Sezonālais rudens hits – ābolkūka. Vienkāršas receptes katrai dienai
Tasty
Tā vienmēr ir laba doma – izcept ābolkūku, jo citādi taču āboli apvainosies. Kūka ir ābolu karjeras augstākais punkts, jo tik daudz "ak, cik gardi, dod vēl!" nesaņem neviens cits ābolu ēdiens! Šoreiz par vienkāršām, ātrām un lielu ieguldījumu neprasošām kūkām!
"Būtu laiks kādai ābolkūkai," nosaka mājinieki, pacilājot ābolus grozā, kur lēnām sāk notikt drozofilu festivāls. Ābolkūka pilnībā var aizstāt vakariņas un neko citu nevajag.
Līdzās jau ierastai smilšu mīklas ābolkūkai ar karamelizētiem āboliem, katru gadu izmēģinām jaunas receptes. Kas tad vajadzīgs ideālajai ābolkūkai?
Pareizie āboli
Laba ābolmaize nozīmē pareizus un labus ābolus. Tie savukārt nozīmē, ka āboli ir stingri un skābi. Ne velti tiek slavēta senā ābeļu šķirne " Antonovka" – skāba un formu saglabājoša, tāda, kas nepārvēršas ābolu biezenī.
Mizot vai nemizot? Tas atkarīgs no receptes, piemēram, tartēm tīri labi piestāv āboli ar miziņu, bet ja āboli tiek bērti mīklā gabaliņos, tad labāk nomizot.
Sauc talkā gatavās mīklas!
Kā visātrāk tikt pie ābolkūkas, ja kāre pēc tās uznāk te un tūlīt? Vajag novērtēt priekšrocības, ko sniedz saldētava. Vienam kārtainās mīklas iepakojumam tur jābūt vienmēr! Tas noderēs ne tikai ātru ābolu našķu pagatavošanā, bet arī kišu, sāļo pīrāgu un citos gadījumos.
Vēl viens sliņķu un steidzīgo variants ir iegādāties jau gatavu smilšu vai rauga mīklu, bet plānotāji receptē minēto punktu "pagatavo mīklu" var izpildīt jau iepriekšējā dienā un nolikt ledusskapī, gaidot uznācienu.
Biskvīts ar piedevām
Lielisks pamats ābolkūkām ir biskvīts. Tas ļaujas dažādām pārvērtībām. Biskvītu var izmantot, pagatavojot kārtainu ābolkūku. Tajā var sabērt ābolu gabaliņus un īsi pirms gatavības bagātīgi noziest ar skābo krējumu. Galu galā – akurāti sarullēta rulete ar ābolu biezeni arī kvalificējas kā kūka.
Minimālisms it visā
Ābolu kūka nav jāsarežģī, tai piedien vienkārši, saprotami produkti: olas, cukurs, milti, sviests, krējums, kefīrs. Cepamais pulveris, ja ir vēlme pēc pufīgas kūkas. Ak, jā, mikseris arī dažkārt noder!
Jautā mammai, omei un krustmātei!
Nevar nepamanīt sakarību ābolkūkas gadījumā – jo vienkāršāka, jo gardāka! Kad savulaik vaicājām šefpavāram Rūdolfam Šteinbergam, kur dabūt visgardāko ābolkūkas recepti, sekoja atbilde: "Jautājiet omei, mammai vai krustmātei!"
Viņš ir pārliecināts, ka komforta ēdieni, un pie tiem tiek pieskaitīta arī ābolmaize, jāgatavo pēc ģimenes receptes, jo tā ir visgardāk! Visgardākās ir gadu desmitiem pārbaudītas receptes, tādēļ, ja vēl esi savas ideālās ābolkūkas meklējumos, tad jautā omei, jo cilvēkā, kurš prata pagatavot supergardu ābolkūku deficīta laikos, ir vērts ieklausīties.
