Tagad, kad jābaro talcinieki – un tad jau bez karbonāžu kalna galdā nekā. Tagad, kad jābrauc uz laukiem omei palīgā, un tur jau ar zeltainām karbonādēm, karsti kūpošām buļbām, Latgales salātiem un graķīti uz galda sagaida un pavada. Tagad, kad jādodas brīvdienu izbraucienos pa Latviju pirmos rudens krāšņumus un dzērvju dejas skatīties – un tad jau bez iebraukšanas kādā kārtīgā lauku krogā pa ceļam nekā, un karbonādes tur būs mūžu mūžos kā dziesma.
Karbonādes mēs ēdām, ēdam un ēdīsim – mājās, ciemos, kāzās, bērēs, pie omes, krogā... Kādas tik nav ēstas! Ar kauliņu un bez; ar mutē kūstošu treknumiņu un bez mazākās tauku ļerpatiņas; miltos un olā panētas, ar kraukšķīgu garoziņu, un vienkārši ar jūtām un gaļas āmurīti izklapētas un tauciņos apceptas; ar siera un sazin vēl kādām cepurītēm un sulīgas gaļas šķēles bez kā, ar pipariem vien apbārstītas...
Kur karbonāde, tur kartupeļi, viss pārējais ir tikai mantas izniekošana. Kā nu kurā vietā tos kartupeļus karbonādei pielaulā, ar kādiem kartupeļiem tik karbonādes nav ēstas! Ar vārītiem, dillēm pārkaisītiem, vēl karsti kūpošiem, miltainiem kartupeļiem (Vineta, tu?); ar vārītiem un tad ceptiem kartupeļiem, kas, dažreiz tai pašā karbonāžu pannā sacepti, dabūjuši tauciņus sasūkties un gardi apbrūninājušies; ar tādiem frī kartupeļiem, kādus var dabūt tikai kafejnīcā, vai pat ar kartupeļu biezputru, kurā vēl sviesta pika iekulta – vienu reizi dzīvojam!
Pie karbonādes vajag salātiņus – un ne jau tikai svaigos! Dārgiem viesiem tiek rautas vaļā visas svaigi aizvākotās burkas pēc kārtas! Vīriešu zapte, skābēti gurķi un marinēti patisoni, Latgales salāti, onkuļa Bena mērce latviešu gaumē, tomāti ar ērkšķogām, cidonijas ar ķirbjiem un viss, ko vien iespējams sabāzt burkās ziemai un ko spēj noturēt pagraba plaukti!
Un tomēr, par tiem svaigajiem salātiņiem. Burkānu, biešu, svaigu kāpostu un skābu kāpostu salāti (un dzērvenes pa vidu), kolrābju un ķirbju, ābolu seleriju salāti un vēl un vēl, un, protams, krogu klasika, kad salātiņiem jābūt vairāku šķirņu, un tomāta ūdensroze un gurķa rozīte arī ir vajadzīga! Saimniecei var rokas atņemties rīvējot, bet visu rudens krāsu un labumu salātiņi pie karbonādes būs!
Cik lielai jābūt karbonādei? Ir ēstas tādas, zem kuras kartupeļi un salātiņi paslēpušies kā zem vārdā nosaukta un zemē nokrituša ezera – ir tādas karbonādes, milzīgas kā dzīve un Rāznas ezers. Bet neviens jau nezina, kā jābūt, jo visādi ir garšīgi, un tas vēl ir maz teikts! Karbonādes ar kauliņu varbūt neaizņem visu šķīvi, bet cik brīnišķīga ir tā kauliņa apgraušana, un var jau dabūt vēl. Un tad tās panētās, brūngani samtainās karbonādītes, ar kraukšķīgo āriņu, tās, ko sacep pilnu milzīgu bļodu, kas uz šķīvja nāk vismaz pa divām uzreiz, un karbonāžu bļoda kā ir, tā ir pilna.
Ne jau izmērs nosaka karbonādes lielumu. Vislabākā karbonāde ir tāda kā pirtnieka Anša zaļais vērdiņš: tā ir nebeidzama. Ēst un ēst un nenoēsties, bļoda pilna un jaunu karbonāžu šķīvji ceļo no virtuves, un vēl plastmasas kulītē vai tukšā saldējuma kastē līdz sados brokastīm!
