Tasty - cepumi - 5
Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Miķeļdienas tirdziņi skolās un bērnudārzos ir tradīcija jau vairākās paaudzēs un izskatās, ka uz palikšanu. Ko darīt un gatavot, kad bērns atnāk no skolas un paziņo: "Man rīt būs tirdziņš! Es būšu pārdevējs!"

Es, Kristīne, un mana kolēģe Nikola pārstāvam dažādas paaudzes. Miķeļdienas tirdziņš ir bijis aktuāls mums abām. Man kā mammai, Nikolai kā skolniecei.

Taisnību sakot, manas atmiņas cietajā diskā nav saglabājies fails, ka es būtu kaut ko naktīs cepusi Miķeļdienas tirdziņam. Lielais dēls mani nomierina, ka tas ir tiesa, jo cepis esot viņš pats, kopā ar draugu. Tirdziņš bijis varen plašs – divos stāvos un piedāvājumā daudz un dažādu cepumu.

Nikolas stāsts ir krietni košāks un detalizētāks: “Atceros, garajā starpbrīdī skolas foajē ietērpās krāšņos rudens toņos un tur norisinājās īsts tirgus jandāliņš. Fonā skanēja jestra mūzika. Pārdošanā bija pašceptas kūciņas, končiņas, cepumi un kēksiņi. Notika ne tikai tirgošanās, bija arī dažādas citas aktivitātes. Piemēram, foto stūrītī varēja nofotografēties uz ķirbju fona ar dažādiem stilīgiem tirgus atribūtiem. Skolēni sacentās stafetēs ar kartupeļu maisiem... Ko gatavoju es? Atceros, iepriekšējā vakarā visi šiverējām pa virtuvi – tika pagatavotas gan saldās uzkodas (vafeles ar iebiezināto pienu, kēksiņi, dažādas konfektes uz irbulīšiem, cepumu sēnītes – katru gadu kaut kas cits), gan sāļās uzkodas (mini lavašiņi un sāļie groziņi). Sāļās uzkodas gan pirka tikai skolotājas.

Mana mamma bija sagādājusi arī kases aparātu – ne jau rotaļlietu, bet īsto. Atceros, ka lielākais prieks bija nevis par to, ka nopirka manu darinājumu, bet gan tas, ka varēju cenu iesist kasē un atdot atlikumu. Man tik ļoti patika fīrēties ar sīknaudu! Atnākot mājās, naudiņu iebēru savā krājkasītē. “

Sienas putukrējumā un feju puteklīši


Restorāna “32. augusts” šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs ir tētis bērnudārzniecēm Norai un Ausmai. Gatavošanās Miķeļdienai ir svarīgs pasākums jau pāris gadus. Rūdolfs uzskata, ka gatavošanās Miķeļdienas tirdziņam ir jādara kopā ar bērnu, vēl vairāk – maksimāli daudz jāļauj bērniem virtuvē darboties pašiem: “Protams, bērns virtuvē nozīmē, ka kādam, respektīvi man vai sievai, pēc gatavošanas viss būs jāsavāc un jānotīra. Meitenēm patīk darboties virtuvē ne tikai Miķeļdienas sakarā. Viņām patīk svērt, bērt, maisīt un kult. Diemžēl viņām sanāk arī nobērt garām un izņemt no bļodas mikseri, kas darbojas, tad visas sienas un plaukti tiek "apdāvināti" ar mīklu vai putukrējumu.

Mēs ar sievu uzskatām – ja tirdziņš ir bērnudārzā, bērniem pašiem jāgatavo, nevis mēs viņu vietā sacepsim makarūnus vai kādu citu sarežģītu cepumu. Mūsu meitu dārziņā mazās grupiņas cep, bet pircēji ir no vecākajām. Valūta ir konfektes, lai lielie mācītos skaitīt, bet mazajiem būtu prieks un našķis.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
30 minūtēs pagatavojamie mafini


