Dažādi kulinārie trendi nāk un iet, bet maizes cepšana mājās neiziet no modes nekad. Varbūt arī tāpēc, ka laikā, kad veikalos un tirdziņos var nopirkt dažnedažādas maizes un maizītes, nekad un nekur nevar nopirkt to un tādu maizīti, kas ēsta bērnībā. Nav vairs to veikalu, kur to garšīgo maizi varēja nopirkt, un daudziem nav vairs to cepēju mājās, kas to garšīgo maizi cepa.
Manā bērnībā bija trīs pasaulē gardākās maizes, ko varēja nopirkt veikalā. Piemājas veikalā tā bija ogu maize – salds baltmaizes kukulītis ar daudz, daudz rozīnēm, pa virsu uzbērti rieksti, kas ceļā uz mājām vienmēr kaut kā... "pazuda", arī dažas rozīnes mājupceļā neglābjami bija "pagaisušas". Tad vēl Mellužu mazajā veikalā varēja dabūt karašiņas – apaļus kukulīšus, kas, ja palaimējās, reizēm bija pavisam karsti. Ar sviestu apsmērēta siltas karašiņas šķēle bija īsts gardums. Un trešā visgardākā maizīte bija radziņi ar ķimenēm un lieliem sāls kristāliem, ko varēja dabūt Mellužu maizes veikalā. To lauza pa gabaliņam vien, tikko ārā no veikala, un visgaršīgākie, protams bija kraukšķīgie radziņa galiņi.
Tādu maizi kā bērnībā nopirkt vairs nevar nekur. Bet var mēģināt uzcept. Ar maizi ir tāpat kā ar daudziem citiem ēdieniem, ko teorētiski var nopirkt: mēs cepam un vāram tāpēc, ka cenšamies nokļūt tuvāk bērnības garšām un smaržām, vārdu sakot – pašai bērnībai. Vai laimīgākiem laikiem. Vai īpašām atmiņām. To īpašo garšu atkārtot visbiežāk nav iespējams, bet pats cepšanas process ļauj atmiņas uz brīdi izbaudīt pavisam taustāmi.
Protams, nostaļģija nebūt nav vienīgais iemesls, kāpēc mājās smaržo pēc maizes. Īstais saimnieces gars mūsos atmostas tieši ar maizes cepšanu – un gribas cept nevis atmiņas, bet savu šodienu, izbaudīt savu saimnieces spēku un varēšanu, izjust laimi un mieru, cepot savējiem un piepildot māju ar brīnišķīgu smaržu. Maizes cepšana ir mierpilna un omulīga darbošanās, kas prasa kādu strēķīti laika un harmonizē kā reti kas šajā pasaulē.
Ir gan tāds teiciens: jo dusmīgāka saimniece, jo labāk rūgst maize. No seniem laikiem nācis ticējums, ka, maizi mīcot, vajagot stipri dusmoties, būšot gardāka maize. Bet mūsu laikos, kad maizi cep drīzāk aiz patikšanas, nekā aiz vajadzības, nav ko bojāt šo procesu ar dusmošanos. Tāpat skaidrs, ka ar dusmīgo mīcīšanu domāta kārtīga un enerģiska mīklas klapēšana, un to var darīt arī ar priecīgu prātu! Varbūt to teicienu vajag mazliet pārveidot: mīci maizi dusmīgi, bet cep priecīgi!
Maizes cepšana ir ļoti radoša nodarbošanās, kas sniedz ļoti daudz prieka. Sajūta, ka spēj uzcept maizi un pabarot ģimeni, ir ļoti iedvesmojoša un pacilājoša. Iespēju radoši izpausties, cepot maizi, ir bezgalīgi daudz. Sākot no iekšpusē mīkstiem kā pūka un ārpusē kraukšķīgiem baltmaizes mazkukulīšiem, beidzot ar aromātisku saldskābmaizi un sātīgu rupjmaizi. Sākot no vienkāršām ķiplokmaizēm, sēkliņu maizēm, kabaču maizēm un banānmaizēm (mājsēdes laikā tās tika ceptas un ceptas līdz apnikumam, bet nu, šķiet, gribas baudīt atkal!), beidzot ar bagātīgi pildītām maizēm, maizes pīnēm un fokačām ar rudenīgām sīpolu, tomātu, olīvu un citu labumu gleznām virsū.
