultāts būs ne tikai skaists, bet garšā lielisks. To vari pasniegt ar saldējumu vai vaniļas mērci. Recepti iesaka gardēde Aiga Balode.

Lasīt vairāk

Mutē kūstošā biezpiena-ābolu plātsmaize mājas gaumē

Foto: Shutterstock

Kad mājās tiek cepta šī garšīgā biezpienmaize, pirmie gabaliņi pazūd no pannas pavisam karsti, pirms vēl mamma paspēj tos skaisti izkārtot uz šķīvja. Šis gardums patiesi rada mājas sajūtu, recepte nākusi no paaudzes paaudzē, un plātsmaize ir pavisam vienkārši pagatavojama.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar drumstalām

Foto: DELFI

Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!

Lasīt vairāk

Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize

Foto: DELFI

"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.

Lasīt vairāk

Gardā ābolu plātsmaize no biezpiena mīklas

Foto: Shutterstock

Mājinieku vai ciemiņu našķim - gardā ābolu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas un ābolu plātsmaize ar saldo krējumu

Foto: Shutterstock

Ļoti gardā ābolu plātsmaize ar saldo krējumu no kārtainās rauga mīklas. Nu vienkārši dievīga - mums bija ciemiņi - noēdās tā, ka paspēju tikai gabaliņu pagaršot.

Lasīt vairāk

Ātrā plātsmaize ar āboliem un riekstiem

Foto: Shutterstock

Ātrā plātsmaize ar āboliem un riekstiem brīvdienu kārumam.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.

Lasīt vairāk

Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūka

Foto: Vija Kilbloka

Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."

Lasīt vairāk

Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā

Foto: Shutterstock

Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.

Lasīt vairāk

Gardā, sulīgā un krēmīgā ābolkūka

Foto: Privātais arhīvs

Kad sezonas āboli stāv virtuvē maisos un trūkst ideju, kur vēl tos pielietot, pagatavo šo garšīgo ābolkūku. Tās smarža gatavošanas laikā radīs ziemīgu noskaņu, un gardu muti ar to mielosies visa ģimene. Recepti iesaka "Instagram" lapas "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Debešķīgā ābolkūka ar krēmsiera glazūru

Foto: Shutterstock

Rudens garšu karaliene – sulīga, debešķīgi garda un vienkārši pagatavojama ābolkūka ar kārdinošu krēmsiera glazūru.

Lasīt vairāk

Vecmāmiņas ābolkūka ar cukurotu garoziņu

Foto: Privātais arhīvs

Fantastiski gardu ābolkūku ar cukurotu mīklas garoziņu no vecmāmiņas recepšu pūralādes iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Beramā ābolkūka 'Četras glāzes'

Foto: Privātais arhīvs

Ātrā ābolkūka bez liekām sastāvdaļām, bez mīklas iejaukšanas un rullēšanas. Ābolus receptē var aizstāt ar dzērvenēm vai brūklenēm. Šī kūka garšos lieliski gan karsta, pasniegta ar saldējuma bumbu, gan arī atdzisusi. Recepti iesaka mūsu lasītāja Baiba Kalniņa.

Lasīt vairāk

Fiksā kefīra mīklas ābolkūka

Foto: Shutterstock

Ābolkūka steidzīgajiem – gardums pie tējas, kafijas vai piena glāzes.

Lasīt vairāk

Ābolu plātsmaize ar mandeļu skaidiņu virskārtu

Foto: DELFI

Mazliet citādāka ābolu plātsmaize, kuras pamatne ir no drumstalu mīklas, vidū gardi āboli, bet virskārta nosēta ar saldenām mandeļu skaidiņām.

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Ābolu kūka ar Filadelfijas siera un olbaltumu cepurīti

Foto: Privātais arhīvs

Garda smilšu mīklas ābolkūka ar gaisīgu Filadelfijas siera un olu baltumu cepurīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Evija Šimanovksa, kura to iesūtījusi "Mana gardākā recepte ar Philadelphia sieru" konkursam.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Biskvīts ar āboliem

Foto: Shutterstock

Biskvīts ar āboliem - un rinda pēc nākamā gabaliņa.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu kliju - ābolu mafini

Foto: Shutterstock

Šie brokastu mafini satur daudz šķiedrvielu un vitamīnu, kā arī mazina holesterīna līmeni asinīs. Tāpat tajos ir visai maz kaloriju un tauku, tāpēc baudi tos ne tikai ar rīta kafijas tasi, bet arī kā pēcpusdienas uzkodu!

Lasīt vairāk

Mazās ābolu pankūciņas ar safrānu

Foto: Shutterstock

Garšīgas ābolu pankūkas ar safrānu saldām brokastīm vai launadziņam. Autore iesaka cept mikroviļņu krāsnī, taču var cept, kā ierasts, uz pannas!

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock

"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Mazās biezpiena - ābolu pankūkas

Foto: Shutterstock

Pufīgas un gardas mazās biezpiena - ābolu pankūkas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!