Ir divas reizes gadā, kad mana cepeškrāsns neatdziest nekad – pavasarī, kad apkure jau atslēgta un rudenī, kad vēl nav pieslēgta. Labi, sakot, ka neatdziest nekad, es pārspīlētu, jo plucinātu gaļu un bezē cepumus negatavoju katru dienu. Tiem, kā zināms, vajag ilgu laiku un mazu temperatūru.
Laikā, kad nav apkures sezona, mana ģimene rabarberu vai ābolkūkas dabū ēst katru dienu. Un to, ko viņi neapēd, izdalu draugiem un kolēģiem.
Pēc kūkām cepeškrāsni ieņem ēdieni dūšas piesiešanai – kartupeļus nomaina biešu mandalas, burkāni cepinās kopā ar kabačiem, zivs tiek tīstīta cepamā papīrā, vista uztupināta uz sāls paklāja. Maizes šajā laikā tiek ēstas tikai siltas – gan karstmaizēs, gan vienkārši uzgrauzdētas. Arī ēdiena sildīšanai tiek izvēlēta tieši cepeškrāsns. Patiesībā viss tas, ko it kā ietaupīju uz apkuri, es nokurināju cepeškrāsnī. Šogad gatavošana cepeškrāsnī sāk līidzināties gājienam uz restorānu. Vismaz izmaksu ziņā noteikti. Atšķirība tikai tā, ka šķīvjus aiz manis neviens nenovāks un ēdienu nepagatavos. Taču grezni dzīvot neaizliegsi! Lai top komforta ēdieni cepeškrāsnī un silta māja arīdzan!
Cepeškrāsns smagsvari
Ja iestumj cepeškrāsnī pilnu pannu ar cepeti vai zivi, tad var atslābt uz pusdienu gatavošanu pāris dienas. Protams, ar noteikumu, ka ģimenē ir jāpabaro ne vairāk par trīs, četrām mutēm.
Kartupelis mundierī
Nomazgāt un krāsnī iekšā! Ar mizu cepti kartupeļi ir nepārejoša klasika. Bērnības garša un jaunais melnais. Pildīti, apviļāti garšaugos un eļļā, vienkārši pliki bez piedevām – kūpoši, miltaini, gardi!
Ja kartupeļi ir otrā maize, tad kartupeļi mundierī ir visgardākā maize!
Kārtu kārtām
Saprotama lieta, ka cepeškrāsnī vismaz reizi sezonā ir jāieliek kāds būvniecības meistardarbs, proti kāds ēdiens, kas jābūvē kārtu kārtām – ķieģeļu vietā dārzeņi vai mīkla, cementa vietā – mērce un gaļa. Lazanja, musaka vai ganu pīrāgs, ja gribam vakariņas ar itālisku, grieķisku vai skotu piesitienu.
Vienlīdz labi cepeškrāsnī var pagatavot arī kartupeļu sacepumu ar daudz saldā krējuma, ķiplokiem un sieru. Tāpat droši var sakārtot pannā iepriekšējās dienās neapēsto, pārliet ar kādu mērci, pārbērt ar sieru un krāsnī iekšā!
Podiņu spēks
Šis gatavošanas trauks – ar vai bez vāciņa garantē to, ka būs viens trauks mazāk, ko mazgāt, un lielais katls vai panna galīgi nav tie trauki, ko visi raujas mazgāt un tīrīt. Te viss vienkārši – sastāvdaļas podiņā, vāku virsū, krāsnī iekšā un, kad gatavs, pa tiešo uz galda!
Podiņi un citi karstumizturīgie trauciņi noder arī ēdiena uzsildīšanai vai kraukšķīgas cepurītes iegūšanai, piemēram sīpolzupai.
Taču, ja nav podiņu, tad var radoši izmantot, piemēram ķirbi – ir karstumizturīgs un garšīgs. Varēs apēst sautējumu vai zupu un pēc tam bļodu ar!
Rudens dārzāju karuselis
Pilna panna ar rudens dārzājiem un esi paēdis pat bez citām piedevām! Uz pannas var un vajag likt visu, ko vien rudens piedāvā – kartupeļus un burkānus, ķirbjus un patisonus, sīpolus un ķiplokus. Dāsni bagātināt ar eļļu un garšvielām un gaidīt, līdz gatavs.
