Drupens biezpiens, saules dzeltenas olas, pienbalti milti, cukurs un vijīgais skābais krējums – pamatlietas, kas jebkurā virtuvē palīdzēs uzburt bezgala garšīgu biezpienmaizi. Ja mājās izskan tādi vārdi kā "gribu kaut ko garšīgu", tad zini, ka šo skaļi izteikto vēlēšanos piepildīsi, ieslēdzot krāsni un ļaujoties biezpienmaizes cepšanas priekiem.
Biezpienmaize, kurā paslēpušās rozīnes, ir tā garša, kas aizved atpakaļ uz bērnību, kad vēl siltu omīte to lika seklā bļodiņā un aplēja ar ogu ķīseli. Paejot tālāk no klasikas, rozīņu vietā var droši izmantot to, kas katram pašam garšo vislabāk – tikpat labi biezpiena masā garšos arī upeņu vai citu ogu sukādes, žāvētas aprikozes vai dzērvenes, kaltēta mango gabaliņi vai, piemēram, pēdējās sasaldētās rudens avenes.
Saldo biezpiena našķi var cept arī plātsmaizes veidā, apakšā izklājot smilšu mīklu, rauga mīklu vai radoši biezpiena masas apakšā izbārstīt, piemēram, kukurūzas brokastu pārslas. Tie, kuri parasti spītīgi no biezpienmaizes ar kūkas dakšiņu izlasa rozīnes, nu var gavilēt – ja biezpienmaizi cepsi pats, tajā var nepievienot pilnīgi neko, ļaujot biezpiena garšai uzmirdzēt saldā soloizrādē. Turklāt vismaz reizi mūžā vajag pamēģināt klasiskajai biezpienmaizei uzlikt "cepurīti", piemēram, no saželētām avenēm vai citām ogām – te lieti noderēs kāda karote kartupeļu cietes, ko pievienot uzkarsētajām ogām kopā ar šļuku ūdens.
Lai biezpienmaize vienmērīga un garša izcila – pāris svarīgi padomi
Vienmērīgai biezpiena plātsmaizes vai sacepuma masai izvēlies mitrāku un mazāk graudainu treknu biezpienu. Ja nu tomēr biezpienā manāmi palieli graudi, vispirms biezpiena masu iztrin caur sietu pāris reizes. Ātrākam rezultātam gatavošanā vari ņemt talkā rokas blenderi un ar asmenīšiem sablendēt biezpienu vienmērīgā masā zibenīgi.
Gaisīgam efektam biezpiena masai tās gatavošanas beigās, pēc tam, kad masā jau pievienotas olas un cukurs, var piebērt pāris tējkarotes (un ne vairāk) kartupeļu cietes. Turklāt vēl viena sastāvdaļa, kas biezpienmaizi padarīs garšīgāku un sulīgāku, ir skābais krējums.
Vaniļas ekstrakts/pasta/graudiņi un citrona sula un miziņa – šīs divas garšas ir absolūta klasika, kas izceļ jebkuru saldo ēdienu, tāpēc nevairies to pievienot biezpiena masai, kad gatavo biezpienmaizi. Turklāt biezpiena sacepumu burvība ir tā, ka vari atļauties improvizēt – citrona vietā izmantot apelsīnu, paslēpt biezpiena masā šokolādes gabaliņus, sasmalcinātus riekstus, magoņu sēkliņas, kanēli, sarīvētus ābolus un daudz ko citu, lai pārsteigtu ar citādākām garšas niansēm.
Klasiskam sacepumam neaizmirsti pievienot kādu paspilgtinājumu – pasniedz biezpienmaizes gabaliņu ar ogām (svaigām vai saldētām), apzied virsiņu ar ievārījumu vai papildini ar kausētas šokolādes un saldā krējuma glazūru. Un, protams, kur nu bez klasikas – kāda ogu ķīseļa vai mērces. Rau, sezonā šobrīd ir dzērvenes, smiltsērkšķi un citas vitamīniem bagātas veltes, ko apēst var arī šādi. Ēdāji būs tikai pateicīgi.