Taujāts par to, ko šefpavārs iesaka gatavot Miķeļdienas tirdziņam, viņš atbild: “Vienkāršas receptes ar maz sastāvdaļām. Piemēram, nekad nevar nošaut greizi ar auzu pārslu cepumiem, jo tos var papildināt pēc sirds patikas. Tieši tāpat ir ar mafiniem. Es pasen internetā atradu vienkāršu recepti, kur nav vajadzīgas ne olas, ne sviests; samaisīšana 10 minūtes, cepšana – 20 minūtes un mafini gatavi. Tad seko gaidītākā daļa – greznošana. Manas meitas visus krāsainos dekorus sauc par feju un vienradžu mirdzumiņiem un puteklīšiem un dāsni bārsta tos uz mafiniem. Es sakuļu maskrapones krēmu, iepildu konditorejas tūtā, un meitenēm nav lielāka prieka kā spiest to uz kēksiņiem vai vienkārši uz šķīvja un apbērt ar feju puteklīšiem.”

Pirms gatavot, jāsarēķina pašizmaksa


Signes un Raivja Bahšteinu ģimenē aug četri bērni – vecākajam Rafaēlam un jaunākajam, meitai Rotai, Miķeļdienas tirdziņi vairs nav un vēl nav, bet Raivo un Roze otro gadu pēc kārtas andelējas ar pašgatavotiem labumiem.

Ģimene ir bioloģiskās saimniekošanas atbalstītāji un vēstneši – Raivis ir Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas lauksaimniecības politikas eksperts, bet Signe – lektore Latvijas Kultūras akadēmijā. Viņi savā dārzā cenšas daudz ko izaudzēt paši, bet tikai to, ko nevar iegādāties no bioloģiskajiem zemniekiem. Ogres Baltajā skolā, kur mācās Bahšteinu bērni, tirdziņš jau ir noticis. Tas saucas “Rudenāju tirgus” un andelēšanās notiek ārpus skolas telpām, tādēļ par pircējiem var kļūt arī nejaušs garāmgājēji.

“Puika salasīja papriku, ķirbi, savu stendu nosauca “Raivo bio bode". Mēs kopā uzcepām plūmju kūku, bet ar tēti viņš pagatavoja cidoniju dzērienu. Tas bija absolūts hīts, jo ēdamā bija daudz, bet dzeramā nē. Savukārt Roze gatavoja puķu pušķus, stendu nosaucot “Rozes ziedu veikals”, un auzu pārslu cepumus ar šokolādes gabaliņiem, ” pieredzē dalās mamma Signe.

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Bahšteinu ģimenē tirdziņš ir arī lieliska platforma, kā mācīties matemātiku un uzņēmējdarbību. “Pirms sākt kaut ko gatavot, mēs uztaisām tāmi, lai zinātu, kāda ir pārdodamā produkta pašizmaksa, piemēram, viens cepums izmaksā 10 centus, tātad to nevar pārdot par 5 centiem, jo vajag arī peļņu. Peļņa ir ļoti svarīga. Ietirgoto naudu bērni liek kopējā fondā un izlemj, kur to izlietot. Piemēram, pērn viņi aizbrauca ekskursijā uz Tērveti. Tagad domas vēl dalās, bet viena no idejām ir palīdzēt patversmes dzīvniekiem un nopirkt barību,” stāsta vecāki.

Viņi uzsver, ka būtiski ir izvēlēties receptes, kas ir pa spēkam bērnam. Protams, vecāku palīdzība netiek liegta, bet ideja un lielākā daļa izpildījuma gulstas uz pašiem mazajiem tirgoņiem.

Iesaka našķu karaliene


Uzrunājam arī našķu jomas profesionāli Zani Grēviņu jeb Našķoties Zani. Viņai pašai Miķeļdienas tirdziņš nav aktuāls jau gadus divdesmit, bet par to, ka tas joprojām nav zaudējis savu spožumu, liecina gādīgie vecāki, kuri, rūpējoties par bērnu cienastiem, izmanto Zanes blogu un tur atrodamās receptes. Ap Miķeļiem Zanes blogs kļūst īpaši pieprasīts, jo tur var atrast vienkāršas, ātri pagatavojamas un, galvenais, receptes ar bērnības garšu.