Tāpat nevajag aizmirst, ka dārzeņus var cepināt ne tikai uz cepamās plāts, bet rūpīgi sagriezt šķēlēs, sakārtot krāsu mandalās cepamajā veidnē un iegūt aromātisku un sātīgu sacepumu – ēdamu bez piedevām vai papildināmu ar cepta siera, gaļas vai zivs gabalu.
Picu pasūtījāt?
Tiesa, picas cepšana nebūs tas pasākums, kas ļoti iesildīs māju. Cepetis to izdarīs daudz kvalitatīvāk, bet kurš teicis, ka vajag tikai vienu picu? Un kurš teicis, ka nevar abus – picu un cepeti?
Lai mums siltas mājās, lēta apkure un gardas vakariņas!
Cāļa cepetis ar citroniem
Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.
Gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis
Veselīga izvēle svētku galdam - gards un sulīgs tītara šķiņķa cepetis. "Nereti nākas dzirdēt, ka ēdiens bez sāls jau nav nekāds ēdiens, tas neesot garšīgs, tāpēc mēģinājām šīs runas atspēkot, un tītara cepetim sāls vietā bagātīgi pievienojām dabiskas garšvielas un garšsaknes," stāsta receptes autore, uztura speciāliste Liene Sondore.
Viltotais vistas cepetis
Pēc ilgiem laikiem man parādījās iedvesma kaut ko pagatavot virtuvē. Nolēmu, ka, sagaidot šo gadu, svētku galdam derētu vista, turklāt, lai būtu interesantāk - atkaulota un ar pildījumu. Piņķerīgais atkaulošanas darbs veicās ļoti raiti, iesaku nevienam nenobīties un kaut reizi pieķerties šai vistas "preparēšanai". Galarezultāts sanāk pārsteidzoši labs, un pats galvenais - tīrs fantāziju lidojums. Šai vistai mūsmājās bija ļoti liela piekrišana un tā pazuda diezgan īsā laika posmā.
Jēra krūtiņas cepetis
Lai mazinātu jēra gaļas samērā specifisko aromātu, gaļu liec bļodā, pārlej ar kefīru un atstāj uz četrām stundām. Cits variants - pirms gatavošanas iezied gaļu ar sinepēm.
Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.
Cūkas cepetis ar hurmu vīna mērcē
Sulīgs, lēni gatavots cūkas cepetis, kam svētku garšu piesķir grilēta hurma, sīpoli un garšvielas.
Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu
Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.
Cūkgaļas cepetis ar ābolu mērci
Pamatīga un sātīga maltīte kārtīgiem gaļēdājiem. Rūpīgi pagatavotais cūkgaļas cepetis garšos lieliski ar ābolu mērci. Bet kraukšķīgajā cūkas ādiņā paslēptie ķiploki piešķirs patīkamu aromātu.
Rozmarīnā un balzamiko etiķī marinētas cūkas filejas cepetis
Pikants un aromātisks cūkgaļas filejas cepetis. Gaļa izcepsies salīdzinoši ļoti ātri, bet marinēšanai būtu nepieciešamas vismaz divas stundas.
Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem
Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.
Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci
Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.
Sierīga lazanja ar īpašo sastāvdaļu
Sierīga, ļoti sātīga un garda – tādu lazanju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Viņa "Tasty" lasītājiem atklāj savu īpašo lazanjas recepti, kurā ir iekļauta arī īpašā sastāvdaļa – sarkanvīns!
Kāpostu lazanja
Vieglākas, krēmīgākas lazanjas versija, kurā makaronu vietā tiek izmantots kāposts. Maigais rikotas siera krēms ir lieliski piemērots liesai liellopu gaļai, savukārt bazilika aromāts bagātina šī ēdiena garšu.
Kabaču lazanja tievētāju gaumē
Lazanja ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet, cīnoties ar liekajiem kilogramiem, esi izslēdzis to no ēdienkartes? Mums ir labas ziņas! Izrādās, lazanju var pagatavot arī figūrai draudzīgā versijā. Recepti iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.
Ravioli lazanja
Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.
Lazanja ar rikotu un tomātiem
Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.
Bagātīgā lazanja nesteidzīgam vakaram
Kas var būt labāks par sātīgu lazanju pēc garas darba dienas? Šī būs īstā recepte nesteidzīgam piektdienas vakaram. Vai jebkuram citam vakaram, kad ir vēlme tā kārtīgi paēst!
Lazanja ar cieto sieru
Sātīgai maltītei - lazanja ar boloņas mērci un Parmezāna sieru.
Krāsnī cepti kartupeļi grieķu gaumē
Kad parastie kartupeļi jau ir apnikuši, pagatavo zeltainus krāsnī ceptus kartupelīšus grieķu gaumē. Interesantu un vienkāršu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Krāsnī cepti kartupeļu 'vēdeklīši' ar bekonu, sieru un ķiploku sviestu
Laiskā brīvdienā, kad ir gana daudz laika nesteidzīgi darboties virtuvē, palutini sevi un mājiniekus ar neierastāk pagatavotiem kartupeļu "vēdeklīšiem", kas pildīti ar kūstošu sieru, bekona šķēlītēm un devīgi pārziesti ar ķiploku un zaļumu svietu. Ņammmm...
Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu
Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!
Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm
Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.
Krāsnī cepti kartupeļi bez taukvielām
Kartupeļus, izmantojot olbaltumu, var izcept gandrīz bez taukvielām. Eļļu izmanto tikai tik daudz, lai ietaukotu pannu un lai kartupeļi nepieliptu pie tās.
Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku
Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.
Krāsnī cepti kartupeļu vēdekļi ar bekonu
Ārkārtīgi labas un gardas vakariņas - krāsnī cepti kartupeļi ar bekonu, ķimenēm un sieru. Iesaku visiem, kam gribas lēti, labi un sātīgi paēst. Ij acij tīkami, ij vēderam labi!
Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi
Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.
Kartupeļu pusītes ar sieru
Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu
Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!
Septiņi soļi līdz Francijas virtuves leģendārajai sīpolu zupai
Par ubagu un karaļu ēdienu dēvētā sīpolu zupa ir sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama.
Sātīgā sīpolzupa ar sieru un olu
Garda un sātīga sīpolu zupa ir kā radīta, lai sasildītos ziemīgi aukstās dienās.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Sīpolu zupa ar sieru
Sīpolu zupa ar sieru un baltmaizes ķiploku grauzdiņiem.
Karamelizētu sīpolu zupa ar ceptiem ķiplokiem un kūpinātu sieru
Omulīga un sildoša zupa, kuru lielākoties ēd arī tie, kuri it kā sīpolus neēdot. Ja vēlies, papildini maltīti ar svaigu franču bageti vai grauzdiņiem.
Gaļas-dārzeņu sautējums ar siera cepurīti māla podiņā
Podiņā gatavotā gaļa un dārzeņi izdosies sulīgi un mīksti. Ēdiens būs aromātisks un ilgāk saglabāsies silts, būs skaists pasniegšanas veids. Turklāt katrs var podiņā ielikt to, kas garšo vai atrodams ledusskapī. Recepti iesaka gardēde Solvita Smidrovska.
Krāsnī cepts karstais rasols ar siera 'cepurīti'
Šķiet, ka viss jau ir redzēts un izbaudīts, bet tad pie apvāršņa parādās māla podiņā cepts karstais rasols ar siera cepuri. Cep tik augšā, ēd un brīnies! Pārbaudītu un ģimenē iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.
Engures novada garša: 'Apsītes' podiņš ar šķiņķi, sēnēm un sieru
"Podiņā gatavots ēdiens ir aromātisks un sulīgs, turklāt ilgāk saglabājas silts. Gatavot māla podiņos ir arī parocīgi, jo katrs var kombinēt sastāvdaļas, atbilstoši savai gaumei. Apšuciema kafejnīcā "Apsīte" nobaudāmais podiņš ar dārza un meža veltēm ir raksturīgs latviešu virtuvei un jau daudzus gadus iecienīts šajā zvejniekciemā," Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Engures novadam raksturīgu recepti.
Gardie Liepājas menciņi
Liepājas viesi zina, ka pilsētas restorānos un kafejnīcās var nobaudīt vietējo ēdienu "Liepājas menciņi" – pēc senas Dienvidkurzemes receptes podiņā pagatavotus kartupeļus ar kūpinātu mencu un sīpoliem. Agrāk šī ēdiena gatavošanai tradicionāli tika izmantota saulē kaltēta menca, bet šāda delikatese mūsdienas ir reti kur sameklējama, tādēļ pamēģini šo gardo ēdienu pagatavot, izmantojot kūpinātu mencu.
