Māmiņas tiek sveiktas pavasarī, tēti – rudenī, kad septembra otrajā svētdienā tiek atzīmēta Tēva diena. Bučs un kūkas tiek abiem! Ja bučas izdodas vienmēr, tad kūkas vērts izvēlēties tādas, kas nav jācep – tās parasti izdodas ar garantiju!
Laikā, kad biju maza, Tēva dienu neatzīmēja. Savu tēti sveicu vārda un dzimšanas dienā. Atceros arī savu pirmo mēģinājumu viņam uzcept kūku, ne tikai pasniegt zīmējumu. Ja nemaldos, tad recepti atradu laikrakstā “Pionieris” vai kādā citā bērniem veltītā preses izdevumā. Kūka saucās “Ātrā kefīra kūka”, kur galvenās sastāvdaļas bija kefīrs un upeņu ievārījums. Receptē tika apgalvots, ka šī ir pati vienkāršākā kūka un sanāks arī iesācējam. Es sevi par tādu uzskatīju un ķēros klāt, neļaujot nevienam palīdzēt un izdzenot visus no virtuves. Vai kūka sanāca? Nē! Es biju aizmirsusi miltus. Pannā pludoja kefīra – upeņu pudiņķīselis! Un pludoja arī mana seja no asarām. Tētis gan teica, ka tā ir labākā dāvana, ko saņēmis, bet es pretim kliedzu, lai nemelo!
Cepumu debesskrāpji
Pēc pieredzes varu teikt, ka tēti jāsveic ar cepumu kūkām – tas izdodas vienmēr, pat iesācējam. Vajag tikai daudz cepumu, kaut ko smērējamu – ievārījumu, svaigo sieru, biezpienu, ābolu biezeni – un tik uz priekšu! Lai top cepumu debesskrāpji! Galvenais tiem ļaut atpūsties vismaz vienu nakti. Starp cepumiem smērēt var visu, kas garšo pašiem un tētim – pat biezpiena sieriņš tur iederas!
Cepumu vietā lieliski var izmantot arī galetes, lavašu vai pankūkas.
Necep! Saldē!
Vēl viena iesācēju droša recepte ir cepeškrāsns vietā izmantot saldētavu, proti , pagatavot saldēto kūku. Atkal jau jānodarbojas ar arhitektūru – cepumi – krēms – cepumi – krēms un ogas pa virsu! Krēma pagatavošanai vajadzēs mikseri, tādēļ ieteicama pieredzējušāka pavāra līdzdalība, piemēram, mammas.
Uzmanību – želatīns! Vajadzēs palīgus!
Nākamais līmenis ir dažādas neceptās jogurta un siera kūkas, kur vajag maģisko kūkas formas uzturētāju – želatīnu, kas, kā zināms, ir viens kaprīzs kundziņš, kas dažkārt neklausa pat pieaugušajiem, tādēļ tas uzveicams komandā. Visādi citādi arī šīs kūkas ir vienkārši un ātri pagatavojamas – drupinātu cepumu vai žāvētu augļu-riekstu pamatne, saputota masa kopā ar želatīnu un aidā!
Ja tētis ir vegāns vai viņam ir piena vai miltu nepanesamība, tad talkā jāņem rieksti, žāvēti augļi un avokado, kas samaisīts kopā ar stēvijas sīrupu, un kokosa sviestu dos vēlamo rezultātu. Kokosa sviests pēc ievietošanas ledusskapī paveiks to pašu ko želatīns.
Zefīru burgeri un mīlestība pēc garšas
Taču, kur teikts, ka Tēva dienā vajag tieši kūku? Ir taču daudz citu gardu našķu! Var pagatavot zefīra burgerus, pa vidu zefīram saliekot augļus, ogas un cepumus. Var pagatavot gardo esi, kur, piemēram, arbūzā sasprausti iesmiņi, bet uz tiem uzdurti gardumi, kas garšo tētim.
Tieši ar tādiem pašiem panākumiem var pagatavot saldus kārtojumus stikla glāzē vai bļodā. Un neaizmirsīsim tādu ģeniālu recepti kā saldā šokolādes desa, kas ne brīdi nav nokāpusi no slavas pjedestāla kā ātri un viegli pagatavojams našķis.