Lai jūsmājās miers, prieks un svaigu ceptas maizes smarža! "Tasty" dalās ar receptēm no sava bagātīgā maizes recepšu klāsta – te būs gan vienkāršāk un ātrāk sacepamas, gan ar, gan bez raudzēšanas, gan tādas, kur likt lietā meistarību. Lai garda mielošanās!
Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.
Fotorecepte: Prāvā ražas svētku maize
Tā kā augusts ir laiks, kad uz laukiem tiek novākti graudi, īstā lieta, ar ko šo notikumu svinēt, ir maizīte. Vadoties pēc attēlos redzamās pamācības, arī mājās iespējams izcept lielu un izskaistinātu kviešu baltmaizes kukulīti. Vajadzīgi vien milti, pacietība un uzticama cepeškrāsns.
Vienkāršā mājas baltmaize
Jautājot, kura smarža visvairāk saistās ar mājīgumu, nenoliedzami līderos būtu svaigi ceptas maizes smarža. Lai padarītu īpašāku kādu sestdienas rītu, iesakām reiz izcept maizi pašiem. Šai vienkāršajai receptei nevajadzēs ne raudzēšanu, ne speciālu maizes cepamo mašīnu. Izmēģini!
Paniņu bulciņmaize
Cepeškrāsnī cepta, svaiga un garda paniņu bulciņmaize, kas derēs gan burgeru gatavošanai, gan dažādu pildījumu smērēšanai.
Recepte no grāmatas: vislabākā siera un ķiploka maize
Ķiploks ir garšaugu līderis! Liec zupās un sautējumos, iecep maizēs, piespied klāt mērcēm, cep vienu pašu vai sapāro ar citiem dārzeņiem. Ķiploks ir klātesošs visās pasaules virtuvēs un pamatoti – ēdiens iegūst garšu, vampīri turas pa gabalu un saaukstēšanās atkāpjas!
Recepte no grāmatas: 'muļķu drošā' fokača ar tomātiem
Ja fokača būtu dzimusi Latvijā nevis Itālijā, tad, visticamāk, mēs to sauktu par plātsmaizi un bagātīgi nobērtu ar dillēm un gailenēm. Tiesa, to mēs varam darīt arī tagad, jo fokačas mīklas pamatne pieļauj daudz un dažādu eksperimentu.
Mājās cepta sēklu maize
No draudzenes Agitas iegūtā maizes recepte aktrises Annas Klēveres virtuvē stāv piestiprināta pie ledusskapja un tiek izmantota bieži. Cept maizi aktrisei nozīmē justies komfortā. Ja ir cepeškrāsns, kēksa forma un vēlēšanās, tad maizi mājās var izcept ikviens.
Burkānmaize ar riekstiem un žāvētiem augļiem
Sulīga, bagātīga burkānmaize piestāv rudenim. Gardums, kas piepilda māju ar brīnišķīgu smaržu un vairo omulību. Recepti iesaka dizainere Ieva Berga.
Mīksta maizīte ar kraukšķīgu garoziņu
Tikko ceptas maizes smarža mājās, iespējams, ir viena no skaistākajām smaržām pasaulē. Un pašas cepta maize ir katras saimnieces lepnumiņš. Tagad, kad rudens atkal tāds skarbāks gadījies, mājās cepta maize liekas divtik vērtīga – nomierina, harmonizē un dara priecīgu. Recepte nākusi no Veronikas Ļevšas mājīgās un jaukās virtuves.
Kabaču maize ar valriekstiem
Tās ir laimīgas mājas, kur smaržo pēc svaigi ceptas maizes. Kabaču laika gardums ir kabaču maize. Recepti pārbaudījusi (pievērsiet uzmanību variācijas iespējām receptē!) un sirsnīgi iesaka dūla Ilze Kuduliņa.
