kakao krūze
Foto: Shutterstock
Kur kūpoša kakao krūze, tur omulība! Citādi tas nav iespējams! Kurš gan dzer kakao, lai, teiksim, sajustos mundrs kā pēc kafijas vai vienkārši dzesētu slāpes, kā dzerot ūdeni?! Kakao dzer, kad gribas, lai ir silti un mīlīgi. Kakao dzer, kad gribas brīvdienu un svētku sajūtu.

Ja tiktu rīkotas proves uz omulīgāko dzērienu kino, tad kakao šo lomu noteikti dabūtu. Taču, ko es te fantazēju – kakao šo lomu jau ir dabūjis bez visām provēm. Reti ir tāda Ziemassvētku filma, kur kāds varonis nestaigātu džemperī ar briedīšiem un neturētu rokās kūpošu kakao ar mazajiem zefīriņiem. Tieši kakao, retāk tēju, nosalušai sirdsdāmai brūvē sapņu princis. Tieši kakao bērni, blondām cirtām, pieprasa savai kino māmiņai, kura jau no paša rīta izskatās kā pasaku princese.

Kakao vienkārši ir piedzimis, lai būtu omulības simbols. Tas ir kā kaķēns, ko gribas turēt rokās, ņurcīt un nelaist vaļā. Kakao sola to, pēc kā mēs, īpaši vēsajā, tumšajā un drēgnajā, laikā ilgojamies.

Savu kakao stāstu es jau esmu pastāstījusi kā recepti par to, kā iegūt tumīgu kakao. Vēl man kakao ir neaizstājams, gatavojot tiramisu. Tā uzdevums ir būt noslēdzošam štriham itāļu deserta zīmējumā. Mazajā, apaļajā tējas sietiņā iegrābju kakao un, lai snieg kakao sniegs, pārklājot olu krēmu! Tas kakao rūgtums ir vienkārši perfekts, mijiedarbībā ar saldo desertu!

Foto: Shutterstock

Savā sociālās vietnes "Facebook" kontā es iztaujāju savus draugus par kakao pieredzēm, jo viens ir teorētiski izlasīt, ka, lūk, kakao aug kakaokokā, no tā pulvera iegūst arī šokolādi, bet pavisam cits uzzināt, kā garšo vislabāk. Nenoliegšu, ka arī pats kakao pupiņu stāsts ir vizuāli skaists un iespaidīgs. To var izlasīt un izpētīt šeit, bet, nu pie lietas – pie kakao garšas!
Foto: Shutterstock

Ar kardamona noti

Konditore Zoja Bulko šim jautājumam pieiet profesionāli, padalās gan, kur pērk, gan kā lieto, gan recepti pastāsta: " Kūkām un cepumiem izmantoju alkalizēto kakao pulveri ar samazinātu tauku saturu. Parasti pērku "Gemosā". Man ar šo patīk labāk strādāt – garša un krāsa intensīvāka. Šo pašu arī lietoju kā dzērienu. Man, atšķirībā no vairuma ļaužu, garšo klārs dzēriens, t.i. uz pusēm ar pienu un verdošu ūdeni. Bērnības traumas no piena plēvēm nav, jo tajā laikā kakao bija diezgan ekskluzīvs dzēriens ar visām plēvēm. Zefīriņus atstāju tiem, kam kārojas, un bērņukiem. Mājinieki dzer ar karstu pienu. Ja nu ļoti gribas kādam piebraukt, tad taisu kaut ko līdzīgu Vīnes kafijai ar putukrējuma cepurīti. Mazliet ietumēju ar kartupeļu cieti, bet patiešām mazliet, tik dēļ struktūras, virsū var bik, bik grauzdētu, saberztu kardamonu uzsijāt.

Tādu tasi kad iecērt, ēst negribas vēl divas dienas, tā ir kaloriju bumba.
Zoja Bulko

Sadzīvē labāks ikdienas lietošanai it kā ir nealkalizētais ar tauku saturu no 15%, bet tādu veselu mūžību neesmu pirkusi, iepriekš aprakstīto iemeslu dēļ."

