Kāposti ir varena un stipra dzimta – tur ir gan stingrie galviņkāposti, gan krokotie virziņkāposti. Šī saime lepojas kā ar ziedkāpostiem un brokoļiem, tā mazītiņiem Briseles kāpostiņiem un ārzemniekiem – pačkoju un kalē kāpostu. Starp citu – kolrābis arī ir kāposts. Tam gan vairāk kacena nekā lapu, bet kāposts viņš ir.
Taču šoreiz uz pjedestāla galviņkāposts . Futbolbumbas apaļumā un izmērā, nereti pat pārsniedzot. Uh! Ar šo bumbu var spēlēt un uzvarēt kā zupas , tā salātu disciplīnā! Kāposts var! Un kāpostam sanāk – riktīgi labi sanāk!
Salātu varonis
Tikt pie svaigu kāpostu salātiem var ātri – vajag tikai asu nazi, rīvi, ēveli vai virtuves kombainu. Jo smalkāk sagriezīs, jo gardāk būs! Nedaudz eļļas, nedaudz sāli un var šņakāt iekšā. Taču kāposts nav lepns – labprāt draudzējās arī ar citiem dārza un meža labumiem. Burkāni, āboli, ķiploki, paprika brūklenes, dzērvenes.... rindā uz kāposta draudzību stāv daudzi, un kāpostam labi sanāk draudzēties.
Zupas sabiedrotais
Līdzīgi kā salātos, arī zupās kāposts jūtas labi. Viņš ļoti labi apzinās, ka spēj dot kā garšu, tā masu un galvenais, sāta sajutu. Kāposts gatavs kļūt kā par veģetāras, tā gaļas zupas pamatu. Viņam nav problēmu tapt sablendētam biezzupā un labprāt greznojas arī ar frikadeļu pogām.
Pannas ķēniņš
Kāpostam patīk sildīt sānus karstā pannā un taukvielās. Ļoti vienkāršs un gards veids ir sagriezt kāpostu apaļās šķēlēs, izmērcēt olā un garšvielās un cept kā karbonādes.
Droši var arī sarīvēt un cept plāceņos. Kopā ar skābu krējumu garšo vienkārši pasakaini!
Lokans un gards
Kur kāposti, tur kāpostu tīteņi! Te bez variantiem! Kāpostu lapās savīstītā gaļa, rīsi, sēnes, dārzeņi sautējoties kļūst īpaši sulīgi. Tīteņu smeķis mainās no pievienotās mērces – tā var būt kā tomātu, tā krējuma, maiga vai pikanta.
Nav laika, gribēšanas vai pārliecības par tīteņu gatavošanu – slinkie tīteņi gatavi palīdzēt. Te kāposts smalki, smalki jāsakapā, jāiemaisa pildījumā un jāsaveļ bumbās, ko vēlāk apcept un izsautēt!
Pīrāgos un tartēs
Kāposti noder ne tikai kā ietinamais materiāls, tie paši labprāt ļaujas ietīties, piemēram, pīrādziņos. No ārpuses tie maldina ar savu radinieku – speķpīrāgu– formu, bet iekšpusē caur un cauri veģetāri!
Kāposti labprāt līdz darbojas arī lielu un apaļu pīrāgu tapšanā. Viņi to var! Viņiem tas patīk! Tartes, kiši, lieli plāceņi – dodiet kāpostam iespēju!
Gādīgais ziemas krājumu veidotājs
Nevar nepieminēt veidu kā kāposts parastais kļūst par skarbo, sālī, garšaugos un garšvielās rūdīto kāpostu, proti – skābēšanu. Brīdī, kad kāposts ieskābēts tas gatavs līdzdarboties visās augšminētajās receptēs, piešķirot tām asāku un skarbāku noti. Skābēt var kā rīvētus, tā veselus, tikai jāatceras izņemt kacens.
Neaizmirstam violeto brāli!
Visi augšminētie varoņdarbi pa spēkam arī sarkanajam kāpostam. Visizcilāk tas, protams, izskatās salātos. Sautējot un vārot košā krāsa paliek pelēka. To var aizkavēt pievienojot ēdienam etiķi un dažādus skābus produktus, piemēram ābolu sulu.
Lai ražena kāpostu balle virtuvē!
Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.
Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci
Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.
Kāpostu sacepums ar tomātiem un siera 'cepuri'
Pusdienām vai launagam, ēdienkartes dažādošanai noderēs šī kāpostu sacepuma recepte.
Frikadeles kāpostlapu mundierī
Ārzemju radinieks mūsu pašu kāpostu tīteņiem. Pasniedz kopā ar rīsiem, tomātu salātiem un savu iemīļoto čatniju. Šai receptei vislabāk izmantot mazāku kāpostu lapiņas.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
Kāpostu-burkānu plācenīši
Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.
Viltotie kāpostu tīteņi
Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm un griķiem
Ļoti gardi kāpostu tīteņi, kas pildīti ar mazliet citādākām sastāvdaļām – griķiem un sēnēm. Pasniedz, kamēr vēl silti – ar zaļumiem un kādu auksta skābā krējuma karoti.
Kraukšķīgi kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu
Kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu ir kā radīti sātīgām vakariņām, it īpaši, ja pasniegsi tos ar skābo krējumu.
Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām
Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.
Fritēti kāpostu pīrādziņi
Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.
Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē
"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo tieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.
Sarkano kāpostu un ābolu salāti
Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.
Vienkāršie burkānu un kāpostu salāti ar majonēzi un krēmsieru
Kāposti un burkāni ir vieni no gada aukstajos mēnešos pieejamākajiem un maciņam draudzīgākajiem dārzeņiem. Lai maltītei piešķirtu vitamīnu devu, pagatavo sulīgus kāpostu un burkānu salātus.
Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru
Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru, kas nekad nepiedeg un vienmēr izdodas uz goda.
Kāpostu pīrāgs ar vārītām olām un ceptiem sīpoliem
Rauga mīklas pīrāgs ar sulīgu svaigo kāpostu, cieti vārītu olu un zeltaini apceptu sīpolu pildījumu īstam garšu baudījumam.
Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes
Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.
Kāpostu un gaļas kotletes dārzeņu mērcē
Sātīgas un garšīgas pusdienas visai ģimenei, turklāt lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus tiem, kuri no šīs produktu grupas parasti atturas. Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.
Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem
Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.