Tulkotājas Silvijas Brices fokačas recepte, kas nedrīkst pazust neparko un nemūžam
Karstās vasaras pēcpusdienās jāsēž olīvkoku vai ābeļu paēnā un jāēd fokača, piedzerot ar ledusaukstu ūdeni atšķaidītu baltvīnu. Ak, dolce vita, dzīve ir skaista! Tiesa, klasiska itāļu fokača, pasniegta karsta tikko no krāsns, ir brokastlaika uzkožamais, bet nebūsim nu sīkumaini. Fokača māca lietas tvert vieglāk – kā jau itāliete!
Svētku babka – rauga mīklas pīne ar riekstiem un augļiem
Lai gan svētkus šobrīd rīkot nevaram, neviens vēl nav aizliedzis sarīkot dzīres, kaut vai tikai sev pašam. Vēsiem un sniegotiem janvāra vakariem piestāv kanēļa, grauzdētu riekstu un žāvētu augļu smarža. Apvienojiet šo garšu sprādzienu vienā rauga mīklas pīnē – babkā.
Tikai piecas sastāvdaļas: katlā cepta vienkāršā franču maize
Šī ir vienkāršākā franču maizes recepte, kurai nepieciešamas vien piecas sastāvdaļas! Un pilnīgi noteikti tās visas jau atradīsi savā virtuvē. Gatavošana neprasa lielu ķimerēšanos, bet rezultātā iegūsi tik glītu kukulīti, ka mājiniekiem šķitīs – tas nācis no kādas smalkas beķerejas. "Ja sirds kāro pēc svaigi ceptas maizes, bet negribas darboties ilgi, šī recepte ir tieši tev!" iesaka "Cook.me" autore, vides aktīviste, kas vēlas darīt pasauli labāku, Nīna.
Cepeškrāsnī cepta garda maizīte ar sēkliņām
"Maizīti cepot, jādomā labas domas, citādi tā neizdosies, kā cerēts," stāsta saimniece, receptes autore Inese Urka. Maizītes cepšana mājās ir ļoti ģimeniska un maģiski spēcīga, emocionāla nodarbe. Cepšanas process nav sarežģīts, maizīti var izcept jebkurš cepeškrāsnī. Bet – un tas gan ir svarīgi –, cepot maizīti, vajadzīgs iekšējs miers, labvēlība un mīļi vēlējumi tās ēdājiem.
Kraukšķīgā itāļu maizīte ar rozmarīnu un saulē kaltētiem tomātiem
Atmiņā aust viesošanās kādā Itālijas mazpilsētas restorānā, kur gaisā virmo svaigi ceptas maizītes vilinošais aromāts. Gardā fokačas maize būs lieliska ne tikai kā piedeva citiem ēdieniem, bet viena pati. Saulē kaltētie tomāti piešķir īpašu garšu, bet vari fokaču dekorēt, ar ko vien sirds vēlas. Fokačas recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.
Mājās cepta maize ar bekonu un kukurūzu
Ar šo mājās cepto maizīti rīts būs spēcinoši sātīgs – kukurūzas graudu saldums, siera ņiprums un bekona sāļums kopā veido patīkami kontrastējošu garšu. No dotajām sastāvdaļām iegūsi vienu kukulīti.
Jauns izaicinājums maizes cepējiem – krāšņi dekorētas fokačas
Karantīnas apstākļos liela daļa mājās palicēju ir iemēģināši roku maizes cepšanā. Kad apgūta skābmaizes un franču bagetes cepšanas tehnika, laiks izmēģināt ko jaunu! Sociālos tīklus pāršalcis jauns trends – itāliešu tradicionālās fokačas maizes, kas, dekorētas ar dārzeņiem, garšaugiem un citiem labumiem, pārtop īstos mākslas darbos. Savu ziedošās fokačas recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Nemaize jeb maize bez miltiem
Šajā laikā maizes cepšana mājās kļuvusi par kulta lietu, tāpēc "Gemoss" vadītāja Ieva Treija padalās ar savu iecienīto nemaizes jeb maizes bez miltiem recepti. Pagatavošana ir vieglāka par vieglu – visas sastāvdaļas tikai jāsamaisa un par pārējo parūpēsies cepeškrāsns. Turklāt šī maize, pateicoties pilnvērtīgajam sastāvam, ir ļoti sātīga.
