Rupjmaize, sviests un ķilavas – tā savas valsts melni–balti–zilo karogu ēdienā atveido kaimiņi igauņi. Un, lai nebūtu pārpratumu, iesprauž vēl karodziņu ķilavmaizītē. Lai arī mums patīk sūkstīties, ka igauņiem daudz kas ir labāks, skaistāks un gardāks, taču karoga krāsas toņi galda klāšanai mums ir daudz pateicīgāki. Ko tik mēs nevaram pagatavot, citējot karoga krāsu! Sāksim ar to, ka arī gadalaiks spēlē mums par labu – tikko novākta raža, kur bordo sakne – biete gaidīt gaida, lai to izsautē, izcep, pievieno desertiem un kūkām! Latvijas dzimšanas dienā samērā bieži godā tiek celta biete tandēmā ar majonēzi , gan salātos “Siļķe kažokā”, gan vienkārši biešu ripiņās ar majonēzes celiņu. Hei! Biete spēj daudz vairāk un arī bez majonēzes! To var sapārot ar kazas sieru vai biezpienu – rezultāts tikpat glīts un gards! Biešu un siera tarte! Izcils karoga atveidojums, ko uztapināt cepeškrāsnī! Un biešu sula, lai iekrāsotu rīsus, gatavojot risoto! Labi – Latvijas dzimšanas dienā labāk tapināt gruboto, patriotiskāk tomēr!
Nākamais līderis ir sarkanā samta jeb "Red Velvet" kūka. Šī Amerikā dzimusī torte ir vairāk nekā piemērota Latvijas dzimšanas dienai. Arī to sociālo tīklu lietotāji labprāt atrāda saviem sekotājiem. Jāatzīst gan – ja gribas patiesi labu Latvijas karoga sarkano krāsu, tad kūkai labāk pievienot pārtikas krāsvielas. Jau minētā biete spēj daudz, bet ne visu. Izmantojot to kā krāsvielu, pēc cepšanas kūka tomēr vairāk būs sarkanbrūna.
Nevar nepieminēt saldo krējumu, kas, sakults putukrējumā, gatavs savos pūkainos apskāvienos uzņemt kā dzērvenes, tā brūklenes un rudens avenes! Saldajam krējumam aiz muguras rindā trinas biezpiens, arī tas ir gana balts, lai kopā ar kādām ogām radītu sarkanbalto karogu!
Un atceramies par dzērveņu ķīseli un zemeņu mērcēm! Tajās droši var peldināt gan biezpiena krēmu, gan putukrējumu, saldas klimpas un bubertu!
No sirds izpausties iespējams, dekorējot kūkas un kūciņas, kēksus un kēksiņus. Balts un sarkans krēms, konditorejas maiss un aiziet saldā gleznošana!
Un galu galā – jebkurš ēdiens kļūst par svētku ēdienu, ja tajā iesprauž svētku karodziņu!
Lai mums visiem Latvijas dzimšanas dienā svētku galds pie kā pulcēties, ar vai bez sarkanbaltajiem ēdieniem!
Sarkanā velveta kūka ar svaigā siera krēmu un ogām
Kūku cepšana dara brīnumus, tā ir iespēja radoši un mākslinieciski izpausties, turklāt gardais kārums sagādās prieku tuviniekiem. Garšās bagātīga kūka ar pārsteidzoši gardu krēmu. Tā dekorēta ar svaigām ogām. Recepti iesaka gardēde Katrīna Ancāne.
Kūka 'Sarkanais samts'
Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.
Cepumi 'Sarkanā samta plaisas'
"Ļoti viegli pagatavojami un garšīgi cepumiņi, ko var cept kopā ar bērniem. Apkārt plāna, sausa garoziņa, bet vidus mīksts kā kūciņai. Ideja, kā palutināt mīļoto Valentīna dienā!" recepti iesaka mūsu lasītāja Vineta Vīksna.
