Pēc Bertas Palmeres pasūtītām mazkūciņām saviesīga pasākuma vajadzībām uz braunija īsto un pareizo recepti pretendēja daudzi konditori. Vieni publicējās žurnālos un grāmatās, citi sludināja, ka īstā brauniju recepte ir tikai pie viņiem. Skaidrs ir viens – braunijs ir caur un cauri amerikānis, lai kas tam arī būtu sastāvā. Tāpat diezgan liela vienprātība valda, ka braunijs ir tumšās šokolādes našķis un viņa ideālā forma ir kvadrāts. Likt klāt riekstus, smērēt ar aprikožu sīrupu, ēst karstu ar saldējumu vai aukstu ar pārbērtu pūdercukuru, tās jau ir nianses. Cita leģenda vēsta par kādu sievieti Bostonā, kura, šokolādes kūku cepot, ir aizmirsusi piebērt cepamo pulveri, bet tā vietā, lai plēstu sev matus par nepacēlušos kūku, viņa novērtēja blīvās un mitrās kūkas tekstūru un garšu, atzina to par labu esam un pasniedza viesiem.
Braunijam ir arī daudzas versijas un parafrāzes – tas var būt bagātināts gan ar sāļo karameli, gan avenēm vai apelsīnu. To var pārvērst par lielu šokolādes cepumu un tā arī dēvēt – braunija cepums!
Braunijs, tumšo šokolādi aizstājot ar balto, var kļūt par blondo – ne mazāk gardu, bet neierastāku.
"Braunītim" tikai to labāko un treknāko
Savā virtuvē katrs var variēt ar braunija recepti pēc patikšanas. Galvenais ir atrast savu recepti, kas izdodas un garšo. Ja ir pamatbāze, tad piedevas pielikt jau ir mazākā bēda. Galvenais noteikums izcila braunīša pagatavošanā ir pateikt sev, ka nebūs nekādas produktu aizstāšanas, salduma vai taukvielu samazināšanas. Jā, braunijam vajag daudz cukura, vislabāk muskavado, kas dod papildu sulīgumu un garšas nianses. Jā, braunijam teju jāpeld sviestā! Margarīns sviesta vietā, ja vien nav kāda alerģija, ir slikta doma!
Izcili šo uzdevumu pilda šokolādes čipsi, ko var nopirkt specializētos veikalos un lielos iepakojumos. Ja braunijs ir tavs vai tavas ģimenes našķis, tad vērts kādu kilogramu atnest mājās! Noderēs arī citu našķu gatavošanai.
Vafeļu našķis
Krūzīšu kārums
Vienā krūzītē kafija, otrā – braunijs. Vai var būt vēl labāk? Jā, ja tādas krūzītes ir vairākas un fonā sprakšķ kamīnā iemestā malka!
No braunija par mafinu
Ar tieši tikpat labiem panākumiem braunijs ir gatavs kļūt par mafinu. Gatavs pielaikot krēma cepuri un pārvērsties par glazūrkēksiņu.
Saldais amerikānis braunijs gatavs izglābt Latvijas drēgno un drūmo rudeni! Atļausim viņam to!
Šokolādes braunijs ar lazdu riekstiem
Lielisks ziemas kārums, turklāt tik viegli pagatavojams. Kūka būs garšīgāka, ja tā nebūs izcepusies pārāk sausa. Izmanto apmēram 20x20 centimetrus lielu pannu.
Debešķīgie šokolādes cepumi
Ja tu dievini šokolādi, dievināsi arī šos cepumus. Tie ir gluži kā brauniji, tikai plānāki, nedaudz kraukšķīgāki, un pie glāzes piena garšos debešķīgi! Vienīgā bēda, vairāk par diviem grūti apēst, jo ir ļoti sātīgi, bet varbūt labi, ka tā.
Svaigēdāju brauniji
Pavisam citādāks braunijs – bez miltiem, olām un nepieciešamības slēgt iekšā cepeškrāsni. Svaigēdāju braunija pamatā ir dateles, valrieksti un kakao pulveris. To atliks vien pagatavot, nedaudz atdzesēt ledusskapī un varēs baudīt uzreiz.
Šokolādīgie brūnīši ar sāļo karameļu mērci
Krēmīgi, šokolādīgi brūnīši, kas pilnai laimei tiek pasniegti, devīgi pārlieti ar sāļo karameļu mērci, iepriecinās jebkuru saldummīli!
Samtainie 'Nutella' brūnīši no divām sastāvdaļām
Tas šķiet neticami, bet samtaini šokolādīgo un mutē kūstošo "Nutella" brūnīšu pagatavošanai ir nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas! Turklāt ar šo našķi varēs mieloties arī tie, kuriem konstatēta glutēna nepanesamība.
Gardākie šokolādes brauniji
Vienkārši un ātri pagatavojami, mitri un kārdinoši šokolādes brauniji.
Šokolādes brūnīši bez glutēna
Arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība, var ēst kūkas! Piemēram, šos braunijus jeb brūnīšus, pagatavo un izbaudi.
Braunijs ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm
Šokolādes braunijs ir salīdzinoši viegli pagatavojams, tomēr to var pasniegt daudzveidīgi. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane dalās praktiskos padomos, kā dekorēt un pasniegt brauniju kā ikdienā, tā svētkos.
Gardais šokolādes-ķiršu braunijs, kas kusīs uz mēles
Kārumnieku garšas baudījuma virsotne. Par braunijiem var teikt, ka viss vienkāršais ir ne tikai skaists, bet arī garšīgs. Izkusīs uz mēles! Recepti iesaka gardēde Evija Šimanovska-Karlsone.
Šokolādes braunijs ar krēmsieru un avenēm
Ja tev garšo šokolāde un avenes, tad noteikti pagatavo šo sulīgo brauniju! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni
Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.
Šokolādīgie braunija cepumi
"Tie ir visu cepumu karaļi – superšokolādīgi, apkārt kraukšķīgi un iekšā mīksti!" par braunijiem saka Ārija Avota savā jaunajā pavārgrāmatā "Mana mīļākā pavārgrāmata".
Pats gardākais braunijs ar šokolādes glazūru
Braunijs ir tik gards, ka ar vienu gabaliņu nepietiks un būs grūti apstāties no tā baudīšanas. "Esmu gatavojusi daudz brauniju, tik dažādus – ar ogām, riekstiem, pavisam vienkāršus. Bet tik gardu kā šis – nekad iepriekš," – recepti iesaka gardēde Linda Mežale.
Alus braunijs ar zeltainu alus karameli
Tumšais alus braunijam piešķirs sulīgumu un interesantas iesala garšas nianses, bet karamelei – skaisti zeltainu nokrāsu. Recepti kārumniekiem iesaka ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule.
Gardais banānu-dateļu braunijs bez pievienota cukura
Vegānu braunijs ir pilnvērtīgs našķis. Dateles un banāni padarīs to viegli saldenu un nebūs jāpievieno papildu cukurs. Fitnesa trenere Līga Dziļuma šo gardumu piedāvā enerģijas gūšanai un baudai tiem, kas rūpējas par savu augumu.
Saldi skābais brūkleņu braunijs labākai omai
Rudens vakariem piestāv tikko no krāsns izņemtu gardumu smarža, un maz kas uzlabo omu tik efektīvi kā šokolādes aromāts. Saldenās smaržas terapiju vislabāk izbaudi ar brauniju. Vēl krāsnī esot, tas piepildīs dzīvesvietu ar karsti saldu aromātu, kas gribot negribot liks justies labāk. Pēc izņemšanas no krāsns būs grūti atturēties, nenolaužot jau kādu knapi padzisušu gabaliņu.
Mitrais brūnītis ar valriekstiem
Vienkārši pagatavojams našķis – mitrais brūnītis jeb braunijs, kurš pa gabaliņam vien izkusīs mutē. Pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.
Šokolādes brūnītis jeb braunijs
"Ja ir vēlme panašķoties ar ko ļoti gardu un vienkārši pagatavojamu, šī būs īstā recepte, jo kas gan var būt vienkāršāk kā uztapināt brauniju? Receptē izmantotos kokosa un kakao sviestus vari aizstāt ar 150 gramiem saldkrējuma sviesta." – atklāj kulinārijas portāla "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Biešu braunijs ar tumšo šokolādi un valriekstiem
"Braunija jeb šokolādes kēksiņa dzimtene ir ASV, kur 19. gadsimta otrajā pusē "Palmer House Hotel" pēc viesnīcas īpašnieka sievas lūguma izstrādāja īpaši dāmām veltītas šokolādes kūciņas. Brauniju sastāvā bija valrieksti un tos pasniedza ar aprikožu glazūru. Tā kā mūsdienās saldo, cukuroto brauniju receptes ir teju katrā recepšu blogā, es nolēmu savā grāmatā iekļaut īpašu recepti – ne tik saldu, ne tik cukurotu un bez kviešu miltiem. No oriģinālās receptes manis piedāvātajā ir palikuši vien valrieksti," stāsta Ance Anna Šternberga. Viņa "Tasty" lasītājiem piedāvā recepti no savas grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".
Braunijs ar sarkanajām pupiņām un valriekstiem
Par īstiem šefpavāriem kļūstam tad, kad nebaidāmies no negaidītām, sevi un mājiniekus pārsteidzošām pārtikas produktu kombinācijām. Šī kontrastējošā kārumnieku iecienītā "braunija" recepte ir vēl viens solis uz kulinārijas virtuoza pusi. Grūti noticēt, ka pupiņas un šokolāde ir savienojami? Neaizmirstiet, ka šokolāde arī ir gatavota no pupiņām.
Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm
Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.
Braunijs krūzītē nieka trīs minūtēs
Katram reiz pienāk diena, kad ļoti kārojas kas salds. Ja vien mājās ir dažas nepieciešamās sastāvdaļas, tad braunijs krūzītē būs, iespējams, labākais veids, kā remdināt kāri pēc salduma.
Ķiršu braunijs ar krēmsieru
Grēcīgi garšīga šokolādes kūka ar ķiršiem un krēmsiera joslām. Tā iepriecinās gan tevi pašu pie tējas vai kafijas krūzes, gan liks justies īpašiem taviem ciemiņiem.
Braunija siera kūka
Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.