Ir pankūkas, tās, ar tām trauslajām, kraukšķīgajām maliņām, kas ir kā tādas smalkas, tamborētas galdsedziņas. Un ir pankūkas kā tādi mazi spilventiņi – tādas omulīgi pufīgas un mīkstas. Ir pankūkas, kas nebēdnīgi izlīst pa visu pannu un ne nieka nesatraucas – esmu, kāda esmu, liela un garda, satin mani rullītī, olalā! Un ir tās, kas skaisti un godīgi sarūmējas uz pannas aplītī, kamēr kāda neiztur un pieskaras otrai ar maliņu, cerot uz skaistu sacepšanos. Ai, kādas tikai nav tās pankūkas! Kādas cepsi šorīt?
Ābolu pankūkas šajā laikā liekas burvīga izvēle. Plānplānus ābola gabaliņus iejaucot mīklā, tie sacepas kā tādi mīksti, dzintara gabaliņi, un katrs kumoss ir sulīga, maiga salduma pilns.
Ja mājās jau ir jauno ābolu zapte, tad jau der visas – gan mazās, apaļās, pufīgās, gan lielās, ar karaliski mežģīņotajām maliņām, gan klasiskās, kārtīgi apaļās, ar rakstiem kā uz Mēness – liela vai maza, katra pankūka pelnījusi kārtīgu ābolu zaptes piku kā tādu zeltainu rudens ordeni.
Vispār jau pavisam ātru ābolu zapti pankūkām var savārīt no rīta, ja esi tā paagrāk augšā – cik tur tā darba: sagriežam ābolu gabaliņus, savāram kopā ar šļuku ūdens, šķipsnu kanēļa un dažām cukura karotēm. Tikko vārīta, silta, smaržīga ābolu zapte pie svaigi ceptām, vēl karstām pankūkām – tas jau ir kaut kas pavisam īpašs. Mazs rīta varoņdarbs un skaistas rūpes.
Vārot ātro ābolu zapti un jaucot pankūku mīklu, kamēr visi vēl guļ, reizēm ir sajūta, ka tāda maza, neredzama laimīte tepat virtuvē sēž kaut kur uz ledusskapja maliņas, aizgrābti vēro, kā tu rosies, un omulīgi šūpo kājas. Jo pankūkas jau vienmēr ir kas vairāk par brokastīm. Svētdienas pankūku rīts ir kā idille, kurā gribas uzkavēties saldās atmiņās, skaistā nekā nedarīšanā, tikai pašiem saprotamos jokos, sildoties vienam otra mīlestībā. Un tam jau der visas pankūkas – ar un bez āboliem, plānās, biezās, pufīgās, kraukšķīgās... un pat mazliet piedegušās. Jo pa piedegušai pankūkai gadās pat lielākajā idillē. Bet tas ir pilnīgs sīkums.
Te dažas idejas no "Tasty" plašās pankūku kolekcijas – ne pārāk daudz, ne pārāk maz, tā, lai pagūsti izvēlēties un iejaukt mīklu. Lai skaists, mīlīgs un garšīgs svētdienas rīts!
Ābolu pankūkas ar dzērveņu mērci
Saldeni skābas ābolu pankūkas, kam pāri pārlieta karsta dzērveņu mērcīte – īstens gardums! Recepti piedāvā "Tasty" brokastu recepšu konkursa dalībniece Lita.
Mazās ābolu pankūciņas ar safrānu
Garšīgas ābolu pankūkas ar safrānu saldām brokastīm vai launadziņam. Autore iesaka cept mikroviļņu krāsnī, taču var cept, kā ierasts, uz pannas!
Ziemas ābolu pankūkas ar kanēli
Kas var būt labāks par karsti kūpošām, mīkstām un gardām pankūkām? Iepriecini savus vistuvākos ar šīm ziemīgi kūpošajām pankūkām, kas pagatavotas no vēlajiem āboliem, gaisīgas mīklas un smaržīgā kanēļa.
Mazās biezpiena - ābolu pankūkas
Pufīgas un gardas mazās biezpiena - ābolu pankūkas.
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Greznās mežģīņraksta brīvdienu pankūkas
Kurš gan spētu atteikties no kūpošām, tikko ceptām pankūkām, kas piepilda virtuvi ar kārdinošu aromātu! Šīs plānās pankūkas ir īpašas ne vien ar savu lielisko garšu, – tās cepoties iegūst ļoti glītu, smalkām mežģīnēm līdzīgu rakstu. Tādēļ šīs greznās pankūkas lieliski iederēsies uz tava brīvdienu brokastu galda.
Pufīgās ābolu un kanēļa pankūkas
Kad mājās pilni grozi ābolu, jākļūst radošam un jāmeklē vēl iespējas, kā tos izmantot bez ābolkūku cepšanas. Pufīgās pankūkas izcili garšos gan ar ābolu ievārījumu, gan karameļu mērci un skābenām ogām. Pasniedz brokastīs vai kā desertu pēc pamatēdiena.
Saldās kabaču pankūkas
Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.
Amerikāņu stila melleņu pankūkas
"Man vienmēr ir patikušas lielās amerikāņu stila pankūkas," saka Egita no Egitas virtuve. "Laikam kaut kur nedaudz atgādina skolas laiku rauga pankūkas – biezas un stingras. Šī ir universāla recepte, ko var papildināt ne tikai ar mellenēm, bet arī ar citām ogām."
Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm
Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.
Ķirbja un ābolu pankūkas ar citronu sulu
Ķirbja - ābolu pankūkas garšo pat tiem, kam ķirbji negaršo.
Biezās pankūkas ar āboliem un saldu krējuma mērcīti
Pufīgas amerikāņu stila pankūkas ar saldenu mērcīti un sviestā apceptiem āboliem. Būs garšīgas kā brokastīs, tā kādā vēlākā ēdienreizē.
Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'
Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".
Biezās pankūkas ar āboliem
Ikdienas našķim biezās pankūkas ar āboliem.
Klasiskās plānās pankūkas
Paaudzēs pārbaudīta plāno pankūku recepte
Ukraiņu naļistņiki jeb lupatu pankūkas
Ukraiņu plānās pankūkas - naļistņiki jeb lupatu pankūkas. Ēd tāpat vai pildi ar dažādiem labumiem.
Biezās brīvdienu pankūkas
Biezās pankūkas - brīvdienu rītu gaidītās. Tās gatavojot, pienu var aizstāt ar kefīru, paniņām, rūgušpienu vai jogurtu.
Gaisīgās biezās pankūkas
Brīvdienu rītiem gardās biezās pankūkas no sakultiem olbaltumiem.
Gardummīļu plānās pankūkas
Plānās pankūkas svētdienas vakariņām ģimenes lokā. Garšos lieliski ar ievārījumu, šokolādes krēmu un piena glāzi. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Ieva, kura piedalās vakariņu recepšu konkursā.
Rūgušpiena pankūkas ar sakultu olu baltumu
Jauka brīvdienu rīta sākumam – rūgušpiena pankūkas, kas savu gaisīgumu ieguvušas no sakulta olu baltuma.
Plānās pilngraudu miltu un jogurta pankūkas
Pilngraudu milti var būt gan rupji, gan smalki- bet nemainās ražošanas tehnoloģija - tiek izmantots viss grauds, tādēļ no šādiem miltiem gatavotas pankūkas būs uzturvērtīgākas. Kad pankūkas gatavas, pildi tās ar vārītas vistas filejas strēmelītēm, dārzeņiem, rīvētu sieru vai citiem gardumiem pēc saviem ieskatiem, un uzkarsē krāsnī vai cep pannā, līdz siers izkusis.