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Kazas siers ar dzērveņu pulveri
Uzkoda – viesību zvaigzne. No trim vienkāršām sastāvdaļām – kazas siera, dzērvenēm un bietēm var pagatavot smalku un ekstravagantu uzkodu, kuru pasniegt kopā ar reibinošiem dzērieniem. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem izstrādājis restorāna Kaļķu Vārti pavārs Haralds Saušs. "Īpaši izsmalcināta uzkoda pie degvīna veģetāriešiem – tās skābā pēcgarša pasakaini sasaistīsies kopā ar viegli saldinātu degvīnu," iesaka Haralds.
Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm
Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.
Īstais ukraiņu borščs pēc sešdesmito gadu receptes
Ukraiņu borščs šajās dienās ēsts kafejnīcās un restorānos un beidzot gribas pamēģināt to pagatavot mājās? Tas ir viegli! Sātīga un ļoti garda zupa – un pati aktuālākā zupa visās virtuvēs šobrīd.
Bietēs marinēta forele
Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd zivis, lai būtu nauda, un bietes, lai būtu veselība. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā jaunu versiju, kā pasniegt, piemēram, ierasto forelīti. Šajā receptē ir gan bietes, gan zivs.
Biešu krēmzupa
Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.
Patriotiskie biešu salāti
Novembrī biežāk gribas celt galdā un godāt Latvijā augušu un Latvijā ražotu pārtiku. Biešu salāti ir caur un caur savējie – no zemes, kur bietes aug, līdz ābeļu galotnēm, no kurienes āboli iekrīt tieši rokās. Ja vēl izdodas noformēt tā patriotiski, sanāk lieliski svētku salāti!
Ķiplokainie biešu un biezpiena plācenīši
Rudenīgi košu un spēcinošu biezpiena plācenīšu recepti iesaka "Tasty" lasītāja Sabīne. Viņa gatavošanā izmantojusi griķu miltus, bet derēšot arī citi!
Romantiskā siļķe 'kažokā'
Ja tavs sirdsāķītis nav saldummīlis un ne acu galā necieš sirsniņkonfektes, rozā zefīrus un putukrējuma kūkas, tad jādomā radošāki veidi, kā mīļotajam sarūpēt patīkamu pārsteigumu Valentīna dienā, kāzu jubilejā vai kādā citā romantiskā svinamdienā. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārši realizējamu ideju – savu versiju par tradicionālo siļķi "kažokā", kas šoreiz veidota sirds formā.
Suši rullīši 'Siļķe 'kažokā''
Jau iepriekš esam stāstījuši, kā "Siļķi "kažokā"" pagatavot ruletes un tortes formā, bet šoreiz uzzināsi, kā no tradicionālajām šo salātu sastāvdaļām pagatavot suši. Tīmeklī noskatītu recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Bajāre.
Gruboto ar bietēm un diviem sieriem
Lai iepazītu grūbas jaunās garšās un krāsās, pagatavo krēmīgo gruboto ar bietēm un diviem sieriem. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks”.
Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem
Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.
Krāšņais svētku salātu kārtojums 'Granātu aproce'
Svētkos, kad gribas iepriecināt viesus ar neparasti noformētiem un gardiem salātiem, šis krāšņais kārtojums no vārītas vistas gaļas, dārzeņiem, valriekstiem un granātābolu sēkliņām, būs īstā izvēle.
Plānās biešu pankūkas ar rjaženku
Košās biešu pankūkas piešķirs jaunas krāsas un garšas tavām brokastīm. Lai acis priecētu arī krāsu kontrasts, pankūkas var pildīt ar mājas sieru vai biezpienu, kam pievienots skābs krējums un pāris saujas sīki sakapātu vai ātri sviestā apceptu spinātu. Recepti iesaka lasītāja Diana Lapinska.
Rutku - biešu salāti
Rutku - biešu salāti svaigēdājiem un veselīgi ēdājiem.
