Jā, Halovīns ir ievazāta tradīcija no aizjūrām! Jā, tas nav latviski! Mums ir Mārtiņdiena ar kautu melnu gaili, ar kura asinīm jāvelk aizsardzības zīmes uz visiem pakšiem, kā arī jānotecina asinis zirgu silē un siena gubenī! Mums nav saldumu mangošanas tradīcijas, mums ir budēļu gājieni un budēļiem ar saldumiem nepietika, tie gribēja nopietni paēst, citādi lāsts kā likts! Uz Mārtiņiem kāva govi un iesālīto mēli pakāra bēniņos! Mārtiņdiena bija legāla iespēja tikt mājās, kur citkārt durvis ciet.
Un masku gājienā bez variantiem bija arī nāve – baltā palagā ietinusies ar izkapti rokās! Ak jā, vēl arī Katrīnas diena, kad maskojas meitas, mangojot linus, vilnu un citus labumus. Kā arī izveic neskaitāmus rituālus vīra pieburšanai. Un šī ir maza daļa no latviskām vēlā rudens tradīcijām. Uz šī fona Halovīns tāda mazu bērnu izklaide vien ir.
Svinēt to vai nesvinēt, ir katra brīva izvēle. Taču laikā, kad diena sākas un beidzas tumsā, saprotama ir vēlme kaut ko svinēt, garšīgi paēst un ticēt, ka dienas kļūs garākas, tādēļ jāsvin gan pašmāju, gan cittautu tradīcijas. Svētku nevar būt par daudz!
Pirmkārt, Latvijā Halovīns ir bērnu izprieca ar saldumu prasīšanu, jo, ja vien mājās ir pieejamas multfilmas un filmas, tad reti kurš bērns nebūs redzējis kādu tematisko sēriju par šo fenomenu. Spokoties un jokoties! O, jā! Bērniem tas patīk un, ja gribam būt godīgi, pieaugušajiem arī – šausmu filmas, figūrai tik glaimojošā melnā krāsa, košs grims, tematiski rotāti darba galdi! Mēs visi esam bērni, neatkarīgi no vecuma.
Ko lielie un mazie bērni, lai liek galdā liek Halovīnā? Visu to pašu, ko parasti, bet ar šausmiņu un baismiņu piesitienu.
Ierastie cīsiņi lieliski pārtop dažādos baismīgos pirkstos, bet kotlete kļūst par milzu tarantulu. Cīsiņi arī tīri labi ir mierā ar mūmiju lomu, tikai jāietin mīklas pavedienos.
Absolūts līderis Halovīnā, protams, ir kečups un tomātu mērce! Tomātu asins peļķē var ietupināt gan jau augstākminētos cīsiņus, tādējādi iegūstot porciju ar nocirstiem pirkstiem, gan ceptas kartupeļu šķēles, kam izgrieztas sejas.
Halovīns ir labas laiks, lai bērniem piedāvātu ēdienus, ko parasti viņi neēd, piemēram pildīti dārzeņi. Phe! Kurš tad tādu ēd! Taču, ka paprikai vai ķirbim ir izgrebtas acis, pa kurām ārā tek sulas un rīsu asaras – ohoho– šāds ēdiens kļūst iekārojams!
Ne jau tikai bērniem ir jāizdabā, arī pieaugušie drīkst un var sev servēt galdu ar izmeklētām uzkodām, kas servētas šausmeņu stilā. Piemēram, mocarellas siera bumbiņas ir vairāk nekā perfektas, lai būtu acu baltums, bet zīlītei noder pildīta olīva, vēl to visu ievīstīt prošuto un perfekta Halovīna uzkoda no Vidusjūras ir gatava!
Savukārt bērnu tik iecienītās siera nūjiņas, rūpīgi saplucinot pa stiegrām un iestiprinot tajās cepumu salmiņu vai grisīni, top raganu slota!
Melns, balts, oranžs un duļķu zaļš – arī krāsai ir nozīme, tādēļ, par Halovīna ballīti domājot, vērts iepirkt pārtikas krāsvielas, jo, ja zaļu pankūku vai omleti vēl var izcept, pievienojot spinātus, tad melnam krēmam, ko spiest uz kēksiņiem, labāk piepilināt krāsvielas! Savukārt smūtījos var malt visu, kas garšo, rezultātā iegūstot neizprotamas krāsas dziru – jo neglītāku, jo labāk! Neaizmirsīsim melnos makaronus un lakricas konfektes – tie ar savu krāsu ir vairāk nekā atbilstoši šim spoku vakaram!