Līdzvērtīgs variants – parakņāties grāmatu plauktos vai antikvariātos, meklējot vecās pavārgrāmatas. Brīdinājums – receptes satur daudz sviesta un cukura!
Bez kanēļa nekur!
Gluži kā dāma pirms iziešanas iepūš smaržas, ābolkūka pirms došanās krāsnī iesmaržojas ar kanēli! Vai vispār iespējama īsta rudens ābolkūka bez šīs satriecošās garšvielas? Mēs teiktu, ka nē!
Ābolkūkai jābūt siltai, pārlietai ar skāba krējuma, cukura un kanēļa maisījumu, lai var aizceļot laikā un atkal sēdēt uz mūrīša un ēst omītes cepto rausi. Ābolkūkai jābūt aromātiskai un ar cukura karameli, tādai, kurai kompānijā prasās kalvadoss. Kādai jābūt tavai ideālai ābolkūkai? Padalies ar savām receptēm, sūtot tās uz receptes@delfi.lv!
Lai aromātiski un gardi jūsmājās! "Tasty.lv" ir atradis pārbaudītas, vienkāršas un ātri pagatavojamas ābolkūkas! Laiks purināt ābeli, kult olas un smērēt pannu!
Ābolu plātsmaize ar bezē cepurīti
Ja ir āboli, tad izcept ābolkūku, plātsmaizi vai kādu kārumu ir ikrudeņa obligātais pasākums. Var gatavot recepti, kas izturējusi gadu desmitu pārbaudes, var izmēģināt, ko jaunu vai salikt kopā vairākas receptes un radīt savējo.
Apgāda "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka ir arī izcila kulināre un bieži lutina savējos. Taču Vija ar dāsnu roku arī dalās ar savu gardumu receptēm. Un te nu tā ir: sezonas pirmā ābolkūka! Vija saka: "Šoreiz knifiņš ir koriandrs un smukā "Gemosā" pirktā formīte, kuru es drošības labad tomēr ieeļļoju."
Ābolu laikā viens no aktuālajiem jautājumiem ir: "Vai zini kādu labu, gardu un ātru ābolkūkas recepti?" Arī mēs vienu tādu zinām! Nošpikojām no kolēģes vecmammas!
Ābolu plātsmaize no 'Billītēm' pēc senas kurzemnieku receptes
Ciemiņus gaidot, dzejnieku Edvarta Virzas un Elzas Stērstes mājās "Billītes" pavasaros mēdz cept rabarbermaizi. Augustā līdz ar pirmajiem vasaras ābolīšiem, pienāk kārta ābolu plātsmaizei.
Burvīga ābolkūka, kuras garšu bagātinās citronu sula un drupināti valrieksti. Piemērota nelielām viesībām un mājīgai ģimenes pasēdēšanai ar tēju un siltu, smaržīgu abolkūkas gabaliņu.
Dienas kārums – ābolu plātsmaize ar kefīra mīklas pamatni
Smaržīga, tikko no plīts izņemta, mutē kūstoša un kārdinoša ābolu plātsmaize, ko vari veikli pagatavot darbdienā, lai iepriecinātu ģimeni. Saldā ābolmaize ar karsti kūpošu tēju vai kakao piemērota baudīšanai. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Apgāztā ābolkūka jeb 'tarte tartin' Šampētera versijā
Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.
"Ja jūsu draugu, radu vai paziņu lokā ir kāds, kuram šogad antonovkas ražo bagātīgi, nekautrējieties uzprasīties uz kādu maišeli āboļu. Pretī varat droši apsolīt šo gardo rudens kūku. Pietiks ar vienu iebarošanas reizi. Protams, ja iedosiet recepti, tad nāksies vien pašam audzēt antonovkas, jo var gadīties, ka antonovkas saimnieks turpmāk kūku ceps pats un uz jautājumiem, vai nav kāds maišelis āboļu, atbildēs izvairīgi, kā sēņotājs par savām labākajām baraviku vietām. Tik garda ir šī kūka!" Tā savu kūku raksturo Anna no saimniecības SIA "Starspace", kas nodarbojas ar aitkopību.
