Sakiet ko gribat, bet tajā tomātu mērču vārīšanā ir kaut kas mazliet raganisks. Sarkanais virums verd un burbuļo, gaiss ir valgs un smags no aromātu pilnajiem tvaikiem, kam neviens tvaiku nosūcējs nevar palīdzēt. Tu stāvi, maisi to karsto virumu un sajūti sevī pirmatnējas maņas un zināšanas. Nu kurš tad var nosvērt visus tos gramus un kilogramus, tu met uz aci katlā šo un to, uz savu galvu piemetot vēl pa kādai zālītei un piespied vēl kādu lieku ķiploka daiviņu pat, ja ķiploks receptē nebija minēts. Neskādēs! Te jau skaļi jāsmejas, kad iedomājas visas tās labu ļaužu teikas par ķiplokiem, kas atbaidot raganas. Ha! Viss ir tieši otrādi, mīļie, un mēs, raganas, to ļoti labi zinām, vai ne? Ķiploku smarža pievilina labākās raganas un vispār – kārtīgām raganām ir ķiploku krelles ap kaklu!
Un lai nu kas, tomāti ar ķiploku iet kopā burbuļodami! Arī sīpols, pipars un lauru lapa tīri labi iederas šajā kompānijā. Baziliks ar savu uzstājīgo smaržu un garšu prasās bariņā, un sarkanā paprika pieprasa, ka tai jābūt klāt, kaut vai krāsas dēļ vien, kamēr zaļā apelē pie sava spēcīgā sulīguma. Raganai nudien ir ko noņemties, tomātu mērci vārot!
Tomēr pat pašas čaklākās raganas nogurst, un šis laiks, kas balansē uz pirmo salnu robežas, ir tas brīdis, kad liekas – nu gan pietiek. Ir vārīts un maisīts, un burkās liets, nu cik ilgi vēl? Bet tomātu ir pilni grozi un kastes, pat uz lauka vēl turas drosmīgākie, kas salnu nebaidās, un dažā siltumnīcā vēl aug un briest – un visi ir liekami lietā. Un tad, kad liekas, ka nudien visi pasaulē pieejamie veidi, ko darīt ar tomātiem, jau izmēģināti, vienmēr izrādās – ir vēl kādas jaunas receptes un jauni triki, kā tomātu dabūt burkā vai pudelē.
Nu piemēram, Elzas mammas garšīgā un smaržīgā mērce ar tomātiem, ķiplokiem, papriku, baziliku – kas zina, vai dedzinātā paprika vai ar dakšiņu saspaidītais ķiploks, vai vēl kas cits dod to īpašo smeķi, bet, cik gan garšīga tā recepte izklausās! Nu skaidra lieta, ka šī ir jāpamēģina!
Vai Ķīnas saldskābā mērce ziemai – te jau katrai godīgai raganai izaicinājums kā āķis lūpā: vai viņa var savārīt tādu mērci labāk par pašu onkuli Benu?
Vai saldo un aso piparu mērce – tak jāpamēģina, kā tas ir: kad mērce ir ga salda, gan asa?
"Tasty" piedāvā pārbadītus un meistarīgus tomātu mērču špikerus visām raganiskajām tomātu mērču virējām – un mēs turpinām! Lai katli verd un burbuļo! Kad tomātu eksāmens būs godam izturēts un plaukti pilni, tad tā ziema var nākt, un tad paskatīsimies, kurš stiprāks!
Vienkāršā tomātu mērce ziemai bez pasterizēšanas
"Ideāls veids, kā utilizēt pēdējos tomātus. Tomāti te noderēs jebkādi –pārgatavojušies, nedaudz iemaitājušies, pusgatavi un pat kāda sauja zaļo. Sanāca lieliska tomātu piedeva. Un, kas galvenais – nevis ūdeņaina, bet bieza un tumīga. Tādu mērcīti var lietot visur, kur parasti lietojam veikalā pirkto tomātu mērci, bet jūs taču piekritīsiet, ka paša gatavots ir paša gatavots. Un garšo arī daudz labāk nekā veikalā pirktais brūvējums," – tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītāja Ina Štāle.
Tomātu mērce ziemai bez pasterizēšanas
"Veikala mērces mēs jau trešo gadu nepērkam, jo sava tiešām garšo vislabāk! Gatavojot šo tomāto mērci, no garšvielām katrs pats var pievienot, to, kas liekas vajadzīgs," pārbaudītu recepti iesaka konservēšanas entuziaste Kristīne Grašs.
