Iestājoties rudenim un drēgnam laikam, ēdienkartē ierakstās sildošas zupas: sātīgas, kalorijām bagātas un sildošas. Tādas, lai pēc viena šķīvja iztukšošanas var aizmirst par izsalkumu un salšanu uz vismaz pāris stundām.
Šajā izlasē – deviņas tādas zupu receptes no visas pasaules: izcili garda sīpolu zupa no Francijas, tradicionālā zivju zupa uha, spēcinošais eliksīrs jeb vjetnamiešu iecienītā pho zupa, gruzīnu virtuves lepnums – harčo, uzbeku lagmans, kreftīgs un biezs ukraiņu borščs, ungāru gulašzupa un bonusā vēl viena ideja no Gruzijas – sildošā un maigā vistas zupa čihirtma, kā arī ekonomiskais un sātīgais rasoļņiks.
Atliek vien izvēlēties sev tīkamāko, pārskatīt virtuves plauktus, sagādāt trūkstošos produktus un ķerties pie darba. Sasildies ar zupu!
Soli pa solim: kā pagatavot izcili gardo, lēto un sildošo franču sīpolu zupu
Sīpolu zupa no nabadzīgo Parīzes iedzīvotāju miesu un garu stiprinošas maltītes ir kļuvusi par Francijas kulināro tradīciju simbolu. Laika gaitā šī vienkāršā ēdiena garša ir tikusi izkopta līdz pilnībai un sātīgais virums ir kļuvis populārs visā pasaulē. Pat Ernests Hemingvejs sīpolu zupu ieteicis kā īsti piemērotu ēdienu spēka atgūšanai pēc negaidītiem likteņa pavērsieniem bagātas bezmiega nakts, bet šī sātīgā un lētā zupiņa lieliski palīdzēs arī sasildīties aukstās ziemas dienās.
Soli pa solim: kā pagatavot uhu – krievu virtuves leģendāro zivju zupu
Makšķerēšana – tā nav tikai izklaide, bet gan dvēseles stāvoklis un dzīvesveids. Un zivju zupa, nenoliedzami, ir makšķernieku kulta ēdiens, ko vislabāk gatavot no svaigi nocopētām zivīm brīvā dabā uz ugunskura liesmas. Un, ja vēl paveicas no kāda tuvākās apkaimes zemnieka sarunāt pāris kartupeļus, saišķīti jaunās ražas burkānu un bunti dārza zaļumu, tad karalisks garšu baudījums ir garantēts. Zinot pāris knifus, arī mājas apstākļos ir iespējams pagatavot varen gardu zivju zupu labākajās makšķernieku tradīcijās.
Soli pa solim: kā mājās pagatavot spēcinošo pēcsvētku eliksīru – vjetnamiešu pho zupu
Spēcinoša kaulu buljona piesūcinātas nūdeles, spēcinoši dārzeņi, sulīgi zaļumi un maigas gaļas šķēlītes vjetnamiešu iecienīto pho zupu padarījušas par īstu leģendu, ko iemīlējuši gardēži dažādās pasaules malās. Rīgā vien pho zupa ir nobaudāma vismaz deviņās ēstuvēs. Tiesa gan, prieks nav no lētajiem, jo par pieklājīga izmēra zupas bļodu jāšķiras no aptuveni 5-7 eiro. Tā kā tuvojas gada nogale, un statistika liecina, ka nākamajā rītā pēc svētkiem tīmeklī meklētākās ir spēcinošu zupu receptes, tad šoreiz skaidrosim, kā pho zupu, kas ir īsts pēcsvētku eliksīrs, pagatavot mājās – lētāk, garšīgāk un lielākā katlā.
Soli pa solim: kā pagatavot gruzīnu virtuves lepnumu – aromātisko harčo zupu
Aromātiskā, sātīgā un sildošā harčo zupa ir kā radīta tām reizēm, kad gribas kārtīgi sasildīties. Šis gruzīnu virtuves tradicionālais ēdiens ne velti ir kļuvis populārs daudzviet ārpus tā dzimtenes robežām, jo tie, kam reiz palaimējies nobaudīt prasmīgi pagatavotu harčo zupu, noteikti vēlēsies atkārtot šo garšīgo pieredzi vēl un vēl.
Lagmans soli pa solim: kā pagatavot sātīgu nūdeļu virumu uzbeku labākajās tradīcijās
Ja borščs, soļanka un frikadeļu zupa jau ir "nodrillētas" visās iespējamajās garšu variācijās, laiks jauniem virtuves eksperimentiem! Aukstās ziemas dienas, kad nepavisam negribas bez liekas vajadzības doties ārā no savas siltās migas, tu vari ļauties garšu ceļojumam uz Uzbekiju, apgūstot tradicionālās uzbeku biezzupas – lagmana gatavošanas pamatprincipus.
Soli pa solim: kā izvārīt tik kreftīgu un biezu boršču, ka tajā stāv karote
Ko tu ziemā gaidi no ēdiena? Pareizi, - tu gribi, lai tas tevi sasildītu. Un kura zupa tev nāk prātā pirmā, domājot par šo gardo, sildošo virumu? Atkal trāpīts - tas ir borščs! Joprojām nerimst strīdi par to, kā tad īsti gatavojama šī zupa, jo katrā slāviski runājošā valstī borščs tiek vārīts "pa savai modei" – ar cīsiņiem, kūpinātu gaļu, zivīm, mārrutkiem, pupiņām un pat āboliem. Teju katrai ģimenei ir savi garšīga boršča noslēpumi, kuri tiek nodoti no paaudzes paaudzei.
No ganu maltītes par buržuju gardumu – ungāru gulašs
Šķiet, katrai tautai ir sava, tikai tai raksturīgā zupa. Krieviem tā ir soļanka, itāļiem – minestrone, bet ungāru lepnums ir gulašs. Patīkami sātīga, ļoti kreptīga un bezgala garšīga zupa, ko katram būtu jānogaršo kaut reizi mūžā. Kāds ir slavenās zupas stāsts?
Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma
Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.
Pieci noslēpumi, kas palīdzēs pagatavot lēto un sātīgo rasoļņiku
Šodien atklāsim, kā pagatavot izcili gardu rasoļņiku, kas ir viena no senākajām krievu virtuves zupām. Tā bija pazīstama vēl pirms rakstiski dokumentēta karsto zupu ēras sākuma 17. gadsimtā un tika vārīta tīrā gurķu sālījumā, kam vārīšanas procesā tika pievienoti arī sasmalcināti sālītie gurķi. Arī pārējās sastāvdaļas (grūbas un burkāni) bija pieejamas pat nabadzīgākajiem ļaudīm, tāpēc zupa bija tik iecienīta tieši zemnieku sētās. Rasoļņiku, tāpat kā soļanku, kuru agrāk dēvēja par "paģiru zupu", izmantoja ne vien kā uzkodu pie šņabja glāzītes, bet tā lieliski atveldzēja sirdi un dvēseli arī pēc varenākas uzdzīves iepriekšējā vakarā vai naktī.