Tāds mums tas rudens – staigā pakaļ traktoram ar kartupeļu spaini rokā, galva uz leju, dibens gaisā, un tad... Gaisu pāršķeļ ne ar ko nesajaucamie kliedzieni, tu strauji izslejies, pacel acis, un tur viņi aizlido, pirmie gājputni. Sirdi pārņem tāds kā žēlums, tā kā skumjas par šo visu te apkārt, dzīve šķiet tā kā nepiepildīta mazliet, un vai tev te bija jāstāv ar kartupeļu spaini rokās, varbūt visam bija jābūt citādi, skaistāk kaut kā un citur? Bet varbūt, ka tas vienkārši ir rūcošs vēders, kas uzdzen skumjas domas. Tad tu atceries, ka pusdienās jūs visus gaida karsta karbonāde, droši vien arī skābētie gurķīši un, kas zina, varbūt pat sēņu mērce... Ir septembris, visīstākais laiks skumjām un karbonādei.
Karbonāde ar pufīgu siera cepurīti 'Jautrā brieža' gaumē
Krodziņa "Jautrais briedis" saimniece Marta Jansone dalās ar recepti un izstāsta dažus knifiņus, kāpēc viena no krodziņa iecienītākajām karbonādēm iznāk tieši tāda – ar sulīgu, pufīgu, zeltainu siera cepurīti.
Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē
Kad runa ir par ceptām karbonādēm, tad prātā nāk tikko kraukšķīgi apcepta karbonāde, kas tā vien kūst mutē. Bet labs labu nemaitā – kā būtu ar karbonādi krēmīgā mērcē? Mmmm... Karbonādes saldā krējuma un siera mērcē novērtēs ikviens karbonāžu cienītājs!
Cūkgaļa saldā krējuma mērcē 20 minūtēs
Cūkgaļa krējuma mērcē būs garda maltīte ne tikai pusdienās, bet arī vakariņās. Ātri, viegli, turklāt – nekā sarežģīta! "Gatavs 20 minūtēs!" tā par šo recepti saka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Foto recepte: Edgara karbonāde franču gaumē
Edgara Turķa karbonādes franču gaumē top ātri, vienkārši un patiešām franciskā vieglumā. Un kurš gan labāk par latviešu pavāru spētu tās pagatavot? Vēl jo vairāk tāpēc, ka francūži par karbonādēm franču gaumē pirmo reizi uzzina tikai tad, kad atbrauc uz Latviju. Ja gadās kāds franču viesis, ko pārsteigt un gardi pabarot, tad Edgara recepte būs īstā!
Sulīga vistas filejas karbonāde ar tomātu pastu un sieru
"Visssulīgākā vistas karbonādes recepte, ko esmu gatavojusi," saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere. Lūk, viņas gardā recepte!
Sulīga, cepeškrāsnī gatavota vistas karbonāde ar sieru un tomātiem
Siera cepurīte ir receptes garšas noslēpums, vistas filejas izdosies sulīgas un mīkstas. Vari izmantot mocarellu vai jebkuru sieru, kas tev garšo. Uz filejas vari klāt tomātus vai, piemēram, sēnes, kas papildinās garšu. Tomātus vari griezt kubiciņos vai šķēlēs. Cepeškrāsnī gatavoto vistas filejas recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.
Foto recepte: Krāsnī ceptas karbonādes ar rīvētiem kartupeļiem un majonēzes mērci
"Mazliet citādas karbonādes – ar ceptiem sīpoliem, rīvētiem kartupeļiem un bagātīgu ķiploku mērces kārtu. Tās izdodas ļoti sulīgas un teju vai kūst mutē! Pateicoties īpaši sātīgajām sastāvdaļām, šīs karbonādes īpaši novērtēs stiprais dzimums," teic mūsu lasītāja Inese Libeķe, iesakot pārbaudītu recepti.
Krāsnī ceptas karbonādes zem sīpolu un siera 'segas'
"Šādi pagatavota gaļa vienmēr izdodas sulīga, mīksta un kūst uz mēles," apgalvo mūsu lasītājs Gatis,"Tasty" recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesakot krāsnī ceptu karbonāžu recepti.
Sulīgās vistas karbonādes ar tomātiem un mocarellu
No Itālijas virtuves aizgūtā tomātu, mocarellas un bazilika savienību var lieti noderēt arī karbonāžu uzfrišināšanai. Pateicoties sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam, valsts svētkos sulīgās karbonādes lieliski aizstās tradicionālo svētku cepeti, turklāt tās lieliski garšos arī nākamajā dienā, uzliktas uz maizes šķēles vai sagreiztas gabaliņos un ietītas lavašā.
Zeltaini apceptas cūkgaļas karbonādes ar ķiplokiem un timiānu
Ar ķiplokiem un timiānu ceptas cūkgaļas karbonādes šķēles ikdienas vakariņām.
Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī
Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.
Krāsnī ceptas karbonādes ar sēnēm, sieru un tomātiem
Krāsnī gatavotas karbonādes būs īpaši sulīgas un gardas. Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot ne vien cūkgaļu, bet arī vistas, tītara, liellopa vai teļa gaļas šķēlītes.
Sātīgais karbonāžu kārtojums ar dārzeņiem, tomātu mērci un sieru
Kad apnicis karbonādes baudīt ierastajā veidā, liec tās krāsnī, papildini ar dārzeņiem, tomātu mērci, sieru un pasutini, lai tās kļūtu īpaši sulīgas un maigas.
Karaliskās karbonādes pikantā marinādē, ceptas ar tomātiem un siera 'kažociņu'
Par karaliskām šīs karbonādes var dēvēt gan pateicoties to iespaidīgajam izmēram, gan nepārspējamam sulīgumam un īpaši piesātinātajai garšai, ko plāni izklapētajām gaļas šķēlēm piešķir pikantā marināde un sātīgais siera "kažociņš". Protams, kalorijas šajā gadījumā skaitīt būs lieki, bet vismaz rudenī taču ir sevi jāpalutina, ja peldkostīmu sezonas gaidās ieturētās diētas šogad nebija ieguldīto pūļu vērtas. Labā ziņa ir tāda, ka varēsi iztikt bez eļļas un miltu-olas panējuma, kā arī izvairīties no stāvēšanas pie karstas pannas un ziliem dūmiem piepildītas virtuves, jo visu "melno" darbu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.
Cūkgaļas karbonādes ar Fetas siera mērci un ceptiem kartupeļiem
Grilētas cūkgaļas karbonādes ar krāsnī ceptiem kartupeļiem - tā ir nepārspējama garša un brīnišķīgs grilēta ēdiena aromāts!
Cūkgaļa ar dārzeņiem paštaisītā saldskābajā mērcē
Gardi cūkgaļas gabaliņi saldskābā mērcē. Klāt baudi arī veselīgos dārzeņus, un par citām piedevām nebūs jāuztraucas. Labi garšo kopā ar rīsiem.
Jēra karbonāde ar piparmētru mērci
Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.
Karbonāde ar ābolu mērci
Burvīgi mīkstas un sulīgas cūkgaļas karbonādes, kuras vēl īpašākas padarīs rudenīgā ābolu mērce, kuru gatavo no medus, ābolu sulas un ābolu etiķa.
Grilēta liellopa karbonāde – Dikļu pils šefpavāra Jāņa Siliņa recepte
Liellopa karbonāde ar burkānu krēmu un vēl citām garšīgām lietām ir viens no Dikļu pils restorāna piedāvājumiem Gastronomijas festivālā, kas līdz 6. septembrim priecēs Latvijas gardēžus. "Šis ēdiens tapis, lai mūsu viesi varētu izbaudīt ļoti labu Latvijā audzētu liellopa gaļu un meža veltes," stāsta šefpavārs Jānis Siliņš, aicinot nobaudīt īpašo Gastronomijas festivāla maltīti Dikļu pils vasaras terasē un dāvājot iespēju labas virtuves cienītājiem arī pašiem to pagatavot – mājās.
Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā
Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.
Kakla karbonāde zem zilā siera segas
Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.
Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū
Restorāna "Astor" šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.
Cūkgaļas karbonāde ar sinepēm
Iecienītās klasiskās karbonādes garšu var mainīt, piemēram, kā šajā receptē - pirms panēšanas gaļu pārziežot ar sinepēm. Rezultāts būs viegli pikanta un ļoti laba garša!
Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē
Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!
Ļoti vienkārši pagatavojama karbonāde ar sieru
Vienkārši pagtatavojama cūkgaļas karbonāde ar sieru - Agra recepte konkursam "Meklējam februāra garšu!". Ļoti garda un sulīga - gan uzreiz pēc cepšanas ar piedevām, gan nākamajā dienā, liekot uz brokastmaizēm.
'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri
Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.
Baltvīnā marinēts cūkgaļas karbonādes steiks
Vīns ēdienam piešķir ne tikai īpašas garšas nianses, bet arī paātrina gatavošanas gaitu, piemēram, gaļa izcepsies ātrāk. Ļaujies eksperimentam, pagatavo pusdienās vai vakariņās sulīgo cūkgaļas karbonādes steiku baltvīna un timiāna marinādē!
Pildītas dubultās karbonādes ar sieru
Ikdienai un svētku galdam pildītas dubultās karbonādes ar sieru.