Vienkāršā iesala maize bez raudzēšanas
"Maizītei ir interesanta garša, kraukšķīga garoziņa. Tā īpaši labi garšo, pārziesta ar sviestu. Šī ir visvienkāršākā recepte maizes iejaukšanai bez raudzēšanas," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone, iesakot pārbaudītu mājās ceptas maizes recepti.
Foto recepte: kā pagatavot ideālās burgermaizītes
Mājās ceptiem burgeriem ir virkne priekšrocību. Varam tos komplektēt, izvēloties savas iecienītākās sastāvdaļas, un iztikt bez nevēlamām piedevām. Lielākais mājas burgeru mīnuss ir tāds, ka parasti izvēlamies veikalā nopērkamās burgermaizītes, īpaši nebēdājot par to sastāvu un svaiguma pakāpi. Nākamreiz, pošoties burgeru ballītei, nepaslinko maizītes izcept mājās. Pufīgas, čaganas un debešķīgi smaržojošas bulciņas ar kraukšķīgām sezama sēkliņām tavus burgerus iecels jaunā kvalitātē. Pārbaudītu recepti iesaka "Facebook" domubiedru grupas "Hunting & Cooking Latvija" dalībniece Lauma Zīle.
Mājas saldskābā maize no 'ķieģelīša'
"Uzcept maizi mājās brīvdienu rītos un piepildīt telpu ar aromātisku smaržu –tajā ir kaut kas kārdinošs un mīļš. Šādu maizīti pirmo reizi nogaršoju apmēram 1978. gadā, kad mani ar to pacienāja kāda daktere. Šī tad nu ir viņas ieteiktā recepte, ko esmu atzinusi par labu esam," tā pārbaudītu maizes recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Lietuvas garšas: rudzu-griķu maize ar kartupeļiem
Dzimtbūšanas laikos lielākā daļa zemnieku ēda tā saukto nevētīto maizi, t.i., ceptu no graudiem un samaltu kopā ar pelavām. Īstu rudzu maizi tā brīža zemnieki cepa tikai svētkos. Pēc dzimtbūšanas likvidēšanas šī maize izzuda. XIX gs. otrajā pusē nabadzīgākie zemnieki tikai sliktas ražas gadā ceptajai maizei pievienoja citu graudaugu miltus vai lauka augu sēklas, vai kartupeļus. Ar šiem dārzeņiem ceptā maize esot mīkstāka un irdenāka.
Vienkāršā bērnības saldskābmaize no 'ķieģelīša'
"Šī ir vienkārša un pārbaudīta recepte mūsu mājās iecienītai saldskābmaizei no "ķieģelīša". Maizīte smaržo un garšo gluži kā bērnībā!" teic receptes autore Laila Trektere.
Suitu novada garšas: skābmaize
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā skābmaizes recepti no suitu saimnieces Skaidrītes Nagliņas recepšu krājumiem.
Katlā cepta Ņujorkas maize bez mīcīšanas
Ņujorkas maize bez mīcīšanas – gatavā maize ir ar skaistām, lielām, neregulārām porām, cietu garoziņu, "moderna" – bez cukura, taukvielām, bet tai ir kāda brīnišķīga īpašība – tā ir ļoti lēta!
Olīvu maize ar rozmarīnu
Itālijas garšas latvieša virtuvē – maize ar olīvām, saulē kaltētiem tomātiem un rozmarīnu! Recepti iesaka Sanita Briķe.
Gardā svētku maize ar diļļu-ķiploku sviestu
Aicinot Latvijas svētkus svinēt ģimeniskā gaisotnē, kopīgi gatavojot un 18. novembrī sēžoties pie skaisti klāta svētku galdam, kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks” iesaka iesmaržināt māju ar svaigi ceptas maizes smaržu, ceļot galdā vēl silto kukulīti ar diļļu-ķiploku sviestu.
