Grēkošana atmaksājas! Kad Ievu no Paradīzes dārza iedzina virtuvē, viņa izdomāja, ka virtuve tagad būs viņas paradīze, Ādams nopirks viņai cepeškrāsni, un, dieviņ tētīt mīļo, mēs vēl paskatīsimies, kuram te klāsies labāk!
Tā viņa ar to aizkosto ābolu rokā, tikko no Pradīzes dārza izdzīta, nolēma, un tieši tā, iespējams tapa pirmā ābolkūka uz zemes. Ābols, debešķīgi salds, mazliet sievišķīgu dusmu, iespējams, no kādas čūskas uzzināta recepte, nu, un vēl dažas zemes lietiņas: milti, olas, cukurs un vēl šis tas.
Lai kas kas zina, kas bija pirmais: ābolkūka vai, teiksim, ābolu pankūkas. Augustā tādas ir pilnīgi obligātas, vai ne? No ābolu zaptei sagrieztajiem āboliem vienmēr jāpaķer laba sauja un jāiemet pankūku mīklā. Pirmās sezonas ābolu pankūkas ēdot, sajūtas ir tiešām paradīziskas. Sēdi ar kādu mīļu cilvēku, uzkaisi kādu drusku cukura vēl karstajām pankūkām, sarullē... Tā jūs sēžat un ēdat, pankūkas turot mazliet taukainos pirkstos, kas mazliet apsviluši no karstuma, un... Mirklis ir debešķīgs, un nekādu paradīzi ne par kādu naudu jums nevajag, jo jums jau viss ir.
Tas, protams, nav viss. Tad jau nāk viss pēc kārtas – sākot ar tradicionālo kefīra mīklas ābolu pīrāgu, ar kuru nokļūdīties nevar nekad. Ātri, vienkārši un ar garantiju – ābolu laika klasika, ko var cept un cept vēl un vēl.
Nu skaidrs, kad pirmie ābolu kārumi būs izbaudīti, varēs izmēģināt kādu ābolkūku, kur mazliet vairāk jāparosās un jāsatraucas, vai kārtas būs gana kraukšķīgas, vai viss nesaplīsīs drupačās, bet tas rezultāts... Svaigi cepta ābolkūka ar siltu, kanēlīgu ātrās ābolu zaptes pildījumu starp kraukšķīgām, trauslām mīklas kārtām... Katras sviedru lāses vērts! Vai ābolu pīrāgs – tas, kura pildījumā ābolu gabaliņi medaini sacepas ar kanēli un kūst mutē, un kārtainās mīklas trauslās kārtas ar knapi sadzirdamu kraukšķi sadrūp, kad tajās iedur dakšiņu, atklājot gardo, karsto, smaržīgo ābolu masu iekšpusē... Un karstajam kūkas gabalam virsū tiek uzlikta auksta vaniļas saldējuma bumba. Vai putukrējuma mākonītis. (Ak, tā tas mīļais dieviņš tētiņš atriebjas, visu laiku atgādinot par tiem debešķīgajiem mākonīšiem tajā dārzā, no kura visi esam izdzīti.) Bet viss kopā tas ir kaut kas tik grēcīgi gards, ka štrunts par to zaudēto paradīzi. Saldi sagrēkot jau var tepat uz zemes.
"Tasty" ir par saldu grēkošanu. Par to mums vienmēr ir idejas. Izbaudiet.
Ābolu un plūmju plātsmaize bez raudzēšanas
Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!
Ābolu plātsmaize no 'Billītēm' pēc senas kurzemnieku receptes
Ciemiņus gaidot, dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājās "Billītes" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi. Augustā līdz ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.
Dienas gardums – kefīra plātsmaize ar āboliem
Lai šo gardumu pagatavotu, būs nepieciešams mazliet pacietības tieši ābolu kārtošanā. Bet rezultāts būs ne tikai skaists, bet garšā lielisks. To vari pasniegt ar saldējumu vai vaniļas mērci. Recepti iesaka gardēde Aiga Balode.
