Pildīti dārzeņi nav recepte, ko pagatavot ātri. Jāvelta laiks grebšanai, pildījuma sagatavošanai un vēl jāizsautē. Taču brīdī, kad ar dažādiem labumiem piestumtais dārzenis kūp un smaržo, ir žēl, ka nepagatavoji vairāk!
Ēdot ārpus mājas, man roka neceļas maksāt par kartupeļiem vai makaroniem, jo tos taču es pati mājās varu uzvārīt, bet, pasūtot pildītos dārzeņus, man plakstiņš pat nenoraustās, jo zinu, cik laika un darba tas prasa. Pildīti dārzeņi man garšo, bet, lai pagatavotu tos mājās, man vienmēr ir nedaudz jāsaņemas, jo tas prasa vairāk laika nekā krāsnī cepti dārzeņi vai kāds sautējums. Taču, ja ķeros klāt, tad sapildu dikti daudz, lai var visu nedēļu ēst. Gluži kā bērzu sulu laikā jāizdzer spaini sulas, tā man drēgnajā rudens dekādē vajag katlu ar pildītām paprikām. Pildīta paprika laikam ir vienīgais gardais paprikas pagatavošanas veids, jo svaiga man tā ieņem to nepatikas vietu tur, kur citiem ierindojusies kinza.
Saprotams, ka ir arī ātrākas receptes, kā sapildīt dārzeņus. Vienu tādu es pirms vairākiem gadiem nošpikoju no draudzenes Lauras vīra, kurš, kamēr dāmas malkoja vīnu, žiglām roku kustībām izgreba kabaču laivu, papildināja ar visu, kas pieejams un viņaprāt gards, – kūpinātu zivi, sīpoliem, tomātiem, kabača miesu, sajauca ar olu, pārbēra ar sieru un krāsnī iekšā! "Saulkrastu laiva" – tā es nodēvēju šo pildīto gardumu, bet mans vīrs, kad mums uz palodzes ieviesies kāds kabacis, saka: "Vai nav laiks Ikaunieka laivai?" Nenoēsties!
Visbrīnišķīgākais šajā visā dārzeņu pildīšanas stāstā ir tas, ka gards ir ne tikai pildījums, bet arī pildāmais trauks.
Kur pildīt?
Pildīšanas iespējas ir bezgalīgas! Faktiski pildīt var jebkurā dārzenī, kam var izgrebt viduci, izveidojot bļodiņu. Saprotama lieta, ka pildīto dārzeņu karaļvalstī līderi ir paprikas un pipari, jo tiem vidus jau ir tukšs, atliek tikai nogriezt cepurīti un izņemt sēklas. Lieliski ir pildīti sīpoli, jo pēc cepšanas un sautēšanas tiem pazūd sīvums. Pildīt var bietes, kāļus un rāceņus. Uz pildīšanu mīņājas arī garie dārzeņi – kabači un baklažāni. Tie prasīties prasās, lai tos pārvērš gardās un sātīgās laivās. Ja ir krietni pāraudzis kabacis, tad var izmēģināt to sagriezt milzu apaļās šķēlēs, izņemt vidu, ko aizpilda ar vēlamo pildījumu un likt cepeškrāsnī.
Patisons, tomāts, kartupelis? Ņemam tik grebjamo un uz priekšu!
Īpašs stāsts ir ķirbja pildīšana. Lielā un oranžā dārza oga izsautēs jebko, kas būs sapildīts, supersulīgi. Neviena tažīna vai sautējamais katls nepaveiks to tik labi kā ķirbis.
Ar ko pildīt?
Gluži tāpat kā dārzeņu izvēle, arī pildījumu izvēle ir grandioza – gan gaļa, gan graudaugi, gan citi dārzeņi un pākšaugi. Saprotams, ka tas viss bagātināts ar garšvielām.
Klasiskie rīsi ar gaļu, vai modīgāks variants – kvinoja ar sēnēm. Grūbas vai bulgurs, kuskuss vai griķi – pārskati virtuves plauktus, tur noteikti slēpjas atbilde, ko pildīt dārzenī!
Starp citu, apsveicama laika taupīšanas ideja ir pildījumu pagatavot vienā dienā, bet dārzeņus grebt nākamajā.
Kā pildīt?
Saprotama lieta, ka jāpilda ar mīlestību! Bez tās vēl būtu ieteicams ievērot principu "pildīšana līdz malām", jo sautējoties pildījums sakritīsies. Gluži kā mēs, pirtī ejot, stīvējam virsū cepures, tāpat pildītiem dārzeņiem pirms došanās krāsnī vai karstā katlā jāatceras uzlikt cepurīte. Ja cepurīte kaut kādu iemeslu dēļ sabojāta, tad talkā jāsauc folija. To jāizmanto, arī gatavojot dārzeņu laiviņas, jo šķērsām pārgrieztam dārzenim cepurītes nav, tādēļ jāģērbj folijas mētelītis
Folijas cepure vai mētelis īsi pirms gatavības nomaināmi ar siera cepurīti.
