Protams, ka vīnogas visgardākās ir no ķekara mutē, bet tām vērts dot izpausties arī dažādos ēdienos – gan sāļos, gan saldos. Un iespēja jādod ne tikai ogām, bet arī to lapām.
Vīnogas un arbūzi bija tie eksotiskie augļi, kas manā bērnībā nokļuva arī līdz lauku veikaliņam, kilometru no manas mājas. Tur tiku sūtīta pirkt "cūku maizi" – ķieģelīti, ko sagrieza gabaliņos un deva rukšiem, jo kombikorms vienkārši nebija pieejams. Uz veikalu tika sūtīta arī pēc rīsiem un ledenēm. Pēdējās bija mana alga. Biju tāds padomju laika "bolts". Saprotama lieta, ka nauda tika dota tik, cik vajadzīgs, ne vairāk. Taču dažkārt veikalā parādījās kaut kas neikdienišķs vai deficīts. Tad nu es skrēju uz mājām aizelsdamās, lai to noziņotu. Vienā tādā reizē bodē bija "izmestas" vīnogas no Gruzijas. Milzīgas, zaļi caurspīdīgas ogas, pielietas ar sauli. Ak, vai, vienradzi ieraudzīt būtu reālāka iespēja! Joņoju uz mājām un skaitīju: "Veikalā ir atvestas vīnogas! Vīnogas!" Un tad jau tika jūgts zirgs un braukts pakaļ, cerībā, ka nebūs izpirkts.
Kūkas ar vīnogu krellēm
Laikā, kad jau vīnogas bija brīvi pieejamas, tās man saistījās ar māsīcas Baibas ceptajām kūkām. Viņa uz tām prata izkārtot tādas vīnogu madalas, ka žēl griezt un ēst. Vīnogas kā kūku rotāšana nepieviļ. Stingri turas, labi ļaujas noglazēties ar cukura sīrupu vai želatīnu. Vīnogas uz kūkas var likt svaigas vai arī izcept tartēs un bagātīgi apbērt ar pūdercukuru.
Krēmu un putukrējuma ieskautās
Stingrās un ovālās ogas lieliski iederas dažādos desertos un kārtojumos, piemēram, tādos kā trifle. Svarīgi pirms kārtošanas desertos tās pārgriezt un izņemt sēkliņas.
Triceklīgā vīnoga
Visiem, kuri ir sajūsmā par trīcošiem desertiem, lasi – našķiem ar želatīnu, noteikti jāpagatavo tāds no vīnogām.
Pretpoli pievelkas
Vīnogas ar gaļu, valriekstiem, sieru un dažādām citām kreptīgām lietām, piedevām sajauktu ar treknu majonēzes tipa mērci? Tas garšo labāk, nekā izklausās! Vīnogas ar savu sulīgumu un saldumu izveido atkārtošanas vērtu kombināciju. Salds un sāļš – pretpoli pievelkas! Pierādīts!
Visātrāk pagatavojamās vīnogas
Vīns, siers, vītināts šķiņķis – šeit komentāri lieki! Katra siera un gaļas plate pelnījusi vīnogu līdzāspastāvēšanu. Ja ne pašu ogu, tad ievārījumu vai marmelādi gan. Nedaudz jau ķēpa ir, vārīt, caur sietu izberzt kauliņus, bet ir taču vērts, lai laiskā pasēdēšanā to uztupinātu uz siera gabaliņa!
Ne tikai olīvas, bet arī vīnogas ir izcilas fokačā! Jā, jā! Ar, ko gan vīnogas sliktākas par olīvām? Pat labākas – lielākas un sulīgākas!
Marinēšanas izcilnieces
Vīnogas lieliski paveic arī dažādu iemarinēšanu darbus. Samīcītās vīnogas, kas bagātinātas ar dažādām garšvielām, ar gaļu izdarīs fantastiskas lietas – mīkstinās, aromatizēs, vārdu sakot, – īstas brīnumdares! Ja nav laika marinēšanai, tad gaļu var sautēt vīnogās un garšaugos – rezultāts pārsteidzoši gards!
Paņemt visu un izmantot
Daudziem gar mājas paksi vai sētu aug Latvijas vīnogas, kas savu saldmi iegūst pēc salnām. Ogas ir sīciņas, bet ar lieliem kauliņiem. Tādas vislabāk savārīt ievārījumos vai izspiest sulās, kā arī izmantot marinādei. Taču lielākā vērtība ir lapas! Jā, tieši tā! Tās var izmantot kā cepampapīru, ietinot tajā gan gaļu, gan zivis.
