Kur sēnes, tur latvietis ar grozu un nazi! Miera nav visu gadu! Protams, ne visi sēņotāji to dara cauru gadu. Vieni krituši uz murķeļiem, citi atzīst gailenes, bet vēl kādi neko citu bez baravikām grozā neliek.
Taču aktīvākā sezona parasti ir no jūlija līdz oktobrim. Taču neba pēc sēņu zortes vien var sadalīt sēņotājus. Sēņu mīlestība ir tikpat dažāda kā pašas sēnes. Vieniem patīk lasīt sēnes, tā ir viņu meditācija, kaislība un azarts, otriem atkal lasīt nepatīk ne sitams (pie šīs grupas es pieskaitu sevi), bet ēst, o, jā! Mērcītēs, risoto, kaviārā, marinētas burciņā. Trešajiem atkal patīk sēnes gatavot un pārstrādāt dažnedažādos veidos, sākot ar klasisko mērci, beidzot ar kaltētu sēņu pulveri. Neliegsimies, vēl vairāk par gatavošanu viņiem patīk arī uzslavas.
Ceturtie ir sēņu tīrītāji. Ja vien nav aizraujošs seriāls fonā vai šo procesu nepasludina par sēņu retrītu, tad šīs grupas dalībnieki tomēr to dara piespiedu kārtā. Protams, viens cilvēks var pārstāvēt visas šīs grupas, var būt kombinācijas lasītājs–ēdājs vai gatavotājs–ēdājs. Tikpat labi var būt tīrītājs–gatavotājs vai lasītājs–gatavotājs.
Esmu bijusi arī tīrītāja lomā. Pērnais vīratēvs bija kaislīgs sēņotājs, ja precīzāk – baravikotājs un bekotājs, kurš ņēma atvaļinājumu sēņu sezonā un brauca uz savām sēņu vietām katru dienu, bet mēs ar vīramāti cerējām, ka šoreiz būs tikai viens vai divi grozi, jo skaidra lieta, ka raža bija jāiztīra un jāpārstrādā tajā pašā vakarā, kas ievilkās līdz naktij.
Rekomendējoša drošības instrukcija sēņotājiem
Vasara ar sēnēm nebija dāsna, bet laikam 2022. gads negrib, lai viņu to ar sliktu vārdu, tāpēc nolēmis kompensēt vasaras neizdarības ar brangu sēņu ražu. Jābrauc tik mežā un jāuzrīko pēdējo sezonas sēņu dzīres!
Nelikt grozā indīgās sēnes, lasīt nebojātās un pareizi pagatavot, tās ir lietas, ko it kā visi sēņu kaislības skartie zina, bet atkārtošana nekad nenāk par ļaunu. Lūk, "Apotheka" farmaceites Mārītes Šukeles ieteikumi, lai pēc sēņošanas nav jāapmeklē aptieka vai vēl ļaunāk – slimnīca.
Uzmanīgi – indīgs! Starp vairākiem simtiem sēņu, kas aug mežā ir daudz indīgu. Mūsdienās ir iespējas ar aplikācijas palīdzību tās atpazīt. Atruna, ka "re kur meža dzīvnieks, tārps vai putns to sēni ēda, tātad tā nav indīga" nestrādā! Mēs esam cilvēki, ne dzīvnieki! Ja ir šaubas par kādu sēni– labāk atstāt mežā!
Bojātām sēnēm grozā nav vietas! Arī augstvērtīgas ēdamās sēnes, ja tās ir bojātas vai pāraugušas, var būt bīstamas cilvēka veselībai. Tāpat pēc salasīšanas sēnes nedrīkst ilgi uzglabāt svaigā veidā, jo siltumā tās ātri bojājas.
Sēņošanas vietai ir nozīme! Galīgi nav laba ideja sēnes lasīt rūpnīcu, izgāztuvju vai braucamo ceļu tuvumā, vietās, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums, jo tur sēnes būs uzsūkušas kaitīgās vielas, nebūs ēdamas un var būt kaitīgas veselībai.
Sēnes salasītas – nesabojā apstrādājot! Uzturā nav ieteicams lietot termiski neapstrādātas sēnes, tāpēc vairums sēņu veidu pirms lietošanas jānovāra aptuveni piecas līdz desmit minūtes. Atsevišķas sēnes, piemēram, alksnenes un vilnīši, jāvāra līdz pat 20 minūtēm. Pēc vārīšanas sēnes jānoskalo, jānotecina no tām liekais ūdens, bet pēc tam tās var gatavot, kā iecerēts, piemēram, apcept vai pievienot mērcēm. Bez iepriekšējas novārīšanas drīkst gatavot baravikas un gailenes.
