Pēdējo reizi sev, tuvākajam kolēģu lokam un jums, mīļie "Tasty" lasītāji, jautājumu – ko ēdīsim šomēnes? – uzdevu 2019. gada pavasarī. Šķiet, ka šī gada decembris ir īstais brīdis, kad to pajautāt no jauna, jo nevienā citā gada laikā ar ēst gatavošanas plānošanu neaizraujamies tik centīgi kā tad, kad plānota ciemošanās un sēšanās pie kopīga galda vairāku dienu garumā.
Šomēnes noteikti līdz Ziemassvētku vakaram mājās jāizcep pašiem savas piparkūkas kaut vienreiz. Tā, lai bērniem prieks un var nebēdnīgi izdekorēt ar pūdercukura glazūru lielās piparkūku sirdis. Mājinieki to vēl nezina, un labi, ka bērni tik mazi un gatavi pārsteigumiem, – mūsmājās šomēnes smaržos karstas kanēļmaizītes ar bagātīgu krēmsiera krēmu. Tāpat noteikti jāpagatavo kāds deserts ar kafijas vai olu liķiera garšu.
Bet saldumos vien nevar dzīvot! Kad aiz loga plosās ziemeļvējš, tā vien gribas sasildīties ar ko kreptīgu. Dikti mīlam zupas, jo sastāvdaļām bagātākas, jo labāk, tāpēc noteikti taps kāds soļankas, biešu pupiņu zupas vai skābu kāpostu zupas katls. Īsta zupa ir tāda, kurā karote stāv, nevis grimst!
Domājot par svētku galdu (jo tā plānošanu tik tiešām nevar atlikt uz pēdējo brīdi), jau tagad zinu, ka šogad centīšos uzburt šokolādes ruleti "Ziemassvētku pagale". Tāpat neiztikt bez milzu rasola bļodas, ko gada nogalē gatavot otrreiz, štovētiem kāpostiem un kāda interesantā veidā pagatavota kartupeļa. Ziemassvētku vakarā mūsu ģimenē ir tradīcija pēc paēšanas iziet garā pastaigā pa pilsētu, lai apskatītu svētku rotājumus un logos degošās, skaistās gaismiņas. Bērni jau zina, ka tikmēr mājās būs paviesojies salavecītis un zem eglītes palicis dāvanas (vecītim dikti patīk klusums). Un pēc šīs garās pastaigas un dāvanu atsaiņošanas noteikti gribēsies sasildīties, tāpēc šo darbiņu paveiks kāds balzama sildošais dzēriens vecākiem. Bērni lai mielojas ar karsto šokolādi.
Nikolai Šakalei, "Delfi" žurnālu redakcijas žurnālistei ar decembri asociējas nevis ierastais karstvīns un piparkūkas, bet gan sentimentāls ģimenes gardums: "Visvairāk man decembris garšo pēc omītes žāvētiem āboliem. Kopš es sevi atminos, tā atminos arī to, ka decembra laikā visiem ierastajiem našķiem (čipsiem, končām, cepumiem) bija liegums, jo kā uzkodas pie filmu skatīšanās bija žāvētie āboli. Un jau tagad pirkstu galiņi smaržo pēc tiem – tāda svaiga, skābena, salda, ļoti patīkama smarža. Mmmm, kad iemet mutē, tad tie paliek valgani, dodot savu aromātiskumu. Darbs, protams, milzīgs, bet, kā ome saka, ābolus postā nekad nevar aizlaist. Visus jāizgriež, jāsamizo un jāžāvē – lielām, lielām kulēm." Savu ābolu sainīti Nikola no omes jau saņēmusi un tas pacietīgi gaida, kad tiks atvērts.
Nav pārsteigums, ka ziemas mēnešos daudzās mājās ēst gatavošana ir siltāka, to apliecina arī "Delfi" žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa: "Mūsmājās decembris ir cepeškrāsns laiks – bieži vien tiek darbināta, gan piparkūkām, gan cepešiem un sacepumiem. Bet pati galvenā garša ir buberts Ziemassvētku vakarā – ik gadu to gatavojam, jo garšo Ziemassvētku vecītim! Kamēr baudām svētku vakariņas, buberts dzesējas pie ārdurvīm, bērni ik pa laikam skrien pārbaudīt – vai vecītis nav nogaršojis! Jo, ja viņam garšos, tad dāvanu būs daudz, bet, ja tāds švakāks savārījies, tad arī maiss plānāks. Tā nu ir sagadījies!"
"Tūrisma Gids" redaktorei Agnesei Ģērmanei decembris un svētku laiks, pirmkārt, asociējas ar krustnagliņu un tikko no krāsns izņemtu sviesta cepumu garšu, bet tā īstā garša ir cita, mammas radīta: "Viņas īpašās gaļas bumbiņas, ko pasniedz ar apelsīnu sulā sautētiem kāpostiem un saldkrējuma-sīpolu mērci. Šis ēdiens ir mani Ziemassvētki, un nevaru iedomāties svētku galdu bez tā. Līdzīgi ir ar manis pašas gatavoto olu liķieri (tradīcija jau apmēram piecu gadu garumā) – jau pusotru nedēļu pirms svētkiem gatavoju lielo katlu ar to, leju stikla pudelēs, nostāvinu pāris dienas ledusskapī un tad dāvāju citiem un atstāju pašiem." Šis var kalpot arī par iedvesmu jums – pagatavot pašiem savu olu liķieri decembrī!
