gaļas sautējums komforta ēdiens vakariņas
Foto: Shutterstock

Garšām bagātīgs un tāds, kas sasilda ar katru kumosu – tieši tāda maltīte ir sautējums. Bagātīgs gaļas sautējums ar krietnu tiesu dārzeņu, kādu sauju pupiņu un svaigiem zaļumiem vienā katlā būs sabalansēta maltīte, kas pavisam noteikti iekļaujas kategorijā "komforta ēdiens", un pabaros ne tikai gurkstošo vēderu, bet arī prātu.

Apņemšanās pagatavot sautējumu jau ir puse no nepieciešamā, lai maltīte izdotos. Ja vēl sagādāti visi nepieciešamie produkti – burvīgi! Tomēr neiztikt ne tikai bez receptes, bet dažām noderīgām viltībām, lai sautējums izdotos debešķīgi gards. Neatkarīgi no tā, vai gatavo sautējumu ar liellopa, vistas vai malto gaļu, vērts ieklausīties norādēs un gatavošanas tehnikās.

Sautējums tikai iegūs, ja to gatavosi nevis ar ūdeni, bet gan mājās novārītu buljonu. Protams, ūdenī izšķīdinātam buljona kubiņam nav ne vainas, bet tāds, kas stundu un vairāk novārīts no dārzeņu atgriezumiem, žāvētām ribiņām vai citām izejvielām, būs ar kreptīgāku smeķi. Universāli būs dārzeņu un vistas buljoni, kas piestāvēs jebkuram sautējuma veidam.


Lai gan sautējumus var pagatavot arī ātri, garšas ziņā vairāk iegūsi, ja dosi tam laiku – it īpaši tad, ja gatavo, piemēram, sautējumu ar liellopa gaļas gabaliņiem. Sīkstāku gaļu sutini lēnām, bez steigas, lai tie būtu maigi, nevis cieti, un katlā izdalītos gaļas sulas un kolagēns, iesaka "Taste of Home" kulināri. Turpinot par liellopa gaļas sautējumiem, izvēlies tādu gaļas griezumu, kas nav pārāk liess. Jo vairāk gaļā taukumu, jo garšīgāk.

Bagātīgai garšai gaļas sautējumā atceries – gaļu pirms likšanas kopējā katlā apbrūnina atsevišķi uz pannas. Karstā pannā apbrūnini gaļas gabaliņus vai malto gaļu, nepārblīvējot pannu. Tāpat neskopojies ar garšvielām, neaizmirstot pievienot kaltētos garšaugus, kas apcepti kopā ar sīpolu.

Sautējumam tik patīkamo tekstūru panāksi, to iebiezinot. Ja neesi sajūsmā par parasto miltu pievienošanu, pamēģini izmantot miltainākus kartupeļus vai pievienot pavisam nedaudz kartupeļu cietes sautējuma "sulām" katliņā. Šim mērķim noderēs arī tomātu pasta vai biezenī sablendēti dārzeņi (kartupelis, batāte vai kāds cits).

Neaizmirsti arī par pareizu dārzeņu pievienošanas secību – ilgāk gatavojamos sakņu dārzeņus (burkāni, kartupeļi, kāļi) katlā ber ātrāk, bet tos, kas gatavi īsākā laikā, atstāj vēlākam, lai tie neizšķīst un nekļūst ūdeņaini. Papriku, cukīni, kabačus un sēnes sautējumā ieber neilgi pirms gatavošanas beigām. Sautējumu noslēdz ar svaigiem garšaugiem, kas tam piešķirs pavisam izteiksmīgu aromātu, un pirms pasniegšanas obligāti nogaršo, lai netrūktu sāls.

Tagad atliek vien izlemt, ielūkojoties "Tasty" recepšu krātuvē, ko gatavosi – klasisku liellopa gaļas sautējumu, meksikāņu "chilli con carne" vai varbūt kādu kariju? Tev noteikti izdosies uzburt savu komforta ēdienu!

Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'

Foto: DELFI

Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!

Lasīt vairāk

Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili

Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.

Lasīt vairāk

Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'

Foto: Shutterstock

No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

Lasīt vairāk

Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu

Foto: Privātā arhīva foto

Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.

Lasīt vairāk

Kāpostu un maltās gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Kāpostu un maltās gaļas sautējums kārtīgai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Vienkāršais dārzeņu sautējums ar vistu un zaļajiem zirnīšiem

Foto: DELFI

Pavisam vienkārši pagatavojams dārzeņu sautējums ar vistas gaļu un zaļajiem zirnīšiem maigā skābā krējumā mērcē, kas garšo gluži kā bērnībā!

Lasīt vairāk

Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Gaļas sautējums ar zaļajiem zirnīšiem jeb 'gjuvečs'

Foto: Shutterstock

Gjuvečs ir bulgāru iecienīts pikants gaļas un dārzeņu sautējums, ko tradicionāli pasniedz ar rūgušpienu.

Lasīt vairāk

Tomātu un vistas gaļas sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas sautējums krējumā ar kartupeļiem un burkāniem

Foto: Shutterstock

Burvīgs, sildošs ziemas ēdiens. Brīvākā dienā izsutina lielāku katlu un ģimene būs nodrošināta ar pusdienām vai vakariņām vairākām dienām. Daļu var sasaldēt un izmantot nevaļīgākā dienā. Ēdiena gatavošanai ļoti piemērots būs čuguna katls, bet gaļu var sutināt jebkurā cepešformā, gatavošanas laikā to nosedzot ar vairākās kārtās salocītu foliju.

Lasīt vairāk

Bagātīgais gaļas sautējums

Foto: Vida Press

Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!

Lasīt vairāk

Ķirbju un gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Ķirbju sautējums ar gaļu - sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Sildošais liellopa gaļas sautējums ar rudens dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā rudenīga un sildoša liellopa gaļas sautējuma recepti, kas ir kā radīts baudīšanai pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.

Lasīt vairāk

Svaigu kāpostu un maltas gaļas sautējums saldajā krējumā

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojams svaigu kāpostu – maltas gaļas sautējums.

Lasīt vairāk

Meksikāņu sautējums ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Aso ēdienu piekritējiem - meksikāņu sautējums. Sautējumu ēd ar meksikāņu čipsiem vai svaigu baltmaizi.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums ar frikadelēm un pupiņām

Foto: DELFI

Ideja par dārzeņu sautējumu ar frikadelēm radās, kad bērni vakariņās pieprasīja frikadeļu zupu, bet vīrs iebilda, ka zupa, lūk, neesot ērta līdzņemšanai uz darbu. Šo varētu nodēvēt par ideālu kompromisu, kas bija pa prātam visiem un noteikti arī turpmāk ieņems vietu mūsu ģimenes ēdienkartē kā ātrs un garšīgs darbdienu vakariņu risinājums.

Lasīt vairāk

Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!