Pirms ķerties pie gatavošanas, jāatceras, ka parastās miežu grūbas kārtīgi jānoskalo, citādi ēdiens iegūs neglīti zilganu nokrāsu. Grūbas skalo pat trīs un četras reizes, izmantojot smalku caurduri, un to dara tik ilgi, līdz notekošais ūdens no balti duļķaina ir kļuvis caurspīdīgs. Parastās miežu grūbas nemērcējot jāvāra aptuveni 40–50 minūtes. "Tasty" iesaka tās gan pirms likšanas zupā vai gatavošanas kādā citā ēdienā izmērcēt pāris stundas, lai maltīte gatava ātrāk.
Jebkurā receptē, kur sastāvdaļu saraksts pieprasa grūbas, var izmantot arī pērļu grūbas. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka tās atgādina baltas pērlītes. No parastajām grūbām pērļu grūbas atšķiras ar to, ka tās ir pamatīgāk apstrādātas un nopulētas, līdz ar to tajās ir mazāk šķiedrvielu, taču pagatavošanas laiks īsāks – vien pusstunda, ja tās iepriekš nemērcē. Taču arī šīs grūbas nepieciešams aptuveni stundu izmērcēt, ja gatavo, piemēram, tabulē salātus – tad pērļu grūbas būs irdenākas un labāk sajauksies ar citām sastāvdaļām. Nemērcētas pērļu grūbas lieliski noderēs putru un gruboto gatavošanai, jo tās ir miltainākas nekā parastās grūbas, un maltīte izdosies krēmīgāka.