braunijs
Foto: Shutterstock
Saskaņā ar leģendu 2023. gadā braunijs svinēs 130 gadu jubileju. Piedzimis Amerikā, par viņa krustmāti dēvējama Berta Palmere, kuras vīram piederēja viesnīca, un tieši viņa kādam pasākumam par godu pasūtīja konditoram mazu, rokās paņemamu našķi ar šokolādi, riekstiem un aprikožu glazūru. Mazais braunijs ir apceļojis visu pasauli un iekārtojies uz palikšanu top našķu augšgalā.

Pēc Bertas Palmeres pasūtītām mazkūciņām saviesīga pasākuma vajadzībām uz braunija īsto un pareizo recepti pretendēja daudzi konditori. Vieni publicējās žurnālos un grāmatās, citi sludināja, ka īstā brauniju recepte ir tikai pie viņiem. Skaidrs ir viens – braunijs ir caur un cauri amerikānis, lai kas tam arī būtu sastāvā. Tāpat diezgan liela vienprātība valda, ka braunijs ir tumšās šokolādes našķis un viņa ideālā forma ir kvadrāts. Likt klāt riekstus, smērēt ar aprikožu sīrupu, ēst karstu ar saldējumu vai aukstu ar pārbērtu pūdercukuru, tās jau ir nianses. Cita leģenda vēsta par kādu sievieti Bostonā, kura, šokolādes kūku cepot, ir aizmirsusi piebērt cepamo pulveri, bet tā vietā, lai plēstu sev matus par nepacēlušos kūku, viņa novērtēja blīvās un mitrās kūkas tekstūru un garšu, atzina to par labu esam un pasniedza viesiem.

Foto: Shutterstock

Braunijam ir arī daudzas versijas un parafrāzes – tas var būt bagātināts gan ar sāļo karameli, gan avenēm vai apelsīnu. To var pārvērst par lielu šokolādes cepumu un tā arī dēvēt – braunija cepums!

Foto: Shutterstock

Braunijs, tumšo šokolādi aizstājot ar balto, var kļūt par blondo – ne mazāk gardu, bet neierastāku.

"Braunītim" tikai to labāko un treknāko

Foto: Shutterstock


Savā virtuvē katrs var variēt ar braunija recepti pēc patikšanas. Galvenais ir atrast savu recepti, kas izdodas un garšo. Ja ir pamatbāze, tad piedevas pielikt jau ir mazākā bēda. Galvenais noteikums izcila braunīša pagatavošanā ir pateikt sev, ka nebūs nekādas produktu aizstāšanas, salduma vai taukvielu samazināšanas. Jā, braunijam vajag daudz cukura, vislabāk muskavado, kas dod papildu sulīgumu un garšas nianses. Jā, braunijam teju jāpeld sviestā! Margarīns sviesta vietā, ja vien nav kāda alerģija, ir slikta doma!

Un visbeidzot – uz braunijam paredzēto šokolādi nevajadzētu skopoties – vislabāk tumšā un bez citām piedevām.

Izcili šo uzdevumu pilda šokolādes čipsi, ko var nopirkt specializētos veikalos un lielos iepakojumos. Ja braunijs ir tavs vai tavas ģimenes našķis, tad vērts kādu kilogramu atnest mājās! Noderēs arī citu našķu gatavošanai.

Vafeļu našķis

Foto: Shutterstock
Braunijs nav lepns, viņš gatavs pieņemt arī citas formas, ne tikai ierasto kvadrātu. Piemēram, izcils rezultāts ir, braunija mīklu cepot vafeļu pannā. Ēd karstu un ar saldējuma piedevu!
Interesanti, ka skaidrojošajā vārdnīcā "Tēzaurs" šis našķis raksturots kā šokolādes sacepums.

Krūzīšu kārums

Foto: Shutterstock

Vienā krūzītē kafija, otrā – braunijs. Vai var būt vēl labāk? Jā, ja tādas krūzītes ir vairākas un fonā sprakšķ kamīnā iemestā malka!

No braunija par mafinu

Foto: Shutterstock

Ar tieši tikpat labiem panākumiem braunijs ir gatavs kļūt par mafinu. Gatavs pielaikot krēma cepuri un pārvērsties par glazūrkēksiņu.

