sviesta pupiņas, sacepums
Foto: Shutterstock
Sviesta jeb pākšu pupiņas, gan dzeltenās, gan zaļās, ir īsts superprodukts. Tās paēdina garšīgi un sātīgi, tās var ēst vienkārši vārītas, tās var cept, sautēt, sutināt, likt zupās, mērcēs, sautējumos un sacepumos, pievienot salātiem. Sviesta pupiņu galvenā misija ir pabarot. Un to viņas dara ar pašcieņu, mierīgi un garšīgi.

Pupiņu pākstis, novārītas kopā ar burkānu ripiņām, kādu ķiploka daiviņu un garšvielām, lieliski garšo karstas. Ēdamas gan kā piedeva, gan vienas pašas – vienkārši, garšīgi un sātīgi. Sviesta pupiņas mājās reizēm īpaši var novērtēt pirmsalgas dienās un tajos brīžos, kad cilvēks saņemas vājēt – kaloriju pupiņās pamaz, īpaši zaļajās, šķiedrvielu un sātīguma – pa pilnam!

Foto: Shutterstock

Ja mājās (labāk ledusskapī, ja neapēd uzreiz pēc vārīšanas) ir bļoda ar novārītām pupiņām, cilvēks badā tiešām nepaliks. Gardumgards paēdiens ir arī sviestā saceptas pupiņu pākstis –un viss! Nenoēsties!

Foto: Shutterstock

Taču vispār sviesta pupiņas uz solo gājieniem speciāli neraujas – tās ir lieliskas komandas spēlētājas un gatavas kļūst par labu pamatu un gardu balastu visdažādākajos ēdienos, sākot jau ar brokastu omleti. Arī vistas gaļai tās ir kā radītas – vārītas pupiņas apcepot kopā ar vistas gaļas gabaliņiem, ātri un vienkārši tiekam pie veselīgām, gardām pusdienām vai vakariņām.

Foto: Shutterstock

Protams, nav tā, ka sviesta pupiņas neprastu iznesties arī smalkākās kompānijās, piemēram, blakus grilētam lasim vai jūras ķemmītēm – ar pašcieņu sviesta pupiņām viss ir kārtībā, viņas zina savu vērtību.

Arī rudenīgos sautējumos un sacepumos sviesta pupiņas ir lieliskas. Tās dod satvaru, pievienojas garšām un krāsām un palīdz tapt krēmīgam un sātīgam sacepumam cepeškrāsnī vai krāsainam, aromātiskam un lieliskam visvisādu dārzeņu sacepumam vienkārši pannā. Pašas būdamas šķietami vienkāršas un bez pretenzijām, sviesta pupiņas uzlabo ikviena ēdiena garšu, palielina ikviena ēdiena sātīgumu un izdara to, ko labam, godīgam dārzenim jāizdara: tās veselīgi un garšīgi, bez liekiem specefektiem vienkārši pabaro ikvienu gan pirmsalgas, gan pēcalgas dienās. Tādas ir sviesta pupiņas – gandrīz vai varētu teikt, ka tās ir kā maize dārzeņu izskatā. (Ak, atvainojiet, kartupeļi, protams, aiz jums.)

Foto: Shutterstock

Ir vērts, ir vērts sasaldēt pupiņas ziemai un salikt ledusskapja saldētavās, ja vien vieta vēl atļauj. Neticu, ka saldēto pupiņu cena veikalos turēsies pie gravitācijas likumiem un nelēks visām citām cenām līdzi – nu tak tie veikala ledusskapji ēdīs arvien dārgāku elektrību!

Sauciet mani kaut par pasaules sviesta pupiņu slepenās brālības neapmaksāto influenceri, ja gribat, bet es ticu, ka sviesta pupiņas dažā labā rudens vai ziemas dienā izglābs kādu pasauli, piemēram, manējo. Vai jūsējo. Bet gardi un mierīgi baudīt sviesta pupiņu ēdienus var arī uzreiz, nekādu pasaules galu negaidot. Garšīgs, sātīgs paēdiens mierīgam vakaram. Ir labi.

Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci

Foto: DELFI

Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: DELFI

Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.

Lasīt vairāk

Burkānu biezenis ar vistas suflē

Foto: Privātais arhīvs

"Burkāns un apelsīns ļoti labi sader kopā. Apelsīna aromāts samazina vēlēšanos pēc sāls pievienošanas, jo biezenis nešķiet bezgaršīgs," par savu veikumu raksta Nataša. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Truša rulete ar kartupeļu biezeni un sviesta pupiņām no Raimonda Zommera

Latvieši ir ēdāju tauta, tas nevienam nav noslēpums. Latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Pannā cepts lasis ar tagliatelle makaroniem un tomātu un pesto mērci

Foto: Vida Press

It kā izsmalcināta, bet tajā pašā laikā vienkārša recepte, kas vakariņu vai pusdienu reizei piešķirs īpašu noskaņu.

Lasīt vairāk

Sautētas sviesta pupiņas

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei sautētas sviesta pupiņas.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Sviesta pupiņas ar žāvētu gaļu un sīpoliem - sāta sajūtai.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar sieru

Foto: Shutterstock

Sviesta pupiņas ar sieru - viegli un garšīgi.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša soļanka

Foto: Privātais arhīvs

"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.

Lasīt vairāk

Pavisam zaļie salāti ar pupiņām, zirnīšiem un valriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cik vasarīgi, un tieši laikā uz pākšaugu sezonas sākumu! Pupiņu pākstis un jaunie zaļie zirnīši garšos vēl eksotiskāk, kad tiem pievienos paša gatavotu miso mērci. Zaļie salāti ar pikantumu, kas spirdzinās garšas kārpiņas.

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Tvaicēti dārzeņi ar sātīgu siera mērci

Foto: DELFI

Šis viennozīmīgi ir viens no maniem iecienītākajiem ēdieniem. Tas nekad nepieviļ un nekad neapnīk, jo vienmēr var variēt ar dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar cieto sieru

Foto: Publicitātes foto

Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Siltie akniņu salāti ar olām un pākšu pupiņām

Foto: Shutterstock

Gardi vistu akniņu salāti ir kā radīti gan sātīgām brokastīm, gan vieglai pusdienu maltītei. Blanšētās pupiņas tiem piešķir patīkamu kraukšķīgumu, ķirštomātiņi svaigumu, bet mērce – pikantu noti.

Lasīt vairāk

Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām

Foto: Vida Press

Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?

Lasīt vairāk

Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lv rīkotajā vakariņu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

'Jollof' – gandrīz plovs, kas pagatavots pēc Rietumāfrikas virtuves tradīcijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

"Jollof" ir Rietumāfrikas rīsu ēdiens, kuru pagatavo līdzīgi kā plovu. Rīsus gatavo buljonā kopā ar burkāniem, konservētiem tomātiem, kāpostiem, zaļajām pupiņām. Klāt pievieno arī vistas gaļu, zivi, liellopa vai kādu citu gaļu.

Lasīt vairāk

Sautētas zaļās pupiņas ar aromātisku vistu un garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un ļoti garšīga maltīte – cepeškrāsnī sautētas zaļās pupiņas ar timiānu, gatavota kopā ar vistu, kurai ir kraukšķīga, sviesta un estragona mērcē iesmērēta ādiņa. Sasildīs vēsās un lietainās vasaras dienās. Pasniedzot liec šķīvī arī timiāna zariņus, ne tikai skaistumam, bet arī izteiktākam aromātam.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Siltie garneļu salāti

Foto: Vida Press

Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.

Lasīt vairāk

Vienkāršā paelja

Lai romantisku vakaru padarītu vēl īpašāku, pagatavo vakariņas kopā ar mīļoto! Vienkāršotu paeljas recepti piedāvā "Tex-Mex" restorāna pavārs.

Lasīt vairāk

Dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām

Gardai un veselīgai svētku maltītei - dorada ar ceptām zaļajām pākšu pupiņām.

Lasīt vairāk

Pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Gardām uzkodām - pākšu pupiņas ēģiptiešu gaumē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!