Kad sezonas āboli stāv virtuvē maisos un trūkst ideju, kur vēl tos pielietot, pagatavo šo garšīgo ābolkūku. Tās smarža gatavošanas laikā radīs ziemīgu noskaņu, un gardu muti ar to mielosies visa ģimene. Recepti iesaka "Instagram" lapas "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
"Kur vēl vienkāršāku recepti! Grūtākais ir samizot ābolus un tos sarīvēt. Kūka ir sulīga, bezgala garšīga un tās vienmēr ir par maz. Recepti pilnveidoju, lai kūkai ir umami garša – zinātniski pierādīta piektā garša, kas rada debešķīgu sāta sajūtu pēcgaršā. Tautas valodā varētu teikt, ka šī ābolkūka ir ļoti ņammīga!" tā recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
"Ierastās rauga, kārtainās un kefīra mīklas vietā pagatavo ābolu plātsmaizi no gardās biezpiena mīklas, kura nevienu neatstās vienaldzīgu," tā recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Agita Valtere.
Garda un rudenīga ābolkūka ar gaisīgu bezē virskārtu, ko Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska. Šī ir viena no receptēm, kas piedalījās Cālis.lv un Zoombook rīkotajā recepšu konkursā.
Burvīga, maiga ābolkūka ar pikantu kanēļa garoziņu. To pasniedz ar karameļu mērci, kurai pievienots nedaudz jūras sāls. Tas mērci padarīs īpaši gardu un šoreiz parastā galda sāls nedos pareizo garšu. Dotais produktu daudzums piemērots kūkai, kuras diametrs ir aptuveni 20 cm.
"Pavisam vienkārši pagatavojama ābolu plātsmaize, kas garšo gluži vienkārši debešķīgi – to atzīst visi, kam palaimējies to kaut reizi nobaudīt. Recepti noskatīju blogā "Kikas virtuve", ar laiku to pieslīpējot savai gaumei," tā recepti piesaka Lūcija.
Mutē kūstošā biezpiena-ābolu plātsmaize mājas gaumē
Kad mājās tiek cepta šī garšīgā biezpienmaize, pirmie gabaliņi pazūd no pannas pavisam karsti, pirms vēl mamma paspēj tos skaisti izkārtot uz šķīvja. Šis gardums patiesi rada mājas sajūtu, recepte nākusi no paaudzes paaudzē, un plātsmaize ir pavisam vienkārši pagatavojama.
Āboli un plūmes ir augusta superaugļi, no kuriem var pagatavot dažādus gardumus – kompotus, ievārījumus, saldos ēdienus, kūkas un ne tikai. Atliek tikai aizčāpot uz dārzu! Ierasts, ka plātsmaizes gatavo no rauga vai smilšu mīklas, bet lieliska alternatīva ir arī kefīra mīkla. Lūk, ātrā ābolu un plūmju plātsmaize, kurai mīkla nav jāmīca un jāraudzē. Vienkārši un garšīgi!
Ābolu plātsmaize ar kārtainās mīklas pamatni un biezpiena pildījumu
Kraukšķīgas kārtainās mīklas maliņas, sulīgs biezpiena pildījums un cukurotas ābolu šķēles – šī plātsmaize ir tik garda, ka nenoēsties! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
"Viena no visgaršīgākajām bērnības ābolkūkām "Sapnis" – tā ir drupena, bet ne sausa, mutē kūstoša un reizē svaiga," raksta Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".
Kad slinkums iet uz veikalu, bet gribas kaut ko garšīgu, tad jāpārskata savi krājumi. Parasti kūku pagatavošanā jāizmanto olas, bet arī to man nebija, toties pārējās sastāvdaļas gan. Tā tapa ābolu kūka bez olām!
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit