ķiplokmaize
Foto: Shutterstock
Karstmaize ir aizkustinošs ēdiens – tā vienmēr ir neperfekta: te tomāts pārsprādzis, te siers notecējis, te garoziņa sānos mazliet apdegusi. Karstmaize ir kā sirdsšķīsts simbols vienkāršam mājīgumam un omulīgumam. Lai cik kāds noguris, sapūcējies, sastresojies, apvainojies vai nepieejams kā misters Ročesters, agrāk vai vēlāk karstmaize spēj atkausēt ikvienu sirdi. Pat Dagnija no "Limuzīna Jāņu nakts krāsā", kurai, kā zināms, salta sirds, atplauktu, uzēdot karstu siermaizi ar kraukšķīgām maliņām – tieši no pannas.

Karstmaižu vakars vienmēr ir laba ideja. Skaidrs, ka cilvēki nedzīvo no dārzeņu sautējuma, dienišķās kotletes un sabalansēta uztura vien – kādreiz cilvēkiem vajag atslābt, sanākt kopā un vakariņās cept karstmaizes. Tieši tādas, kādas katram garšo, ar visām iespējamām sastāvdaļām. Visu veidu un krāsu siers, olīvas, tomāti, desa, šķiņķis, sēnes, halapenjo, čili, paprika, ķiploks, sīpols... Saliekot visas "karstmaižu lego" sastāvdaļas uz galda, izskatās kā čaklo roku darbnīcā, un kārtības nekādas, bet – tas jau ir jauki un pieder pie lietas. Vislabākais – beigu beigās katrs dabū to, ko uzskata par labāko karstmaizes versiju, turklāt vēl mazliet pagaršo kāda cita ideju. Idille!

Foto: Shutterstock

Jā, varbūt šāda aina liekas ļoti idilliska, bet karstmaizes jau ir tieši par to – par klusu mājas laimi un idillisku kopā būšanu, jo, ar karstmaizes pilnu muti par problēmām skolā, darbā un rajonā parunāt grūti, visa uzmanība jāveltī tam, lai pārāk neapdedzinātu muti. Un idillē ir atļauts aplaizīt taukainos pirkstus, ja kādam tā liekas ērtāk.

Karstmaizes jau vispār ir par ērtībām un brīvu jušanos, un kur lai cilvēks vēl tā jūtas, ja ne savās mājās?

Jā, nu pilnīgi iespējams, ka idilles dalībnieki rūpīgi imitē aizņemtību un virtuves durvīs parādīsies tikai tad, kad smarža nepārprotami liecinās: karstmaizes gatavas! Bet tas jau arī ir lielisks scenārijs, jo tad tu gatavo karstmaizes lepnā vientulībā kā mīļais karstmaižu dies', un, ko tu saliksi uz karstmaizes, tas arī cepeškrāsnī čurkstēdams cepsies, kusīs, līs – ak, un smaržos! Sākot no grauzdētas bagetes šķēlītēm, kas, ierīvētas ar ķiplociņu, cepoties iegūst īpaši kraukšķīgu garoziņu, beidzot ar neparastākām kombinācijām. Īstais brīdis, savienot, piemēram, asi smaržojošu zilo sieru un pašvārītu čatniju uz grauzdētas čiabatas. Vai tomātu un dažāda asuma piparu salsu pārklāt ar siera šķēli, kad tas izkusīs, būs īsta garšu ballīte!

Foto: Shutterstock

Bet, ja nu kāds pieprasa tikai un vienīgi siermaizītes vai siera un šķiņķa klasiku – lai notiek tā! Karstmaizīšu vakarā nevienas lauztas sirds nevar un nedrīkst būt – katram jāapdedzina pirksti no savas pasaulē gardākās un mīļākās karstmaizītes.

Katram savi niķi, stiķi un vājības, un neviens no mums nav perfekts, bet visi – savējie un kopā. Skaistāk nemēdz būt, un par to lai iet cepeškrāsnī vēl viena karstmaizīšu panna!

Rudzu karstmaize ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru

Foto: Publicitātes attēls

Saldenas un kreftīgas uzkodu maizītes ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto

Foto: Shutterstock

Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Pitas karstmaize ar sieru

Foto: Shutterstock

Jauka un kārdinoša karstmaize, kuras cepšanai izmanto pitas maizi, tās kabatu piepildot ar sieru.

Lasīt vairāk

Ņiprās puravu karstmaizes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.

Lasīt vairāk

Olīvu karstmaize

Foto: Publicitātes foto

Brīnišķīgu olīvu karstmaizes recepti iesaka Linda Vilmansone. Pagatavo to vasarīgai baudīšanai kopā ar draugiem!

Lasīt vairāk

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Foto: Vida Press

Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Olu kulteņa karstmaize 'Gaisīgais ziediņš'

Ik pa laikam ir tādas īpašas dienas, kad brokastīs vēlamies ko īpašu un neparastu, bet tajā pašā laikā ne pārāk ekstravagantu. Lūk, ideja - olu kultenis, kas pagatavots kā mākslinieciski gaisīgs zieds!

