Gatavojot piparkūku mīklu, svarīgākais ir saprast, kādas sastāvdaļas jau ir mājās, lai pielāgotu receptes izvēli. Ne vienmēr ir jāskrien uz veikalu pēc iesala ekstrakta, tomēr nenāks par sliktu šo brīnumproduktu izmantot, jo tas piparkūkām dod to dievisķo brūnumu, aromātu un garšu. Tāpat parastā baltā cukura vietā vērts izmantot brūno cukuru, kas ir aromātiskāks un cepšanas laikā patīkamāk karamelizējas.
Noteikti neaizmirsti par garšvielām! Muskatrieksts, maltas krustnagliņas, kanēlis, pipari – tā ir absolūta klasika. Slinkajiem iesakām mīklai gatavošanas laikā izmantot jau gatavo piparkūku garšvielas maisījumu, izteiksmīga garša būs garantēta. Piparkūku garšvielu mājās vari pagatavot pats, vadoties pēc šīs pamācības.
Vēl viena lieta, par ko atcerēties, gatavojot piparkūku mīklu mājās – to nepārmaisīt. Līdzīgi kā cepumu mīklām, kuru sastāvā ir cepampulveris vai soda, arī piparkūku mīklā sausās sastāvdaļas iecilā mitrajās, taču nedara to, sparīgi maisot. Tāpat der atcerēties, ka piparkūku mīklu pirms cepšanas nedaudz jāatdzesē ledusskapī. Ja cepšanai nodoties gribas uzreiz pēc mīklas pagatavošanas, tad tā var būt pārāk ķepīga. Turklāt pagatavoto mīklu vari uzglabāt ledusskapī pat vairākus mēnešus.
Kad piparkūkas izceptas, pirms izdaiļot tās ar cukura glazūru, kausētu šokolādi vai citiem dekoriem, atceries tās pilnībā atdzesēt. Uz karstām piparkūkām cukura glazūra gluži vienkārši izkusīs un izplūdīs. Viens pavisam piemīlīgs veids, kā izdekorēt piparkūku vīriņus, redzams attēlā augstāk – izkausē tumšo šokolādi, iemērc tajā piparkūku vīriņu un pēc tam apbārsti ar cukura pērlītēm. Tā izskatīsies, ka vīriņam ir, piemēram, pavisam garšīgas bikses.
Vieglākai mīklas rullēšanai iesakām šo triku ar cepampapīra sloksnēm – tā izvairīsies no virtuves pieķēpāšanas ar miltiem. Kad esi gatavs apsiet priekšautu un doties virtuvē, lai māja garšīgi smaržotu, apskati piparkūku receptes no "Tasty" krājumiem un izlem, kura tad būs tā, ko pamēģināt vispirms! Ak, un neaizmirsti par glazūrām, kas izdaiļos Ziemassvētku gardumus!
Pārbaudīta piparkūku mīklas recepte no 1966. gada grāmatas
Šī ir manas ģimenes recepte, pēc kuras Ziemassvētkos cepam piparkūkas, kopš sevi atceros. Mamma šo recepti bija atradusi 1966. gadā izdevniecības "Liesma" izdotā grāmatā "Mājai un ģimenei". Kopš tā laika recepte netiek mainīta, jo visi gaida ka mūsu piparkūkas būs tādas, kā vienmēr – ar pareizo garšu. Kaut kam jau ir jābūt mūžīgam šajā pasaulē, un viena no šīm retajām lietām ir mammas piparkūku recepte. Nu, protams, arī pīrādziņu recepte. Bet tas jau ir stāsts citai dienai.
Lapsas tumšā piparkūku mīkla ar medu
Sniedziņš krīt, radio skan Ziemassvētku dziesmas, konditorejas jau piepilda tikko ceptu piparkūku smarža. Tā vien gribas arī mājās radīt svētku noskaņu. Ja piparkūku cepšanas tradīcija šogad vēl nav realizēta, tad varbūt tevi iedvesmos konditores Lienes Zemītes piparkūku recepte? Tieši karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu.
