Brūklenes ir kā iesildītājgrupa dzērvenēm un rudenim. Parādoties mežā brūklenēm, ir skaidrs – rudens ir klāt bez variantiem. Atliek ar to samierināties un paņemt visu, ko tas sniedz. Piemēram, brūklenes, ko savārīt zaptēs, iecept kūkās vai pārvērst karstos un aukstos dzērienos.
Mazas sīkaliņas, ar ko piebērts viss mežs. Ogas, ko salasa paralēli rudens sēnēm, jo neatstās tak mežā mazās sārtvaidzītes! Absolūts piemērs tam, ka mazs cinītis gāž lielu vezumu. Brūklene ir tāds mazais meža Dāvids, kas gar zemi nogāzīs jebkuru ēdienu, kas nāks priekšā.
Brūklene bija arī populārs govju vārds līdzās visiem upju vārdiem, kas garantēja piena tecēšanu tikpat bagātīgu kā upes straumi. Kāpēc daudzas brūnaļas nēsāja un nēsā Brūklenes vārdu? Tas esot likts sarkanbrūnām govīm, bet domājams, ka ar šo vārdu tika iekodēts arī sīkstums un izturība. Govju, kam dots Avenes vai Zemenes vārds, kas arī taču sārtas, ir krietni mazāk par Brūklenēm.
Brūkleņu ieburkošana
Lai brūkleņu bauda būtu visa gada garumā tās vajag iesaldēt un ieburkot. Saldētava, kā zināms nāk talkā tad, kad nav laika vārīt vai pieliekamajā jau pilns ar zaptēm un marinējumiem. Saldētas brūklenes, starp citu, ir zaudējušas savu sīvumu, ko nereti cenšas noskalot un novārīt nost! Win-win, tā teikt!
Brūklenes burkās vajag ieburkot dažādos veidos – kā klasiskajā latviešu garšas kombinācijā "brūklene+ābols", tā svešzemju čatnijā ar garšvielu un čili piedevu. Brūkleni var pārvērst gan pikantā mērcē, gan sapārot ar iebiezināto pienu un iegūt maigu ņammu, ko leksēt karotēm vien pa taisno no burkas.
Gaļas sabiedrotais
Mazā, bet stiprā brūklene ir kā radīta dejai ar gaļu. Tā lieliski valsē gan ar jēlu gaļu, to iemarinējot, gan rakstā dejo ar ceptu gaļu, papildinot to ar mērci vai čatniju. Brūklene, lai arī maza, bet dikti ņipra.
Siera piedeva
Brūkleņu ievārījums, mērce vai čatnijs un siers. Izcila savienība! Perfekti šādam nolūkam der mīkstie sieri – kamambērs vai brī, bet nevajag smādēt arī grilsierus. Brūklenei patīk draudzēties ar sieriem un šī draudzība ir abpusēja. Ko iegūst ēdājs? Absolūtu baudu!
Īpašā garšviela
Brūkleņu mērci droši var ierindot arī garšvielu sadaļā. Viena karote un ēdiens iegūst raksturu un jaunas garšas nianses. Vienalga, vai tas būtu burgers vai auzu pārslu deserts.
Pankūkas un kūkas
Kādas pankūkas tad īsti ēdamas ar brūkleņu ievārījumu? Uzdodot šādu jautājumu var sanākt klope starp saldajiem un sāļajiem. Saldie teiks, ka plānās pankūkas, biezpiena plācenīši, ķirbju pankūkas, bet sāļie kliegs, ka tā ir zaimošana un brūklenes drīkst ēst tikai ar kartupeļu vai gaļas pankūkām. Kā ir pareizi? Tā kā garšo!
Tāpat nedrīkst aizmirst visa veida plātsmaizes, kūkas, kūciņas un kēksiņus. Cept tikai ar brūklenēm vai miksēt kopā ar citiem augļiem un ogām? Viss atkarīgs, cik kreptīgu kūku kārojas. Tikai no brūklenēm gatavota būs ļoti intensīva, tāpēc, to pasniedzot, jāpadomā par papildu piedevām, piemēram saldējumu vai putukrējumu. Taču, ja brūklenes pievieno pa nelielai saujai, tās lieliski izceļ pamatsastāvdaļu, piemēram biezpienu, vārīto krēmu vai ābolus.
Šķidrās sārtvaidzes
Brūklenes stāv rindā un gatavas pārtapt gan uzlējumos un liķieris, gan limonādēs un sīrupos, karstos kokteiļos un tējās! Izspiestas sulā, svaigas vai kaltētas – vienmēr gatavas uzlabot katru dzērienu!
