Pašu maltītes nosaukumu un līdz ar to arī garšvielu maisījuma nosaukumu – karijs – savulaik ieviesuši briti, atvasinot no Indijā lietotās tamilu valodas vārda "kari", kad šo maltīti pārveduši mājās no savas kolonijas, vēsta vietne "Indiaphile". Lai gan karija izcelsmes valsts ir Indija, šī maltīte nu sastopama ļoti daudzās citās pasaules valstīs, taču vienas no populārākajām versijām ir indiešu un taizemiešu kariji.
Maltītes pamatā ir bieza, garšvielām bagātīga mērce, kas papildināta ar gaļas gabaliņiem, pākšaugiem vai jūras veltēm, atkarībā no reģionālo recepšu tradīcijām. Mūsdienās pasaulē vispopulārākās ir britu atvasinātās receptes, kam pamatā arī tiek izmantota karija garšviela, kurā ir koriandrs, kurkuma, čili pulveris, kumīns, melnie pipari un ingvers, norāda "BBC Good Food". Kas interesanti – Indijā katrai ģimenei ir sava karija pagatavošanas metode un īpašais garšvielu sajaukums, kuru tā izmanto, nereti divu vienādu neatrast, jo gatavots tiek pēc sajūtām.
Piemēram, indiešu karija receptēs nereti pamatā izmanto garšvielu maisījumu "garam masala", kurā ir kanēlis, kardamons, krustnagliņas, kumīns, koriandrs, muskatrieksts un pipari. Turklāt indiešu karijs pamatā ir garšām bagātīgs, ne pārāk ass (salīdzinot ar citu nacionālo virtuvju karijiem) un sildošs. Turklāt šis karijs lielākoties ir veģetārs.
Kas attiecas uz vēl vienu populāru karija veidu – taizemiešu kariju – tas būs krietni asāks un tā receptēs pamatā maltīte papildināta ar kokosriekstu pienu. Taizemiešu kariji arī atšķiras pēc tā, kādas krāsas pipari vai karija pastas tiek izmantotas maltītē – sarkanās, zaļās vai dzeltenās. Asās garšvielas taizemiešu karijā balansē ar saldeno kokosriekstu pienu, un visbiežāk šajā karijā var baudīt arī vistas gaļu, garneles un citas olbaltumvielām bagātas sastāvdaļas.
Kam tad īsti ir jābūt sildošajā dienvidaustrumu "sautējumā" karijā? Pamatā tās ir garšvielas, kas izkarsētas nelielā daudzumā eļļas uz mazas uguns. Turklāt kariju paspilgtina svaigi sīpoli, svaigs ingvers un svaigi asie pipari, kas smalki jo smalki sakapāti. Tad seko dārzeņi (pēc sirds patikas), pākšaugi, piemēram, turku zirņi, lēcas vai pupiņas, kas iebiezina maltīti, kā arī gaļa vai jūras veltes. Visam pāri noteikti jābūt arī šķidrumam, kas veido konsistenci starp mērci un sautējumu, – tam derēs ūdens, buljons, kokosriekstu piens vai saldais krējums, iesaka šefpavārs Bendžamins Kellijs savā mājaslapā "Chefsnotes". Gatavo virumu pasniedz pašu par sevi vai ar graudaugiem, visbiežāk rīsiem.
Tiem, kam patīk lietu noteikta secība, vienmēr iesakām palūkoties, ko piedāvā receptes – to ir daudz un dažādas. Lai tālu nebūtu jāmeklē, lūk, 14 varianti no "Tasty" krājumiem!
Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'
Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!
Ķirbja karijs
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tā nu pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" piedāvā ķirbja karija, kas noteikti jāpagatavo šoruden. Un, kas aktuāli daudziem, – šī ir absolūti vegāna maltīte!
Āzijas garša – karijs ar vistu un dārzeņiem
Nav šaubu, ka internetā var atrast daudz un dažādas receptes. Katra gaumei savu! Arī mēs "Instagram" dzīlēs, konkrētāk Evelīnas Luīzes Lapiņas kontā, atradām Āzijas karija sautējuma recepti un izmēģinājām. Novērtē, kā tas "Tasty" izdevās un izmēģini arī pats!
Vistas gaļas un ķirbja karijs
Indijas garšu iedvesmots, vistas gaļas un ķirbju karijs – lieliska ideja ātrām vakariņām. Kokospiena krēmīgums piešķirs lielisku tekstūru un maigi saldenu garšu. Pateicoties saskaņotajām garšvielām, šis ēdiens būs ar meistarīgu asumiņu un mazliet jūtamu citrona noti.
Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju
Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!
Ātrais vistas karijs ar kokosriekstu pienu
Elementāra recepte vakariņām Indijas noskaņās - debešķīga garšu buķete bez liekām pūlēm.
Karijs ar ceptām reņģēm, kokosriekstu pienu un tomātiem
Labas ziņas eksotisku garšu cienītājiem - izrādās, mūsu pašu reņģes lieliski sapas ar austrumniecisko kariju. Zeltaini apceptās zivtiņas pasutini aromātiskā, pikanti saldskābā mērcē un pasniedz ar rīsiem. Garšo lieliski!
Sezonas dārzeņu karijs ar kokosriekstu pienu un rīsiem
Karijs ir tas ēdiens, ko labprāt noprovēju restorānos, jo mājās to gatavot līdz šim šķita sarežģīti. Taču akcijas cenu plauktā ieraugot garšvielu maisījumu karija pagatavošanai, nolēmu pēc garšas atmiņas pagatavot ēdienu, kas mani savaldzinājis kādā restorānā. Jāsaka, ka arī mājās gatavotā versija izdevās lieliska!
Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru
Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Ātrais ķirbju karijs
Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem
Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.
Pikantie rīsi ar vistas gaļu un spinātiem
Mazliet pikantuma ēdienam nāk tikai par labu, īpaši, ja tie ir tik pazīstamie rīsi un vistas gaļa, kas pagatavota mazliet citādi, nekā ierasts. Paspilgtini savu ēdienreizi ar garšvielām, un rezultāts būs patiešām lielisks – šoreiz ar koriandru un kariju.