'Silķe kažokā' svētku galdam
'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Tomātu un biešu biezzupa
Tomātu un sarkano biešu biezzupa ir ne tikai ļoti garšīga, tās košā un izteiksmīgā krāsa arī uzlabos garastāvokli. Protams, vislabāk zupa garšo, gatavota no pašu audzētiem tomātiem to sezonā, tomēr arī tagad, kad aiz loga ziema, to var pagatavot - izmantojot savā sulā konservētus tomātus. Izbaudi!
Biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu
Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Izmēģini biešu pankūkas ar putotu cidoniju krēmu!
Biešu siera kūka
Šo nedaudz veselīgākas siera kūkas recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.
Video: Šņabī un sarkanajās bietēs marinēta laša fileja
Kaņepju sēklu maizītes ar šņabī un sarkanajās bietēs marinētu laša fileju un biezpienu gatavo kafejnīcas "Tvaiks" šefpavārs Kārlis R. Celms.
Lāčplēša dienas eklēri
Īpašs gardums svētku vakaram no kūku meistares Ilzes Kupčas recepšu klāsta – eklēri, kurus var noformēt patriotiskās krāsās, izmantojot baltu glazējumu un lielogu dzērvenes. Mēs visi esam spējīgi uz maziem varoņdarbiem. Ja nekad neesi mēģinājusi cept eklērus, tas šodien varētu būt tavs mazais varoņdarbs. Tev izdosies!
Dzērveņu mērce
Dzērveņu mērce – labs papildinājums dažādiem desertiem.
Dzērveņu - olu putu pīrāgs
Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.
Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Vienkāršais dzērveņu ķīselis
Vienkārši pagatavojams dzērveņu ķīselis saldētavas krājumu patukšošanai. Atdzesētu var baudīt gan tāpat vien, gan kā piedevu dažādiem vienkāršiem desertiem, pasniedzot, piemēram, ar putukrējumu, rīsu krēmu vai saldo biezpiena sacepumu. Recepti iesaka Vineta Vīksna.
Gandrīz buberts ar ogu ķīseli
Ja nav laika, lai pagatavotu bubertu pēc omītes receptes, var izlīdzēties ar kukurūzas biezputru. Šī recepte ir īstens komforta ēdiens, kas liek aizmirst raizes un izbaudīt katru kumosu.
Maigais buberts ar skābenu dzērveņu mērci
Vienkārši, bet ļoti gardi - buberts ar skābenu dzērveņu mērci.
Buberts ar zemeņu mērci
Buberta recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.
Rīsu krēms ar zemeņu ķīseli
Ļoti vienkāršs un klasisks saldēdiens, kas uzjundīs patīkamas bērnības atmiņas. Savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Jogurta krēms ar ogām un auzu pārslu griljāžu
Katru reizi, kad mājās tiek kults putukrējums, svētku sajūta ir klāt. Nedēļas nogale ir domāta, lai baudītu desertus! Recepti iesaka Egita no Egitas virtuves.
Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'
Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.
Rupjmaizes kārtojums ar svaigo sieru un balzamu
Recepti iesaka Ziemassvētku kulinārijas akadēmija, ko decembrī rīkoja "3 pavāru restorāns Tam labam būs augt" un "Boržomi". Tautā iemīļotais rupjmaizes kārtojums – šķiet jau, ka neko jaunu tur vairs nevar sagaršot, taču, lūk, šis deserts atšķirīgā versijā, kas atklāj jaunas garšas.
Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās
"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.
Rupjmaizes kārtojums glāzītēs
Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.
Dzērveņu jogurta želeja
Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Brūkleņu želeja
Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.
Sulīgs un mīksts tītara cepetis ar dzērveņu mērci
Domājat, ka tītaru ēd tikai amerikāņi Pateicības dienā? Nekā nebija, šis putns ir arī Ziemassvētku galda karalis - turklāt britiem! Un ēdiens mazpamazām gūst aizvien lielāku popularitāti arī citviet Eiropā, ieskaitot Latviju.