Galvenā sastāvdaļa jebkurā gadījumā ir un būs mīlestība, tāpēc Tēva dienas kūkas un kārumi jau pirmsākumos nolemti veiksmei!
Lai saldi un gardi krāvumi un kūkas!
Zemesriekstu siera kūka bez cepšanas, kas var gaidīt ilgi
Šai kūkai cepeškrāsns vietā ir saldētava. Temperatūra nav jāregulē un taimeri arī nevajag. Vienkārši liec kūku saldētavā un velc ārā stundu pirms viesi ierodas! Īsta glābējkūka, ja viesi ierodas negaidīti, ar vairāku dienu kavēšanos vai arī, ja zini, ka kūkas taisīšanai viesu dienā nebūs laika.
'Selgas' šokolādes cepumu kūka ar biezpiena un aveņu krēmu
Šokolādes cepumu kārtas savienojumā ar skābeni saldo, vieglo biezpiena un aveņu krēmu garšos tiešām debešķīgi. Pats labākais ir tas, ka šo kūku varēsi pagatavot, iztiekot bez cepeškrāsns darbināšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Vienkāršā cepumu kūka ar iebiezinātā piena pildījumu un plūmju zapti
Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama cepumu un iebiezinātā piena kūka, kas Rēzeknes piena kombināta ziedu laikos bijusi Latgales pusē iecienīts kārums.
Cepumu kūka ar biezpiena krēmu un marmelādes gabaliņiem
Cepumu kūka viennozīmīgi ir viena no manām bērnības garšām. Gardais biezpiena krēmiņš, cepumi un marmelāde rada garšu buķeti, kura burtiski kūst uz mēles, bet, notiesājot vienu gabaliņu, roka jau steidz ķert pēc nākamā.
Neceptā cepumu kūka ar citronu krēmu un meringu
Cepumi ar saldskābu citronu krēmu un gaisīgu meringa "cepurīti" - šī debešķīgā kombinācija gardēžus nespēs atstāt vienaldzīgus. Turklāt, lai pagatavotu cepumu kūku, tev nebūs nepieciešama cepeškrāsns. Lieliski, vai ne!
Karaliskā šokolādes kūka bez cepšanas
Variācija par tik iecienīto un gardo šokolādes "desu" jeb "Saldo bruneti", kā to mēdz saukt. To var gatavot gan kēksa, gan kūkas formā. Ja vēlies, papildini ar riekstiem un marmelādi. Starp citu, šādu kūku savās kāzās bija pasūtījis arī princis Viljams.
Saldā desa kā kūka
Ir ēdieni, kas tiek nodoti no paaudzes, paaudzē, un katri nākamie receptes gatavotāji ievieš savas korekcijas un uzlabojumus. Šo našķi mēs pazīstam kā saldo desu. Tā bijusi gan teicams ciemkukulis, gan groziņvakara zvaigzne klases vakaros. Un tā ir labs treniņlaukums mazajiem pavāriem. Šī recepte ir millenium paaudzes izpildījums un pārsteigums X paaudzes mammai.
Saldummīļu sapnis – šokolādes desas kūka
Saldā "desa" jeb saldā brunete noteikti daudziem ir bērnības gardums, kas gatavots ne tikai ikdienā, bet arī svētkos. Ierasts, ka šo kārumu veido kā tādu desu, bet to var gatavot arī apaļu – gluži kā kūku! "Uzmanību, var rasties atkarība!" tā par šokolādes desas kūku saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere.
Svētki ar bērnības garšu – saldā desa ar marmelādi
Latvijas svētku sajūtas nereti saistās ar mūsu bērnības dienu garšām. Noskaņa un atmiņas. Saldā desa ar cepumiem un marmelādi ir kārums, ko gatavoja vecāki, kad mēs bijām mazi. Tās ir mīļas un siltas atmiņas, kas asociējas ar mājām un kopā būšanu. Šodien – Latvijas svētku dienā – vari viegli pagatavot arī tu un radīt jaukus mirkļus ne tikai saviem mazuļiem, bet arī savai mīļotajai otrajai pusītei. Recepti iesaka "Nadīna kūko".