"Decembra garšas – protams, ka visvairāk ar svētkiem saistītās. Triviālie mandarīni un mīkstās piparkūkas, kas atmiņās cieši saistās ar bērnību, sniegu, kurā katra pārsliņa mirdz laternas gaismā, ar egles un vaska sveču smaržu un dzirkstošām brīnumsvecēm. Tad vēl ir ingvera tēja ar citronu un medu, kad nosalušās rokas pieliec pie siltās krūzes un tad ar baudu dzer silto dzērienu. Vēl – marcipāns, olu liķieris un cūkgaļas cepetis, kuram kraukšķīga, kvadrātiņos sagriezta ādiņa, kura vienmēr tiek man, jo neviens cits to neēd!" par savu decembra garšu stāsta portāla "Cālis" foruma moderatore Zane Stroda.
Skat, cik daudz ideju, kā decembri padarīt garšīgu un neaizmirstamu. Un ko šomēnes gatavosiet jūs?
Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu
Garda biešu zupa ar maltu gaļu un skābētiem kāpostiem – kreptīga un īsteni sātīga.
Soļanka no trīs veidu gaļas
Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.
Rulete ar krēmsiera pildījumu un glazūru jeb 'Ziemassvētku pagale'
Saldās ruletes jeb "Ziemassvētku pagales" (Yule log) jo īpaši iecienītas franču, nīderlandiešu, beļģu un citu Eiropas valstu nacionālajās virtuvēs. Šoreiz mazliet citādāks variants bez šokolādes, bet ar krēmsieru un piparkūku garšu.
Sildošā ābolu tēja ar garšvielām
Sildošs un ļoti aromātisks tējas un ābolu sulas dzēriens. To vari baudīt tāpat, kopā ar kādu cepumu vai kūkas gabaliņu, vai paņemt līdzi termosā, dodoties dzestrās pastaigās.
Gaisīgais mannas buberts ar zemeņu mērci
Reizēm gadās, ka piens iepirkts krietni par daudz. Lai neaizietu postā – nesaskābtu, nesarūgtu – nākas domāt, kā to patērēt. Piena zupas mūsmājās nav cieņā, pienā vārītas putras gan. Bet vislielākie prieki ir tad, ja tiek gatavots buberts – čagani gaisīgs un valdzinoši salds. Lielais grāpis tiek iztukšots ļoti ātri!
Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā
Svētku cepetis - šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.
Zanes kanēļmaizītes ar krēmsiera glazūru un rudenīgu noslēpumu
Kad jaunā kūku entuziaste Kate, tobrīd divpadsmitgadniece, pērn pēc mazo kūku meistaru nometnes mammai sacīja, ka ceps kanēļmaizītes, viņa brīnījās – saldētavā taču vairs nav kārtainās mīklas! "Nē, mamma, es mīklu gatavošu pati, tu tikai raugu nopērc, lūdzu! Es žurnālā atradu labu recepti!" attrauca meita.
Ziemassvētku šokolādes rulete franču gaumē
Šokolādes rulete koka stumbra veidolā (Yule log) ir neatņemams franču Ziemassvētku un Jaunā gada svētku galda kārums. Noslēdzošo rotājumu var veidot ar šokolādes skaidiņām, šokolādes lapiņām, ar vienkāršu pūdercukura sniedziņu, cukura pērlītēm.
Piparkūku un biezpiena krēma tornīši pie tējas tases
Pie durvīm pēc stundas klauvēs ciemiņi, varenu kūku cept nav laika, bet kaut ko saldu pie tējas vai kafijas jāpasniedz? Nesatraucies, ir garšīga un viegli pagatavojama ideja – piparkūku un biezpiena krēma tornīši! Tik vienkārši un ātri, un visas nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi tuvējā piemājas veikaliņā. Čiks un gatavs!
Kraukšķīgās medus piparkūkas
Lai Ziemassvētku smarža ienāk tavās mājās, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks" iesaka kraukšķīgo medus piparkūku recepti.
Smilšu cepumi ar krustnagliņām
Smilšu cepumi ar krustnagliņām - bērnus iepriecinās ne tika ēšana, bet arī iespēja piedalīties cepumu gatavošanā.
Mīksto piparkūku mīkla soli pa solim
Vienkārši pagatavojamas mīksto piparkūku mīklas recepti iesaka Vineta Vīksna.
Olu liķieris ar saldo krējumu
Olu liķieris - vienkārši pagatavojams un gards.