Sēnes iespējams marinēt, sālīt, apcept taukvielās, kaltēt un sasaldēt. No kaltētām sēnēm var pagatavot arī sēņu pulveri, ko ziemā pievienot zupām, mērcēm vai sautējumiem. Katram apstrādes veidam piemīt atšķirīgas nianses, kam jāpievērš uzmanība, lai sagatavotās sēnes būtu ēdamas pēc iespējas ilgāk – piemēram, ja sēnes iecerēts kaltēt, tās pirms tam nedrīkst mazgāt. Sālītās sēnes pirms lietošanas vairākas stundas jāmērcē aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no lielā sāls daudzuma un tikai tad tās var pievienot ēdieniem.
Bez alkohola un trekniem produktiem! Sēņu šūnapvalkos atrodama organiska viela hitīns – tā apgrūtina gremošanas procesus un fermentu piekļūšanu uzturvielām. Lai sēņu ēdieni neradītu diskomfortu un gremošanas traucējumus, sēnes nevajadzētu kombinēt ar trekniem produktiem, piemēram, treknu gaļu vai krējuma mērcēm. Ja latviskā dzīvesziņa tomēr pieprasa gan labi daudz krējuma, gan cauraudzīti, jāatceras ievērot mērenība. Tāpat sēnes nebūtu vēlams lietot kopā ar alkoholu, jo tās var pastiprināt toksisko vielu iedarbību. Ja tomēr pēc maltītes, kuras sastāvā ir sēnes, ir smaguma sajūta vai citi nepatīkami simptomi, to mazināšanai var palīdzēt zāļu tējas. Piemēram, piparmētru un fenheļa tēja palīdz pret vēdera sāpēm un uzpūšanos, savukārt, kumelīšu tēja nomierina organismu brīžos, kad kuņģis cīnās ar liela pārtikas daudzuma sagremošanu.
Lai izdevušās sēņošanas dzīres!
Un neaizmirstam mūsu senču mutvārdos nodoto vēstījumu :
"Sēņotāji, sēņotāji
Rītos ilgi neguļat
Vāverīte, gudra sieva
Tā tās sēnes nolasīs"
Vārītu meža sēņu salāti ar kartupeļiem un tomātiem
Vienkārša, sātīga un garda recepte sēņu laikam, kad meža māte ir īpaši dāsna! Produktu daudzumi nav norādīti, jo proporcijas katrs var variēt pēc savas gaumes un patikas!
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Ar sēnēm pildītie tīteņi ir radošs veids, kā likt lietā kāpostus un iegūt debešķīgu maltīti. Viena no tīteņu priekšrocībām – pagatavo ar rezervi un nākamajās ēdienreizēs vien uzsildi, turklāt ar katru sildīšanu tīteņi kļūs aizvien gardāki. Recepti iesaka "Cook.me" pastāvīgā autore Nīna Koula.
Gaileņu plāceņi – sena franču recepte
Gaileņu plāceņi ir sens franču lauksaimnieku ēdiens, ko ēd karstu brokastīs, ja saimniece piecēlusies tā paagrāk. Patiesībā gaileņu plāceņu mīkla daudz neatšķiras no pankūku mīklas, tikai tajā iemaisītas saceptas gailenes, un pats plācenis ir sātīgs un pasāļš. Īsta gaileņu laika enerģijas deva.
Meža sēņu pīrādziņi
Kam groziņā karsti meža sēņu pīrādziņi, tas no vilka nebaidās. Gardi, mīksti, maigi, sulīgi... Sēņu pīrādziņi kūst uz mēles. Sarkangalvītei, kura prot izcept tādus pīrādziņus, visi vilki ēd no rokas!
Kā kaltēt baravikas
Tās sēnes, kuras varbūt nav tik izskatīgas, lai marinētu, var kaltēt jeb žāvēt. Izkaltētās šķēlītes var saglabāt tāpat vai saberzt pulverī, kas lieti noderēs kā garšviela zupām, mērcēm un un sautējumiem ziemā.
Marinētu baraviku salāti ar gaļu un āboliem
Ļoti sātīgi salāti ātrām pusdienām.