Saldā šokolādes 'desa' ar marmelādi un riekstiem
Ziemassvētki arī mūsmājās ir laiks, kad atminamies bērnības garšas un galdā ceļam ēdienus, ko varbūt pārējā gada laikā nemaz nekārojas. Viens no tiem ir saldā desa, kas laikā, kad biežāk cepam dažādas kūkas, bija nepelnīti aizmirsta vērtība.
Gardās cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu
Cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu un šokolādīgiem jumtiņiem ir daudzu kopš bērnības iecienīts gardums. Mazie gardēži būs īpaši priecīgi palīdzēt tev gatavot šo kārdinošo desertu.
TIkai četras sastāvdaļas: Saldējuma kūka ar zemenēm un 'Selgas' cepumiem
"Viss ģeniālais ir vienkāršs! Bērni teica, ka šis nu gan ir izcils gardums," vienkārši pagatavojamas saldējuma kūkas recepti iesaka mūsu lasītāja Marina Apaļā.
Saldējuma kūka ar zemesriekstiem un šokolādi
Grēcīgs baudījums visai ģimenei! Norādītie daudzumi paredzēti aptuveni 23x23 cm lielai veidnei.
Vienkāršā jogurta un ananasu kūka bez cepšanas
Gatavojot siera kūkas, parasti tiek izmantoti tādi "grēcīgi" produkti kā trekns saldais krējums, krēmiers vai maskarpone. Ja vēlies sevi palutināt ar gardu kūciņu, izvairoties no liekām kalorijām, šī vieglā un gaisīgā jogurta kūka būs lieliska izvēle.
Slinkā Napoleona kūka bez cepšanas
Ko darīt, ja kārojas pašgatavotu Napoleonkūku, bet mājās nav cepeškrāsns un draugu virtuvi izmantot nav ne laika, ne gribēšanas? Noderēs šī recepte, kuru uzgājām interneta dzīlēs, pārbaudījām savā virtuvē un atzinām par labu esam!
Saldētā avokado un mango kūka bez cepšanas
Šī svaigā kūka ir garšīga un veselīga alternatīva ierastajām kūkām ar lielu cukura daudzumu. Receptei nepieciešami mīksti avokado, tāpēc, ja esi iegādājies stingrākus un vēlies, lai tie nogatavojas ātrāk, izmēģini sekojošu triku: papīra maisiņā ieliec avokado kopā ar banānu, kas būtiski saīsinās avokado nogatavošanās laiku. Recepti iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Jogurta desertkūka bez cepšanas
Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!
Filadelfijas siera kūka ar ogām bez cepšanas
Siera kūka, kuras gatavošana divatā radīs prieku ne tikai ēdājiem, bet padosies no rokas. "Pēdējā laikā iepaticies gatavot kūkas – tās, kuras nav jācep," atklāj receptes autore. To Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Zeļģe, kura piedalās Philadelphia recepšu konkursā.
Neceptā šokolādes kūka ar riekstiem, zefīriem un sāļajiem kliņģerīšiem
Kārdinoša šokolādes kūka bez cepšanas – ar grauzdētiem riekstiem, zefīriem un sāļajiem kliņģerīšiem. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Maigā jogurta–zemeņu kūka bez cepšanas
Vēl viens zemeņu laika kārums – neceptā kūka ar maigu zemeņu jogurta-putukrējuma krēmu, kas papildināts ar svaigu zemeņogu pusītēm. Recepti iesaka Kristīne Taujena.
Sātīgās šokolādes - dateļu bumbas
Audzinot savu meitu nu jau gandrīz septiņus gadus, pieredzes bagātais šefpavārs, lauku gardēdis un Barbora.lv garšas eksperts Dzintars Kristovskis ir pārliecināts, ka bērna uzturam, pirmkārt, ir jābūt nesamākslotam, veselīgam un ar tīru garšu. Nav noslēpums, ka pēc maltītes vai to starplaikos bērnu roka stiepjas arī pēc kādas saldas uzkodas, tāpēc dažādu mākslīgi saldinātu desertu vai dzērienu vietā ieteicams izvēlēties uzturvielām bagātinātus našķus, kas turklāt palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves. Lieliska izvēle šādās reizēs ir žāvētu augļu un riekstu bumbas, ko ērti iesaiņot un paņemt līdzi dienas gaitās.