Kuru recepti pamēģināt pirmo? Tas atkarīgs no katra paša kārotā. Sacepuma formā biezpienu papildini ar rīsiem, burkāniem vai ķirbi – pirmajā mirklī šķietami neparastās piedevas būs labs veids, kā pavērt savus saldummīļa apvāršņus. Palūko, cik daudz recepšu variāciju, no kurām izvēlēties, lai jau pēc stundas baudītu sildošu dzērienu kopā ar saldas biezpienmaizes gabaliņu. Lai garšīgi!
Sulīgā biezpienmaize, kas garšo pilnīgi visiem
Interaktīvās pavārgrāmatas bērniem "Mana mīļākā pavārgrāmata" autore Ārija Avota iesaka savas vīramāsas Ilzes Pētersones biezpienmaizes recepti. Ārija raksta: "Ir ēsta simtiem reižu, vienmēr izcila un garšo pilnīgi visiem. Tagad tā – visu pametiet (ja vien neesat ķirurgs vai pilots) un ejiet cept šo biezpienmaizi, jo tas būs tā vērts. Tā smarža mājā, tā mājīgā garša, tas drupanums un sulīgums kopā – mmmmmmm!"
Smilšu mīklas biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Visticamāk, plātsmaize savas lieliskās garšas dēļ pazudīs no šķīvja zibens ātrumā, taču, ja kāds gabaliņš būs palicis, tad nākamajā dienā būs vēl garšīgāk. Biezpienmaize ar rozīnēm un rīvētu citrona miziņu akcentam atsauc atmiņā bērnību ar šī kāruma baudīšanu, kas bija svētki. Recepti iesaka gardēde Valentīna Bogdanova.
Mutē kūstošā biezpiena-ābolu plātsmaize mājas gaumē
Kad mājās tiek cepta šī garšīgā biezpienmaize, pirmie gabaliņi pazūd no pannas pavisam karsti, pirms vēl mamma paspēj tos skaisti izkārtot uz šķīvja. Šis gardums patiesi rada mājas sajūtu, recepte nākusi no paaudzes paaudzē, un plātsmaize ir pavisam vienkārši pagatavojama.
Foto recepte: klasiskā biezpienmaize ar rozīnēm un smilšu mīklas pamatni
"Šī biezpienmaize mūsmājās ir ļoti iecienīta. Vēl garšīgāka tā ir nākošajā dienā pēc cepšanas, bet tik ilgi gan tā reti kad nostāv," - tā receptes autore, mūsu lasītāja Laura Janušauska.
Rauga mīklas biezpienmaize
Klasiska vērtība - rauga mīklas plātsmaize ar sulīgu biezpiena masu un žāvētiem augļiem.
Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm
Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.
Mārupes biezpienmaize ar rozīnēm
Klasiska biezpienmaize Mārupes gaumē ar rozīnēm. Būs ļoti garda tāpat vai pasniegta ar siltu ķīseli.
Biezpiena kūka ar rozīnēm no omes recepšu klades
Biezpiena kūka bez miltiem, toties ar daudzām, daudzām rozīnēm, apaļa un dzeltena kā saule! Īstā kūka, kas jācep, lai vieglāk pavasari sagaidīt!
Latvieša versija par siera kūku – biezpiena sacepums visām gaumēm
Viena panna, divas garšas – ar sacepumu našķēsies gan tie, kam garšo žāvēti augļi, gan tie, kas tos ienīst.
Biezpiena kūka ar žāvētiem ķiršiem
Sulīga biezpiena plātsmaize būs lielisks gardums pie kafijas vai tējas tases. Kārdinošu biezpiena kūkas recepti iesaka Santa no garšīgās recepšu lapas "Santas saldā virtuve".
Trauslā biezpiena plātsmaize ar drumstalām
Ja rauga mīklas plātsmaizes šķiet par "maizīgu", bet kārojas gardu biezpienmaizi, tad gatavo šo! Recepti iesaka "Delfi" dzīvesstila žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, kas savulaik to atradusi ģimenes portāla "Cālis" forumā. "Brīdinu, ka kūka pati kūst mutē un liegi nosēžas uz gurniem," smej Egita.
Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju
Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.
Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai
Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.
Košais ķirbju un biezpiena rausis
Spilgtā plātsmaize sacenšas ar rudens lapu dzeltenajām krāsām. Lai gan ķirbis un biezpiens šķiet neparasts salikums, plātsmaizes garša izdodas veiksmīga un rauša baudītāji būs sajūsmas pilni. Apelsīns plātsmaizei piešķir svaigumu. Sulīgā rauša recepti iesaka kūku cepēja Agnese Bunka.
Debešķīgais biezpiena sacepums
"Biezpiens tā vislabākajā izpildījumā. Šī kombinācija man vienmēr ir asociējusies ar bērnības laikiem. Viegli un ātri!" tā savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Rūtainā ābolu un biezpiena plātsmaize
"Kad gribās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu, top ābolu un biezpiena plātsmaizes apvienojums," pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Lāsma Logina.
Gardais biezpiena sacepums ar šokolādes glazūru
Ja tev garšo biezpiena sieriņi šokolādes glazūrā, tad noteikti garšos arī šis biezpiena sacepums. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Biezpiena sacepums no Ulmaņlaika pavārgrāmatas
"Mūsu ģimenē lielā cieņā ir biezpiens, no tā gatavojam dažnedažādus gardus ēdienus – ar biezpienu pildītus baklažānu rullīšus, plācenīšus un pankūciņas, bulciņas un cepumus vai vienkārši ar krējumu un sīpoliem kā piedevu ceptiem kartupelīšiem. Šoreiz pagatavoju biezpiena sacepumu pēc kādas ļoti senas receptes no Ulmaņlaiku pavārgrāmatas. 1937. gadā atkārtoti izdoto grāmatiņu "Pavāru māksla" sastādījusi leģendārā Minjona jeb Hermīne Zālīte (1858-1932)," tā pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Tikai 3 sastāvdaļas: biezpienkūka ar iebiezināto pienu
Ši elementārā biezpienkūka, kuras pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, vienlīdz labi garšo gan tikko no krāsns izcelta, gan atdzisusi.
Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm
Garda un sulīga biezpiena plātsmaize, kuru cepot smaržos visa māja! Ēd nost gabaliņu pa gabaliņam vai pasniedz, pārlejot ar dzērveņu ķīseli. Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.
Biezpienmaizīte ar mellenēm
Vasarīga un garda biezpienmaizīte ar kārdinošu ogu kārtiņu. Maizītes cepšanai var izmantot jebkādas ogas, ne tikai mellenes. Tās var būt arī upenes, jāņogas, zemenes, avenes un citas ogas. Cepšanai izmanto vidēji lielu formu ar augstām malām, lai mīklu varētu ieklāt kā groziņu.
Vienkāršais rīsu-biezpiena sacepums
Vienkārši pagatavojams rīsu-biezpiena sacepums, kas garšos gluži kā bērnudārza vai skolas gados baudītais. Recepti iesaka Vineta Vīksna.
Saldais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu
Gardais biezpiena un burkānu sacepums ar mannu - pilnam vēderam bez smaguma sajūtas.
Divkārtu biezpiena un magoņu tējas kūka
Kūka ne vien izskatās, bet arī garšo ļoti labi, turklāt tā ir visai viegli pagatavojama. Tieši tik viegli, ka recepte būs pa spēkam arī stiprā dzimuma pārstāvjiem.
Biezpiena sacepums ar žāvētiem augļiem
Biezpiena sacepums ar žāvētiem augļiem launagam vai svētku reizei.
Biezpiena sacepums ar upenēm
"Ātrs un garšīgs veids, kā vakarā pabarot ģimeni un izmantot biezpienu, kas tuvojas derīguma termiņa beigām. Un arī saldētavas krājumi jātukšo, jo tuvojas jauna vasara ar svaigām ogām un vitamīniem no pašu dārza!" Recepti Tasty.lv piedāvā Evita – viena no vakariņu recepšu konkursa dalībniecēm.