Sarkanas, zaļas, dzeltenas un pat melnas – tikpat, cik dažādi ir lēcu veidi, ir arī pagatavošanas iespējas. Sarkanās un dzeltenās lēcas lieliski piestāvēs, piemēram, krēmzupās un sautējumos, kur tās vārot pašķīdīs un piešķirs maltītei tik patīkamo tumīgumu. Bet zaļās lēcas būs irdenākas, līdz ar to kalpos kā laba piedeva siltajos salātos un dzidrā buljona zupās.
Kas lēcās vērtīgs? Kā informē vietne "Healthline", lēcās 25 procenti no sastāva ir olbaltumvielas, kas padara tās par lielisku alternatīvu gaļai. Tāpat tajās ir daudz šķiedrvielu, kas stimulē zarnu darbību un veselībai par labu nākošu labo baktēriju daudzumu. Lēcās ir salīdzinoši zems kaloriju daudzums (116 kalorijas uz 100 gramiem), kas padara tās par diētiskām, turklāt vēl tās ir ar dzelzi bagātas.
Taču, pirms ļauties recepšu valdzinājumam, jāatceras daži lēcu gatavošanas knifiņi.
Pārbaudi lēcu derīguma termiņu. Jo vecākas lēcas, jo ilgāk tās var nākties vārīt. Neglabā sausās lēcas virtuves plauktiņā ilgāk par pusgadu, lai tās neizkalst pavisam, iesaka eskperti no "The Kitchn". Šobrīd plaši pieejamas konservētas lēcas, kas ikdienas gatavošanā būs pavisam noderīgas.
Pirms gatavošanas lēcas izsijā un noskalo. Līdzīgi kā tas ir ar grūbām, arī lēcas mēdz būt diezgan netīrs pākšaugs, tāpēc pirms gatavošanas tās saber caurdurī un kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens.
Neaizmirsti par garšvielām! Lēcām pašām par sevi nav izteiktas garšas, tāpēc neaizmirsti maltīti papildināt ar garšvielām, jo šis pākšaugs lieliski "uzsūc" citas garšas. Ķiploks vai sīpols, lauru lapa vai rozmarīns būs tās garšas, kas paspilgtinās lēcu maltīti.
Nevāri uz lielas uguns! Ja lēcas vārīsi pārāk strauji – uz lielas uguns – tās izšķīdīs. Lēcas vāri uz vidējas uguns, lai katliņā šķidrums tikai viegli burbuļo.
Nepieliec sāli vai skābeno papildinājumu par ātru! Sāls un skābenie citroni vai etiķis var bremzēt lēcu pagatavošanas procesu, tāpēc šīs piedevas labāk pievienot beigās, kad lēcas jau gatavas, bet vēl karstas.
Ķirbja krēmzupa ar lēcām, krēmīgs karijs ar kokosriekstu pienu, kurā paslēpušās lēcas vai sātīga buljonzupa ir tikai pamata lietas. Vai esi mēģinājis omleti ar lēcām, biešu salātus vai kārtīgu sacepumu, kura pamatnē izklājies šis pākšaugs? Zemāk atradīsi lērumu ideju no "Tasty" pavārgrāmatas, lai jau šodien dažādotu savu ēdienkarti ar lēcām!
Ķirbja karijs
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tā nu pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā ķirbja karija, kas noteikti jāpagatavo šoruden. Un, kas aktuāli daudziem, – šī ir absolūti vegāna maltīte!
Eksotiskais ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu
Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā recepti, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardā un eksotiskām garšām bagātā sautējumā.
Lēcu buljonzupa ar spinātiem
Sildošas, sātīgas un spēcinošas zupas recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone. Un, kas nav mazsvarīgi, – bez kripatiņas gaļas!
Lēcas krēmīgā tomātu un kokosriekstu mērcē
Atpūties no gaļas un pagatavo krēmīgu lēcu sautējumu, kura garšu pārbagātība tevi apžilbinās. Pasniedz to ar rīsiem un priecājies par dzīvi! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas
Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.