Saldais amerikānis braunijs gatavs izglābt Latvijas drēgno un drūmo rudeni! Atļausim viņam to!

Šokolādes braunijs ar lazdu riekstiem

Foto: Shutterstock

Lielisks ziemas kārums, turklāt tik viegli pagatavojams. Kūka būs garšīgāka, ja tā nebūs izcepusies pārāk sausa. Izmanto apmēram 20x20 centimetrus lielu pannu.

Lasīt vairāk

Debešķīgie šokolādes cepumi

Foto: DELFI

Ja tu dievini šokolādi, dievināsi arī šos cepumus. Tie ir gluži kā brauniji, tikai plānāki, nedaudz kraukšķīgāki, un pie glāzes piena garšos debešķīgi! Vienīgā bēda, vairāk par diviem grūti apēst, jo ir ļoti sātīgi, bet varbūt labi, ka tā.

Lasīt vairāk

Svaigēdāju brauniji

Foto: Shutterstock

Pavisam citādāks braunijs – bez miltiem, olām un nepieciešamības slēgt iekšā cepeškrāsni. Svaigēdāju braunija pamatā ir dateles, valrieksti un kakao pulveris. To atliks vien pagatavot, nedaudz atdzesēt ledusskapī un varēs baudīt uzreiz.

Lasīt vairāk

Šokolādīgie brūnīši ar sāļo karameļu mērci

Foto: Shutterstock

Krēmīgi, šokolādīgi brūnīši, kas pilnai laimei tiek pasniegti, devīgi pārlieti ar sāļo karameļu mērci, iepriecinās jebkuru saldummīli!

Lasīt vairāk

Samtainie 'Nutella' brūnīši no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Tas šķiet neticami, bet samtaini šokolādīgo un mutē kūstošo "Nutella" brūnīšu pagatavošanai ir nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas! Turklāt ar šo našķi varēs mieloties arī tie, kuriem konstatēta glutēna nepanesamība.

Lasīt vairāk

Gardākie šokolādes brauniji

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami, mitri un kārdinoši šokolādes brauniji.

Lasīt vairāk

Šokolādes brūnīši bez glutēna

Foto: Vida Press

Arī tie, kuriem ir glutēna nepanesamība, var ēst kūkas! Piemēram, šos braunijus jeb brūnīšus, pagatavo un izbaudi.

Lasīt vairāk

Braunijs ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm

Šokolādes braunijs ir salīdzinoši viegli pagatavojams, tomēr to var pasniegt daudzveidīgi. "Tiamo grupas" radošā direktore Daiga Veismane dalās praktiskos padomos, kā dekorēt un pasniegt brauniju kā ikdienā, tā svētkos.

Lasīt vairāk

Gardais šokolādes-ķiršu braunijs, kas kusīs uz mēles

Foto: Shutterstock

Kārumnieku garšas baudījuma virsotne. Par braunijiem var teikt, ka viss vienkāršais ir ne tikai skaists, bet arī garšīgs. Izkusīs uz mēles! Recepti iesaka gardēde Evija Šimanovska-Karlsone.

Lasīt vairāk

Šokolādes braunijs ar krēmsieru un avenēm

Foto: "Kikas virtuve" publicitātes foto

Ja tev garšo šokolāde un avenes, tad noteikti pagatavo šo sulīgo brauniju! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni

Foto: DELFI

Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.

Lasīt vairāk

Šokolādīgie braunija cepumi

Foto: Birdchery and Willow design

"Tie ir visu cepumu karaļi – superšokolādīgi, apkārt kraukšķīgi un iekšā mīksti!" par braunijiem saka Ārija Avota savā jaunajā pavārgrāmatā "Mana mīļākā pavārgrāmata".

Lasīt vairāk

Pats gardākais braunijs ar šokolādes glazūru

Foto: Privātais arhīvs

Braunijs ir tik gards, ka ar vienu gabaliņu nepietiks un būs grūti apstāties no tā baudīšanas. "Esmu gatavojusi daudz brauniju, tik dažādus – ar ogām, riekstiem, pavisam vienkāršus. Bet tik gardu kā šis – nekad iepriekš," – recepti iesaka gardēde Linda Mežale.

Lasīt vairāk

Alus braunijs ar zeltainu alus karameli

Tumšais alus braunijam piešķirs sulīgumu un interesantas iesala garšas nianses, bet karamelei – skaisti zeltainu nokrāsu. Recepti kārumniekiem iesaka ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule.

Lasīt vairāk

Gardais banānu-dateļu braunijs bez pievienota cukura

Vegānu braunijs ir pilnvērtīgs našķis. Dateles un banāni padarīs to viegli saldenu un nebūs jāpievieno papildu cukurs. Fitnesa trenere Līga Dziļuma šo gardumu piedāvā enerģijas gūšanai un baudai tiem, kas rūpējas par savu augumu.

Lasīt vairāk

Saldi skābais brūkleņu braunijs labākai omai

Rudens vakariem piestāv tikko no krāsns izņemtu gardumu smarža, un maz kas uzlabo omu tik efektīvi kā šokolādes aromāts. Saldenās smaržas terapiju vislabāk izbaudi ar brauniju. Vēl krāsnī esot, tas piepildīs dzīvesvietu ar karsti saldu aromātu, kas gribot negribot liks justies labāk. Pēc izņemšanas no krāsns būs grūti atturēties, nenolaužot jau kādu knapi padzisušu gabaliņu.

Lasīt vairāk

Mitrais brūnītis ar valriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojams našķis – mitrais brūnītis jeb braunijs, kurš pa gabaliņam vien izkusīs mutē. Pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Maija Minskere.

Lasīt vairāk

Šokolādes brūnītis jeb braunijs

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Ja ir vēlme panašķoties ar ko ļoti gardu un vienkārši pagatavojamu, šī būs īstā recepte, jo kas gan var būt vienkāršāk kā uztapināt brauniju? Receptē izmantotos kokosa un kakao sviestus vari aizstāt ar 150 gramiem saldkrējuma sviesta." – atklāj kulinārijas portāla "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Biešu braunijs ar tumšo šokolādi un valriekstiem

"Braunija jeb šokolādes kēksiņa dzimtene ir ASV, kur 19. gadsimta otrajā pusē "Palmer House Hotel" pēc viesnīcas īpašnieka sievas lūguma izstrādāja īpaši dāmām veltītas šokolādes kūciņas. Brauniju sastāvā bija valrieksti un tos pasniedza ar aprikožu glazūru. Tā kā mūsdienās saldo, cukuroto brauniju receptes ir teju katrā recepšu blogā, es nolēmu savā grāmatā iekļaut īpašu recepti – ne tik saldu, ne tik cukurotu un bez kviešu miltiem. No oriģinālās receptes manis piedāvātajā ir palikuši vien valrieksti," stāsta Ance Anna Šternberga. Viņa "Tasty" lasītājiem piedāvā recepti no savas grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".

Lasīt vairāk

Braunijs ar sarkanajām pupiņām un valriekstiem

Par īstiem šefpavāriem kļūstam tad, kad nebaidāmies no negaidītām, sevi un mājiniekus pārsteidzošām pārtikas produktu kombinācijām. Šī kontrastējošā kārumnieku iecienītā "braunija" recepte ir vēl viens solis uz kulinārijas virtuoza pusi. Grūti noticēt, ka pupiņas un šokolāde ir savienojami? Neaizmirstiet, ka šokolāde arī ir gatavota no pupiņām.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm

Foto: DELFI

Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.

Lasīt vairāk

Braunijs krūzītē nieka trīs minūtēs

Foto: DELFI

Katram reiz pienāk diena, kad ļoti kārojas kas salds. Ja vien mājās ir dažas nepieciešamās sastāvdaļas, tad braunijs krūzītē būs, iespējams, labākais veids, kā remdināt kāri pēc salduma.

Lasīt vairāk

Ķiršu braunijs ar krēmsieru

Foto: Shutterstock

Grēcīgi garšīga šokolādes kūka ar ķiršiem un krēmsiera joslām. Tā iepriecinās gan tevi pašu pie tējas vai kafijas krūzes, gan liks justies īpašiem taviem ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Braunija siera kūka

Foto: Privātais arhīvs

Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!