Tās var saskābēt vai iemarinēt un tad jau jānodarbojas ar origami, piemēram gatavojot dolmas.
Namamātes lepnums – ogas marinādē
"Marinētas ogas – tas ir namamātes lepnums!" saka veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase intervijā Tasty.lv "Uzliks uz galda – un varu saderēt, nevienās citās mājās nebūs tādu marinētu ogu klāt dārzeņiem, gaļai, iesmiņiem vai kas nu uz galda."
Grilētas tītara koftas ar vīnogu salātiem
Ja līdz šim augļi un ogas bija vairāk ierasti kā deserta sastāvdaļa, tad šosezon pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis, "Barbora.lv" garšas eksperts Dzintars Kristovskis aicina tos izmēģināt apvienojumā ar grilēšanai ierastajiem zivju, gaļas un veģetārajiem ēdieniem, tādējādi tiem piešķirot svaigu un oriģinālu akcentu.
Foto recepte: Vistas un siera salāti 'Tiffany'
"Ļoti interesani salāti ar vistu, sieru, vīnogām un valriekstiem. Šādu salikumu iepriekš nebiju mēģinājusi, jo biju skeptiska, bet – palaidu garām garšīgus mirkļus," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Mājas vīnogu sīrups
"Ja mājas vīnogas vairs nevar noēst tāpat, tad taisām sīrupu!" padomu, kā saglabāt vīnogas ziemai, iesaka mūsu lasītāja Elīna Pētersone.
Vārītas vistas salāti ar vīnogām
Ļoti garšīgi un ātri pagatavojami vistas salāti no pāris vienkāršām sastāvdaļām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Zusāne.
Kūpinātas vistas salāti ar āboliem, vīnogām un Cēzara salātu mērci
Ļoti ātri pagatavojami un debešķīgi gardi kūpinātas vistas salāti, kam īpašas garšas nianses piešķir āboli, sulīgas vīnogas, kraukšķīgi valrieksti un pašgatavota Cēzara salātu mērce.
Pašcepti saldie un sāļie mini kruasāni
Kad gribas nesteidzīgi pavakarēt ar draudzenēm, jādomā arī par uzkodām, ko kopā ātri pagatavot un lēni notiesāt. Ierastie čipsi, siers un vīnogas ir apnicis komplekts, tādēļ tapa pufīgi mini kruasāni - ātri, salīdzinoši lēti un bezgala garšīgi. Vienīgi apēdām desmit minūšu laikā, kas nesaskanēja ar lēnu baudīšanu.
Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci
Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.
Valdorfa salāti
Valdorfa salāti - īpaši gardi un vienkārši pagatavojami.
Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām
Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.
Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci
Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".
Vīnogu un vaniļas krēma kārtainās mīklas smalkmaizītes
Kraukšķīgi trauslās kārtainās mīklas gardumi pie tējas. Smalkmaizīšu gardums slēpjas saldajā vaniļas krēmā, uz kura kārtas ogas izkārtotas. Bet aprikožu džems tām piešķirs skaistu, spīdīgu glazūru. Garšos labi tāpat vai ar krūzi tējas vai kafijas!
Neceptā siera kūka ar vīnogām
Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.
Pannā sutināta vista ar vīnogām
Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.
Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti
Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.
Žāvētas vistas salāti ar pistācijām un vīnogām
Vienkārši pagatavojami un ļoti garšīgi salāti ātrām vakariņām vai launagam.
Sulīga vista vīnogu 'gultā'
Ātrs un nedaudz neparasts veids, kā maigās vistas gaļas atsvaidzināšanai iespējams izmantot sulīgās pašmāju vīnogas.
Vieglie augļu salāti
Vieglie augļu salāti - iecienīti jebkurā pasākumā.
Gardie vistas salāti ar makaroniem un pistācijām
Gardie vistas - pistāciju salāti ar vīnogām un makaroniem.
Siera - vīnogu iesmiņš
Siera - vīnogu iesmiņš ballītei vai romantiskam vīna vakaram.
Olu un vīnogu salāti
Skaisti pasniedzami olu un vīnogu salāti.
Kūpinātas vistas salāti ar vīnogām
Svētku vīnodziņa - gardi salāti ar kūpinātu vistu.
Augļu salāti
Vasarīgi, gardi un vienkārši pagatavojami ogu - augļu salāti.
Šokolādes fondī ar augļiem
Šokolādes - augļu fondī romantiskām vakariņām vai kārumam nelielā kompānijā.