Foto: Shutterstock

Olas ir viegli pieejams un maciņam draudzīgs produkts, kuru var izmantot, gatavojot ne tikai brokastis, bet arī pusdienas un pat vakariņas. Turklāt, olas ir veselīgs produkts, kas satur daudz proteīna, kā arī vērtīgas minerālvielas un vitamīnus.

Kāpēc tieši olu ēdieni? Jo olas ir viens no tiem produktiem, kuras ir bagātas ar proteīnu, kas ir svarīgs gan cilvēka organisma dzīvības procesiem, gan arī sāta sajūtai kopumā.

"Viena no svarīgākajām lietām ir tas, cik paēdis cilvēks jūtas visas dienas garumā. Ja viņš ir sabalansējis savu uzturu un ēd regulāri, nevajadzētu būt tā, ka viņam gribas uzkost starp ēdienreizēm," stāsta uztura treneris Mārtiņš Bidiņš.

Pēc Bidiņa vārdiem, tas ir perfektākais rādītājs, kas pastāv. Tas parāda, cik katrs cilvēks reāli ēd un vai viņa uzturā pietiek olbaltumvielas, dārzeņi un viss pārējais, kā arī kalorijas kā tādas. Tāpat, cilvēks noteikti var sekot līdzi savam svaram – ja ir sabalansēts uzturs, svars nemainās.

Vēl viens rādītājs, kuram katrs cilvēks var sekot, ir enerģijas līmenis – ja vakarā trūkst enerģijas, tad, visticamāk, arī uzturā kaut kas trūkst un cilvēks nav pietiekamā daudzumā uzņēmis vajadzīgās uzturvielas.

Runājot par galvenajiem principiem, kas jāievēro, veidojot sabalansēto uzturu, Bidiņš atgādina, ka ir ļoti svarīgi regulāri paēst, bet regularitāte katram ir individuāla.

"Paēst vajadzētu no divām līdz četrām reizēm dienā, neizlaižot ēdienreizes savas aizņemtības vai slinkuma dēļ. Pēc ēdienreizes ir jābūt sāta sajūtai – tā, lai turpmākās trīs, četras, piecas stundas negribas ēst," stāsta uztura treneris.

Viņš arī piebilst, ka šķīvja saturam vajadzētu būt sabalansētam, proti, jābūt adekvātam daudzumam olbaltumvielu un pārējais saturs ir pakārtots tam.

"Vismaz ceturtdaļai no šķīvja jābūt olbaltumvielām – nav svarīgi, vai tās ir olas vai gaļa, vai biezpiens. Protams, būtu labi, lai būtu arī dārzeņi vai augļi, par ko daudzi aizmirst. Un tad pārējās lietas – kartupeļi, rīsi, makaroni vai jebkas tamlīdzīgs," saka Bidiņš.

Pēc viņa vārdiem, gaļa ir labs olbaltumvielu avots, bet noteikti nav vienīgais. Precīzi tikpat labas olbaltumvielas ir olas un arī piena produkti – biezpiens, piens, vai, piemēram, jogurts ar augstu olbaltumvielu saturu.

Latvijas Apvienotā putnkopības nozares asociācija, kas Latvijā un Lietuvā īsteno Eiropas Savienības finansēto izglītojošo kampaņu "Olas ir spēks!", piedāvā vienkārši pagatavojamas olu ēdienu receptes katrai nedēļas dienai. Lai pagatavotu šos ēdienus, nav vajadzīgas īpašas kulinārijas prasmes vai speciāls aprīkojums. Turklāt, katra ēdiena pagatavošana neaizņems ilgāk par pusstundu. Lai labi garšo!

Ideja pirmdienas brokastīm – omlešmaizītes ar sieru un šķiņķi

Šīs vienkāršās un gardās omlešmaizītes būs lieliskas ne tikai brokastīs, bet arī vēlās brokastīs, pusdienās vai launagā.
Lasīt recepti

Otrdienai – olu vraps marokāņu gaumē

Varbūt ir pienācis laiks izmēģināt kaut ko eksotiskāku! Pusdienām vai vakariņām var pagatavot veselīgu vrapu jeb tīstoklīti marokāņu gaumē.
Lasīt recepti

Trešdien: makaroni ar brokoļiem un olām


Nedēļas vidū pusdienām vai vakariņām piestāv makaroni, kuri lieliski garšo kopā ar dārzeņiem un olām. Starp citu, tos var paņemt līdzi uz darbu veselīgām pusdienām.
Lasīt recepti

Ceturtdien: brokastu burito

Kad nedēļa iet uz beigām, gribas kaut ko ātri pagatavojamu, taču maciņam un veselībai draudzīgu. Mums ir risinājums – meksikāņu virtuves pērle burito!
Lasīt recepti

Piektdien: kartupeļu omlete ar tunci un fetas sieru

Pēdējā darba nedēļas dienā pagatavo sātīgu omleti ar dārzeņiem, tunci un sieru. Tā dos spēku visai dienai!
Lasīt recepti

Sestdien: cepti rīsi ar olām un dārzeņiem

Ideja vieglām un sātīgām sestdienas pusdienām vai vakariņām – pagatavo rīsus ar dārzeņiem un olām.
Lasīt recepti

Ātrā svētdienas rīta olu 'pica'


Ja svētdienas rītā ir vēlēšanās apēst picu, nav jāzvana kurjeram – to var ātri un vienkārši pagatavot no olām!
Lasīt recepti

Bonuss: ideja salātiem, ko paņemt līdzi pusdienās!

Viegli pagatavojami olu salāti ar dārzeņiem, ko paņemt līdzi pusdienām uz darbu vai universitāti.

Sastāvdaļas:

  • 120 g spinātu
  • 50 g gurķu
  • 75 g ķiršu tomātu
  • 82 g konservētu turku zirņu
  • 2 cieti vārītas olas

Mērcei:

  • 60 ml olīveļļas
  • 2 ēdamkarotes (30 ml) etiķa
  • 1 ēdamkarote (15 ml) lociņu
  • 1 tējkarote (5 ml) sinepju
  • pustējkarote (2,5 ml) medus
  • Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Spinātus, gurķus, tomātus, turku zirņus un vārītas olas saliek plastmasas traukā.

2. Mērcei sakuļ eļļu, etiķi, lociņus, sinepes, medu, sāli un piparus. Ielej atsevišķā plastmasas traukā; iesaiņo kopā ar salātiem.

3. Lai iegūtu papildu proteīnu, salātiem var pievienot sagrieztu vārītu vistas krūtiņu vai citas gaļas gabaliņus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!