Vistas gaļas un sēņu žuljēns
Sildošais vistas gaļas, smalki sagrieztu sēņu un karsta, kūstoša siera gardums, kuru baudīt kopā ar mutē kūstošu bagetes gabaliņu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, viena no Cālis.lv un Zoombook rīkotā konkursa uzvarētājām.
Gaļas sautējums ar zaļajiem zirnīšiem jeb 'gjuvečs'
Gjuvečs ir bulgāru iecienīts pikants gaļas un dārzeņu sautējums, ko tradicionāli pasniedz ar rūgušpienu.
Desiņu un pupiņu sacepums
Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.
Spageti ar bazilika pesto un krāsainiem tomātiem
Mājās gatavots bazilika pesto gan smaržo, gan garšo daudz labāk, nekā veikalos pirktais. Pat ja nav zaļumu sezona, veikalos ir iespējams iegādāties leknus garšaugus podiņos. Baziliks un ciedru rieksti ar pilnasinīgu sieru veidos pesto, kurš pat vienkāršākos spageti pārvērtīs karaliskā maltītē. Maltītes ideju iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.
Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem
Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.
Krāsaina un koša pica ar ziedkāpostu mīklas pamatni bez miltiem
Šī ir veselīgā picas versija, jo ir bez maizes pamatnes. Taču izpildījuma ziņā ne mazāk sulīga un garda. Savu "odziņu", protams, piešķirs siers, un tāpēc sāls picai nav papildus jāpievieno. Stundas laikā taps maltīte, par kuru īpaši priecāsies bērni. Recepti iesaka gardēde Vineta Kalniņa.
Garenā ķiploku pica jeb maizīte ar rukolu
Pikanta ķiploku un čili pica, kas vairāk gan atgādina plakano maizīti. Pasniedz ar svaigām rukolas lapiņām un ēd kā uzkodu, kopā ar kādu gardu mērci.
Pica ar mocarellu, anšoviem un olīvām Neapoles gaumē
Kārdinošas rauga mīklas picas ar tomātu pastu, mocarellu, anšoviem un olīvām. Interesantākai garšai pievieno arī kaperus.
Tomātu un estragona plātsmaize
Plātsmaizes var būt arī sāļas un ar dārzeņiem. Kāpēc gan nepagatavot šo picai radniecīgo maltīti, kurā uz kraukšķīgas kārtainās mīklas pamatnes izkārtoti apcepti sīpoli, divi sieri un sulīgi tomāti! Patīkamu aromātu našķim piešķirs estragons.
Krāsnī cepts ķirbis ar zilo sieru, tomātiem un valriekstiem
Krāsnī ceptas ķirbja šķēles vislabāk garšos vēl karstas, bet lielās, saulainās ogas fani labprāt šo ēdienu baudīs arī aukstu.
Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu
Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.
Krāsnī cepti dārzeņi ar grūbām un fetas sieru
Ir pilnīgi aplami domāt, ka no dārzeņiem nevar labi paēst. Šajā receptē sulīgi saceptie dārzeņi papildināti ar grūbām, veidojot izcili sātīgu pusdienu vai vakariņu maltīti.
Gardas ribiņas sojas mērces un brūnā cukura marinādē
Ja drēgnākos rudens vakaros gribas uzēst gruntīgāk, tad jāķeras pie ribiņām kreptīgā marinādē. Klāt labi garšos gan kartupeļu biezputra, gan cepti dārzeņi – kas nu kuram smeķē.
Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi
Recepte pavisam vienkārša – krāsnī apcepti kartupeļi, burkāni un sīpoli eļļā. "Kad nav ideju, ko pagatavot vakariņās, bet ēst gribas ļoti, veikalā nav būts – jāiztiek ar to, kas ir mājās," raksta Gundega savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju
Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!
Krāsnī cepti cukīni ar ķirštomātiem un kazas sieru
Vienkārša un sildoša maltīte reizēm, kad ir vēlēšanās apēst ko veģetāru. Krāsnī ceptie cukīni būs īpaši gardi un pikanti, pateicoties čili pārslām.