Bērnības prieks un vilšanās

Ļoti daudziem kakao, pirmkārt, ir bērnības garša, arī Martai Puriņai: " Manas bērnības mīļākās atmiņas. Katru rītu cēlos ar kakao smaržu. Smaržoja visa māja. Nekad nezināju, kas ir brokastīs, bet kakao uz galda vienmēr! No īsta govs piena, īsta pieejamā kakao pulvera. Ja aizgulējos, tad bija arī plēve. Kur liku neatceros. Tagad man kauns, ka bērnam samaisu kaut ko, kas skaitās kakao. Bet garšo līdzīgi."

Savukārt kolēģei Lindai Rozenbahai bērnības kakao izraisījis vilšanos: "Kad pa vasaru pusaudžu gados padzīvoju pie krusttēva mammas, atceros, viņa teica, ka vakarā uztaisīs šokolādi. Ar interesi un saskrējušām siekalām gaidīju. Vīlos, kad mūs sagaidīja kakao."


Ar zefīru kaudzi vai bez?

Foto: Shutterstock

Kakao pagatavošanas veidi ir tikpat dažādi kā pati bērnība. Vienam patiks plāns un šķidrs kakao, citam vajag mazliet piena, bet citam tieši otrādi – pienu ar kakao, nevis kakao ar pienu. Vēl kādam vajag tumīgu un biezu, pārkaisītu ar kanēli, citam patīk tam piemest klāt čili.

Mazo zefīriņu kalni kakao krūzē ir atceļojuši pie mums no aizokeānijas, šo kakao veidu sevišķi iecienījuši amerikāņi kā lieli, tā mazi. Arī Latvijas bērni gatavi tos bērt kakao krūzē saujām vien.
Kolēģei Līgai Stirnai par šo paradumu ir, ko teikt: "Es vispār esmu saldumu megacienītāja un deserts manā dzīvē ir viss, bet salds kakao un vēl ar "māršmeloviem" – tas ir nedzerams. Kakao manā izpratnē un manā glāzē vairāk jābūt rūgtenam. Ja kāds man tādu uztaisa, nekad neatsakos."

Viņa padalās arī ar savu vilšanos, ka gandrīz 95% kafejnīcas zem nosaukuma "karsta šokolāde" viņai mēģina notirgot pliekanu kakao. Jā, Līgas attiecības ar šo dzērienu nav tās siltākās: "Manā apziņā kakao – tas ir auksts dzēriens ar plēvi pa virsu "graņonkā" skolas ēdamzālē. Vai tas man uz visiem laikiem nosita vēlmi to dzert? Nē, bet arī mīlestību pārlieku nevairoja. Ķēpīga gatavošana – arī tas ir kaitinoši. Reizēm bērnam sakārojas, tad uztaisu. Pulveris skapī stāv gadiem."

Taču neba tikai karstu dzeramo no kakao var pagatavot, piemēram Liega Zelgalve padalās ar ārkārtīgi vienkāršu recepti: "Blendēju kopā ar biezpienu un banānu. Sanāk veselīgs un garšīgs krēms."

Savukārt Ilze Šmēdiņa–Biezā padalās ar ideju, ka kakao pagatavošanā var iesaistīt palīgierīces: "Es kakao pulveri samaisu ar cukuru, bet mani bērni to pagatavo piena putotājā!"

Un kā garšo tavs kakao? Pēc brīvdienām? Varbūt pēc Ziemassvētkiem vai marmora kūkas? Kur vēl bez dzēriena tu pievieno kakao? Un, kāds ir vislabākais kakao! Pastāsti mums, rakstot uz receptes@delfi.lv

Karstais kakao dzēriens ar apelsīnu liķieri

Foto: Shutterstock

Vējainā ziemas pēcpusdienā uzvāri karstu kakao ar apelsīnu liķieri un izbaudi aromātisko dzērienu.

Lasīt vairāk

Piparkūku kakao ar dedzinātiem zefīriem

Svētku sajūtai un īpašam pārsteigumam - kakao dzēriens ar dedzinātu zefīru.

Lasīt vairāk

Saldā desa kā kūka

Foto: DELFI

Ir ēdieni, kas tiek nodoti no paaudzes, paaudzē, un katri nākamie receptes gatavotāji ievieš savas korekcijas un uzlabojumus. Šo našķi mēs pazīstam kā saldo desu. Tā bijusi gan teicams ciemkukulis, gan groziņvakara zvaigzne klases vakaros. Un tā ir labs treniņlaukums mazajiem pavāriem. Šī recepte ir millenium paaudzes izpildījums un pārsteigums X paaudzes mammai.