Kraukšķīgā fokača
Šī ir vienkāršāka un ātrāka maizes versija un lieliski piestāvēs aperatīvam, pie dažādām uzkodām, pastētēm un smēriņiem, grilētu papriku, karamelizētiem sīpoliem utt. Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Vienkāršā griķu miltu maize
"Vienkārša griķu miltu maizīte – ātri pagatavojama, garšīga un veselīga," tā savu iesūtīto recepti piesaka Maija Logina.
Dagdas novada tradicionālā maize
Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" tradicionālās maizes recepti piesaka Dagdas Tūrisma informācijas centrs.
Fokača ar olīvām un saulē kaltētiem tomātiem
Šī Itālijas noskaņas maize labi garšos gan karsta, gan jau atdzisusi nākamajā dienā. Mērcē to olīveļļā, pesto vai apzied ar kādu gardu smēriņu.
Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem
Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.
Biešu un krēmsiera maize
Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Gardā ķiplokmaize ar bagātīgu siera pildījumu
Jau iedomājoties vien ar sieru bagātīgi pildītas, zeltainas un kraukšķīgas ķiplokmaizes bagātīgo garšu, sariešas pilna mute siekalām. Neliedz sev šo baudījumu un pagatavo jau šodien!
Griķu maize ar sēkliņām
Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Mājās cepta saldskābmaize
Kas gan var būt labāks par siltu, pašceptu saldskābmaizes riecienu, kam tikko pakusis garšaugu sviestiņš? Īsta Latvijas garša.
Brioša maize
Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte –
franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.
Saldā pīne ar kanēli un rozīnēm
Mājās cepta saldā maize ar rozīnēm, kanēli un spožu pūdercukura glazūru. Ideāli garšos pie kādas tējas tases, maizes riku apziežot ar sviestu, ievārījumu vai medu.
Rupjmaize ar sīpoliem
Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.
Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru
Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Maize ar valriekstiem un sieru
Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.
Klasiskā banānmaize
Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.
Banānmaize ar datelēm
Garšīga un salda banānmaize, kuras viducī paslēpušās saldās dateles. Ideāli garšos kopā ar kādu glāzi piena, tējas vai kafijas.
Mājās ceptas beigeļu maizītes
Maltīte būs daudz gardāka, ja sviestmaize, kuru pagatavosi, būs no pašceptas maizītes. Izrādās, arī apaļos beigeļus izcept nemaz nav tik grūti, to pufīgums slēpjas gatavošanas niansē - maizītes pirms cepšanas tiek pavisam īsu mirkli apvārītas ūdenī. Ir vērts pamēģināt!
Maize ar kraukšķīgo garoziņu 'ciabatta'
Gardā Vidusjūras maizīte ciabatta jeb latviski dēvēta par čabatu garšos ikvienā maltītē. No kviešu miltiem gatavotās mīklas sanāks divi maizes klaipiņi, kurus baudīt siltus kopā ar olīveļļu, balzamiko etiķi vai sviestu.
Fokača - itāliešu maize
Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.
Ķirbju maize
Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.
Melleņu - banānu maize
Īpaši garda melleņu - banānu maize.
Indiešu maize Naana
Svaiga, pašcepta un garda indiešu maize Naana.
Diētiskā banānmaize ar sēkliņām un kakao
Ja meklē ideju brīvdienu brokastīm un augļu traukā aizkavējušies pārgatavojušies banāni, tad no sirds iesakām izmēģināt šo banānu maizes recepti. Kādēļ diētiskā? Jo sviesta vietā tiek izmantots ābolu biezenis.
Olīvu un sēkliņu maize
Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Auzu pārslu - kļavu sīrupa maize
Veslīgā auzu pārslu - kļavu sīrupa maize.
Rudzu miltu un sēklu maize
Garda un veselīga rudzu miltu un sēklu maize cepšanai maizes mašīnā.
Tumšā čabatas maize
Tumšā čabata - brangs kukulis lieliski garšos vēl silts, sagriezts šķēlēs, kas pārziestas ar sviestu.
Pitas maize turku gaumē
Esiet turku ēdienkartes cienītājs? Nobaudiet pitas maizi turku gaumē.