Palūdzām Zanei ieteikt trīs iespējamos bestsellerus Miķeļdienas tirdziņam – tiem jābūt gardiem, viegli pagatavojamiem arī bērniem un tik kārdinošiem, ka visi grib tos pirkt!

Lūk, Zanes piedāvājums!

Ilgspēlējošā granola

Šis būs labs pirkums, ko pārnest mājās. Granolas pamatā ierasti ir auzu pārslas, kas papildinātas ar dažādām sēkliņām, žāvētiem augļiem un riekstiem. Granolu var ēst gan ar pienu, gan uzgrauzt čipsu vietā, to iespējams pagatavot pavisam ātri, izdomāt kādu interesantu iepakojumu un oriģināli pārsteigt citus tirdziņa dalībniekus ar veselīgu našķi.

Mēlītes steidzīgajiem

Mēlītes noderēs vissteidzīgākajiem tirdziņa dalībniekiem (precīzāk – viņu vecākiem) visvēlākajā vakara stundā, kad tirdziņa gardumiem jābūt gataviem "tagad". Mēlīšu gatavošanai nepieciešama tikai kārtainā mīkla, ola mīklas apziešanai, cukurs un pūdercukurs, ar kuru tās pārkaisīt pirms pasniegšanas.

Rudens mafini

Mafini ar auzu pārslām, kurus var papildināt ar šokolādi, ogām un augļiem. Ja nepieciešams, cukuru var aizvietot ar medu, kā arī olu aizvietot ar banānu, būs sātīgi un gandrīz pavisam veselīgi tirdziņam piemēroti gardumi.

Lai gardi cepumi, vecākiem pacietība, bērniem prieks, laba andele un tīra virtuve!

Auzu pārslu un mandeļu cepumi ar šokolādes noti

Foto: DELFI

Auzu pārslu cepumi ir našķis, kas ļoti labprāt padodas improvizācijai. Galvenais, lai tev virtuvē atrodas cukurs, auzu pārslas un sviests. Viss pārējais jau ir katra gardēža pārziņā. Viens pievienos riekstus, cits žāvētus augļus, vēl kāds cits šokolādi. Protams, ir daži pamatprincipi, ko vērts atcerēties.

Lasīt vairāk

'Zutiņu' pilngraudu auzu pārslu cepumi

Foto: Z/S "Zutiņi"

Zemnieku saimniecībā "Zutiņi" saimnieko vairākas paaudzes. Kad gribas siltu, vieglu, ātri pagatavojamu našķi, kas garšo visiem, pat bērniem, top auzu pārslu cepumi. Patiesību sakot, bērniem ne tikai garšo – arī pagatavot šos cepumus bērniem ir pa spēkam.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi auzu pārslu cepumi no četrām sastāvdaļām

Foto: Privātais arhīvs

"Es neesmu vienīgā, kurai klasiskās lauku tortes garšo tikai kraukšķīgās auzu pārslu maliņas dēļ. Šie auzu pārslu cepumi atgādina saldo kraukšķi," saka gardēde un "Instagram" konta "Prieks gatavot" autore Silva Kronberga. Vienkārši, saldi un bezgala kraukšķīgi.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie auzu pārslu cepumi

Foto: DELFI

Ja kārojas ko garšīgu un mājās iekrājušās auzu pārslas, pagatavo cepumus! Vai vēl labāk – iedod šo recepti bērniem un lai cep viņi! Papildini ar sēkliņām, šokolādi, sukādēm, riekstiem – vienkāršs un gards našķis!

Lasīt vairāk

Mīksti auzu pārslu cepumi ar ķirbju sēklām

Foto: DELFI

Kad mājās nekā garšīga nav, ļoti iespējams, ka kādā plauktā aizķērusies ne visai mīlēto auzu pārslu paka, kas reti nonāk līdz putras katlam. Ja ledusskapī ir kripatiņa sviesta, tad silti cepumi pie tējas krūzes būs baudāmi jau pēc 20 minūtēm.

