Gaļasmašīna, mans lielais un bārdainais tētis un es, kurai viņš atļauj gaļasmašīnas vēderā likt apceptus akniņu gabalus. Vēl vairāk, viņš atļauj man ar karoti panašķoties ar samalto masu. Brīdī, kad samaltā masa tika samaisīta ar visādām piedevām un salikta bļodiņās sastingt, man vairs neinteresēja. Fū un pē, aknu pastēte man negaršo! Tad jau labāk gabaliņos saceptas aknas uz baltmaizes, tās bija krietni gardākas!
Es izaugu, pieaugu, iemācījos ēst vārītus burkānus, ceptus sīpolus un olīvas. Arī aknu pastēte man iegaršojās tik ļoti, ka sāku to gatavot pati. Jāteic, ka aknas vispār ir nenovērtēts produkts, jo tas spēj piedāvāt gandrīz visas tās pašas iespējas, ko gaļa "parastā", bet ir krietni lētākas.
Izvēloties aknas, jāņem vērā, ka vistas aknas atšķirsies no cūku aknām gan struktūrā, gan pagatavošanas veidā. Vairāk par aknu īpašībām un atšķirībām var lasīt šeit.
Ko no šī produkta labu pagatavot?
Saprotama lieta, ka var sākt ar klasiku – aknu pastēti. To var ēst gan siltu ar piedevām, gan sapildīt traukos un papildināt sviestmaizes.
Runājot par sviestmaizēm – tām ne vienmēr vajag virsū ziest aknu pastēti. Tīri labi smeķē vienkārši ceptas aknas ar sīpoliem un dažādiem garšaugiem!
Siltas, tikko ceptas aknas ir vienkārši perfektas kombinācijā ar svaigiem salātiem, ko droši var papildināt ar kādu saldu noti, piemēram vīģi vai meloni.
Aknu plācenīši min uz papēžiem pastētei, jo arī ir samērā pieprasīti un bieži gatavoti. Patiesībā šie plācenīši liek kotletēm nervozi mīņāties pie pannas, jo labi un pareizi sagatavoti plācenīši spēj pat "iekabināt" pannas karalienēm – kotletēm.
Saprotama lieta, ka aknas droši var pievienot dažādos stūķos un sautējumos vai pārvērst pagājušā gadsimta ēdnīcu bestsellerā stroganovā vai sīpolu sitenī. Nenoēsties!
Ceptas aknas izcili ļaujas arī dažādām ietīšanām kā lavašā, tā sautētās kāpostu lapās. Galvenais – pievienot pareizās garšvielas un atrast pareizo aknu veidu.
Lai radošs jaunu garšu meklējumu laiks!
Aknu salāti ar marinētu gurķīti
Subprodukti reizēm tiek nepelnīti piemirsti. Bet tad iestājas jautājums par to, ko ēst, kad viss jau bijis un apnicis. Vistu vai tītaru aknu salāti ir ļoti gards un sātīgs paēdiens, kad darbdienā negribas neko cept un šmorēt, tomēr, stāvot pie atvērta ledusskapja, pusdienot arī neliekas stils. Aknu salāti ir lielisks kompromiss starp cenu, garšu un ātrumu.
Sulīgas un maigas kotletes ar cāļa akniņu pildījumu
Ārkārtējai situācijai turpinoties, iespējams, esam piekusuši no ikdienā neskaitāmas reizes gatavotiem ēdieniem. "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs atgādina, ka var spēlēties gan ar garšām, gan ar dažādu valstu virtuvēm.
Mencu aknu salāti uz tostermaizes vai pildīšanai groziņos svētku galdā
Salātus vari baudīt kopā ar grauzdētu maizi vai pildīt sāļajos groziņos un pasniegt uz Ziemassvētku galda. Tik vienkārši pagatavojami, bet ar knifiņu. Recepti iesaka gardēde Sandija Zeltiņa.
Aknu salāti ar kartupeļiem un marinētiem gurķiem
Klasiski, ļoti sātīgi aknu salāti no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām labi piesies dūšu gan ikdienā, gan svētku reizēs. Recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.
Kārtainie mencu aknu salāti svētku galdam
Kad rasols un siļķe "kažokā" apnikuši, izmēģini ko jaunu – salātu kārtojumu ar mencu aknām. Šī kārtojuma pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte svētku galdam.
Fiksie mencu aknu salāti ar olīvām un majonēzi
Dažās minūtēs pagatavojamos mencu aknu salātus varēsi izmantot dažādos veidos – ziest uz brokastu maizītēm, vai ballītēs izmantot kā lavaša vai sāļo groziņu pildījumu.
Figūrai draudzīgais aknu un ķirbju suflē
"Recepte nav sarežģīta, nav arī laikietilpīga, bet rezultātā iegūstam gardu un aromātisku ēdienu, ko var pasniegt gan siltu - ar jogura mērci, gan aukstu - liekot uz maizītēm ," skaidro receptes autore Tatjana savā "Instagram" kontā, kurā viņa dalās ar veselīgām un figūrai draudzīgām receptēm.
Soli pa solim: mājās gatavota aknu pastēte
"Vīrs man uzdeva jautājumu, kāpēc veikala pastētes garšo tā, it kā aknas nebūtu pat blakus stāvējušas? Kad atklāju viņam sastāvdaļas, kuras izmantoju, mājās gatavojot pastēti, vīrs sāka sirsnīgi smieties – nu viņam viss esot tapis skaidrs," pārbaudītu aknu pastētes recepti un gatavošanas knifus atklāj vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.
Video recepte: Stirnas aknu pastēte šefpavāra Jāņa Zvirbuļa izpildījumā
"Kas tad ir nepieciešams, lai pagatavotu ideālu pastēti? Labs garastāvoklis, labs mednieks un labi produkti!" – tā stirnas aknu pastētes recepti "Facebook" grupā "Hunting.lv" piesaka šefpavārs Jānis Zvirbulis.
Ceptas medījuma aknas ar sīpoliem
Ceptas aknas ir tradicionāls ēdiens uzreiz pēc medībām, tad gatavo aknu mērci ar saldo krējumu. Ziemā ēdienu papildina ar skābētiem kāpostiem. Recepti iesaka Mednieku un makšķernieku kluba "Zaube" biedrs Druvis Legzdiņš sadarbībā ar Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komandu.
Krāsnī cepta aknu un gaļas pastēte ar ķiplokiem un rozmarīnu
Aromātiskā aknu un gaļas pastēte, pateicoties cepšanai krāsnī, iemantos īpaši kārdinošu garoziņu un patīkamu struktūru.
Ādažu pildītā lielmaize
Stiprā dzimuma pārstāvji noteikti būs sajūsmā par Ādažu lielmaizi, kas pildīta ne vien ar divu veidu gaļām, bet arī ar aknu pastēti, sieru un kādu kreftīgu mērcīti.
Zaļumu salāti ar ceptām vistu akniņām
Klasiskos zaļumu salātus vasaras sākumā varētu ēst pat trīs reizes dienā. Bet ko iesākt, kad tirgus un dobes aicina šņakstināt zaļumus, bet krējuma aizdars jau apnicis? Kvalitatīva olīveļļa ar citronu garšu un ceptas vistu aknas kliedēs garlaicību virtuvē!
Vienkāršā vistu aknu pastēte ar sīpoliem un baltvīnu
Klasisks smēriņš uz brokastu maizes ir aknu pastēte. Paštaisīta pastēte ir daudz garšīgāka un arī lētāka. Un skaidri zināsi, ka tajā nav ādu, tauku un gaļas atgriezumu.
Vistu aknu pastēte ar burkāniem
Garšīgām maizītēm vistu aknu pastēte ar burkāniem.
Ragū portugāļu gaumē
Sātīgs gaļas un aknu ragū portugāļu gaumē – pasniedzams ar baltmaizi vai rīsiem.
Gardais aknu stroganovs ar kausēto sieru
Gardai maltītei aknu stroganovs ar sīpoliem, sēnēm un sālītiem gurķiem.
Vistu akniņu salāti ar sviestā ceptu bumbieri un balzamiko krēmu
Šie salāti piestāvēs gan nesteidzīgām brīvdienu brokastīm, gan svētku galdam. Balzamiko krēms un sviestā cepts bumbieris lieliski papildina vistu akniņas, radot īpaši izsmalcinātu garšu salikumu. Ja iecerēts, ka salātus baudīs tikai pieaugušie, tad īpaši gardi būs, ja dekorēsi tos ar konjakā mērcētām rozīnēm.
Vistu akniņu salāti ar grauzdiņiem un sinepju–apelsīnu mērci
Ļoti vienkārši, bet īpaši gardi vistu akniņu salāti ar aromātisku sinepju–apelsīnu mērci. Šos salātus vari papildināt arī ar sulīgiem augļiem – vīnogām un apelsīna šķēlītēm.
Vistu akniņu salāti ar rukolu un kivi
Ļoti ātri pagatavojami salāti gan ikdienai, gan svētku galdam. Maigās vistu akniņas lieliski papildina kivi skābums un pikantā rukola.
Siltie vistu akniņu salāti ar šampinjoniem un vīnogām
Sviestā apceptas visu akniņas ar kraukšķīgu šķiņķi, siltām vīnogām un šampinjoniem. Īsta delikatese bagātīgam vakariņu galdam vai svētku mielastam.
Aknas krējuma – sīpolu mērcē
Aknas krējuma – sīpolu mērcē. Kā radītas kārtīgām pusdienām vai vakariņām!
Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.
Fantastiski garšīgi makaronu salāti ar ceptu ķirbi un divu veidu akniņām
"Manu ciemiņu, draugu un paziņu vispieprasītākie salāti ar makaroniem. Izskatās ļoti labi un garšo arī lieliski," par savu recepti raksta Aigars. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.
Vienkāršās aknu kotletes
Klasisko kotlešu cienītājiem vērts savu ēdienkarti dažādot ar šādām kotletēm, kas visai iecienītas bija pirms daudziem gadiem, bet nepelnīti aizmirstas mūsdienu virtuvē. Aknu kotlešu gatavošanai var izmantot vistas, cūkas un arī liellopa aknas, atkarībā no gaumes. Vairāk par aknu piemērošanu ēdienam un to gatavošanu var lasīt šeit.
Ceptas cāļu akniņas ar sēnēm un tomātiem
Ceptas cāļu aknas ar sēnēm un tomātiem var pasniegt kā uzkodu ar grauzdiņiem vai kā pamatēdienu, tās pasniedzot ar kartupeļiem.
Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem
Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.
Ceptas cāļa akniņas konjakā pēc 19. gadsimta franču receptes
Ceptas vistu aknas var izmantot kā uzkodu kopā ar salātiem vai kā pamatēdienu ar tvaicētiem dārzeņiem. Cepšanai tiek izmantoti pīļu tauki, bet tie varētu būt arī zosu tauki, cūku tauki, sviests vai eļļa. Garšas buķete būs visgardākā, ja izmantos pīļu vai zosu taukus.
Aknu plācenīši
Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.
Aknu pastēte bērniem
Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pastiprinātu uzmanību pārtikas produktu sastāvam sāk pievērst tad, kad ģimenē paradās bērniņš. Sak, paši jau varam ēst šo un to, bet mazajam cilvēciņam tomēr gribas dot vislabāko. Tādēļ daudzi jaunie vecāki iecienījuši Berga bazāra pastāvīgos tirgotājus – bioloģiski sertificēto zemnieku saimniecību "Laukgaļi", kas sestdienās uz Rīgu ved gan olas, gan cāļa gaļu, gan dažādus subproduktus un majās gatavotu gardu, maigu aknu pastēti.
Vistas akniņas krēmīgi saldskābā mērcē
Vienkārša recepte slinkai svētdienas pēcpusdienai. Izrādās, maigās cāļa akniņas itin labi sader ar saldskābo tomātu mērci un tagliatelle pastu.