Mutē kūstošā biezpiena-ābolu plātsmaize mājas gaumē
Kad mājās tiek cepta šī garšīgā biezpienmaize, pirmie gabaliņi pazūd no pannas pavisam karsti, pirms vēl mamma paspēj tos skaisti izkārtot uz šķīvja. Šis gardums patiesi rada mājas sajūtu, recepte nākusi no paaudzes paaudzē, un plātsmaize ir pavisam vienkārši pagatavojama.
Ābolu plātsmaize ar drumstalām
Ābolu ražas laiks nav iedomājams bez gardām un sulīgām plātsmaizēm, kas pašas kūst mutē. Laiks piesmaržināt virtuvi ar kanēļa un ābolu aromātu!
Bezgala sulīgā ābolu plātsmaize
"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.
Gardā ābolu plātsmaize no biezpiena mīklas
Mājinieku vai ciemiņu našķim - gardā ābolu plātsmaize.
Kārtainās mīklas un ābolu plātsmaize ar saldo krējumu
Ļoti gardā ābolu plātsmaize ar saldo krējumu no kārtainās rauga mīklas. Nu vienkārši dievīga - mums bija ciemiņi - noēdās tā, ka paspēju tikai gabaliņu pagaršot.
Ātrā plātsmaize ar āboliem un riekstiem
Ātrā plātsmaize ar āboliem un riekstiem brīvdienu kārumam.
Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem
Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.
Vijas Kilblokas 20 minūšu ābolkūka
Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."
Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā
Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.
Gardā, sulīgā un krēmīgā ābolkūka
Kad sezonas āboli stāv virtuvē maisos un trūkst ideju, kur vēl tos pielietot, pagatavo šo garšīgo ābolkūku. Tās smarža gatavošanas laikā radīs ziemīgu noskaņu, un gardu muti ar to mielosies visa ģimene. Recepti iesaka "Instagram" lapas "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
Debešķīgā ābolkūka ar krēmsiera glazūru
Rudens garšu karaliene – sulīga, debešķīgi garda un vienkārši pagatavojama ābolkūka ar kārdinošu krēmsiera glazūru.
Vecmāmiņas ābolkūka ar cukurotu garoziņu
Fantastiski gardu ābolkūku ar cukurotu mīklas garoziņu no vecmāmiņas recepšu pūralādes iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Beramā ābolkūka 'Četras glāzes'
Ātrā ābolkūka bez liekām sastāvdaļām, bez mīklas iejaukšanas un rullēšanas. Ābolus receptē var aizstāt ar dzērvenēm vai brūklenēm. Šī kūka garšos lieliski gan karsta, pasniegta ar saldējuma bumbu, gan arī atdzisusi. Recepti iesaka mūsu lasītāja Baiba Kalniņa.
Fiksā kefīra mīklas ābolkūka
Ābolkūka steidzīgajiem – gardums pie tējas, kafijas vai piena glāzes.
Ābolu plātsmaize ar mandeļu skaidiņu virskārtu
Mazliet citādāka ābolu plātsmaize, kuras pamatne ir no drumstalu mīklas, vidū gardi āboli, bet virskārta nosēta ar saldenām mandeļu skaidiņām.
Franču klasiskā ābolmaizīte
Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.
Ābolu kūka ar Filadelfijas siera un olbaltumu cepurīti
Garda smilšu mīklas ābolkūka ar gaisīgu Filadelfijas siera un olu baltumu cepurīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Evija Šimanovksa, kura to iesūtījusi "Mana gardākā recepte ar Philadelphia sieru" konkursam.
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Biskvīts ar āboliem
Biskvīts ar āboliem - un rinda pēc nākamā gabaliņa.
Veselīgie auzu kliju - ābolu mafini
Šie brokastu mafini satur daudz šķiedrvielu un vitamīnu, kā arī mazina holesterīna līmeni asinīs. Tāpat tajos ir visai maz kaloriju un tauku, tāpēc baudi tos ne tikai ar rīta kafijas tasi, bet arī kā pēcpusdienas uzkodu!
Mazās ābolu pankūciņas ar safrānu
Garšīgas ābolu pankūkas ar safrānu saldām brokastīm vai launadziņam. Autore iesaka cept mikroviļņu krāsnī, taču var cept, kā ierasts, uz pannas!
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Mazās biezpiena - ābolu pankūkas
Pufīgas un gardas mazās biezpiena - ābolu pankūkas.