Halovīni ir piesaistīti konkrētam datumam – 31.oktobrim, tādēļ piecos no septiņiem gadiem tie iekritīs darbdienā. Ja tavam bērnam šī spokošanās štelle patīk, pārsteidz viņu, pagatavojot pusdienu kārbas, kur ierastās ēdmaņas pārtapušas mūmijās, siera šķēle par kliedzošu seju, bet cepumam ar cukura glazūru virsū uzzīmēts skelets.
Lai radošs, izdomas bagāts un gards Saules atgriešanās gaidīšanas laiks! Ziemassvētki nav tālu un pavasaris tepat aiz tiem!
Cepumi Helovīnam - Frankenšteina pirkstiņi
Ko tik nevar uztaisīt no vienkāršas smilšu mīklas! Piemēram, Frankenšteina pirkstiņus, kas ir koši un arī garšīgi cepumiņi Helovīna svinībām. Recepti iesaka Andra, kulinārā bloga "Mammasreceptes" autore.
Baisi gardās cīsiņu mūmijas
"Pasniegt jautri noformētu ēdienu iesakām ne tikai Halovīnos un citos svētkos, bet arī ikdienā – īpaši tagad, kad citas izklaides iespējas ir liegtas. Tas ēšanu padarīs jautrāku, un visi var iesaistīties arī gatavošanā," iesaka Rimi Bērniem eksperti Sāra, Lība un Klāvs Smildziņi. Abas māsas kopā ar brāli gatavo cīsiņu mūmijas – izskatās spocīgi, garšo lieliski!
Halovīna gardums: mūmiju hotdogi
Piekritīsi, ka Halovīna svētki var būt gada jautrākais laiks, lai virtuvē darbotos radoši? Lūk, apburoši biedējoša Halovīna recepšu ideja! Palūdz savam mazajam rakarim palīdzēt pagatavot tos, aptinot mīklas loksnes ap garšīgajiem brokastu cīsiņiem. Tici mums – šī ir viena no vienkāršākajām un bērniem draudzīgākajām receptēm, kas garantē smaidu ikviena sejā!
Spocīgas pildītās olas Halovīna ballītei
Tuvojoties Visu svēto dienas priekšvakaram jeb Halovīnam, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" iesaka interesantu recepti spocīgākai noskaņai uz svētku galda.
Pesto un mocarellas 'mūmijas' Halovīna galdam
Tuvojoties Halovīnam, uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone un "Elvi" iesaka interesantu recepti, kā dažādot uzkodu galdu.
Ar makaronu 'smadzenēm' pildīta paprika Halovīna svinētājiem
Šogad izpaliek gan spoku nakts ballīte ar draugiem, gan saldumu vākšana, taču, svētku noskaņu var radīt arī mājās. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā recepti spokainām vakariņām.
Halovīna skudru pūznīši
Lai ko īpašu un mājās radītu varētu ielikt Halovīna saldumu maisiņā, kopā ar bērniem uztaisi mošķīšus. Bērniem patiks nodarbe un prieku sagādās gardā kāruma noformējums. Skudru pūznīšu recepti iesaka franču beķereja un kafejnīca "Madam Brioš".
Asiņainais bellini pieaugušo ballītei Halovīna noskaņās
Briest Halovīna ballīte pieaugušajiem? Lūk, stilīgs kokteilis Visu svēto dienas priekšvakara svinēšanai!
'Dedzinātu asiņu' šotiņi Halovīna ballītei pieaugušajiem
Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka stilīga kokteiļa recepti, ja plānojas Halovīna ballīte pieaugušajiem.
Citronu kapkeiki - kēksiņi ar siera krēmu
Vasarīgi un citrusīgi – tādi ir šie kapkeiki jeb kēksiņi ar citronu krēmsiera "cepuri". Ja vēlies, vari tos dekorēt ar citrona miziņām, avenēm vai mellenēm. Receptes autore - Signe Meirāne.
