karijs pusdienas turku zirņi sildošs ēdiens pusdienas austrumu ēdieni
Foto: Shutterstock
Apcepta un sasutināta gaļa, kas papildināta ar buljona vai kokosriekstu piena virumu, bet visa vienojošais elements ir pikantas garšvielas – tāds ir sildošais Dienvid- un Austrumāzijas karijs. Saltā un vējainā Latvijas ziemā arī tādu var nobaudīt, lai pēc pabūšanas putenī apsildītu nogurušo ķermeni un remdētu izsalkumu ar asa karija bļodiņu. Ja pats vēl neesi pagatavojis – iedvesmojies un steidz uz virtuvi!

Pašu maltītes nosaukumu un līdz ar to arī garšvielu maisījuma nosaukumu – karijs – savulaik ieviesuši briti, atvasinot no Indijā lietotās tamilu valodas vārda "kari", kad šo maltīti pārveduši mājās no savas kolonijas, vēsta vietne "Indiaphile". Lai gan karija izcelsmes valsts ir Indija, šī maltīte nu sastopama ļoti daudzās citās pasaules valstīs, taču vienas no populārākajām versijām ir indiešu un taizemiešu kariji.

Maltītes pamatā ir bieza, garšvielām bagātīga mērce, kas papildināta ar gaļas gabaliņiem, pākšaugiem vai jūras veltēm, atkarībā no reģionālo recepšu tradīcijām. Mūsdienās pasaulē vispopulārākās ir britu atvasinātās receptes, kam pamatā arī tiek izmantota karija garšviela, kurā ir koriandrs, kurkuma, čili pulveris, kumīns, melnie pipari un ingvers, norāda "BBC Good Food". Kas interesanti – Indijā katrai ģimenei ir sava karija pagatavošanas metode un īpašais garšvielu sajaukums, kuru tā izmanto, nereti divu vienādu neatrast, jo gatavots tiek pēc sajūtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!