Saldskābā tomātu mērce ar ananasa gabaliņiem
Saldskābās mērces Ķīnas gaumē pie mums kļuva populāras, kad parādījās "Uncle Ben's" tomātu mērce. Kopš tā laika no rokas rokā tiek nodotas visdažādākās receptes, kuras atdarina iecienīto mērci, un tās, kuras izturējušas laika pārbaudi, tiek ierakstītas recepšu kladēs. Tieši tāda ir recepte no Ingunas Ojeres mājām – laika pārbaudi izturējusi Ķīnas saldskābā mērce.
Dēla lečo recepte
Tikai šogad, šķirstot omītes recepšu kladi, pamanīju nosaukumu "Dēla lečo recepte". Izrādās, ka mūsu iecienītākās ziemas sagataves recepšu autors ir mans tētis. Jā, tā tapšanā piedalāmies visi, bet visu šo gadu laikā nebiju pamanījusi, ka koordinators un noteicējs ir nevis ome, bet tieši tētis. Lečo mūsmājās ēd uz nebēdu un katru gadu apsolāmies – šogad gan pagatavosim vairāk, lai nepienāk tā ierastā reize, kad ir palikusi pēdējā lečo burciņa, bet ziema tikai pusē.
Elzas mammas garšīgā un smaržīgā tomātu mērce
Tomātu trakums ir sācies, un tomātu mērču recepšu nekad nevar būt par daudz. Skaidrs, ka labākās un drošākās vienmēr ir mammas receptes. Lūk, Elzas mammas recepte Elzas izpildījumā, fiksējot svarīgākos brīžus procesa gaitā.
Mājas kečups
Veselīgāka ierastā kečupa alternatīva – mājas kečups no tomātiem (ja vari, izvēlies bioloģiski audzētus), ābolu etiķa un citām piedevām. Šo kečupu maltītēm varēsi pievienot sev nepārmetot, jo zināsi, ka tajā nav uzturam kaitīgo lietu. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Ance Anna Šternberga, un tā ir no grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem - pikanta vasaras garša ziemas garumā.
Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku
Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!
Tomātu mērce
Pašgatavota tomātu mērce - garda un aromātiska, turklāt vienmēr būsi pārliecināta par to, kas ir tās sastāvā!
Lečo ziemai
Vienkārši pagatavojamas lečo ziemai.
Saldo un aso piparu mērce ziemai
Saldo un aso piparu mērce - pikanta gaļas piedeva burciņā ziemas krājumiem.
Asā tomātu mērce
Asā tomātu mērce burciņā - lieto mērču un sautējumu garšas uzlabošanai.
Malti tomāti ar ķiplokiem ziemai
Tomāti ar ķiplokiem kreftīgai piedevai.
Nevārītā tomātu mērce ar mārrutkiem, papriku un ķiplokiem
Svaigi vitamīni ziemai - lieto kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Bet var arī leksēt ar karoti pa tiešo no burkas.
Mājas kečups – kā pagatavot konkurētspējīgu mērci
Ja esi starp tiem, kam ledusskapī vienmēr glabājas pudelīte kečupa, ir vērts tomātu sezonā pagatavot pašam šo daudzveidīgi pielietojamo mērci un pierādīt sev un citiem mājiniekiem, cik gards tas var būt pašgatavots.
Mājas kečups ziemai
Nu jau ceturto gadu vasaras izskaņā Beverīnas novada Brenguļos norit "Tomātu svētki", kur notiek ne tikai tomātu izstāde, bet arī tiek noskaidrots tomātu svētku kulinārais meistars, un arī šis gads nebija izņēmums. Šogad svētkos kulinārā meistara titulu ieguva Zane Pekuse, kas "Tasty" lasītājiem atklāj savu uzvarētājrecepti – tomātu kečupu "Beidzot".
Zaļu tomātu kečups ziemai bez pasterizēšanas
"Ja vēl kādam neliek mierā doma, ko vēl iesākt ar zaļajiem tomatiem, tad šī ir lieliska recepte. Gatavoju zaļo tomātu kečupu jau vairākus gadus un ziemā izmantoju kā piedevu gaļai," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Ilona Ozola.
Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'
Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.
Tomātu kečups
Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.
Jāņogu kečups
Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.
Ķīnas saldskābā mērce ziemai
Ķīnas saldskābā mērce ir lieliska piedeva rīsu un makaronu ēdieniem. Apcepot pannā vistas gabaliņus un tos pāris minūtes pasutinot mērcē, tiksi pie ātrām, gardām vakariņām. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Ķīnas saldskābā mērce ziemas krājumiem
Pašu pagatavota Ķīnas mērce burciņās uz ziemu.
Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas
Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.
Gruzīnu sacebeli mērce ziemai
Gruzīnu iecienītajai sacebeli mērcei ir daudz un dažādas recepšu variācijas. Aromātiskā mērce parasti tiek pasniegta aukstā veidā kā piedeva pie grilētas gaļas vai zivīm, kā arī lobio, hačapuri, harčo un citiem gruzīnu virtuves ēdieniem.