Tomātu un lēcu zupa ar timiānu
Lai ziemas sezonā tu ēdienkarti varētu dažādot ar jauniem ēdieniem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" aicina pagatvot sildošu tomātu zupu ar sātīgām lēcām.
Ķirbja un lēcu krēmzupa ar bekonu un sīpolu pārslām
Sildoša un pikanta zupa, kas ļoti piestāv drēgnajiem rudens vakariem. Ja vēlies to krēmīgāku, pievieno kokosriekstu pienu vai saldo krējumu, bet droši var iztikt arī bez!
Aromātiskais lēcu un dārzeņu sautējums
Sulīgos vasaras dārzeņus un zaļumus "saprecinot" vienā pannā ar vārītām lēcām, iegūsi aromātisku, sātīgu sautējumu, kas vēderā neradīs smaguma sajūtu, bet gan sniegs enerģiju labiem darbiem. Recepti iesaka "Stirna&avocado".
Ātrā lēcu un burkānu zupa
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.
Dārzeņu sacepums ar lēcām
Sātīgs lēcu, dārzeņu un olu sacepums jeb "moussaka". Ja baklažāni vai ķirbji negaršo, tos droši vari aizstāt ar burkāniem vai kādu citu dārzeni, kas tīk labāk.
Ātrā tomātu biezzupa ar sarkanajām lēcām
Ātri un pavisam vienkārši pagatavojama tomātu zupa, kurai sātīgumu piešķir sarkanās lēcas.
Siltie lēcu salāti
Tuvojoties aukstajai sezonai, aizvien biežāk vēlamies sātīgāku ēdienu. Tomēr pēc ēšanas negribam piedzīvot smaguma sajūtu vai kļūt miegaini. Šie siltie salāti ir sātīgi un satur ļoti daudz olbaltumvielu, ko nodrošina receptē esošās lēcas. Pateicoties tām, pat no neliela ēdiena daudzuma iespējams iegūt sāta sajūtu un pēc tam ilgi nejust izsalkumu. Ingvers ēdienam piešķir pikantumu. Šie salāti būs lieliski piemēroti ātrām uzkodām.
Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem
Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.
Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām
Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!
Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām
Sātīgām vakariņām – sautējums ar ķirbi, lēcām un gardo desiņu kupātu ripiņām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Olga Elste, kura piedalās vakariņu recepšu konkursā.
Lēcu salāti ar ķirštomātiem, spinātiem un sarkano sīpolu
Mīkstu zaļo lēcu salāti ar svaigiem ķirštomātiem, svaigām spinātu lapām un kraukšķīgu sarkano sīpolu. Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte veģetārām pusdienām vai piedeva vakariņām.
Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa
Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām
Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.
Sarkano biešu un lēcu salāti
Šos salātus varētu raksturot kā atvadas no ziemas krājumiem, kurus papildina pavasarīgie zaļumi. Salāti ir ļoti piemēroti, ja mājās gaidāmas nelielas viesības, jo to sagatavošanai visērtāk atvēlēt divas dienas. Pirmajā dienā novāri lēcas un bietes, darbi, kas prasīs visvairāk laika, bet otrajā dienā īsi pirms ēšanas sajauc salātus. Protams, laiku var ietaupīt, nopērkot gatavas vārītās bietes.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Siltie lēcu salāti ar kazas sieru
Izsmalcinātai maltītei - siltie lēcu salāti ar kazas sieru un pīnijām.
Sātīga lēcu zupa franču gaumē
Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.
Lēcu un paprikas salāti
To, ka beluga lēcas ir perfektas salātos, atklāju pagājušajā vasarā. Kopš tā laika, man tās vienmēr ir mājās, un jāsaka - ieņēmušas pirmo vietu lēcu topā. Izvārās ātri, neizšķīst un fantastiski garšo.
Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem
Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".