Karstmaižu vakars vienmēr ir laba ideja. Skaidrs, ka cilvēki nedzīvo no dārzeņu sautējuma, dienišķās kotletes un sabalansēta uztura vien – kādreiz cilvēkiem vajag atslābt, sanākt kopā un vakariņās cept karstmaizes. Tieši tādas, kādas katram garšo, ar visām iespējamām sastāvdaļām. Visu veidu un krāsu siers, olīvas, tomāti, desa, šķiņķis, sēnes, halapenjo, čili, paprika, ķiploks, sīpols... Saliekot visas "karstmaižu lego" sastāvdaļas uz galda, izskatās kā čaklo roku darbnīcā, un kārtības nekādas, bet – tas jau ir jauki un pieder pie lietas. Vislabākais – beigu beigās katrs dabū to, ko uzskata par labāko karstmaizes versiju, turklāt vēl mazliet pagaršo kāda cita ideju. Idille!
Jā, varbūt šāda aina liekas ļoti idilliska, bet karstmaizes jau ir tieši par to – par klusu mājas laimi un idillisku kopā būšanu, jo, ar karstmaizes pilnu muti par problēmām skolā, darbā un rajonā parunāt grūti, visa uzmanība jāveltī tam, lai pārāk neapdedzinātu muti. Un idillē ir atļauts aplaizīt taukainos pirkstus, ja kādam tā liekas ērtāk.
Jā, nu pilnīgi iespējams, ka idilles dalībnieki rūpīgi imitē aizņemtību un virtuves durvīs parādīsies tikai tad, kad smarža nepārprotami liecinās: karstmaizes gatavas! Bet tas jau arī ir lielisks scenārijs, jo tad tu gatavo karstmaizes lepnā vientulībā kā mīļais karstmaižu dies', un, ko tu saliksi uz karstmaizes, tas arī cepeškrāsnī čurkstēdams cepsies, kusīs, līs – ak, un smaržos! Sākot no grauzdētas bagetes šķēlītēm, kas, ierīvētas ar ķiplociņu, cepoties iegūst īpaši kraukšķīgu garoziņu, beidzot ar neparastākām kombinācijām. Īstais brīdis, savienot, piemēram, asi smaržojošu zilo sieru un pašvārītu čatniju uz grauzdētas čiabatas. Vai tomātu un dažāda asuma piparu salsu pārklāt ar siera šķēli, kad tas izkusīs, būs īsta garšu ballīte!
Bet, ja nu kāds pieprasa tikai un vienīgi siermaizītes vai siera un šķiņķa klasiku – lai notiek tā! Karstmaizīšu vakarā nevienas lauztas sirds nevar un nedrīkst būt – katram jāapdedzina pirksti no savas pasaulē gardākās un mīļākās karstmaizītes.
Katram savi niķi, stiķi un vājības, un neviens no mums nav perfekts, bet visi – savējie un kopā. Skaistāk nemēdz būt, un par to lai iet cepeškrāsnī vēl viena karstmaizīšu panna!
Rudzu karstmaize ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru
Saldenas un kreftīgas uzkodu maizītes ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto
Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.
Ciabata ar picas virskārtu
Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.
Pitas karstmaize ar sieru
Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.
Ņiprās puravu karstmaizes
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Olīvu karstmaize
Brīnišķīgu olīvu karstmaizes recepti iesaka Linda Vilmansone. Pagatavo to vasarīgai baudīšanai kopā ar draugiem!
Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru
Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!
Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju
Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!
Olu kulteņa karstmaize 'Gaisīgais ziediņš'
Ik pa laikam ir tādas īpašas dienas, kad brokastīs vēlamies ko īpašu un neparastu, bet tajā pašā laikā ne pārāk ekstravagantu. Lūk, ideja - olu kultenis, kas pagatavots kā mākslinieciski gaisīgs zieds!
Bīstami gardas karstmaizītes
Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.
Grilētu dārzeņu karstmaizes
Meklējot alternatīvas, kā pagatavot un izbaudīt baklažānus, izmēģini šo vienkāršo maltīti! Jārēķinās gan, ka virtuve nedaudz uzsils, darbinot cepeškrāsni.
Gaileņu karstmaizes siera mētelītī
Augusta vakaros, kad gailenes pašas sanākušas mājās, jācep gaileņu karstmaizes. Mazās augusta vakara baudas, kad, zvaigznes skaitot, tik jauki uzgrauzt ko garšīgu. Un, ja vēl glāze auksta, kraukšķīga baltvīna pa rokai... Ko vēl. Nu ko vēl cilvēks var vēlēties?
Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes
Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.
Pildītas karstmaizes ar olu kulteni, gailenēm un bekonu
Ja tev palaimējies tikt pie kādas saujas gaileņu un vēlies palutināt mājiniekus ar īpaši gardām un sātīgām brokastīm, pagatavo maizes "laiviņas", kas pildītas ar olu kulteni, gailenēm un bekonu, kas slēpjas zem kūstoša siera kārtas.
Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem
"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.
Karstmaizes ar četriem sieriem
Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.
Fotorecepte: gardā uzkodu čabata ar pesto un sieru
Viesu pacienāšanai un uzkodu plates papildināšanai šī recepte der kā uzlieta, ar nosacījumu, ka uzlabotais maizes klaipiņš ir tikko no krāsns izņemts.
Karstās siermaizītes ar tunci un tomātiem
Karstās siermaizes ierasts papildināt ar gaļas vai desas šķēli, bet šoreiz iesakām rīkoties citādi, pievienojot karstmaizēm konservētu tunci, lai, kombinācijā ar sulīgu tomātu un ņipro baziliku, baudītu maltīti Itālijas noskaņās.
Karstās siera maizītes ar āboliem un tomātiem
Ļoti viegli pagatavojamas siera karstmaizes ar pārsteigumu – tomātu un ābolu šķēlītēm. Ātrām brokastīm vai uzkodām ballītei.
Karstā siermaizīte 'Brieža labums'
Pikantas uzkodu maizītes ar graudu sinepēm, brieža gaļas desu un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.
Polārmaize ar grilētu vistas fileju un gvakamoli
Šī polārmaize ir kas vairāk par vienkāršu sviestmaizi. Bagātīgi izmantotās sastāvdaļas maizes šķēles papildina tik sātīgi, ka dažam tas var būt pat pamatēdiena vietā.
Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu
Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.
Siera un grilētu dārzeņu maizīte
Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Tostermaizes ar kūpinātu gaļu un sieru
Maltīte reizēm "kad vakariņās negribas ēst neko daudz, bet gribas panašķoties," raksta Evija. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Pitas karstmaizes ar pesto un mocarellu
Ja meklē ideju, kā dažādot brokastu ēdienkarti, izmēģini šo karstmaizīšu recepti - pitas maizes ar aromātisko pesto un šķiņķi, kā arī kūstošo mocarellas sieru garšos neaizmirstami labi. Recepte noderēs arī vakariņām!
Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami
Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.
Grauzdēta graudu maize ar gailenēm
Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!
Pannā ceptas karstmaizītes
Pannā ceptās siermaizītes sanāk vidiņā mīkstas, bet no apakšpuses - viegli kraukšķīgas, sola receptes autore. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības stils un izteiksmes līdzekļi.
Parīzes šķērsielas – franču karstmaizes ar sieru
Brokastīs uzklāj sev skaistu galdu, ielej aromātisku kafiju un izbaudi, plānojot savu nākamā atvaļinājuma ceļojumu plānu. Varbūt uz Parīzi?
Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize
Ķiploks ir garšaugu līderis! Liec zupās un sautējumos, iecep maizēs, piespied klāt mērcēm, cep vienu pašu vai sapāro ar citiem dārzeņiem. Ķiploks ir klātesošs visās pasaules virtuvēs un pamatoti – ēdiens iegūst garšu, vampīri turas pa gabalu un saaukstēšanās atkāpjas!