Lai mums visiem rudenī netrūkst brūkleņu un to jaudas!
Ābolu un brūkleņu karstmaizītes
Kad gribas kaut ko garšīgu bez lielas jezgas, cepam krāsnī ābolmaizītes. Brūkleņu laikā tās kļūst par pavisam īpašu kārumu, jo brūkleņu sulīgais rūgtenums kopā ar krējumā, cukurā un kanēlī slīgstošo ābolu šķēlīšu maigumu veido īstu dārza un meža garšu simfoniju. Karstas, tikko no krāsns tās smaržo un garšo debešķīgi. Ak, šie mazie, svētdienīgie garšas prieki…
Saldi skābais brūkleņu braunijs labākai omai
Rudens vakariem piestāv tikko no krāsns izņemtu gardumu smarža, un maz kas uzlabo omu tik efektīvi kā šokolādes aromāts. Saldenās smaržas terapiju vislabāk izbaudi ar brauniju. Vēl krāsnī esot, tas piepildīs dzīvesvietu ar karsti saldu aromātu, kas gribot negribot liks justies labāk. Pēc izņemšanas no krāsns būs grūti atturēties, nenolaužot jau kādu knapi padzisušu gabaliņu.
'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts
"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.
Īstena rudens garša – brūkleņu kūka ar marcipānu
Izlasot recepti, neticēju, ka sanāks tik izcila kūka, ka pazudīs no šķīvja vienas kafijošanas laikā. Lai negadītos tāpat kā man, labāk cepiet uzreiz divas! Liekot roku pie brūkleņu groziņa, galvoju, ka ogu spirgtums un marcipāna saldums sader kopā kā rudens un došanās uz mežu.
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.
Brūkleņu un ābolu ievārījums
Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.
Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs
Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīga pikanta, saldskāba mērce, ko šoreiz piedāvājam pagatavot no mūsu pašu brūklenēm. To var uzskatīt par neierastāku vīriešu zaptes variāciju, jo čatnijs labi garšos gan ar gaļas un zivju ēdieniem, gan piešķirs asumiņu sieram, pīrāgiem un rīsiem.
Ceptā siera kūka ar āboliem un brūklenēm
Tiklīdz kā domājam par svētku galdu, skaidri zinām vienu – galdā pavisam noteikti jāliek fantastiski garda kūka, kas vakariņu noslēgumu padarīs pasakainu. Īpašu recepti speciāli Ziemassvētkiem ir sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Brūklenes sīrupā
Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.
Brūkleņu ievārījums ar āboliem
Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.
Brūkleņu želeja
Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.
Brūkleņu ievārījums ar plūmēm
Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.
Panēts siers ar salātiem
"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Mieža putraimu rauga pankūkas ar cidoniju 'panna cotta' un brūkleņu kečupu
Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām
Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.
Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām
"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.
Marutas brūkleņu plātsmaize – ēdiet un nenožēlojiet neko!
"Svētki beigušies, vēderi izstaipīti, visādas apņemšanās izdomātas. Bet nav nekā burvelīgāka par kārtīgu plātsmaizi, kuras pagatavošanai vajag divas paciņas sviesta," saka receptes autore Maruta Funta. "Tamdēļ piedāvāju savu brūkleņu plātsmaizes recepti – sviesta spridzekli. Un nosacījums – netaupieties! Ēdiet šo cukura, sviesta un krējuma spridzekli pilnām mutēm un nenožēlojiet nevienu mirkli."
Ikoniskās 'Ikea' gaļas bumbiņas ar krējuma mērci
Tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ "Ikea" restorāni daudzās valstīs ir slēgti, uzņēmums, iepriecinot savus uzticamos pircējus, savā "Twitter" kontā atklājis rūpīgi glabātu noslēpumu – slaveno gaļas bumbiņu recepti, lai katrs šī ikoniskā zviedru ēdiena cienītājs varētu to pagatavot un baudīt mājās.
Asinsdesas ar miežu putraimiem
"Lai arī cik precīzi mēs pagatavotu ēdienu pēc receptes, katram tas sanāk citādāks gan pēc garšas, gan smaržas un izskata. Tas attiecas arī uz latviešu tradicionālajām asinsdesām. Kādu laiku domājām, vai vispār likt šo recepti, bet tad nolēmām, ka varbūt kādam noder kāda atziņa vai kāda nianse, jo asinsdesu recepšu ir ļoti daudz," skaidro kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Ābolu un brūkleņu salāti ar krējumu
Vitamīni visai dienai!