Meža sēņu un gaļas kotletes ar kraukšķīgu garoziņu
Kad negribas līst ārā no mājas, jāķeras pie rezervēm – ne velti rudenī visus mežus izbridām!
Jūrmalnieks Egijs Hofmanis soli pa solim mūs izvedīs cauri gardai mistērijai, ko sauc par meža sēņu kotlešu cepšanu.
Ātrais kartupeļu un meža sēņu sacepums
Ja jums mājās ir sēnes, kartupeļi un mazliet kausētā siera, viss ir vienkārši. Līdz ļoti garšīgam un ļoti sātīgam vakariņu ēdienam ir tieši tik minūtes, cik nepieciešams, lai izceptu kartupeļus! Lai cik liela būtu panna, visu apēdīs pa tīro! Recepte ir ģeniāla ne tikai savā vienkāršībā, bet arī tāpēc, ka produktu daudzumi un proporcijas ir katra gatavotāja ziņā. Labu apetīti!
Foto recepte soli pa solim: krēmīgs sēņu risoto ar maigu trifeļu noti
"Gemoss" šefpavāre Ina Poliščenko "Tasty" gatavo sēņu risoto, kuram īpaši izsmalcinātu garšas noti un aromātu dod trifeļu pasta un trifeļu miziņas pulveris. Vajag pavisam nelielu trifeļu pieskārienu, lai krēmīgs, sulīgs un garšīgs mājās gatavots risoto kļūtu par izcila restorāna cienīgu ēdienu, ko baudīt klusā laimē, izgaršojot līdz beidzamajam rīsu graudiņam.
Vārītas vistas–makaronu salāti ar sēnēm
Krāsaina recepte, ko pievienot ģimenes iecienītāko ēdienu sarakstam. Jo vārīta vista un makaroni garšo gandrīz visiem.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Sildoša sēņu zupa ar kazas sieru
Maiga biezzupa ar izteikti bagātīgu daudzumu sēnēm – zupai pievienotas žāvētas baravikas, kārtīga porcija atmatenes un citas meža sēnes. Lieliska, lai sāktu iztukšot ziemai noglabātos sēņu krājumus.
Sēņu risoto ar mandelēm un salviju
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.
Omlete ar sēņu un tomātu pildījumu
Labam un sātīgam dienas sākumam - garda omlete, kas pildīta ar sēnēm un tomātiem.
Marinētas baravikas
Pārbaudītu baraviku marinādes recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.
Sēņu karbonādes
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
Sātīgā baraviku krēmzupa
Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.
Savā sulā konservētas baravikas
Garšīgs veids, kā saglabāt karaliskās baravikas ziemai.
Baraviku zupa ar grūbām
Garda un ļoti sātīga grūbu un baraviku zupa.
Rudens sēnes ar malto gaļu Vidusjūras gaumē
Laba ideja sildoši omulīgām vakariņām. Pagatavo rudens sēnes Vidusjūras gaumē un pasniedz tās ar kukurūzas polentu vai rīsiem.
Zeltaini dzeltenie salāti ar āboliem, sēnēm un upenēm
Šis ir īpašais pirmdienas stāsts - ļoti ātri pagatavojami siltie salāti, kuros rudens sēnes saspēlējas ar āboliem un ogām. Neparasta garšu kombinācija, bet, reiz izmēģināta, tiek baudīta atkal un atkal! Ja vēlies, papildini salātus ar karamelizētiem sīpoliem vai apceptiem ķirštomātiem.
Marinēti bērzlapju 'poķīši'
Pārbaudītu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Linda Saktiņa-Plūme.
Bērzlapju karbonādes
Sēņu sezonā daudziem noderīgu bērzlapju karbonāžu recepti iesaka Santa Liepiņa.
Spageti krēmīgā meža sēņu un siera virumā
Pēc veiksmīgiem pārgājieniem pa mežiem salasītais loms jāliek lietā gardās maltītes. Šī recepte ar spageti būs kā radīta sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Griķi ar sēnēm
Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.
Sēņu kaviārs un pulveris ziemas krājumiem
Daudzi šovasar jau ir baudījuši pirmo gaileņu mērci, dažiem arī laimējies atrast baravikas un ņipras sviesta beciņas. Tā vien šķiet, ka šis būs sēņu gads, tādēļ čaklajām saimniecēm ieteiksim idejas, kā sagatavot sēņu kaviāru, pulveri, buljona kubiņus un citus krājumus ziemai.
Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.
Kaltētu sēņu zupa
Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.