Lasīt vairāk

Šokolādīgie braunija cepumi

Foto: Birdchery and Willow design

"Tie ir visu cepumu karaļi – superšokolādīgi, apkārt kraukšķīgi un iekšā mīksti!" par braunijiem saka Ārija Avota savā jaunajā pavārgrāmatā "Mana mīļākā pavārgrāmata".

Lasīt vairāk

Šokolādes čiekuriņi – svētku laika skaistais kārums

Foto: Privātais arhīvs

Čiekuriņi pēc garšas atgādina bērnības laikā iemīļoto šokolādes "kartupeli". Ar čiekuriņiem vari ne tikai skaisti izrotāt svētku galdu, bet tie būs arī vienreizīgs gardums. Recepti iesaka "Instagram" konta "Love to cook" autore, saldummīle un grāmatas "Veronika virtuvē" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Šokolādes, banānu un biešu kūka

Interesanta šokolādes kūka ar bietēm un banāniem. Recepti piedāvā Raimonds.

Lasīt vairāk

Kakao krēms kā senos laikos

Foto: Shutterstock

Gardam desertam - vienkārši pagatavojams kakao krēms, kas daudziem atgādinās bērnību vai skolas gadus.

Lasīt vairāk

Kakao biskvīta torte ar putukrējumu un ogām

Gatavojoties pavasara sirsnīgākiem svētkiem – Māmiņu dienai, veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis aicina mammu svētkos pārsteigt ar pašu gatavotu, gardu kūku, piemēram, kakao biskvīta torti ar putukrējumu un ogām. Tā ne tikai būs īpašs pārsteigums mammai, bet arī patīkams našķis ikvienam svētku viesim.

Lasīt vairāk

Kakao un Filadelfijas siera krēms ar granātāboliem

Foto: Shutterstock

Ne pārāk sarežģīta deserta recepte - Filadelfijas siera un kakao krēms, kuru atsvaidzina saldskābās granātābolu sēkliņas.

Lasīt vairāk

Bumbieru un kakao krēma pīrāgs

Pārsteidz un iepriecini ģimeni svētkos ar gardu saldo pīrāgu, kas pildīts ar bumbieriem un kakao krēmu.

Lasīt vairāk

Kakao ar piparkūku putukrējumu

Foto: Shutterstock

Gardais kakao ir ideāli piemērots Latvijas ziemai: tas sasilda un rada romantisku omulību. Vēl pirms dažiem gadsimtiem tā stiprākā versija - karstā šokolāde - bija izmeklēts dzēriens, ko baudīja medicīniskos nolūkos, lai mazinātu sliktu garastāvokli un dusmas. Kakao satur pietiekami daudz antioksidantu, tādēļ dzēriens ir ne vien garšīgs, bet arī piemērots veselības uzturēšanai.

Lasīt vairāk

Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu

Foto: Shutterstock

Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.

Lasīt vairāk

Šokolādes biskvīta cepumi

Slavenais pavārs Džeimijs Olivers ir pārliecināts, ka veselīga ēšana nozīmē līdzsvaru. Nav nekas slikts, ja tu laiku pa laikam pusdienās nobaudi pīrāgu vai kūku pie tējas, jo našķi ir patīkama dzīves daļa. Tomēr ir svarīgi saprast, kad mēs pārspīlējam ar saldumu ēšanu. Ar cukuru bagāta pārtika ir jāizbauda, taču tam jānotiek tikai laiku pa laikam - svarīgi ir atcerēties, ka mūsu ikdienas uzturam ir jāsastāv no līdzsvarotas un spēcinošas pārtikas.

Lasīt vairāk

Kakao pankūku torte ar krēmsiera krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Gardas kakao pankūku un krēmsiera krēma tortes recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Saldā cepumu desa ar marmelādi un lazdu riekstiem

Foto: Privātais ahīvs

Vislabāk saldo desu sarullēt un ielikt ledusskapī jau iepriekšējā vakarā, tad tā būs īpaši garda. Vienkārši pagatavojama našķa recepti iesaka Linda Kozlovska.

Lasīt vairāk

Saldā cepumu desa ar marmelādi un sālītiem zemesriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Saldās desas šķēles pazudīs no šķīvja vēl ātrāk, nekā tu spēsi tās sagriezt. Gardas un vienkārši pagatavojamas saldās cepumu desas recepti iesaka Linda Kozlovska.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!