Citronu kapkeiki ar baltās šokolādes un svaigā siera glazūru
Citronu kapkeiki ir ideālā saldā uzkoda mājas ballītēm – tie būs lieliski ne tikai dzimšanas dienas svinībās, bet arī reizēs, kad jādodas ciemos, bet groziņā līdzi gribās paņemt ko vairāk, kā tikai čipšus un cepumus. Garantēju – no galda tie pazudīs pavisam ātri un ēdāji prasīs vēl!
Šokolādes mafini ar aromātisku sviesta glazūru
Neticami gardas kūciņas, kuras paspilgtina burvīga sviesta glazūra, kurai pievienota slepena sastāvdaļa smaržai – kanēlis. Perfekti lietainās dienās pie tējas, vai saulainās ārpus mājas – pavadot laiku kādā parkā vai citur pie dabas.
Kēksiņi ar cukura lodīšu taureņiem
Pavisam daiļi kapkeiki, kas piestāvēs kādam īpaši meitenīgam pasākumam vai svinībām. Tos var pagatavot, ejot uz raudzībām, pasniegt mazas dāmas svētkos vai likt uz galda tādā skaistā pasākumā kā kāzas.
Zemesriekstu sviesta vārītais krēms kūkām un glazūrkēksiņiem
Kad vārītais krēms un sviesta krēms jau šķiet pārāk banāla izvēle, lai dekorētu izceptos mafinus vai spiestu krēmu starp biskvīta kārtām, liec lietā šo recepti, ko novērtēs ikviens zemesriekstu sviesta gardēdis.
Recepte no grāmatas: kukurūzu nūjiņu kūka
Bērnības garša, vairākās desmitgadēs pārbaudīta recepte, ātri pagatavojama no trīs sastāvdaļām! Vai vēl ko vairāk var vēlēties? Vienīgi papildporciju!
'Selgas' cepumu kūciņas bez cepšanas
"Selgas" cepumus parasti izmantojam ātro kūku gatavošanai, bet mūsu lasītāja Marika Beļēviča tiem atradusi jaunu pielietošanas veidu un piedāvā recepti ļoti vienkārši pagatavojamām un bezgala kārdinošām kūciņām.
Mandeļu sviesta trifeles
Gatavojot kopā ar bērniem, saldumiem ir liela nozīme, jo kuram bērnam gan tie negaršo? Tomēr našķi var būt kvalitatīvi un veselīgi, bez papildus pievienota cukura un miltiem. "Rimi" gardēde Signe Meirāne no pašu gatavota mandeļu sviesta iesaka pagatavot gardas trifeles.
Šokolādes īrisa konfektes
Šokolādes īrisa konfekšu recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".
Šokolādes – pārslu bumbiņas
Šokolādes – pārslu bumbiņas ikdienas gardumiem un svētkiem.
Oreo sierakūkas trifeles
Kārdinošas Filadelfijas siera konfektītes ar tumšās šokolādes glazūru. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Madara Safronova, kura piedalījās Philadelphia recepšu konkursā.
Šokolādes fondī ar augļiem
Ļaujies šokolādes kārdinājumam un baudi kausētā šokolādē mērcētus augļus, biskvīta cepumus vai citus našķus. Šai kombinācijai ir grūti pretoties! Lai pagatavotu šokolādes fondī, piemērotākā būs tumšā šokolāde, papildini to ar kanēli vai brendiju!
Atrasts 'Instagram': Neparasti Helovīna ēdienu noformējumi
Kārdinošas ēdienu bildes "Instagrām" vietnē nav nekāds jaunums, bet Samanta Lī tiešām prot pārsteigt un iedvesmot, radot neparastus, pat dīvainus, ēdienu noformējumus. Thekitchn.com vēsta, ka četru gadu laikā, kopš šai radošajai dāmai ir "Instagram" profils, viņai ir ieguvusi vairāk kā 300 000 sekotāju. Un, kā redzams, ne bez iemesla.
12 noderīgi un iedvesmojoši padomi Helovīna galda klājumam
Cerams, ka neesi no tiem, kas Helovīnos aizslēdz durvis un nelaiž iekšā kaimiņu bērneļus, kuri cītīgi gatavojušies šim notikumam vairākas dienas. Kāpēc gan šo dienu nepadarīt nedaudz īpašu, ļaujot no sirds izpriecāties sevī mītošajam bērnam? Mazliet citādas vakariņas, radoši dekori un noskaņojums jautrāks nekā citkārt - šīs dienas izkrāsošanai tev noteikti noderēs kāda no mūsu raibajām idejām.