Mīksto piparkūku mīkla soli pa solim
Vienkārši pagatavojamas mīksto piparkūku mīklas recepti iesaka Vineta Vīksna.
Vienkāršās medus piparkūkas
Smaržīga un garda mīkla piparkūkām, kuras pagatavošana neprasa daudz laika. Svarīgākais – mīklu pietiekami ilgi pirms cepšanas noturēt. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.
Foto pamācība: Grezna piparkūku mājele Pirmajiem Ziemassvētkiem
Pa vidu piparkūku cepšanas drudzim der izaicināt sevi un saņemties un pagatavot piparkūku mājiņu. Ļauj vaļu radošumam un ķeries pie lietas! Fazer Latvija īpaši ir sagatavojuši foto pamācību, kā pagatavot piparkūku namiņu! Parūpējies par mājiņas detaļām, saliec kopā sienas un jumtu un izdekorē ar krāsainiem saldumiem.
Viegli pagatavojama piparkūku mīkla ar fantastiskiem garšas elementiem
Tieši tikko pagatavotu piparkūku smarža ir tā, kas ievieš mājās Ziemassvētku sajūtu. Dažādu smaržu un garšu salikumi, no kuriem sastāv mīkla, ir apbrīnojami. Lieliska un viegli pagatavojama piparkūku mīklas recepte, kas piemērota kā mazākajiem, tā lielākajiem ģimenes pārstāvjiem.
Vienkāršas piparkūkas ātrai cepšanai
Šīs nu ir tā piparkūku mīkla, kuras pagatavošana prasīs pavisam īsu laika sprīdi un nebūs pat jāatdzesē ledusskapī. Rezultātā sanāks garšīgi piparkūkcepumi, ko ātri apēst kopā ar karstu tējas krūzi vai karstvīnu.
Piparkūku mīkla maizes mašīnai
Piparkūku mīkla, lai Ziemssvētkime vaļā durvis.
Neparastās, apaļās piparkūkas
Ziemassvētkos jāēd apaļi cepumi, lai nākamgad būtu daudz saules, kā arī jāēd piparkūkas, lai netrūktu mīlestības. Gaidot svinēšanu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" iesaka neparastu cepumu recepti, kas, lai gan šķietami piņķerīga, patiesībā ir itin vienkārša.
Tumšās rudzu piparkūkas ar iesalu – izmēģini jaunu Ziemassvētku garšu
Izbaudi jaunas Ziemassvētku garšas! Ja nekad nav mēģinātas rudzu piparkūkas, noteikti izgaršo! Ja gatavosi mīklu pirmo reizi un tevi māc šaubas, tad daļu no miltiem vari aizstāt ar kviešu miltiem. Tas atvieglos mīcīšanas un cepšanas procesu. Ja izmantosi rupjā maluma miltus, piparkūkas sanāks ar raupjāku un irdenāku struktūru. Rudzu piparkūkas cepot mēdz viegli ieplaisāt, veidojot tuksneša rakstiņu. Mīklai kā saldinātāju vari pievienot arī medu. Tad tās ir stingrākas un garšā līdzīgas pumpermiķeļiem. Piparkūku mīklas recepti iesaka zemnieku saimniecība "Zutiņi".
Piparkūkas ar samazinātu cukura daudzumu
Lai uzburtu īstu svētku noskaņu, ir vērts pieņemt izaicinājumu un pašam mājās pagatavot piparkūku mīklu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā vienkāršas, bet ļoti gardas un veselīgas piparkūku mīklas recepti, kas būs piemērota arī tiem, kas domā par veselīgu uzturu, jo mīklai ir samazināts cukura daudzums.
Zaļās piparkūkas Grinča gaumē
"Šī nav klasiska piparkūku recepte, bet cepumu forma, garšvielas un pipariņa asums rada Ziemassvētku sajūtu. Piparkūku neierastā krāsa, kas ir īsti Grinča gaumē, vilina un iepriecina arī bērnus," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Kraukšķīgās medus piparkūkas
Lai Ziemassvētku smarža ienāk tavās mājās, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks" iesaka kraukšķīgo medus piparkūku recepti.
