biezpienmaize biezpiena plātsmaize kūka ogas deserti
Foto: Shutterstock

Drupens biezpiens, saules dzeltenas olas, pienbalti milti, cukurs un vijīgais skābais krējums – pamatlietas, kas jebkurā virtuvē palīdzēs uzburt bezgala garšīgu biezpienmaizi. Ja mājās izskan tādi vārdi kā "gribu kaut ko garšīgu", tad zini, ka šo skaļi izteikto vēlēšanos piepildīsi, ieslēdzot krāsni un ļaujoties biezpienmaizes cepšanas priekiem.

Biezpienmaize, kurā paslēpušās rozīnes, ir tā garša, kas aizved atpakaļ uz bērnību, kad vēl siltu omīte to lika seklā bļodiņā un aplēja ar ogu ķīseli. Paejot tālāk no klasikas, rozīņu vietā var droši izmantot to, kas katram pašam garšo vislabāk – tikpat labi biezpiena masā garšos arī upeņu vai citu ogu sukādes, žāvētas aprikozes vai dzērvenes, kaltēta mango gabaliņi vai, piemēram, pēdējās sasaldētās rudens avenes.

Saldo biezpiena našķi var cept arī plātsmaizes veidā, apakšā izklājot smilšu mīklu, rauga mīklu vai radoši biezpiena masas apakšā izbārstīt, piemēram, kukurūzas brokastu pārslas. Tie, kuri parasti spītīgi no biezpienmaizes ar kūkas dakšiņu izlasa rozīnes, nu var gavilēt – ja biezpienmaizi cepsi pats, tajā var nepievienot pilnīgi neko, ļaujot biezpiena garšai uzmirdzēt saldā soloizrādē. Turklāt vismaz reizi mūžā vajag pamēģināt klasiskajai biezpienmaizei uzlikt "cepurīti", piemēram, no saželētām avenēm vai citām ogām – te lieti noderēs kāda karote kartupeļu cietes, ko pievienot uzkarsētajām ogām kopā ar šļuku ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!