Mana kolēģe Kristīne ābolus sauc par otrajiem Latvijas kartupeļiem – tikai tādiem, kas aug kokos. Precīzi! Cik var malt to stāstiņu par ābolu paradīzes dārzā!
Nē, nu varbūt tie, ko visu ziemu pārdod veiklos – tie, pārāk jau nu skaistie un pilnīgi vienādie, ar cieto un vaskoto mizu, arī nāk no kaut kādas ārzemju paradīzes. Bet pamēģini tādā iekosties, tas vēl nieks. Pamēģini no tāda zapti savārīt! Nebūs! Nebūs ne garšas, ne smaržas, tāpēc paldies, nevajag mums nekādus paradīzes ābolus, mums, lūdzu, tos, no Latvijas dārziem. Vasaras un rudens šķirnes zaptei būs tās īstās. Un tieši ābolu zaptes mūs izvedīs cauri ziemai, un, galu galā, nav tāda rūgtuma, ko nevarētu saldināt ābolu zapte, jo tai jau cukuru nežēlo.
Kurš vāra, tas sauc, kā vēlas – es, teiksim, saucu par zapti, bet var jau dēvēt arī par ievārījumu. Manuprāt, nav tā smeķa! Bet tā nu ir gaumes lieta. Tāpat kā dažnedažādie veidi, kā vārīt ābolu zapti.
Ir cilvēki, kuriem sirds sauc savārīt visas iespējamās ābolu zaptes – ar brūklenēm, ar dzērvenēm, apelsīniem, ar pīlādžiem un ko tik vēl ne – bet prāts norauj atpakaļ pie zemes, laika un telpas. Vai, teiksim, nav vēl to pašu brūkleņu vai pīlādžu. Bet tas nu tiešām ir nieks, var taču savārīt burku burkas ar āboliem un pārējo kraut ledusskapja saldētavā – gan ogas, gan plūmes, gan visu, kam vēl jāgaida savs laiks. Un tad jau var kaut ziemas viducī izvilkt no ledusskapja maisiņu ar brūklenēm un savārīt ar jau gatavo ābolu zapti – un ziema sāk smaržot pēc rūgteni brīnišķīgas septembra dienas.
Bet, ja viss jau mājās, burku vēl pietiek un vieta atļauj (abas lietas septembra vidū daudzviet kļūst sāpīgs jautājums, jo burku un plauktu vienmēr ir par maz!), nav lielākas baudas, kā vārīt ābolu-brūkleņu zapti un ļaut, lai savārās kopā mazās, dzīvelīgās odziņas ar dzintarainajām ābolu šķēlītēm. Tā smarža! Un tās gardās putiņas! Un uzreiz skaidrs, kas būs vakariņā tādā dienā, kad vāra ābolu-brūkleņu zapti – pankūkas, protams! Prove tak ir jānoņem!
Par brūklenēm runājot – "Tasty" jau paudis savu nostāju: ābolu-brūkleņu zapte, iespējams, ir mūsu nacionālā zapte. Latviskākā no visām un arī svarīgākā – to vajag visur: sākot no pankūkām un kūkām, beidzot ar medījumiem un asinsdesām.
Taču skaidrs, ka nevajag apstāties tikai pie brūklenēm. Pīlādži, plūmes, aronijas, dzērvenes, avenes, pat tomāti – ko tik nevar savārīt ar āboliem!
"Tasty" dalās ar dažām receptēm, kas dzīvi noteikti padarīs saldāku!
Ābolu ievārījums
Ābolu ievārījums - dažādiem desertiem un kūkām vai tāpat vien ar mazi un pienu.
Brūkleņu un ābolu ievārījums
Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.
Brūkleņu ievārījums ar āboliem
Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.
Ābolu marmelāde
Ābolu marmelāde ziemas krājumiem.
Vienkāršais ābolu džems ar apelsīniem un citroniem
"Kad āboliem piebirusi pilna zeme, lai raža neaizietu postā, pagatavo džemu ar apelsīnu un citronu. Tas ir ļoti aromātisks, garšīgs un neprasa daudz darba," tā pārbaudītu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.
Ābolu biezenis ar kanēli
Ābolu laikā var gatavot ne tikai kārdinošas plātsmaizes, kūkas, karstmaizītes vai uzpūteni, bet galdā var celt arī bērnības kārumu – ābolu biezeni, kas būs lieliska piedeva ēdieniem, piemēram, pankūkām.
Pīlādžu un ābolu ievārījums
Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.
Ābolu ievārījums ar iebiezināto pienu
Ābolu ievārījumiem pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas, bet šī ir ''Tasty'' pārbaudīta un ļoti iecienīta. Kaut kas starp ievārījum un ābolu biezeni – ideāli piestāv vafelēm, pankūkām, kūkām un visai labi iet iekšā karotēm vien.
Brūkleņu un ābolu zapte ar kanēli
Brūkleņu un ābolu zapte ar kanēli ziemas kārumiem.
Ābolu un plūmju ievārījums
Ābolu un plūmju ievārījums ar kanēli un timiānu.
Aroniju un ābolu džems
Ziemas krājumiem noderēs – aroniju un ābolu džems.
Neparastais aveņu ievārījums ar āboliem
Patiesībā ir ļoti viegli pagatavot pašiem savus ievārījumus. Tie ne tikai garšo daudz gardāk un īpašāk, bet arī var kļūt par jauku dāvanu citiem. Neatkarīgi no tā, vai plāno gatavot ievārījumu sev, vai dalīties draugu lokā, šis gardais aveņu un ābolu ievārījums ir apbrīnojama lieta, ko pagatavot tieši tagad!
Viegli saldais ābolu ievārījums
Šādu ābolu ievārījumu var izvārīt jebkurā brīdī, vārot nelielu daudzumu un noglabājot burciņu ledusskapī un, kad burciņa izēsta, vāra nākamo porciju.
Dzērveņu ievārījums ar āboliem
Dzērveņu ievārījums ar āboliem - sagatave priekš kūku pildījumiem, riekstiņiem un citiem gardumiem.
Saldā tomātu adžika ar āboliem
Saldā adžika - pikantai piedevai ziemas garumā.
Aromātiskā ābolu un piparmētru želeja
Aromātiskā piparmētru želeja ar āboliem un citronu sulu.
Ābolu zapte Dziesmusvētku atskaņās
"Dziesmusvētku dalībniekiem pusdienās un launagā tika iedalīts arī pa sulīgam ābolam, bet cik tad ilgi ābolus ēdīsi, tāpēc sanāca iekrāt un, atgriežoties mājās, izvārījās garda zapte," atklāj receptes autors Niks Bērziņš no JDK "Zālīte".
Ābolu 'siers'
Ābolu siers ir ēdiens, ko iecienījuši ne vien mūsu kaimiņi lietuvieši, bet arī briti, kuri to sāk iekļaut savā tradicionālajā tējas dzeršanā, klāt piekožot biskvīta cepumus. Patiesībā tas nemaz nav siers, bet gan stingra ziemas ābolu marmelāde tumši brūnā krāsā ar dzeltenīgiem lāsumiņiem. Saldi svaiga, ļoti garšīga! Pagatavo, sagriez šķēlēs un našķojies!