Kā gatavot?
Pildītā dārzeņa gatavošana atkarīga no izvēlētā dārzeņa. Piemēram, pildītu ķirbi var likt pa taisno cepeškrāsnī, apejot katlus. Cepamo plāti gan vajadzētu uzlikt, jo ķirbim var būt mikroplaisas, kas sāks sulot.
Pildītās paprikas vienlīdz labi gatavosies kā katlā, tā cepeškrāsnī, ievietotas tā sauktajā pīlē.
Pievienot tomātus, buljonu vai krējumu – tas atkarīgs no gatavotāja, cik treknu un gardu prasās.
Mēs esam atraduši 20 receptes, ko vērts izmēģināt kādā rudens nedēļas nogalē. Lai gardi, silti un sātīgi!
Pildīti kartupeļi ar malto gaļu un sieru krēmīgā mērcē
Ja gribas kārtīgi piesiet dūšu, tad ar malto gaļu pildīti kartupeļi krēmīgā mērcē būs īstā izvēle. Recepti iesaka mūsu lasītāja Sanita Ābelīte.
Ar sieru, sēnēm un pupiņām pildīti ķirbji
“Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,” atklāj garšu eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Tomātos sautētas ar malto gaļu pildītas kabaču ripas
Kabaču ripas ar maltu gaļu gardai un sātīgai maltītei.
Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti
Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.
Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem
Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.
Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'
Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.
Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem
Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.
Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem
Cepti pildītie tomāti ar gaļu un spinātiem - vienkārši un ātri pagatavojami, laiskām brokastīm saules pielietā verandā.
Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem
Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.
Ar dārzeņiem un kvinoju pildīti pipari
Iedvesmojoties no Peipusa ezera Sīpolu ceļa konkursa, radīju savu oriģinālrecepti pildītajiem pipariem. Veģetāru, bet ne vegānu (izņemiet sieru un būs). Maiga, bet atkarībā no garšvielām var būt arī pikanta. Sīpoli – cik sirds kāro vai cik mājās ir. Ar šādu ievadu Sīpolu ceļa konkursam piesakās Liene.
Ar puraviem, saulē kaltētiem tomātiem un aprikozēm pildīti baklažāni
Kamēr pašmāju kabači tikai pieņemas resnumā, lai vasarā nodrošinātu pankūku, sacepumu un konservējumu lērumu, varam vēl baudīt baklažānus. Ierastās maltās gaļas pildījuma vietā šoreiz izmantojām veģetāras, bet sātīgas sastāvdaļas.
Ceptu saldo kartupeļu pusītes ar sieru un olu
Vienkārša maltīte sātīgām brokastīm vai agrajām pusdienām – ar olu un sieru pildīti saldie kartupeļi. Pasniedz tos ar svaigiem salātiem un baudi, kamēr vēl silti.
Pildīti kabači ar grūbām un vistas fileju
Iegādājoties tirgū pirmos, mazos kabacīšus, noteikti jātapina maltītei tie pildītā veidā. Tieši mazā forma ir pateicīga pildīšanai, bet izgrebto mīkstumu pēc tam var izmantot plācenīšu cepšanai.
Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm
Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Pildīts ķirbis ar malto gaļu, tomātiem un sieru
Pavisam rudenīga un garda recepte, kurā skaisti pasniegts oranžais ķirbis – tas pildīts ar malto gaļu, tomātiem, cukīni gabaliņiem un pat sieru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska, kura piedalās Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursā.
Īpaši sulīgā pildītā paprika
Sapildīt gaļu stingrā paprikā, iepildīt katlā, bet katlu iebāzt cepeškrāsnī – oho-ho! – tā jau sanāk trīskārša pildīšana un sautēšana! Šāds pildījums burtiski pilēs no sava sulīguma.
Ar malto gaļu un rīsiem pildīta paprika zem siera cepurītes
Pildīt papriku vari ar visu, kas tev garšo. Klasiski pildījumam tiek izmantoti rīsi un maltā gaļa. Bet, ja vēl paprikai uzliek siera cepurīti, tad tas ir gards akcents. Pildīto papriku vari pasniegt ar lapu salātiem, pašgatavotu mērci vai kartupeļu biezeni. Recepti iesaka gardēde Lauma Sintija Matajeva.
Ar kuskusu, pupiņām un kukurūzu pildīta paprika
Vienkārša un krāsaina recepte vakariņām - pildītas paprikas, kurās paslēpts kuskuss, kukurūza un konservētas pupiņas. Pasniedz kopā ar pikanto salsas vai kādu jogurta mērcīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Pildīta paprika ar rīsiem, sieru un majonēzi
Pildīta paprika ar majonēzi, zaļumiem un sieru.