Adventes laika tiramisu
"Adventes laika tiramisu - iebildumi, ka klasiskajā tiramisu nekādu putukrējumu un biezpienu, kur nu vēl augļus neliek, šai gadījumā netiek ņemti vērā. Daudz briesmīgāk man šķiet par tiramisu nosaukt kaut ko, kam pievienots saputots sviests, kura garšu nomāc ar rumu," tā šo recepti piesaka Nora.
Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.
Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē
Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.
Soli pa solim: kā pagatavot aromātisku un sildošu ruma punšu Ziemassvētkiem
Krustnagliņu, kanēļa un citrusu siltā smarža padara drēgnos un tumšos ziemas vakarus gaišākus, siltākus un omulīgākus. Tēja ar medu, karstvīns vai karstais upeņu dzēriens ir aukstās sezonas klasika. Krišs Zupiņš, Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņa "Mesty Gourmet" koncepta kafejnīcas- dizaina priekšmetu tirgotavas idejas autors piedāvā karstā čili dzēriena recepti, kas gan sasildīs, gan radīs omulības sajūtu tumšajos un aukstajos ziemas vakaros.
Rasols jeb Olivjē salāti
Leģenda vēsta: Olivjē salātu izcelsme ir Francija. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bija ļoti lieli franču kultūras fani, tie franču receptes ieviesa arī savās virtuvēs. Tā nu sanāca, ka krievu pavāri sastāvdaļas gan dabūja, bet to visu nevis eleganti salika kārtās, bet samaisīja kopā. Un tā radās rasols!
Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru
Kāpostu un kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru, kas nekad nepiedeg un vienmēr izdodas uz goda.
Sulīgas liellopa maltās gaļas bumbiņas
Gaļas bumbiņas nu reiz ir tas ēdiens, kas nekad neizies no modes, un katrai saimniecei ir savi knifiņi, kā piešķirt apetītlīgi brūnajām bumbiņām sulīgumu. Klasisku, pavisam vienkārši pagatavojamu vakariņu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Maltās gaļas un griķu bumbiņas sīpolu mērcē
"Šis ir tiešām labs variants sātīgām pusdienām, kas noteikti ies pie dūšas tiem, kam garšo griķi. Atliek tikai sagatavot tradicionālo kotlešu masu, pievienot tai vārītus griķus un sieru, savelt bumbiņas un šaut karstā cepeškrāsnī," tā pārbaudītu recepti iesaka kulinārija bloga "Virtuve diviem" autori.
Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm
Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.
Olu liķieris ar iebiezināto pienu
Olu liķieris ar iebiezināto pienu - malkošanai ar baudu.
Burkānu biezzupa ar ingveru, kas silda un aizgaiņā saaukstēšanos
Ja jūti – kaklā kaut kas kņudinās un deguns niez kā pirms iesnām, bet pašam sajūta kā pārgurušam zirgam, kurš bez apstājas uzaris vairākus hektārus zemes, tad šī būs zupa, kas visu augšminēto aizgaiņās.
Smiltsērkšķu un medus dzēriens ar ingveru
Rudens ir laiks, kad nepieciešams stiprināt organismu, un tieši maltītes dažādošana un papildināšana ar vitamīniem bagātiem produktiem, kā arī tējām un karstajiem dzērieniem palīdzēs stiprināt imunitāti un "uzlādēt" enerģiju. Veselīgu dzēriena recepti iesaka Jūrmalas restorāna 36. līnija īpašnieks, šefpavārs Lauris Aleksejevs.
Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm
Kārdinoši zeltaini un ļoti kraukšķīgi kartupelīši garšos vēl labāk, ja tos iemērcēsi krēmīgā mērcē. Pievienojot majonēzei aromātisko karija pulveri, konservēta ananasa riņķīti un zaļos lociņus, iegūsi mērci eksotisku garšu cienītājiem, bet majonēze ar gurķa gabaliņiem, ķiplokiem un kapātām piparmētrām ar savu svaigo garšu atgādinās par pavasara tuvošanos.
Karaliskais tiramisu kārtojums glāzītē
Kad kūkas gatavot negribas, un ar saldējumu remdināt saldo kāri arī ne, lieliska alternatīva ir kārtojums, turklāt glāzītē pasniegts tas kļūst vēl īpašāks. Lai arī šis nav klasiskais tiramisu, kā radoša interpretācija tas garšos arī autentiskā deserta cienītājiem.
Ziemassvētku karstvīns ar mandelēm un rozīnēm
Zviedrijā karstvīnu jauc ar aromatizētu degvīnu un pasniedz ar mandelēm un rozīnēm. Lai īpašās karstvīna Ziemassvētku garšas būtu intensīvas un aromāti uzplauktu, degvīna maisījumam ar garšvielām vajadzētu nostāvēties vismaz 24 stundas.
Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts
Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.
Cukurotās mandeles – Ziemassvētku našķis
Cukurotās mandeles - Ziemassvētku našķis - tie, kas bijuši svētku tirdziņos, zina, kā šīs mandeles garšo. Un tās pavisam viegli var pagatavot mājās.