Lasīt vairāk

Fiksie auzu pārslu cepumi ar šokolādes gabaliņiem

Foto: Publicitātes foto

Par godu Putras dienai un lai stiprinātu esošās un radītu jaunas putras ēšanas tradīcijas, no 10. līdz 13.oktobrim vairāki restorāni Latvijā pārtapa par Putras vēstniecībām. Restorānā "Terra" bērni, izmantojot auzu pārslas, kopā ar šefpavāru pagatavoja gardus auzu pārslu cepumus ar šokolādes gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un valriekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un valriekstu cepumi – kraukšķīgi, gardi un vienkārši pagatavojami.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – dateļu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu – dateļu cepumi gardam našķim pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Neceptā plūmju siera kūka

Foto: DELFI

Šī ir man ļoti iecienīta recepte, kas atkarībā no sezonas tiek nedaudz pamainīta. Ja vasaras sākumā piedāvāju to pagatavot ar zemenēm un rabarberiem, tad šoreiz jāliek lietā plūmes. Arī šāda garšu kombinācija ēdājiem labpatika, tāpēc recepte godam pienākas arī ''Tasty'' lasītājiem.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: DELFI

Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu un balzāma želejkūka ar auzu pārslu cepumu pamatni un skābā krējuma konfekti

Foto: Publicitātes foto

Atsvaidzinoši un saldi vienlaicīgi - restorāna "Kaļķu vārti" šefpavāra Raimonda Zommera recepte auzu pārslu cepumu un smiltsērkšķu želejas kūkai ar skābā krējuma konfekti.

Lasīt vairāk

Melleņu mafini stundas laikā

Foto: DELFI

Šie mazie, gardie melleņu mafini izdodas vienmēr un garšo burvīgi. Mafini ir maigi, mīksti un patīkami mitri, un karstumā pussašķīdušās mellenes padara mafinus pilnīgi neatvairāmus gan garšas, gan izskata ziņā. Vienkāršs un ātrs veids, kā panašķoties melleņu laikā!

Lasīt vairāk

Banānu mafini: našķis bez sviesta, cukura un miltiem

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Vai iespējams pagatavot saldu kārumu bez miltiem, olām, cukura un sviesta? Jā! Vai tas vispār garšo labi? Absolūti! Nezinātājs pat nepateiks, ka šajā našķī nav nevienas no ierastajām kūku sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Mafini ar žāvētām dzērvenēm un balto šokolādi

Foto: Privātais arhīvs

Baltā šokolāde un dzērvenes ir šo kēksiņu punktiņš uz "i". Pavisam viegli pagatavojami no tā, kas atrodams mājās, līdz ar to vari eksperimentēt ar garšu akcentiem. "Kad bērni vēlas ko gardu, tad top iedvesma," tā par šo kārumu saka receptes autore Sanita Ozoliņa-Liepkalne.

Lasīt vairāk

Mafini ar ķirbju biezeni un balto šokolādi

Foto: DELFI

Kad ķirbju mājās ir vairāk nekā vajag, jāsāk kalt plāni, kā vēl likt lietā lielo ogu. Tieši pēc šādām pārdomām tapa sulīgie mafini, vispirms savārot ķirbja mīkstumu zīdainā biezenī. Rezultātā tapa sulīgi, rudenīgi mafini, ko piekost pie tējas vai kafijas. Un itin nemaz nav jūtama izteikta ķirbja garša! Ja vēlas, mīklai var pievienot arī ogas, riekstus vai ko citu pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss

Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.​

Lasīt vairāk

Sulīgie rabarberu mafini

Foto: Shutterstock

Gards un uz mēles kūstošs gardums, ko patīkami atsvaidzina vasaras garša - rabarberu gabaliņi.

Lasīt vairāk

Veselīgais zirņu 'popkorns'

Skolēnu ģimenēs pierimis priecīgais satraukums par jauna mācību gada sākumu un sācies jaunu izaicinājumu laiks, plānojot skolēnu aktivitātes, pulciņu grafikus un arī ēdienreizes. Lai mazinātu bērnu vēlmi našķoties ar neveselīgām uzkodām brīžos, kad gribas enerģiju, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" iesaka stilīgu un veselīgu uzkodu – turku zirņu un zaļo zirnīšu našķi, kas atgādina sāļo popkornu, taču ir daudz veselīgāks – tam ir daudz vairāk olbaltumvielu un daudz mazāk tauku!

Lasīt vairāk

Saldā desa kā kūka

Foto: DELFI

Ir ēdieni, kas tiek nodoti no paaudzes, paaudzē, un katri nākamie receptes gatavotāji ievieš savas korekcijas un uzlabojumus. Šo našķi mēs pazīstam kā saldo desu. Tā bijusi gan teicams ciemkukulis, gan groziņvakara zvaigzne klases vakaros. Un tā ir labs treniņlaukums mazajiem pavāriem. Šī recepte ir millenium paaudzes izpildījums un pārsteigums X paaudzes mammai.

Lasīt vairāk

Marcipāna bumbiņas

Maigi ietīts aveņu gabaliņos, drupinātos zemesriekstos un kakao pulverī, našķis ir ne tikai kārdinošs, bet arī veselīgs. Skaistās bumbiņas, ko pavisam viegli pagatavot, ir krāsainas, krāšņas un elegantas, un to garša pacels desmit metru virs zemes – garšas baudas virsotnēs. Recepti iesaka "Instagram" profila "Vigan Cakes" autore Vita Stalīdzāne.

Lasīt vairāk

Saldā kukurūza īrisā

Foto: DELFI

Vienkārši un ātri pagatavojums našķis – saldā kukurūza īrisā. Garšos mazākajiem ģimenes kārumniekiem, kā arī noderēs bērnudārzu un skolu tirdziņiem.

Lasīt vairāk

Kokosriekstu skaidiņu cepumi ar žāvētiem mango

Foto: DELFI

Ļoti vienkārši pagatavojami kokosriekstu skaidiņu cepumi, kuru gatavošanai nevajadzēs ne miltus, ne taukvielas. Recepti mūsu ģimenē esam vairākkārt pārbaudījuši dažādās variācijās un atzinuši par ļoti labu esam. Debešķīgi garšos ar kādu krūzi karstas tējas, kafijas vai šokolādes dzēriena.

Lasīt vairāk

Šokolādes biskvīta cepumi

Slavenais pavārs Džeimijs Olivers ir pārliecināts, ka veselīga ēšana nozīmē līdzsvaru. Nav nekas slikts, ja tu laiku pa laikam pusdienās nobaudi pīrāgu vai kūku pie tējas, jo našķi ir patīkama dzīves daļa. Tomēr ir svarīgi saprast, kad mēs pārspīlējam ar saldumu ēšanu. Ar cukuru bagāta pārtika ir jāizbauda, taču tam jānotiek tikai laiku pa laikam - svarīgi ir atcerēties, ka mūsu ikdienas uzturam ir jāsastāv no līdzsvarotas un spēcinošas pārtikas.

Lasīt vairāk

Mājas limonāde 'Tarhūns'

Foto: Shutterstock

Kaut mūsdienās veikalu plauktos plašā izvēlē pieejami dažādi atspirdzinoši dzērieni, tomēr ne viens vien ar siltām jūtām atceras koši zaļo "Tarhūnu" – to īsto, no bērnības. Mājās gatavots "Tarhūns", protams, nevarēs lepoties ar tik jiftīgu krāsu, tomēr, ja vēlies atsaukt atmiņā bērnības garšu un pagatavot gardu un veselīgu spirdzinājumu, tev šī recepte noteikti ir jāizmēģina.

Lasīt vairāk

Mājas ķiršu limonāde

Foto: DELFI

"Mamma, šī limonāde ir tā kā ķiršu kola!" nogaršojuši šo dzērienu, izsaucās bērni. Un viņiem taisnība, jo šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš esot šīs receptes autors, tieši tā arī nosaucis. Izmēģinājām un atzinām par labu esam. Noteikti atkārtosim vēl, jo ķiršu vēl daudz. Tiesa, atkāpāmies no receptes oriģināla, samazinot cukura daudzumu, jo šķita – būs par daudz.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ingvera limonāde

Foto: Shutterstock

Atspirdzinoša, turklāt ļoti veselīga ingvera limonādes recepte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!