braunijs
Foto: Shutterstock
Saskaņā ar leģendu 2023. gadā braunijs svinēs 130 gadu jubileju. Piedzimis Amerikā, par viņa krustmāti dēvējama Berta Palmere, kuras vīram piederēja viesnīca, un tieši viņa kādam pasākumam par godu pasūtīja konditoram mazu, rokās paņemamu našķi ar šokolādi, riekstiem un aprikožu glazūru. Mazais braunijs ir apceļojis visu pasauli un iekārtojies uz palikšanu top našķu augšgalā.

Pēc Bertas Palmeres pasūtītām mazkūciņām saviesīga pasākuma vajadzībām uz braunija īsto un pareizo recepti pretendēja daudzi konditori. Vieni publicējās žurnālos un grāmatās, citi sludināja, ka īstā brauniju recepte ir tikai pie viņiem. Skaidrs ir viens – braunijs ir caur un cauri amerikānis, lai kas tam arī būtu sastāvā. Tāpat diezgan liela vienprātība valda, ka braunijs ir tumšās šokolādes našķis un viņa ideālā forma ir kvadrāts. Likt klāt riekstus, smērēt ar aprikožu sīrupu, ēst karstu ar saldējumu vai aukstu ar pārbērtu pūdercukuru, tās jau ir nianses. Cita leģenda vēsta par kādu sievieti Bostonā, kura, šokolādes kūku cepot, ir aizmirsusi piebērt cepamo pulveri, bet tā vietā, lai plēstu sev matus par nepacēlušos kūku, viņa novērtēja blīvās un mitrās kūkas tekstūru un garšu, atzina to par labu esam un pasniedza viesiem.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!