Garšām bagātīgs un tāds, kas sasilda ar katru kumosu – tieši tāda maltīte ir sautējums. Bagātīgs gaļas sautējums ar krietnu tiesu dārzeņu, kādu sauju pupiņu un svaigiem zaļumiem vienā katlā būs sabalansēta maltīte, kas pavisam noteikti iekļaujas kategorijā "komforta ēdiens", un pabaros ne tikai gurkstošo vēderu, bet arī prātu.
Apņemšanās pagatavot sautējumu jau ir puse no nepieciešamā, lai maltīte izdotos. Ja vēl sagādāti visi nepieciešamie produkti – burvīgi! Tomēr neiztikt ne tikai bez receptes, bet dažām noderīgām viltībām, lai sautējums izdotos debešķīgi gards. Neatkarīgi no tā, vai gatavo sautējumu ar liellopa, vistas vai malto gaļu, vērts ieklausīties norādēs un gatavošanas tehnikās.
Sautējums tikai iegūs, ja to gatavosi nevis ar ūdeni, bet gan mājās novārītu buljonu. Protams, ūdenī izšķīdinātam buljona kubiņam nav ne vainas, bet tāds, kas stundu un vairāk novārīts no dārzeņu atgriezumiem, žāvētām ribiņām vai citām izejvielām, būs ar kreptīgāku smeķi. Universāli būs dārzeņu un vistas buljoni, kas piestāvēs jebkuram sautējuma veidam.
Lai gan sautējumus var pagatavot arī ātri, garšas ziņā vairāk iegūsi, ja dosi tam laiku – it īpaši tad, ja gatavo, piemēram, sautējumu ar liellopa gaļas gabaliņiem. Sīkstāku gaļu sutini lēnām, bez steigas, lai tie būtu maigi, nevis cieti, un katlā izdalītos gaļas sulas un kolagēns, iesaka "Taste of Home" kulināri. Turpinot par liellopa gaļas sautējumiem, izvēlies tādu gaļas griezumu, kas nav pārāk liess. Jo vairāk gaļā taukumu, jo garšīgāk.
Bagātīgai garšai gaļas sautējumā atceries – gaļu pirms likšanas kopējā katlā apbrūnina atsevišķi uz pannas. Karstā pannā apbrūnini gaļas gabaliņus vai malto gaļu, nepārblīvējot pannu. Tāpat neskopojies ar garšvielām, neaizmirstot pievienot kaltētos garšaugus, kas apcepti kopā ar sīpolu.
Sautējumam tik patīkamo tekstūru panāksi, to iebiezinot. Ja neesi sajūsmā par parasto miltu pievienošanu, pamēģini izmantot miltainākus kartupeļus vai pievienot pavisam nedaudz kartupeļu cietes sautējuma "sulām" katliņā. Šim mērķim noderēs arī tomātu pasta vai biezenī sablendēti dārzeņi (kartupelis, batāte vai kāds cits).
Neaizmirsti arī par pareizu dārzeņu pievienošanas secību – ilgāk gatavojamos sakņu dārzeņus (burkāni, kartupeļi, kāļi) katlā ber ātrāk, bet tos, kas gatavi īsākā laikā, atstāj vēlākam, lai tie neizšķīst un nekļūst ūdeņaini. Papriku, cukīni, kabačus un sēnes sautējumā ieber neilgi pirms gatavošanas beigām. Sautējumu noslēdz ar svaigiem garšaugiem, kas tam piešķirs pavisam izteiksmīgu aromātu, un pirms pasniegšanas obligāti nogaršo, lai netrūktu sāls.
Tagad atliek vien izlemt, ielūkojoties "Tasty" recepšu krātuvē, ko gatavosi – klasisku liellopa gaļas sautējumu, meksikāņu "chilli con carne" vai varbūt kādu kariju? Tev noteikti izdosies uzburt savu komforta ēdienu!
Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'
Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!
Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu
Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.
Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili
Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu
Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.
Kāpostu un maltās gaļas sautējums
Kāpostu un maltās gaļas sautējums kārtīgai pusdienu maltītei.
Vienkāršais dārzeņu sautējums ar vistu un zaļajiem zirnīšiem
Pavisam vienkārši pagatavojams dārzeņu sautējums ar vistas gaļu un zaļajiem zirnīšiem maigā skābā krējumā mērcē, kas garšo gluži kā bērnībā!
Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru
Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.
Gaļas sautējums ar zaļajiem zirnīšiem jeb 'gjuvečs'
Gjuvečs ir bulgāru iecienīts pikants gaļas un dārzeņu sautējums, ko tradicionāli pasniedz ar rūgušpienu.
Tomātu un vistas gaļas sautējums
Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.
Liellopa gaļas sautējums krējumā ar kartupeļiem un burkāniem
Burvīgs, sildošs ziemas ēdiens. Brīvākā dienā izsutina lielāku katlu un ģimene būs nodrošināta ar pusdienām vai vakariņām vairākām dienām. Daļu var sasaldēt un izmantot nevaļīgākā dienā. Ēdiena gatavošanai ļoti piemērots būs čuguna katls, bet gaļu var sutināt jebkurā cepešformā, gatavošanas laikā to nosedzot ar vairākās kārtās salocītu foliju.
Bagātīgais gaļas sautējums
Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!
Ķirbju un gaļas sautējums
Ķirbju sautējums ar gaļu - sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.
Sildošais liellopa gaļas sautējums ar rudens dārzeņiem
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā rudenīga un sildoša liellopa gaļas sautējuma recepti, kas ir kā radīts baudīšanai pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.
Svaigu kāpostu un maltas gaļas sautējums saldajā krējumā
Vienkārši un ātri pagatavojams svaigu kāpostu – maltas gaļas sautējums.
Meksikāņu sautējums ar malto gaļu
Aso ēdienu piekritējiem - meksikāņu sautējums. Sautējumu ēd ar meksikāņu čipsiem vai svaigu baltmaizi.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Dārzeņu sautējums ar frikadelēm un pupiņām
Ideja par dārzeņu sautējumu ar frikadelēm radās, kad bērni vakariņās pieprasīja frikadeļu zupu, bet vīrs iebilda, ka zupa, lūk, neesot ērta līdzņemšanai uz darbu. Šo varētu nodēvēt par ideālu kompromisu, kas bija pa prātam visiem un noteikti arī turpmāk ieņems vietu mūsu ģimenes ēdienkartē kā ātrs un garšīgs darbdienu vakariņu risinājums.
Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'
Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!