Pupiņu pākstis, novārītas kopā ar burkānu ripiņām, kādu ķiploka daiviņu un garšvielām, lieliski garšo karstas. Ēdamas gan kā piedeva, gan vienas pašas – vienkārši, garšīgi un sātīgi. Sviesta pupiņas mājās reizēm īpaši var novērtēt pirmsalgas dienās un tajos brīžos, kad cilvēks saņemas vājēt – kaloriju pupiņās pamaz, īpaši zaļajās, šķiedrvielu un sātīguma – pa pilnam!
Ja mājās (labāk ledusskapī, ja neapēd uzreiz pēc vārīšanas) ir bļoda ar novārītām pupiņām, cilvēks badā tiešām nepaliks. Gardumgards paēdiens ir arī sviestā saceptas pupiņu pākstis –un viss! Nenoēsties!
Taču vispār sviesta pupiņas uz solo gājieniem speciāli neraujas – tās ir lieliskas komandas spēlētājas un gatavas kļūst par labu pamatu un gardu balastu visdažādākajos ēdienos, sākot jau ar brokastu omleti. Arī vistas gaļai tās ir kā radītas – vārītas pupiņas apcepot kopā ar vistas gaļas gabaliņiem, ātri un vienkārši tiekam pie veselīgām, gardām pusdienām vai vakariņām.
Protams, nav tā, ka sviesta pupiņas neprastu iznesties arī smalkākās kompānijās, piemēram, blakus grilētam lasim vai jūras ķemmītēm – ar pašcieņu sviesta pupiņām viss ir kārtībā, viņas zina savu vērtību.
Arī rudenīgos sautējumos un sacepumos sviesta pupiņas ir lieliskas. Tās dod satvaru, pievienojas garšām un krāsām un palīdz tapt krēmīgam un sātīgam sacepumam cepeškrāsnī vai krāsainam, aromātiskam un lieliskam visvisādu dārzeņu sacepumam vienkārši pannā. Pašas būdamas šķietami vienkāršas un bez pretenzijām, sviesta pupiņas uzlabo ikviena ēdiena garšu, palielina ikviena ēdiena sātīgumu un izdara to, ko labam, godīgam dārzenim jāizdara: tās veselīgi un garšīgi, bez liekiem specefektiem vienkārši pabaro ikvienu gan pirmsalgas, gan pēcalgas dienās. Tādas ir sviesta pupiņas – gandrīz vai varētu teikt, ka tās ir kā maize dārzeņu izskatā. (Ak, atvainojiet, kartupeļi, protams, aiz jums.)
Ir vērts, ir vērts sasaldēt pupiņas ziemai un salikt ledusskapja saldētavās, ja vien vieta vēl atļauj. Neticu, ka saldēto pupiņu cena veikalos turēsies pie gravitācijas likumiem un nelēks visām citām cenām līdzi – nu tak tie veikala ledusskapji ēdīs arvien dārgāku elektrību!
Sauciet mani kaut par pasaules sviesta pupiņu slepenās brālības neapmaksāto influenceri, ja gribat, bet es ticu, ka sviesta pupiņas dažā labā rudens vai ziemas dienā izglābs kādu pasauli, piemēram, manējo. Vai jūsējo. Bet gardi un mierīgi baudīt sviesta pupiņu ēdienus var arī uzreiz, nekādu pasaules galu negaidot. Garšīgs, sātīgs paēdiens mierīgam vakaram. Ir labi.
Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci
Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.
Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem
Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.
Burkānu biezenis ar vistas suflē
"Burkāns un apelsīns ļoti labi sader kopā. Apelsīna aromāts samazina vēlēšanos pēc sāls pievienošanas, jo biezenis nešķiet bezgaršīgs," par savu veikumu raksta Nataša. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs
Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.
Dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.
Truša rulete ar kartupeļu biezeni un sviesta pupiņām no Raimonda Zommera
Latvieši ir ēdāju tauta, tas nevienam nav noslēpums. Latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!
Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci
It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.
Sautētas sviesta pupiņas
Sātīgai maltītei sautētas sviesta pupiņas.
Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem
Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem - sāta sajūtai.
Sviesta pupiņas ar sieru
Sviesta pupiņas ar sieru - viegli un garšīgi.
Kūpināta laša soļanka
"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.
Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem
Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.
Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti
Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.
Tvaicēti dārzeņi ar sātīgu siera mērci
Šis viennozīmīgi ir viens no maniem iecienītākajiem ēdieniem. Tas nekad nepieviļ un nekad neapnīk, jo vienmēr var variēt ar dārzeņiem.
Sviesta pupiņas ar cieto sieru
Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Siltie akniņu salāti ar olām un pākšu pupiņām
Gardi vistu akniņu salāti ir kā radīti gan sātīgām brokastīm, gan vieglai pusdienu maltītei. Blanšētās pupiņas tiem piešķir patīkamu kraukšķīgumu, ķirštomātiņi svaigumu, bet mērce – pikantu noti.
Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām
Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?
Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju
Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lv rīkotajā vakariņu recepšu konkursā.
'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām
"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.
Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem
Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.
Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē
Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.
Pasta ar pākšaugiem un pesto
Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!
Siltie garneļu salāti
Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.
Vienkāršā paelja
Lai romantisku vakaru padarītu vēl īpašāku, pagatavo vakariņas kopā ar mīļoto! Vienkāršotu paeljas recepti piedāvā "Tex-Mex" restorāna pavārs.
Dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām
Gardai un veselīgai svētku maltītei - dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām.
Pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē
Gardām uzkodām - pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē.