kāpostu tīteņi
Foto: Shutterstock
"Ielāps uz ielāpa, ne adatas dūriena," tā latviešu tautas mīklās tiek aprakstīta kāpostgalva. Ielāpi šim rudens dārzenim varen gardi – kā sautējami, tā vārāmi, kā svaigi graužami, tā skābējami. Šmorējami, sacepami, rīvējami un par ietinamo materiālu izmantojami. Tie ir viņi - kāposti!

Kāposti ir varena un stipra dzimta – tur ir gan stingrie galviņkāposti, gan krokotie virziņkāposti. Šī saime lepojas kā ar ziedkāpostiem un brokoļiem, tā mazītiņiem Briseles kāpostiņiem un ārzemniekiem – pačkoju un kalē kāpostu. Starp citu – kolrābis arī ir kāposts. Tam gan vairāk kacena nekā lapu, bet kāposts viņš ir.

Taču šoreiz uz pjedestāla galviņkāposts . Futbolbumbas apaļumā un izmērā, nereti pat pārsniedzot. Uh! Ar šo bumbu var spēlēt un uzvarēt kā zupas , tā salātu disciplīnā! Kāposts var! Un kāpostam sanāk – riktīgi labi sanāk!

Salātu varonis

Foto: Shutterstock


Tikt pie svaigu kāpostu salātiem var ātri – vajag tikai asu nazi, rīvi, ēveli vai virtuves kombainu. Jo smalkāk sagriezīs, jo gardāk būs! Nedaudz eļļas, nedaudz sāli un var šņakāt iekšā. Taču kāposts nav lepns – labprāt draudzējās arī ar citiem dārza un meža labumiem. Burkāni, āboli, ķiploki, paprika brūklenes, dzērvenes.... rindā uz kāposta draudzību stāv daudzi, un kāpostam labi sanāk draudzēties.

Zupas sabiedrotais

Foto: Shutterstock


Līdzīgi kā salātos, arī zupās kāposts jūtas labi. Viņš ļoti labi apzinās, ka spēj dot kā garšu, tā masu un galvenais, sāta sajutu. Kāposts gatavs kļūt kā par veģetāras, tā gaļas zupas pamatu. Viņam nav problēmu tapt sablendētam biezzupā un labprāt greznojas arī ar frikadeļu pogām.

Pannas ķēniņš


Foto: Shutterstock

Kāpostam patīk sildīt sānus karstā pannā un taukvielās. Ļoti vienkāršs un gards veids ir sagriezt kāpostu apaļās šķēlēs, izmērcēt olā un garšvielās un cept kā karbonādes.
Foto: Shutterstock

Droši var arī sarīvēt un cept plāceņos. Kopā ar skābu krējumu garšo vienkārši pasakaini!

Lokans un gards

Foto: Shutterstock


Kur kāposti, tur kāpostu tīteņi! Te bez variantiem! Kāpostu lapās savīstītā gaļa, rīsi, sēnes, dārzeņi sautējoties kļūst īpaši sulīgi. Tīteņu smeķis mainās no pievienotās mērces – tā var būt kā tomātu, tā krējuma, maiga vai pikanta.

Nav laika, gribēšanas vai pārliecības par tīteņu gatavošanu – slinkie tīteņi gatavi palīdzēt. Te kāposts smalki, smalki jāsakapā, jāiemaisa pildījumā un jāsaveļ bumbās, ko vēlāk apcept un izsautēt!

Pīrāgos un tartēs

Foto: Shutterstock

Kāposti noder ne tikai kā ietinamais materiāls, tie paši labprāt ļaujas ietīties, piemēram, pīrādziņos. No ārpuses tie maldina ar savu radinieku – speķpīrāgu– formu, bet iekšpusē caur un cauri veģetāri!

Foto: Shutterstock

Kāposti labprāt līdz darbojas arī lielu un apaļu pīrāgu tapšanā. Viņi to var! Viņiem tas patīk! Tartes, kiši, lieli plāceņi – dodiet kāpostam iespēju!

Gādīgais ziemas krājumu veidotājs

Foto: Shutterstock

Nevar nepieminēt veidu kā kāposts parastais kļūst par skarbo, sālī, garšaugos un garšvielās rūdīto kāpostu, proti – skābēšanu. Brīdī, kad kāposts ieskābēts tas gatavs līdzdarboties visās augšminētajās receptēs, piešķirot tām asāku un skarbāku noti. Skābēt var kā rīvētus, tā veselus, tikai jāatceras izņemt kacens.

Neaizmirstam violeto brāli!

Foto: Shutterstock

Visi augšminētie varoņdarbi pa spēkam arī sarkanajam kāpostam. Visizcilāk tas, protams, izskatās salātos. Sautējot un vārot košā krāsa paliek pelēka. To var aizkavēt pievienojot ēdienam etiķi un dažādus skābus produktus, piemēram ābolu sulu.

Lai ražena kāpostu balle virtuvē!

Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu

Foto: Vida Press

Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci

Foto: Vida Press

Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.

Lasīt vairāk

Kāpostu sacepums ar tomātiem un siera 'cepuri'

Foto: Shutterstock

Pusdienām vai launagam, ēdienkartes dažādošanai noderēs šī kāpostu sacepuma recepte.

Lasīt vairāk

Frikadeles kāpostlapu mundierī

Ārzemju radinieks mūsu pašu kāpostu tīteņiem. Pasniedz kopā ar rīsiem, tomātu salātiem un savu iemīļoto čatniju. Šai receptei vislabāk izmantot mazāku kāpostu lapiņas.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Foto: mosfood

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Viltotie kāpostu tīteņi

Foto: DELFI

Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu

Foto: Shutterstock

Kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu ir kā radīti sātīgām vakariņām, it īpaši, ja pasniegsi tos ar skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.

Lasīt vairāk

Fritēti kāpostu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē

Foto: DELFI

"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo tieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Lasīt vairāk

Vienkāršie burkānu un kāpostu salāti ar majonēzi un krēmsieru

Foto: Publicitātes foto

Kāposti un burkāni ir vieni no gada aukstajos mēnešos pieejamākajiem un maciņam draudzīgākajiem dārzeņiem. Lai maltītei piešķirtu vitamīnu devu, pagatavo sulīgus kāpostu un burkānu salātus.

Lasīt vairāk

Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru, kas nekad nepiedeg un vienmēr izdodas uz goda.

Lasīt vairāk

Kāpostu pīrāgs ar vārītām olām un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Rauga mīklas pīrāgs ar sulīgu svaigo kāpostu, cieti vārītu olu un zeltaini apceptu sīpolu pildījumu īstam garšu baudījumam.

Lasīt vairāk

Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes

Foto: Laura Šmideberga

Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Lasīt vairāk

Kāpostu un gaļas kotletes dārzeņu mērcē

Foto: DELFI

Sātīgas un garšīgas pusdienas visai ģimenei, turklāt lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus tiem, kuri no šīs produktu grupas parasti atturas. Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem

Foto: Shutterstock

Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!