Pepperkakor – tradicionālās zviedru piparkūkas
"Šīs ir tradicionālās zviedru piparkūkas – ļoti trauslas un garšīgas. Es pat teiktu, ka tās spēj radīt atkarību, jo no tām nevaru atteikties. Recepte ļoti līdzīga mums pazīstamajām, taču tajā tiek pievienots ūdens, nav olu," skaidro šefpavārs, "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.
Muskovado piparkūkas
"Izmēģinot dažādas piparkūku kombinācijas, nonācu pie šīs lieliskās receptes, kuru var gatavot arī ar rudzu miltiem. Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. Pats cukurs jau pirms pārstrādes ir ķepīgs un tas šo elementu iedod arī šīm gardajām piparkūkām," stāsta "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Mīkstās iesala piparkūkas ar apelsīna miziņu
Ja tev visgardākās šķiet mīkstās un pufīgās piparkūkas, kas vairāk atgādina prjaņikus, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā vienkārši pagatavojamu mīksto iesala piparkūku recepti ar apelsīna miziņas aromātu.
Vegānās piparkūkas
Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no "Rimi" gardēža, šefpavāra Normunda Baranovska piedāvātās receptes.
Ditas Lases veģetārās bio piparkūkas
Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne un veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.
Kraukšķīgās svētku piparkūkas
Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.
Cietās piparkūkas ar kanēli
Ziemssvētki klāt, jācep gardas piparkūkas ar kanēli!
Rudzu miltu piparkūkas
Nedaudz citādākas piparkūkas, kuras gatavo no rudzu miltiem.
Rairitas piparkūkas
Kraukšķīgas, trauslas un mutē kūstošas piparkūkas!
Mīkstās piparkūkas
Samērā vienkārša recepte mīkstajām piparkūkām.
Medus piparkūkas
Vienkārši pagatavojama medus piparkūku recepte.
Mīkstās piparkūkas ar riekstiem
Gabalos griežamas mīkstās piparkūkas ar riekstiem.
Kraukšķīgās piparkūkas ar pašgatavotu garšvielu maisījumu
Kraukšķīgās piparkūkas - Ziemassvēktu galdam.
Vienkāršā piparkūku glazūra
Kad piparkūkas izceptas, jāķeras pie to izrotāšanas, piemēram, ar klasisko piparkūku glazūru no olbaltuma un pūdercukura!
5 minūtes un 4 sastāvdaļas: kā pagatavot noturīgu piparkūku glazūru
Ziemassvētku laiks nav iedomājams bez piparkūku un saldu cepumu smaržas. Kad izvēlēta īstā mīkla un cepiens izdevies uz goda, laiks ķerties pie dekorēšanai, bet tieši šajā mirklī bieži vien viss noiet greizi, jo izvēlētā glazūra ir vai nu pārāk cieta un ne lūdzama negrib "pieķerties" cepumiem, vai arī pārlieku šķidra un plūst pāri piparkūku malām, izbojājot sākotnēji iecerēto rakstu.
'Tasty' apgūst: kā pagatavot klasisku piparkūku glazūru
Neatņemama Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir piparkūku cepšana un apgleznošana, ieskaujot mājokli dievīgā smaržā. Tā nu ''Tasty'' devās apgūt glazūras pagatavošanu un iemācīties skaisti dekorēt piparkūkas dažādos rakstos.
Virtuves eksperimenti: testējam trīs piparkūku glazūras
Tā kā pirmssvētku laikā sparīgāk par pašu piparkūku mīklu receptēm tiek gūglētas piparkūku glazūru receptes, nolēmām pēdējo adventes svētdienu pavadīt virtuvē un notestēt trīs dažādas glazūras, kas svētku laikā ir teju vispopulārākās. Divām gatavošanas process atšķiras ar vienu sīku niansi, bet trešo pagatavot ir visvieglāk. Par to, kura glazūra būs pati noderīgākā tavām piparkūkām, nāksies spriest pašam!
Karaliskā glazūra gan piparkūkām, gan citiem cepumiem
Karaliskā glazūra ar dažādām krāsu variācijām.