Lasīt vairāk

Bīstami gardas karstmaizītes

Foto: DELFI

Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu karstmaizes

Foto: Vida Press

Meklējot alternatīvas, kā pagatavot un izbaudīt baklažānus, izmēģini šo vienkāršo maltīti! Jārēķinās gan, ka virtuve nedaudz uzsils, darbinot cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Gaileņu karstmaizes siera mētelītī

Foto: DELFI

Augusta vakaros, kad gailenes pašas sanākušas mājās, jācep gaileņu karstmaizes. Mazās augusta vakara baudas, kad, zvaigznes skaitot, tik jauki uzgrauzt ko garšīgu. Un, ja vēl glāze auksta, kraukšķīga baltvīna pa rokai... Ko vēl. Nu ko vēl cilvēks var vēlēties?

Lasīt vairāk

Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes

Foto: DELFI

Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.

Lasīt vairāk

Pildītas karstmaizes ar olu kulteni, gailenēm un bekonu

Foto: Shutterstock

Ja tev palaimējies tikt pie kādas saujas gaileņu un vēlies palutināt mājiniekus ar īpaši gardām un sātīgām brokastīm, pagatavo maizes "laiviņas", kas pildītas ar olu kulteni, gailenēm un bekonu, kas slēpjas zem kūstoša siera kārtas.

Lasīt vairāk

Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Karstmaizes ar četriem sieriem

Foto: Publicitātes foto

Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: gardā uzkodu čabata ar pesto un sieru

Foto: DELFI

Viesu pacienāšanai un uzkodu plates papildināšanai šī recepte der kā uzlieta, ar nosacījumu, ka uzlabotais maizes klaipiņš ir tikko no krāsns izņemts.

Lasīt vairāk

Karstās siermaizītes ar tunci un tomātiem

Foto: Shutterstock

Karstās siermaizes ierasts papildināt ar gaļas vai desas šķēli, bet šoreiz iesakām rīkoties citādi, pievienojot karstmaizēm konservētu tunci, lai, kombinācijā ar sulīgu tomātu un ņipro baziliku, baudītu maltīti Itālijas noskaņās.

Lasīt vairāk

Karstās siera maizītes ar āboliem un tomātiem

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojamas siera karstmaizes ar pārsteigumu – tomātu un ābolu šķēlītēm. Ātrām brokastīm vai uzkodām ballītei.

Lasīt vairāk

Karstā siermaizīte 'Brieža labums'

Foto: Publicitātes attēls

Pikantas uzkodu maizītes ar graudu sinepēm, brieža gaļas desu un sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Polārmaize ar grilētu vistas fileju un gvakamoli

Foto: Publicitātes foto

Šī polārmaize ir kas vairāk par vienkāršu sviestmaizi. Bagātīgi izmantotās sastāvdaļas maizes šķēles papildina tik sātīgi, ka dažam tas var būt pat pamatēdiena vietā.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar Stiltona sieru un dzērveņu ievārījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet sātīgi un ļoti gardi grauzdiņi uzkodām. Ja nav pieejams Stiltona siers, droši var izvēlēties kādu citu, kas vairāk iet pie sirds.

Lasīt vairāk

Siera un grilētu dārzeņu maizīte

Sātīga pusdienu uzkoda vai neliela launaga maltīte – maizīte ar siera bumbām un cepeškrāsnī grilētiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Tostermaizes ar kūpinātu gaļu un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Maltīte reizēm "kad vakariņās negribas ēst neko daudz, bet gribas panašķoties," raksta Evija. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize

Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Pitas karstmaizes ar pesto un mocarellu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja meklē ideju, kā dažādot brokastu ēdienkarti, izmēģini šo karstmaizīšu recepti - pitas maizes ar aromātisko pesto un šķiņķi, kā arī kūstošo mocarellas sieru garšos neaizmirstami labi. Recepte noderēs arī vakariņām!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami

Foto: Vida Press

Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.

Lasīt vairāk

Grauzdēta graudu maize ar gailenēm

Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Pannā ceptas karstmaizītes

Foto: Shutterstock

Pannā ceptās siermaizītes sanāk vidiņā mīkstas, bet no apakšpuses - viegli kraukšķīgas, sola receptes autore. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Parīzes šķērsielas – franču karstmaizes ar sieru

Foto: Shutterstock

Brokastīs uzklāj sev skaistu galdu, ielej aromātisku kafiju un izbaudi, plānojot savu nākamā atvaļinājuma ceļojumu plānu. Varbūt uz Parīzi?

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize

Foto: DELFI

Ķiploks ir garšaugu līderis! Liec zupās un sautējumos, iecep maizēs, piespied klāt mērcēm, cep vienu pašu vai sapāro ar citiem dārzeņiem. Ķiploks ir klātesošs visās pasaules virtuvēs un pamatoti – ēdiens iegūst garšu, vampīri turas pa gabalu un saaukstēšanās atkāpjas!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!