Pirms ķerties pie gatavošanas, jāatceras, ka parastās miežu grūbas kārtīgi jānoskalo, citādi ēdiens iegūs neglīti zilganu nokrāsu. Grūbas skalo pat trīs un četras reizes, izmantojot smalku caurduri, un to dara tik ilgi, līdz notekošais ūdens no balti duļķaina ir kļuvis caurspīdīgs. Parastās miežu grūbas nemērcējot jāvāra aptuveni 40–50 minūtes. "Tasty" iesaka tās gan pirms likšanas zupā vai gatavošanas kādā citā ēdienā izmērcēt pāris stundas, lai maltīte gatava ātrāk.
Jebkurā receptē, kur sastāvdaļu saraksts pieprasa grūbas, var izmantot arī pērļu grūbas. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka tās atgādina baltas pērlītes. No parastajām grūbām pērļu grūbas atšķiras ar to, ka tās ir pamatīgāk apstrādātas un nopulētas, līdz ar to tajās ir mazāk šķiedrvielu, taču pagatavošanas laiks īsāks – vien pusstunda, ja tās iepriekš nemērcē. Taču arī šīs grūbas nepieciešams aptuveni stundu izmērcēt, ja gatavo, piemēram, tabulē salātus – tad pērļu grūbas būs irdenākas un labāk sajauksies ar citām sastāvdaļām. Nemērcētas pērļu grūbas lieliski noderēs putru un gruboto gatavošanai, jo tās ir miltainākas nekā parastās grūbas, un maltīte izdosies krēmīgāka.
Skābu kāpostu zupa, ātrais rasoļņiks un arī pupiņu zupa tikai iegūs no tā, ja katlā iebērsi klāt dažas saujas noskalotu grūbu. Bez zupām, noteikti vērts izmēģināt tik latvisko grūdeni, koču vai no Latgales nākušo "pancaks ar cymusu", kas garšīgi parāda – grūbu putra sasilda. Un salāti ak, salāti – pavisam vienkārši ar krāsnī ceptiem sakņu dārzeņiem, sēnītēm, kukurūzu un pat kaltētiem tomātiem. Šķiet, grūbas piestāv pilnīgi visam, atliek tikai izvēlēties kādu no 24 receptēm zemāk un ķerties pie gatavošanas. Lai visi garšīgi paēduši!
Siltie grūbu salāti ar sēnēm
Kas gan būtu valsts svētki bez ģimenes kopā būšanas un svinīgas maltītes! Šogad ne vienam vien prātā ir jautājums – kā pagatavot gardu svētku maltīti nepārmaksājot? Sagaidot Latvijas 104. dzimšanas dienu, latviešu virtuves pazinēja, saimniece Ilze Briede iesaka receptes ideju ģimenei, kas ļaus sagatavot svinīgu maltīti nepārmaksājot. Maltīte astoņām personām izmaksās zem sešiem eiro, neskaitot elektrības vai gāzes cenu.
Risoto latviskā versija – gruboto
Itāļiem risoto, latviešiem – gruboto! Abas putras gana sātīgas, lai par nākamo ēdienreizi nevajadzētu domāt vēl labu laiku. Ja vēl piecep klāt kādu vistas stilbu, var kalnus gāzt, zemi rakt un divu dienu darbus paveikt vienā!
Pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām
Garda un sātīga pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām.
Itāliete Boloņas mērce ir saderīga arī ar latviskajām grūbām
Atzīšu, ka mūsmājās Boloņas mērce iet uz urrā! Tai ir atrastas visdažādākās receptes, turklāt arī izmēģinātas visas gatavās veikalos nopērkamās. Esam iecienījuši arī gatavot vienkāršo Boloņas mērces recepti, kas pagatavojama ar vistas malto gaļu un bekonu. Turklāt – aizņems vien 30 minūtes tava laika! Lai gan tā ir krietni ātrāk un vienkāršāk pagatavojama par klasisko Boloņas mērci, tā nebūt nav mazāk garšīga.
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Ribollita – pupiņu un grūbu zupa toskāniešu gaumē
Īstena zemnieku zupa toskāniešu gaumē, kas vēsturiski radusies, uzsildot un papildinot iepriekšēās dienas pārpalikumus. Sātīga, bez gaļas un maciņam draudzīga zupa, kurā bez baltajām pupiņām peldēs arī grūbas un lapu jeb kale kāposts.
Grūbu stūķis ar sēnēm un puraviem
Grūbas ir lētas un ātri piesien dūšu, kas jo īpaši priecē sirdi. Un ja vēl piesviež klāt saujiņu sagrieztu šampinjonu vai atlaidinātu sēņu no saldētavas krājumiem, dzīve ir pavisam skaista. Stūķim pievienojot tā pavairāk ūdens, tiksi pie sātīgas, tumīgas zupiņas.
Suitu novada garšas: Sātīgais grūbu virums jeb suitu plovs
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā grūbu viruma jeb suitu plova recepti no saimnieces Skaidrītes Nagliņas recepšu krājumiem.
Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem
Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.
Suitu novada garšas: Siltie grūbu salāti 'Suit' siev' bruncs''
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā silto grūbu salātu "Suit' siev' bruncs'" recepti no suitu saimnieces Lailas Puķītes recepšu krājumiem.
Rozā gruboto ar bietēm jeb kā bērniem iemānīt dārzeņus
Kā diviem maziem ēdājiem nemanāmi un koši vakariņās iemānīt dārzeņus tā, lai acīgie detektīvi nepamanītu? Pareizi, paslēpt krietnu porciju veselīgo biešu latviskajā risotto patapinājumā – gruboto. Šī ir mūsmājās pārbaudīta, bērniem draudzīga recepte, jo baltvīns tajā šoreiz nav izmantots, kā klasiski to pieprasa risotto receptes.
Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu
Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.
Krāsnī cepti dārzeņi ar grūbām un fetas sieru
Ir pilnīgi aplami domāt, ka no dārzeņiem nevar labi paēst. Šajā receptē sulīgi saceptie dārzeņi papildināti ar grūbām, veidojot izcili sātīgu pusdienu vai vakariņu maltīti.
Grūbu putra jeb 'Pancaks ar cymusu'
"Sātīgo putru vāra, ja ēdāju būs vismaz desmit, jo, kaut rezultāts ir varen garšīgs, gatavošanas process ir visai laikietilpīgs," Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piedāvā Dagdas Tūrisma informācijas centrs.
Vienkāršais grūbu stūķis ar papriku un kabačiem
Ja roka neceļas ķēpāties ar gruboto gatavošanu, var ātri sameistarot grūbu stūķi. Turklāt tas arī nebūs tik trekns kā gruboto, jo saldais krējums šajā receptē nav nepieciešams.
Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem
Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.
Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu
Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.
Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem
Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.
Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām
Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.
Vistas buljonzupa ar grūbām
Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.
Sakņu zupa ar gaļu un grūbām
Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.
Koča jeb ķūķis
Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Grūdenis
Grūdenis - tradicionālā grūbu putra ar kartupeļiem, gaļu un sīpoliem.